A Négyszögletű Kerek Erdő 387 vélemény

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek ErdőLázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Molybolt · 2.280 Ft–15% +19 nap Pro tagság ajándékba1.938 Ft

Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről a Négyszögletű Kerek Erdőben…

Borítók 2

Aktuális kihívások

KihívásRésztvevőkVéget ér
Dömdödöm – Olvassunk Lázár Ervint!2312012. december 31., 23:59

!ÁrnyékVirág  2012. január 19., 18:53

Néha, szerencsére nem nagyon gyakran, de előfordul, hogy engem is meglátogat a Szomorúság. Ilyenkor általában beborul az ég, olyan nyúlós és ködös lesz minden, és szürke, de nem szép szürke, hanem csúf, szomorú szürke. A minap megint szürkülni kezdett a világ körülöttem, nem volt íze a teámnak sem, a képernyőm sem villogott-pillogott olyan barátságosan, ahogy szokott, hanem csak úgy ímmel-ámmal, kedvetlenül. Tudtam, hogy közeledik a Szomorúság, de mielőtt ideért volna, gyorsan előkaptam a polcról a Négyszögletű kerek erdőt, szabadon eresztettem a szobában Vacskamatit, Szörnyeteg Lajost, Ló Szerafint, Csodabruckner Csodaszigfridet, Mikkamakkát, Aromot és persze Dömdödömöt, és a Szomorúság úgy eliszkolt, hogy híre-pora sem maradt.

4 komment
!Stone P 2011. szeptember 28., 23:30

Csuda jó volt újra köztük lenni! Emlékszem a tévéjátékokra is. Azt hiszem gyermekként azt az oldalát, ami az irónia fele volt nem élveztem, mert nem értettem, nekem ez egy mesevilág volt, érdekes nevű érdekes szereplőkkel, de most újra belekeveredve az erdőbe, már áthallani mást is. Lázár Ervin meg imád játszani, gyanítom, és dobálózik, bukfencezik a szavakkal, rak rájuk szalagokat, dauervízben megúsztatja őket, kirakja a napra, hogy megzöldüljenek, aztán lefesti kékre, hogy sárga legyen, majd rápakol egy kis hamisságot, ragzik a végük és egyébként is az egész dömdödöm…

10 komment

szeratám e lizervent
szeretam á lezirvent
szeretem a lázervint

!Dün SP 2010. január 27., 09:24

Kimaradtak a gyermekkoromból Lázár Ervin gyöngyszemei, de örömmel tapasztalom, hogy még mindig elég infantilis vagyok ahhoz, hogy elbűvöljenek a meséi, főleg Mikkamakkáról és barátairól.
Bár elvinne Mikkamakka mindenkit a Négyszögletű Kerek Erdőbe, amikor szomorú, vagy valami gondja van…

23 komment
!Tilla 2011. június 5., 01:41

Nagyon bájos mese ez, telis-tele hingi-hangutánzó, csingi-csanganáló, koppanó-kattogó szavakkal, mókás helyzetekkel és fák suhogásával. Milyen kár, hogy nem kisgyerekként ismertem meg, sebaj a hiány pótolva. Ha valaki lelki kincsestárából szintén hiányzott eddig, és szeretné tudni, milyen gilingalangolni a nevetéstől, vagy ha pihehihi hallatszik az erdőből, esetleg böki az oldalát, hogy milyen lehet a melencmellű Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon (ez utóbbit ki megfejti, súgja meg), azt ajánlom, járjon utána, mert Lázár Ervin mindent, de igazán mindent tud ám.
Ja, a mai estémet pedig néhány bikfenccel, sőt bukfenccel, sőőőt bukferenccel zárom. Bizony.

14 komment
!HAri P 2011. december 12., 10:30

Mindegy mikor vagy hol, olvasom vagy hallgatom, gyerekként vagy gyereknek, felnőttként vagy magamnak , másnak vagy másoknak . A meseperemvilág lakói úgy ahogy vannak beköltöztek örökre a szívembe és azóta is ott élik a nem hétköznapi mindennapjaikat. Nincs is jobb szó erre, mint hogy dömdödöm.

(ui.: Nagy Zoárd remélem nem világcsavarogsz, hanem már úton vagy hozzánk, hogy rád adhassuk a díszruhát 24-én.
Várunk.

puszi, HAriék )

!szöszmösz 2011. január 30., 22:38

Úgy álltam neki, hogy néha kell ilyen is, egy kis léleknyugtató, aztán miután elolvastam Dömdödöm nevének történetét rögtön kedvencem lett a könyv. A lehető legegyszerűbben, de mégis legjobban írja le, amivel lehet a nagy írók is küszködnének. Néha fölöslegesek a körmondatok, a hasonlatok a túlzásba vitt jelzők; néha csak az egyszerűség a fontos és csak az a szép.

Nehéz olyan könyvet írni gyerekeknek, hogy az ne legyen túl bugyuta (Pinokkió visszatér) és mégse legyen túlságosan is bonyolult, nehezen emészthető (A kis herceg) – Lázár Ervinnek sikerült. Egy olyan könyv, ami minden korosztálynak tud adni valami mást, de mindig valami értékeset.

!Dün SP 2009. október 8., 22:22

Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem.

2 komment
!Psyche P 2010. január 7., 23:19

Megkérdezték hát a virágot.
– Akarsz Vacskamatinál maradni?
A virágnak szép virághangja volt.
– Igen – mondta.
– De hiszen nem öntözött!
– Tudom – mondta a virág.
– De hiszen nem kapálgatott!
– Tudom – mondta a virág.
– De hiszen rád se nézett!
– Tudom – mondta a virág.
– Aztán meg agyonöntözött.
– Agyonkapált.
– Sápadt lettél.
– Csenevész lettél.
– Tudom – mondta a virág.
– Akkor még miért maradnál nála!? – mordult rá Bruckner Szigfrid.
– Azért, mert szeretem – mondta a virág.
– Miért szereted? – háborgott Aromo.
– Csak – mondta a virág.
Vacskamati táncra perdült, ugrált a virágja körül, alig látott az örömtől.
– Meglátod, rendesen öntözlek, kapállak, törődöm veled ezután – mondta a virágnak.
A virág meg azt mondta:
– Hiszi a piszi.
És olyan boldog volt, amilyen még soha.

Vacskamati virágja

16 komment
!Tíci 2010. február 4., 12:29

– Aromo úgy meséli, hogy Dömdödöm egyszer nagyon megszeretett valakit. Igen megörült, te is tudod, mennyire megörül az ember annak, ha megszeret valakit. El is indult Dömdödöm, hogy majd odaáll az elé a valaki elé, és azt mondja: szeretlek. Igen ám, de útközben látott két asszonyt. Éppen azt mondta az egyik a másiknak: „Én igazán szeretem magukat, de ha még egyszer átjön a tyúkjuk a kertembe!…” Mi az hogy „de ha még egyszer” – gondolkozott Dömdödöm –, akkor már nem fogja szeretni? Aztán jobban odanézett, s akkor ismerte meg a két asszonyt. Világéletükben gyűlölték egymást. „Ejha!” – mondta Dömdödöm, és odaért a templomtérre. Ott éppen egy zsinóros zekés poroszló püfölt egy rongyos gyereket. „Én szeretem az embereket – ordította a poroszló, és zitty! a somfa pálcával –, de azt nem tűrhetem…!” – óbégatta a poroszló, és zutty! a somfa pálcával. „Már megint ez a szó, már megint ez a szeretni szó!” – mormogott Dömdödöm, és elgáncsolta a poroszlót, s amíg őkelme feltápászkodott, ő is meg a rongyos gyerek is kereket oldott. S úgy futás közben fülébe jut egy beszélgetésfoszlány. Egy fiú éppen azt mondja a másiknak: „Én a világon a legjobban a pirított tökmagot szeretem.” Erre igazán elkeseredett Dömdödöm, de ez nem volt elég, mert akkor meghallotta, ahogy a ligetben egy lány azt mondja egy fiúnak: „Én igazán szeretlek.” Mi az hogy igazán, háborgott magában Dömdödöm. – Akkor talán olyan is van, hogy nem igazán? Ha nem igazán, akkor az már nem is szeretet. S ha szereti, akkor miért kell hozzá az az igazán? Vagy szeret valakit az ember, vagy sem. S akkor elgondolkozott ezen a szeretni szón. Mit is jelent igazából? Mit jelentett annak az asszonynak a szájából? Mit a poroszlóéból? Mit a tökmagevő fiúéból, és mit a ligetbeli lányéból? Mit? De már akkor oda is ért ahhoz, akit megszeretett. Megállt előtte, rápillantott, és azt mondta: „Dömdödöm.” Azóta se hajlandó mást mondani, csak ennyit, hogy dömdödöm.

Bemutatkozunk

29 komment
!Adrienne  2010. április 13., 22:35

– Csend legyen! – kiáltott Mikkamakka. – Ki következik?
– Én – mondta Vacskamati. – Egy egészen rövid verset írtam.
– Halljuk!

Szerda ablakában
csütörtök ül,
és ordít
csütörtökül.

Egy darabig csend volt, aztán Szörnyeteg Lajos megkérdezte:
– Miért csütörtökül ordít?
– Mert csütörtök – mondta Vacskamati –, ha péntek lenne, péntekül ordítana.
– Idegen nyelveket nem tud? – akadékoskodott Bruckner Szigfrid.
– Nem – mondta Vacskamati –, ez egy műveletlen csütörtök.

!elle P 2011. szeptember 17., 12:08

– Születésnapja mindenkinek van – jelentette ki Mikkamakka.
– Jó, jó, ezt tisztáztuk – komorodott el Vacskamati –, de mikor?
– Hogyhogy mikor? – tárta szét a kezét Mikkamakka. – Nekem például december elsején.
– Neked – mondta fitymálva Vacskamati –, neked! De nekem mikor van?
– Honnan tudnám azt én? Neked kéne tudni.
– De nem tudom – mondta szomorúan Vacskamati.
Mikkamakka vakarta a feje búbját.
– Ajaj! – mondta.
– Azazhogy még sincs születésnapom – keseredett el Vacskamati.
– De ha egyszer van! – mérgelődött Mikkamakka.
Vacskamati nem tágított.
– Mikor?
– Például ma – mondta sarokba szorítva Mikkamakka.
Vacskamati felvidult.
– Kedden?
Mikkamakka bólintott. Nagy kő esett le a szívéről.
– Tehát minden kedden – virult Vacskamati.
– Azt már nem. Milyen kedd van ma?
– Április tizenötödike, kedd.
– Na, akkor ez az – emelte fel az ujját Mikkamakka –, április tizenötödikén születtél.
– Nem lehetne inkább kedd?
– Hogyhogy kedd? Hiszen kedd van.
– Hogy minden kedden születésnapom legyen.
– Még mit nem! Csak minden április tizenötödikén. Egy évben mindenkinek csak egyszer lehet születésnapja.
– Kár – mondta Vacskamati.

Vacskamati virágja

8 komment
!Dün SP 2010. január 27., 13:18

– Úgy döntöttem, hogy az a véleményem, miszerint…
– Ezeket a miszerinteket hagyjuk! – legyintett mérgesen Bruckner Szigfrid. – Egyszer találkoztam egy miszerinttel, és összevissza hazudozott nekem. Elegem van a miszerintekből. Az ámbárokból meg az annak ellenérékből is elegem van. Az ugyebárokról meg az ámbátorokról nem is beszélve.

A fájós fogú oroszlán

3 komment
!jeno 2009. december 26., 22:29

Nagy pironkodva előállt Dömdödöm, akiről mindenki tudja, hogy csak annyit tud mondani, dömdödöm.
Így szavalt:

Dömdödöm, dömdödöm,
dömdö-dömdö-dömdödöm

– Nem ér! – rikoltozott Bruckner Szigfrid. – Akkor én meg azt mondom, hogy:

Prampapam, prampapam,
prampa-prampa-prampapam

– Nono – mondta Mikkamakka –, csak azért kiabálsz, mert nem tudod, mit jelent Dömdödöm verse.
– Miért, mit jelent?
– Azt, hogy mindannyiunkat nagyon szeret.
– Engem is? – kérdezte gyanakodva Bruckner Szigfrid.
– Persze, téged név szerint is megemlített – mondta Mikkamakka.
– Éljen Dömdödöm – kiáltott Bruckner Szigfrid –, adjuk neki az első díjat!
– Adjuk! – kiabálták a többiek.

Dömdö-dömdö-dömdödöm című fejezet

!tataijucc SP 2010. november 18., 15:55

– Még hogy kutyabengekérget álmosság ellen! – szólt közbe rögtön méltatlankodva Ló Szerafin. – Tudod te, Aromo, mire való a kutyabengekéreg?
– Hogyne tudnám – mondta hetykén Aromo –, mire való lenne?! Hashajtó.
– És te hashajtóval akarod elmulasztani az álmosságát?! – háborogtak a többiek.
– Persze – mondta Aromo –, amíg megy a hasa, úgysem tud elaludni. Világos, nem?

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

!hencsibe 2010. február 18., 09:37

Ha elpusztul a tulok,
szarvából lesz a tülök,
de ha én elpüsztülök,
belőlem nem lesz tulok.

– Hát az biztos – kiabálták a többiek –, mert már most egy nagy tulok vagy!
– Még hogy elpüsztülök – vihogott Bruckner Szigfrid. – Elpüsztülök a rühügéstől.

Dömdö-dömdö-dömdödöm

2 komment
!hencsibe 2010. február 18., 10:24

– Miért fogtad be a száját?! – recsegett Zordonbordon.
– Naponta csak tizenkét butaságot tudok végighallgatni – hadarta Ló Szerafin. – A tizenharmadiktól idegzsábát kapok. És most ez lett volna a tizenharmadik.

Gyere haza, Mikkamakka

Blogbejegyzések