A Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok? 4 vélemény

Sose kezdjünk így „fülszöveget” (szép szakkifejezés!): „ez a könyv”, mert máris elértük inkompetencia-szintünket. Peter és Hull professzor művének lényege egyébként éppen ez, mármint hogy sok ember előbb-utóbb óhatatlanul addig emelkedik a ranglétrán, mígnem alkalmatlanná válik feladatainak ellátására. A jelen remekmű felsorol számos ilyen kóresetet, hajmeresztő orvosi következményeivel együtt, sőt arra nézve is jó tanácsot ad, hogyan kerüljük el a mindig kóros és káros előléptetést, amely lapkihordókat és minisztereket egyenlőképpen fenyeget.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 9630933454 | 170 | Nagy Imre | Ugrás |

Most olvassa
Most nem olvassa senki.
Huszonegykét évesen olvasva határozottan vicces könyv a hierarchiáról, az inkompetenciáról. Akkor amolyan vicces, áltudományos műnek gondoltam. Azóta eltelt ugyanannyi idő, és kiderült, hogy ezt bizony komolyan kell venni.
Hogy közben voltam beosztott, középvezető, talán még a saját kompetencia szintemet is elértem, sokat számít a könyv megítélésében.
Kipróbáltam a kreatív inkompetenciát, és működött…
Sok nyugodt éjszakát köszönhetek Peter professzornak.
Húsz évvel ezelőtti könyvélmény, megérett az újraolvasásra, bár a ferdén álló íróasztal mint az inkompetencia-szint elérésének biztos jele örökre a memóriámba vésődött.
A humoros, ironikus forma ellenére az egyik legjobb könyv, amit a szervezi hierarchiáról, és az emberek ebben betöltött szerepéről valaha is olvastam.
A tablulatorikus gigantizmus és a laterális arabeszk örökbecsű kifezejések, amelyeket mióta dolgozom, többször is megtapasztaltam a maga valóságában.
Épp úgy, ahogy voltam már szuperkompetens is szervezetben, ami pont ezért vetett ki magából – s ha nem olvastam volna a könyvet, valószínűleg nehezebben emésztettem volna meg a dolgot.. :D Továbbá megtapasztaltam már azt is, amikor egy kompetens ember elérte a saját inkompetencia szintjét – s egyelőre még szerencsére nem én voltam ez az ember. :D
Külső linkek
Nincsenek linkek.