95. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
!

A Hétfejű Tündér 239 csillagozás

Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
1 2
Régikönyvek.hu 1.750 Ft-tól
Bookline · 2.799 Ft –15% 2.380 Ft
Könyvtár

„Az Egér az Erdei Kocsma pultján ült, egy borral teli mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.” (A hazudós Egér). A gesztenyeorrú cserkesz így mesél: „… egyik szemem mandola, másik szemem mandula, a derekam mandolin” (Mese Julinak). Mikkamakka társaságában ott van az előkelő Okker család leszármazottja és riválisa, a nemes Ultramarin… (Szökevény szeplők; A Kék meg a Sárga). Majom és Hangya reménytelenül vetélkednek, a furfang segíti a gyengébbet (Az igazságtevő nyúl). A rubinszemű hernyó megmenekülése egy kis hangyán múlik, ő azonban nem bukkan elő (A fába szorult hernyó).

Egyik-másik szereplő ismerős a klasszikus állatmesékből. Aesopus és La Fontaine „hőseihez” hasonlóan történetük tanulsága most is több ezer éves bölcsesség – mint minden igaz emberi mondanivaló – de a régi tanulságok ízig-vérig modern „hangszerelésben” jelennek meg; sok a humoros, groteszk elem a mesékben.

A szerző meséinek gyűjteményes kötete a felnőtteket is tiszta, szép… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tartalomjegyzék

>!
Csimota, Budapest, 2014
20 oldal · ISBN: 9789639768680 · Illusztrálta: Grela Aleksandra
>!
Móra, Budapest, 2013
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631195408 · Illusztrálta: Molnár Jacqueline
>!
Osiris, Budapest, 2012
ISBN: 9789632760629

11 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Mikkamakka · Vacskamati · Bruckner Szigfrid · Ló Szerafin · Aromo/Aromó · Szörnyeteg Lajos · Medve Medárd


Hirdetés

Kedvencelte 35

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★☆ Eladó
Jeffi könyve Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Kiemelt értékelések

+
>!
Jaumijau
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin megmutatja Csodaországot, azt a világot, ami bennünk, és körülöttünk van. Csak le kell pókhálózni róla a rémálmainkat, és figyelni, fülelni. Menni, csodát keresni, és csodára lelni. Nem tökéletességre, csak apró varázslatra várni, és megtalálni. Zsebre tenni, hogy későbbre is jusson. Mert Csodaország nem rózsaszín, hanem ezerszínű. Ahol az éjszaka sötét, de a csillagok pont ezért olyan gyönyörűk.

"Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.'
/Reményik Sándor/
http://moly.hu/karcok/178193

134 hozzászólás
+
>!
gab001 P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Már nagyon régen szerettem volna olvasni Lázár Ervintől, s most végre eljött ennek is az ideje. Tanulságos, kedves történetek vannak ebben a könyvben, melyek időnként egymásra épülnek a visszatérő szereplők miatt. Leginkább az író humora tetszett, nem bírtam megállni mosolygás nélkül. Éppen ezért felnőtt fejjel is élvezhető. Ugyanakkor jó emlékeztető, hogy a szeretet milyen fontos, s mennyire könnyen elfelejtjük ezt.

+
>!
jeno
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Ha diktátor lennék, biztosan kötelezővé tenném, hogy reggel és este mindenki olvasson el egy-egy Lázár Ervin-mesét. Persze a felnőttek is. A reggeli hírek között, meg az esti híradó után is felolvastatnék egyet a rádióban és a tévében, a munkahelyen is reggel munkakezdés előtt, meg az iskolai tanítás előtt kötelező lenne egy-egy LE-mese. Azt hiszem, más lenne a világ…

5 hozzászólás
+
>!
Stone
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Gyermeki énem, nem járja szégyen, ha Lázár Ervin megtekervin a szavakat, mesél. Mert emlékszem én a Hidegre, nálunk is lakott a Lehelbe, négycsillagos hotelbe. Télen ette a lábam, hiába kotorásztam, a Reggelek folyton veszekedtek, a tündérek elszeleltek, és álmos volt nem csak a Palkó. A park egy nagy erdő volt, a vízmű dombja egy hegy, a színpad kisházának tetejéről ősszel az avarba ugráltunk, télen csontkeményre fagyott a cicanadrág és keservesen nyávogott.
Jó, hogy van nekünk egy lázármunk.

+
>!
Leoni I
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

„A Majom elképedt, fölhúzta a szemöldökét, és mind a két kezét csípőre tette (közben a farkával is kapaszkodott, hogy le ne essen).” Ezt bírom benne. Szórakoztató, de közben következetes.

+
>!
BlissX
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

"Az Egér az Erdei Kocsma pultján ült, egy borral telt mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.
A kalapját akkor már kicsit félrecsapta, úgy látszik, többször is a mogyoróhéj fenekére nézett, de a csillagokról valóban csodálatos dolgokat tudott." – így kezdődik a kedvenc mesém ebben a könyvben. Lehet ettől nagyszerűbben mesét elkezdeni? :)

Eddig is nagyon tetszettek a Lázár Ervintől olvasott csodamesék, de A Hétfejű Tündér lett a kedvenc „válogatásom” tőle. Van itt kérem szépen igazságtevő nyúl; olyan, amelyik tolmácsol és fékezhetetlen agyvelejű (még ilyet) is. Megjelennek szereplők, akik több történeten keresztül is velünk maradnak, mint Mikkamakka, Vacskamati és a kedves Dömdödöm :)

Csak a Mese Julinak nem tetszett, amivel kezdődik a könyvecske, de ez nem von le az öt csillagos értékelésemből. Aki nem olvasott még Lázár Ervintől, annak bátran ajánlom A Hétfejű Tündért kezdetnek.

4 hozzászólás
+
>!
clarisssa P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Vajon kiknek szólnak ezek a mesék? Gyerekeknek, felnőtteknek, vagy a minden felnőttben ott élő gyerekeknek? Szerintem egyszerű a válasz: mindenkinek, aki egy kis léleksimogatásra vágyik! Egytől egyig kedves, humoros történetek, amiken egyszerre mosolygunk és amiktől egyszerre szorul össze a torkunk, dobban nagyot a szívünk olvasás közben…
Külön öröm volt újra hallani a Négyszögletű Kerekerdőről és viszontlátni Mikkamakkát és Vacskamatit. :)

>!
Osiris, Budapest, 2006
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633896304 · Illusztrálta: Réber László
+
>!
sztimi53 P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Körülbelül másfél évvel ezelőtt agyrázkódással feküdtem otthon, olvasástól, molyolástól eltiltva, szomorúan. Az egyik kedves molyom adta az ötletet, hogy hangoskönyv a megoldás. Ez volt talán az első hangosom, nagyon élveztem, és a cserkesz a szédülésem és a fejfájásom javát magával vitte, ahogy Julinak a lázrózsáit.

2 hozzászólás
+
>!
Anó P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Főiskolás koromban fedeztem fel Lázár Ervint és ezt a könyvét is – azonnal elbűvölt.
Meséiből humor és szeretet sugárzik – imádom a stílusát, szójátékait, alakjainak nevét is, mindent, ami egyedivé, „lázárervinessé” teszi. Később gyerekeim is az ő meséin nőttek fel, ugyanúgy szerették ők is. A hétfejű tündér című mese máig is könnyeket csal a szemembe, a DÖMDÖDÖM pedig legkedvesebb barátnőmmel közös „kulcsszavunk” .
Akár vidámak, akár szomorúak ezek a mesék, szíven találják az embert. Ha tanulságosak, akkor sem szájbarágósan azok.
Annyira jó volt újra elolvasni őket!

+
>!
kkata76 P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Imádtam a gyerekekkel együtt, a Dömdödöm lett a kedvenc. Jókat kacagtunk, elmélkedtünk a nyelvi játékokon (bár meg kellett kérdeznem édesanyámtól, hogy mi az a Szaratov:)


Népszerű idézetek

+
>!
Esmeralda

– És mi lesz – kérdezte suttogva –, mi lesz, ha Nagyapa meghal?
– Ó, te bikfic – nézett rá megrovóan Mikkamakka –, hát nem tudod, hogy Nagyapa sohasem hal meg? Az lehet, hogy egyszer már nem jár ki az almafáival beszélgetni. Meg talán veled se beszélget, velem se. De minden éjjel veszi a létráját, összeszedi a lehullott csillagokat, és mind visszaszegezi az égre. Mindörökké, a világ végezetéig.
Bizony, Babó Titti, ilyen nagyapád van.

70. oldal, Nagypapa meg a csillagok

Kapcsolódó szócikkek: Mikkamakka
5 hozzászólás
+
>!
chhaya P

Hát, mondhatom nektek, nincs annál csúnyább, mint amikor virágok veszekednek.

Virágszemű

Kapcsolódó szócikkek: virág
1 hozzászólás
+
>!
Stone

Nagyapa napközben olyan, mint minden más öregember. Azaz egészen mégsem olyan, mert fütyörészni szokott, és beszélget az almafáival. Kedveseket mondhat nekik, mert az almafák majdnem mindig mosolygósak.

2 hozzászólás
+
>!
Dün SP

– Csend legyen! – kiáltott Mikkamakka. – Ki következik?
– Én – mondta Vacskamati. – Egy egészen rövid verset írtam.
– Halljuk!

Szerda ablakában
csütörtök ül,
és ordít
csütörtökül.

Egy darabig csend volt, aztán Szörnyeteg Lajos megkérdezte:
– Miért csütörtökül ordít?
– Mert csütörtök – mondta Vacskamati –, ha péntek lenne, péntekül ordítana.
– Idegen nyelveket nem tud? – akadékoskodott Bruckner Szigfrid.
– Nem – mondta Vacskamati –, ez egy műveletlen csütörtök.

119-120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid · Mikkamakka · Szörnyeteg Lajos · Vacskamati
2 hozzászólás
+
>!
Dün SP

Két Reggel

Egyszer két Reggel találkozott a Tejúton.
– Jó reggelt, Reggel! – mondta az egyik, s megemelte halványkék fényekből szőtt kalapját.
– Adjon isten! – mondta a másik barátságos, rubinpiros mosollyal.
– Hova-hova? – kérdezte az első, és megigazította magán fénylő, drágaköves köpenyét.
– A Földre. A Földre megyek – mondta a másik átszellemülten.
A fényekből szőtt kalapú erre elkomorodott, még a kalapja is halványabb lett hirtelen, s a drágakövei mintha elfelejtették volna a csillogást.
– Még hogy a Földre! – mondta baljóslatúan. – Ne ám, hogy úgy legyen!
– Márpedig az úgy van! Ma lesz a Földön május első vasárnapja, igaz?
– Igaz.
– Nahát akkor! Ma én fogok lent derengni és pitymallani.
– Azt szeretném látni – kiabált a társa –, május első vasárnapjára én megyek! Még hogy derengeni és pitymallani! Kerengeni és nyilallani fogsz, édes barátom. Ma én ragyogok fel a Földön.
Ezzel futásnak eredt. De a másik sem volt rest, elgáncsolta, puff nagyot esett, csak úgy porzott a Tejút. Nosza, összeverekedtek, tépték egymást. Hajnaldarabok, pitymallatrongyok, derűfoszlányok röpködtek körülöttük.
Végre aztán az egyik győzött – ki tudja, melyik; a verekedés előtt egyforma szépek, daliásak voltak, utána meg egyforma rongyosak, töpörödöttek –, s ment a Földre, hogy fölváltsa az éjszakát.
Az emberek meg kinéztek az ablakon, és azt mondták: „Hű, de ronda reggelre virradtunk!”
És nem is lett jókedvük egész nap.

62-63. oldal

4 hozzászólás
+
>!
Lahara SP

– Jó, jó, de ennek semmi értelme sincs. Mi az, hogy kimerülő kutyaól? – szólt Aromo. – Kimerülhet egy zseblámpaelem vagy esetleg egy hegymászó, de egy kutyaól!
– Esetleg elfárad – vetette közbe Vacskamati. – Miért ne fáradhatna el egy kutyaól?
– Vagy a kutya nagyon nyomja belülről – kelt Bruckner Szigfrid is Ló Szerafin védelmére.

Kapcsolódó szócikkek: Aromo/Aromó · Bruckner Szigfrid · Ló Szerafin · Vacskamati
+
>!
Stone

– Hát Kos létedre elég alacsony műveltségű vagy – mérgelődött az Egér.

8 hozzászólás
+
>!
Jaumijau

Mert ismeretes, hogy Mikkamakka majdnem mindent tud. Avagy: majdnem tud mindent. Esetleg: mindent majdnem tud.

Nagyapa meg a csillagok

Kapcsolódó szócikkek: Mikkamakka
+
>!
Jaumijau

Nem engedhettem, hogy kódorogjon, csámborogjon, kujtorogjon, csavarogjon, lézengjen, lődörögjön, barát nélkül szomorkodjon.

SZÖKEVÉNY SZEPLŐK

+
>!
Stone

– De azt. Ha nem látná, én a Kék vagyok!
– Engedje meg, hogy fölkacagjak – mondta gúnyosan a Sárga –, hiszen maga a
legközönségesebb szín a világon, nem is lehet egy napon említeni velem… és legyen szíves, ne könyököljön az oldalamba.
– Először is maga könyököl az én oldalamba, másodszor pedig én színezem az eget, a tengert, a vizeket, a legszebb virágok kékek, és az emberi szemek közül is a kékek a legszebbek.
Képzeljen el egy sárga szemű embert… brr… vagy sárga vizet! Egyáltalán, hogy mer megszólalni mellettem!

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Mosonyi Aliz: Szekrénymesék
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr