A Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok? 4 vélemény

Laurence J. Peter – Raymond Hull: A Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok?
Molybolt

Sose kezdjünk így „fülszöveget” (szép szakkifejezés!): „ez a könyv”, mert máris elértük inkompetencia-szintünket. Peter és Hull professzor művének lényege egyébként éppen ez, mármint hogy sok ember előbb-utóbb óhatatlanul addig emelkedik a ranglétrán, mígnem alkalmatlanná válik feladatainak ellátására. A jelen remekmű felsorol számos ilyen kóresetet, hajmeresztő orvosi következményeivel együtt, sőt arra nézve is jó tanácsot ad, hogyan kerüljük el a mindig kóros és káros előléptetést, amely lapkihordókat és minisztereket egyenlőképpen fenyeget.

Borítók 1

Most olvassa

Most nem olvassa senki.

Összes olvasás 7

!Hatodik_Alabardos 2011. március 22., 20:58

Huszonegykét évesen olvasva határozottan vicces könyv a hierarchiáról, az inkompetenciáról. Akkor amolyan vicces, áltudományos műnek gondoltam. Azóta eltelt ugyanannyi idő, és kiderült, hogy ezt bizony komolyan kell venni.
Hogy közben voltam beosztott, középvezető, talán még a saját kompetencia szintemet is elértem, sokat számít a könyv megítélésében.

Kipróbáltam a kreatív inkompetenciát, és működött…

Sok nyugodt éjszakát köszönhetek Peter professzornak.

!cizella 2009. január 18., 00:26

Húsz évvel ezelőtti könyvélmény, megérett az újraolvasásra, bár a ferdén álló íróasztal mint az inkompetencia-szint elérésének biztos jele örökre a memóriámba vésődött.

!vicomte P 2010. december 31., 19:22

A humoros, ironikus forma ellenére az egyik legjobb könyv, amit a szervezi hierarchiáról, és az emberek ebben betöltött szerepéről valaha is olvastam.
A tablulatorikus gigantizmus és a laterális arabeszk örökbecsű kifezejések, amelyeket mióta dolgozom, többször is megtapasztaltam a maga valóságában.
Épp úgy, ahogy voltam már szuperkompetens is szervezetben, ami pont ezért vetett ki magából – s ha nem olvastam volna a könyvet, valószínűleg nehezebben emésztettem volna meg a dolgot.. :D Továbbá megtapasztaltam már azt is, amikor egy kompetens ember elérte a saját inkompetencia szintjét – s egyelőre még szerencsére nem én voltam ez az ember. :D

Nincsenek linkek.