Mielőtt elmegyek 239 csillagozás
Samantha Kingstonnak mindene megvan: övé a világ legjobb pasija, a három legtutibb barátnő, valamint egy igazán kitüntetett helyzet a Thomas Jefferson Gimiben – a menza legjobb asztalától kezdve a legideálisabb parkolóhelyig. Február 12. péntek csak egy újabb napnak ígérkezik irigylésre méltó életében.
De végül kiderül, hogy a legutolsó.
Aztán kap egy második esélyt. Tulajdonképpen összesen hét esélyt kap. Egy elvarázsolt héten keresztül mindennap újraélheti élete utolsó napját, és kibogozhatja a halála köré fonódott rejtélyeket. Közben arra is rájön, mekkora a valódi értéke mindannak, amit elveszíthet.
Eredeti mű: Lauren Oliver: Before I Fall 85%
Eredeti megjelenés éve: 2010
Haragszom erre a könyvre, mert nagyon-nagyon akartam szeretni, és sokat vártam tőle, mégis kegyetlenül megszenvedtem vele. Alig tudtam elolvasni.
Most pedig következik az, hogy az értékelésembe nem veszem bele ezt a szenvedést, a „rosszkor olvasást”, a tökéletlen időzítést, nem keresem a miérteket, mi tartott ilyen sokáig, mi zavarhatott a stílusban.
Csupán a történetet fogom értékelni, a mondanivalót, az elsuttogott szavakat, ki nem mondott gondolatokat. Samnek megadatott az „esély”, hogy megláthassa az okokat a tettek mögött, ő valóban tudta, hogy ez a kávé az utolsó lesz, az a buli a végső. És nem lesz több.
Sok igazság van a könyvben, elcsépeltnek hangozhat, és meg sem az. Van néhány dolog ugyanis, ami időtlen. Ha megmented egy társad, ha kedves vagy a másikhoz, ha tudsz bocsánatot kérni, ha elismered, hibáztál – az sosem lehet égő, nem helyénvaló, ciki.
Az úgy helyes. Sokszor azonban ezt elfelejtjük.
És Samnek lehetősége volt minderre. Mielőtt elmegy. Neked is van. Kérdés csak az, élsz-e vele?A címválasztás remek, és a befejezésnek is nagyon „örültem”, tetszett, hogy nem habcukros.
Mert nem kerülhető minden el. A címből tudható. De az idővel Te rendelkezel, csakis Te.
Az elején, azt hittem nem fogom tudni kiolvasni,pihent is egy kicsit,aztán neki kezdtem újult erővel,nos ekkor már csak úgy fogytak a lapok…féltem,hogy nem fog tetszeni,mert a Deliriumért nem vagyok nagyon oda,de ez más,ezt nem lehet nem szeretni. Azért félelmetes,hogy egy két szó micsoda hatással tud lenni az emberekre…
Új kedvenc idézetem van:"Olyan sok minden lesz szép,ha jobban megnézed."
Én Lauren Oliver másik könyvét, a Delíriumot olvastam először, és nagyon tetszett – ahogy ez is, bár másképp. Megmutatja, hogy az életben minden összefügg valahogy, hogy milyen hatással vannak a tetteink mások életére és milyen – látszólag – kis dolgoknak van hatalmas jelentősége. Érdekes volt ezúttal az iskolai piszkálódás (mondjuk annál több volt) másik felének, az „elkövetőnek” a szemszögéből olvasni. Sokáig nem tudtam kedvelni Samet és a barátnőit, de a végére egészen megbarátkoztam vele, ahogy helyrehozta a dolgokat, sőt, megértettem, hogy a többi lány is csak a saját gyengeségeit és sérelmeit próbálja rejtegetni – ha nem is a megfelelő módon. Kár, hogy Sam későn jött rá, mit kellett volna tennie és kivel kellett volna lennie. Kíváncsi lennék, milyen érzésekkel teszik le ezt a könyvet azok, akik olyanok, mint a főszereplői.
Nem jutok szóhoz.
A vége , a vége a vége.
Csak ennyi.
Ez után csak feküdni és nézni szabadna a semmibe.
Hangulata, az van a könyvnek az biztos.
Nagyon jó hangulata van a könyvnek. A csacsogós, csajos, pörgős eseményeket szépen lassan fokozatosan váltja fel egy mélyebb és őszintébb érzés végigkövetve azt, ahogy Sam változik.
Azt hittem hogy unni fogom ugyanazt a napot hétszer újraolvasni, de egyáltalán nem így történt.
Tetszett, ahogy Sam próbálkozott újra és újra, mire rálelt a megoldásra. Viszont én NEM ilyen véget vártam:(
Két pontszám között ingadoztam: 4,5 és 1,5. Tudom, felettébb eltérő pontozás, ámde végül a pozitívabb nyert.
Miért?
Az alap ötlet fantasztikus, szeretem az ilyen misztikumokat, és a vége dobott rajta tulajdonképpen. Hogy végül nem került vissza az életbe, hogy meghalt valóban, hogy nem veszítette el a szüzességét Kenttel (egész végig úgy tűnt, ez az egyetlen fontos dolog…), és ahogy az ő és Juliet halál össze ért. Bennem ez utóbbi fordított meg valamit úgy igazán. Az egész pillanat jól sikerült.
Másrészől vizont egy jó téma, lebutítva, é a végét kivéve szinte csak arról, hogy most akkor szüzen hal-e meg a csaj vagy nem.
„Rettegve” álltam neki a könyv olvasásának, egyrészt azért, mert mindenkinek nagyon tetszett és mostanában, ami ekkora népszerűségnek örvend, az valahogy engem nem köt le annyira, másrészt azért is, mert a romantikus tiniregények valahogy nem az én műfajom, max. akkor, ha telenyomták fantasy elemekkel. Aztán egy idő után elfelejtettem a félelmeit és azt vettem észre, hogy nem bírom letenni a könyvet, izgulok, elgondolkodok a halál témáján, beleélem magam egy-két helyzetbe és rájöttem, hogy szeretem ezt a könyvet, annak ellenére, hogy pár dologgal nem értettem egyet.
A vége meglepett, más befejezésre számítottam, de így volt tökéletes.
Nem is tudom mikor olvastam utoljára olyan könyvet, ami képes volt annyira magába szippantani, hogy olvasás közben semmit se érzékeljek a körülöttem lévő világból, és csak a betűk létezzenek a szemem előtt. Ez a könyv ilyen volt. Pedig a legtöbb szereplőt egyáltalán nem kedveltem, a főszereplőt is csak a könyv második felétől, egyedül Kent volt az, akivel a történet elejétől szimpatizáltam. És a tetteik is érthetetlenek voltak számomra. Mégis szerettem olvasni. Már a könyv felénél motoszkált bennem egy érzés a könyv végével kapcsolatban, de az utolsó lapoknál egyre jobban reménykedtem, bárcsak ne így lenne.
Remek könyv ez, szívszorító és mindenképpen elgondolkodtató. Furcsa volt – először – a bullyinget az elkövető oldaláról olvasni. Így eltöprengve… sok mindenre sikerült rájönnöm a könyv segítségével.
Lauren Oliver lenyűgözően ír, imádtam a stílusát, a hasonlatait és a szóhasználatot.
A mínusz fél csillag pedig… a könyv fele nekem elég elviselhetetlen volt, mert két kézzel karmoltam volna a főszereplő(k) csinos vakolatos pofáját/pofáit. :D
Én azok közé tartozom, akik Lauren Oliver másik könyvét olvasták előbb, és azzal indultam neki, hogy tudom, mit várjak az írónőtől, hát nem azt kaptam! Ez sokkal, de sokkal jobb, mint a Delirium, és ténylegesen van mondanivalója, hogy tényleg mennyire függ össze az életünk, egy-két apró szó vagy tett mennyit számíthat a másik életében. És ugye az örök téma, az iskolai piszkálódás, most éppen nem az elszenvedő fél szemszögéből.
Ez az egyik dolog, amit aznap reggel megtanultam: ha átlépsz egy határt és nem történik semmi, a határ elveszti a jelentését. Hasonló ez ahhoz a régi találós kérdéshez, hogy ha egy fa eldől egy erdőben, ad-e valami hangot, ha senki nincs a közelben, aki hallja.
Vigyázat! Felnőtt tartalom.
Nem igazán tud bánni a melltartókkal. Egyáltalán, a mellekkel sem. Nem mintha én tudnám, mit kellene éreznem, de valahányszor hozzáér a mellemhez, csak körkörösen masszírozza, erősen és mindig ugyanúgy. A nőgyógyász is ezt csinálja a vizsgálaton, szóval valamelyikük tévúton jár. Őszintén szólva nem hinném, hogy a nőgyógyász az.
Elborzadok azon, hogy milyen könnyű tévedni az emberekkel kapcsolatban. Egyetlen, apró szeletet látunk belőlük, és azt hisszük egésznek. Az okot látjuk, és azt hisszük okozatnak, vagy fordítva.
Még ha látjuk is az egészet…
Talán megengedheted magadnak, hogy várj. Talán számodra létezik egy holnap. Talán ezer holnap vár még rád vagy háromezer, vagy tízezer – idő amit átélhetsz, megmártózhatsz benne. Idő, ami elfolyik, mint ahogy az érme kicsúszik kezeid közül. Idő, melyet elvesztegethetsz. De néhányunknak csak a ma adatik meg. És az az igazság, hogy sosem tudhatod."
Egy jóbarát meghagyja neked a titkaidat. A legjobb barátaid pedig segítenek megtartani azokat.
Azt hiszem, a búcsú mindig ilyen – mint leugrani a szakadék széléről. A legrosszabb az egészben meghozni a döntést, hogy leugrunk. Ha már a levegőben vagyunk, semmit sem tehetünk, csak engedjük megtörténni.
162. oldal, Hét