!

Oz, a nagy varázsló (Óz 1.) 237 csillagozás

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a Nagy Varázsló. Úgy hírlik, hogy fényes palotájában a legkülönbözőbb kincsek garmadáját gyűjtötte egybe, köcsögszámra áll ott a bátorság és az ész, egész gyűjteménye van emberi szívekből, s varázshatalma akkora, hogy a világban sodródó Dorka is tőle kér tanácsot, hogyan juthatna vissza Kansasba. Óz palotája felé igyekszik hát mindenki, aki csodás segítségre vágyik. Oda tart a vándorúton összesereglett társaság: Dorka, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, no meg Totó, a játékos kiskutya is.
Különös és mulatságos mesevilág hőseit vonultatja fel előttünk. L. Frank Baum híres meseregénye, mely már több mint fél évszázada gyönyörködteti az olvasót, s melyből a világszerte nagy sikert aratott film is készült. A harmadik kiadásban megjelent könyvet Zsoldos Vera rajzai díszítik.
(1985)

Óz, a csodák csodája címmel is megjelent.

Eredeti mű: L. Frank Baum: The Wonderful Wizard of Oz

Eredeti megjelenés éve: 1900

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Dorothy Gale · Bádog Favágó · Dorka · Gyáva Oroszlán · Madárijesztő · Oz

Helyszínek népszerűség szerint

Smaragdváros · Kansas


Hirdetés

Kedvencelte 23

Most olvassa 5

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
300 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Blissenobiarella könyve L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Miss_Nika könyve L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
>!
1.000 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
ClaryTris könyve L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
Hanna könyve L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Kiemelt értékelések

+
>!
Gelso

Ez a könyv nekem igazi pozitív csalódás. Kislány koromban nem olvastam, sőt, nagy ívben kerültem – a mikor a tv-ben adták, akkor is elkapcsoltam – vmiféle viszolygással teli félelem lett rajtam úrrá.
Nem is olyan régen pillantott rám egy antikvárium polcáról, hát hazahoztam, most pedig elolvastam, ill. felolvastam a gyerekeknek.
Nagyon tetszett, és nagy kár, hogy nem előbb tettem.
Szép a fordítás is – biztosan ez is hozzátett ehhez az élményhez.
Úgy gondolom, tök mókás dolog lehetett a mumpicok földjén élni, milyen fájdalmasan szomorú és kiszolgáltatott a porcelán csecsebecsék közt, és milyen biztonságos, kiszámítható Smaragdvárosban. Szép és kerek történet a mesén belül a Madárijesztőé, vagy a Bádog Favágóé (idegen volt hozzászokni ehhez az elnevezéshez a Bádogembert ismerve), talán az ő története a legszebb. És olyan kedvesen egyszerű és gyermeki dolog volt Dorothy viselkedése: önzetlenül segíteni mindenkin, akivel útja során találkozik… meg a kis csapaton belüli szerepelosztás – mindenki abban segít, amiben tud – szó, ill. felszólítás, kérés, egyéb nógatás nélkül. Az is érdekes volt, hogy szinte egyszerűen eljutottak Smaragdvárosba, de onnan sokkalta bonyolultabb volt a hazatérés, mint gondoltam volna – azt hittem, végeztek és kész – de az igazi kalandok még csak azután kezdődtek. A feladat, amit viszont teljesíteni kellett szegény Dorothynak, nem gyerekszívnek és léleknek való – megölni, már magában bonyodalmat jelent, főleg egy szimpla, egyszerű, hétköznapi kislánynak – nem egy tündérmeséből származó, varázseszközökkel felszerelt legkisebb szegénylegényről van szó – és örültem, hogy a gonosz Nyugati Boszorkány kiiktatása is inkább az észről, mint az erőfitogtatásról szólt…az én természetemhez túl harsányak voltak a Szárnyas Majmok is – de mindent összevéve, tetszett ez a mese, és azt hiszem, még újra fogom olvasni.

…csak azt nem értem, hogy mért tartott ennyire hosszú és főleg lehetetlen dolognak Kansasba hazaérni…na, és az is felmerült bennem, hogy mi alapján fektettek annyi reményt a szélhámos Ózba? Valahogy ez nem jön össze nekem – vagy talán ez egy tanulság a gyerekeknek, hogy ne bízzanak meg olyan simán bárkiben? Milyen simán és gyorsan kereket oldott…

(én mégis azt gondolom, hogy álom volt ez csupán)
A rajzok pedig ismét visszavittek a gyerekkoromba… Zsoldos Vera rajzai.

5 hozzászólás
+
>!
Mackólány

Annyira szeretem ezt a könyvet, éppen kapóra jött, hogy a kezeim közé került egy érdekesen álmatlan éjszakán…
(Tudom, nem publikus, és senkit nem is érdekel, de imádott Édesapámat anno 12 éve a 65. születésnapján az olvasás előtti október 31-én temettük el, és valahogy nem tudtam aludni…)
Visszatérve…
Azért szeretem ezt a történetet, mert amellett, hogy bájosan aranyos és kedves a történet, ritmusos és dallamos. Bájosak a szereplők, olyan igazi, régi gyerekeknek való mese, amit még a mi szüleink meséltek.
Nekem legalábbis, sokszor.
„Mindig a sárga úton, jön velem sok barátom, mindig a sárga úton, száz csoda felé …”

5 hozzászólás
+
>!
AniTiger P

(2014)
3 csillag – életem első és lehetséges, hogy utolsó hangjátékát hallgattam meg.
A sztorit ismertem, igazából „meló mellé jó lett volna hallgatni” – alapon álltam neki, de alig bírták az idegeim. Életem leghosszabb másfél órája hónapokra elosztva. Még vasalni sem lehet közben, mert összerázkódtam ahányszor meghallottam az átkötő zenét… De hős vagyok és befejeztem.
Persze a sztori sem éppen a kedvencem én a Dorka vs. Alice párbajon Alice mögött sorakoztam fel mindig is, de alapműveltség az Óz történetek ismerete. Mindenki buta, gyáva, gonosz, állat és az a ..$.#.Đ.@.. Totó a nyafka szövegével. Hörrrr Öreg vagyok már ehhez, ez háton fekvő kisbabáknak való, akiknek igazán nincs jobb dolguk, mint háton fekve hallgatni… (Mondjuk inkább megveszem a HP hangoskönyvet majd az utódoknak…)

16 hozzászólás
+
>!
sztimi53 P

Siheder nyikoromba' láttam egy filmet egy kék-fehér ruhás kislánnyal, alig emlékszem már. Oz volt a címe, a nagy varázsló. Később rengeteg utalást találtam rá filmekben, könyvekben, dalszövegekben, mintha az ámerikai kultúra egyik alaköve lenne. Aztán ott van Over the rainbow, van olyan, aki nem ismeri? Ilyen elvárásokkal vágtam bele, magyarul. Már az első szó – Dorka Dorothy megzavart, de hát adjunk meg az esélyt a történetnek.
Madárijesztő, bádogembör, a gyáva kutya, igaz barátok. Meg egy kislány szerencsejáték nevű kutyával, és persze kalandok végeláthatatlan sora, igazi gyerekmese, s mint olyan tele van erőszakkal. Értékelem a fantáziát, engem mégsem tudott elvarázsolni annyira a csodák csodája. Volt mikor untatott. Mi kell a mese végére? Tanulság. Az van. There's no place like home.

29 hozzászólás
+
>!
Jean

Nagyon régóta el akartam már olvasni, és hála a kis tabletkámnak és a MEK-nek, ez idén meg is valósult! Imádtam minden egyes sorát, szereplőjét, helyszínét, egyszóval az egészet! Sokszor újraolvasós lesz!

+
>!
Anó P

Régi-új élmény volt ez a könyv…Negyedik általánosban Parádsasváron olvastam először és elbűvölt. Majd sok-sok év után a nagyobbik lányom kapta meg tőlem 7 éves korában, neki olvastam fel belőle. Később pedig a kisebbnek. Majd szünet következett – s most újra éltem Dorka és hű barátai történetét, köszönet a kihívásnak, ami felhívta a figyelmem rá!

2 hozzászólás
+
>!
stippistop SMP

Mobilon kezdtem olvasni, mert se könyv, se e-book olvasó nem volt nálam, és tarthatatlannak éreztem ezt a helyzetet. Egy oldal 3 mondatból állt, az egész könyv pedig 1036 oldalból ilyenformán. De megérte!

++
>!
AeS P

Ez egy örök klasszikus – örökké és klasszikusan idegszálak pattannak el az agyamban Dorothy minden egyes „úgy-utálom-Kansast-menjünk-el-innen-Totó”-jától és „úgy-hiányzik-Kansas-inkább-menjünk-vissza-Totó”-jától, mást meg ugye nem nagyon mond.
De a többiek, na ők aztán személyes ismerőseim, jó barátaim, kísérgetnek nap mint nap, boszorkányostul, mumpicostul, mindenestül.
Csak a végén ki ne derüljön, hogy én vagyok Dorothy. Juj.

+
>!
Mircsi

Örültem, hogy nem teljesen volt ugyanaz, mint a film, mert különben nem sok újdonságot tudott volna nyújtani. Imádtam a Madárijesztőt, Bádogembert, Oroszlánt, azt a tanulságot sikerült levonnom, hogy nem kell arra hallgatni, amit a mások mondanak, mert sokszor nincs igazuk. És vicces volt úgy olvasni, hogy a Madárijesztő, aki állítása szerint agyatlan sorra találja ki az ötleteket, a „szívtelen” Bádogembernek mindenkin megesik a szíve, a „gyáva” Oroszlán meg mindig mindenkit megvéd…:) Aranyos kis mese, tetszett! :)


Népszerű idézetek

++
>!
Batus

Amíg szerelmes voltam, én voltam a legboldogabb ember ezen a földön; de akinek nincs szíve, nem lehet szerelmes. Ezért elhatároztam, hogy szívet kérek Oztól, és ha megkapom, visszamegyek, és feleségül veszem a lányt.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
+
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Így hát Dorka elmondta neki, hogy Kansas milyen kopár és szürke, meg hogy a forgószél hogyan röpítette őt ide ebbe a furcsa országba, Oz birodalmába.
A Madárijesztő figyelmesen hallgatta, s a végén megjegyezte:
– Nem értem, miért akarod itt hagyni ezt a gyönyörű országot, és miért kívánkozol vissza abba a szürke, kopár Kansasba.
– Csak azért nem érted, mert nincs eszed – felelte Dorka. – Akármilyen sivár és szürke a hazánk, mi hús-vér emberek szívesebben élünk ott, mint a világ legszebb országában. Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Kapcsolódó szócikkek: Kansas
+
>!
Qwerf 

Ugye, nem veszed zokon, hogy leszedem a fejedet…

16. A nagy szélhámos varázsereje

+
>!
fowler P

A Boszorkány nem vérzett ott, ahol Totó megharapta, mert olyan gonosz volt, hogy már a vére is beszáradt.

12. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
_vgabi SP

Nincs olyan élőlény, amelyik ne félne, ha veszélybe kerül. Az igazi bátorság éppen az, hogy akkor is kiálld a veszélyt, ha félsz tőle; márpedig ezzel a fajta bátorsággal te bőségesen el vagy látva.

96. oldal - 15. A félelmetes Oz leleplezése (Móra, 1976)

+
>!
Batus

Mert a civilizált országokban, tudomásom szerint, nincs többé boszorkány, se tündér, se varázsló. De Oz birodalmába még nem jutott el a civilizáció, mi el vagyunk vágva a világ többi részétől. Ezért nálunk még ma is vannak varázslók és boszorkányok.

+
>!
Batus

De jaj, nem volt többé szívem, így kiveszett belőlem a szerelem, és már mindegy volt nekem, hogy feleségül veszem-e a lányt vagy sem. Talán még most is él a gonosz öreganyó házában, és várja, hogy érte menjek.

+
>!
fowler P

Kansasnak az a szerencséje, hogy nektek agyvelő van a fejetekben, és nem szalma.

4. fejezet

+
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Én azért mégis inkább eszet kérek Oztól, és nem szívet – elmélkedett a Madárijesztő. – Mert az esztelen nem tudná, mit kezdjen a szívével, még ha volna is neki.


A sorozat következő kötete

Óz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is