!

Oz, a nagy varázsló (Óz 1.) 209 csillagozás

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a Nagy Varázsló. Úgy hírlik, hogy fényes palotájában a legkülönbözőbb kincsek garmadáját gyűjtötte egybe, köcsögszámra áll ott a bátorság és az ész, egész gyűjteménye van emberi szívekből, s varázshatalma akkora, hogy a világban sodródó Dorka is tőle kér tanácsot, hogyan juthatna vissza Kansasba. Óz palotája felé igyekszik hát mindenki, aki csodás segítségre vágyik. Oda tart a vándorúton összesereglett társaság: Dorka, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, no meg Totó, a játékos kiskutya is.
Különös és mulatságos mesevilág hőseit vonultatja fel előttünk. L. Frank Baum híres meseregénye, mely már több mint fél évszázada gyönyörködteti az olvasót, s melyből a világszerte nagy sikert aratott film is készült. A harmadik kiadásban megjelent könyvet Zsoldos Vera rajzai díszítik.
(1985)

Óz, a csodák csodája címmel is megjelent.

Eredeti mű: L. Frank Baum: The Wonderful Wizard of Oz

Eredeti megjelenés éve: 1900

Tartalomjegyzék

Helyszínek népszerűség szerint

Kansas · Smaragdváros

Hirdetés

Kedvencnek jelölte 20

Most olvassa 3

Várólistán 56

Kívánságlistán 24

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
Elcserélhető
kerry4ever könyve
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó
bodr könyve
>!
2.000 Ft ★★★☆☆ Eladó
joliejoker könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
sztimi53 P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Siheder nyikoromba' láttam egy filmet egy kék-fehér ruhás kislánnyal, alig emlékszem már. Oz volt a címe, a nagy varázsló. Később rengeteg utalást találtam rá filmekben, könyvekben, dalszövegekben, mintha az ámerikai kultúra egyik alaköve lenne. Aztán ott van Over the rainbow, van olyan, aki nem ismeri? Ilyen elvárásokkal vágtam bele, magyarul. Már az első szó – Dorka Dorothy megzavart, de hát adjunk meg az esélyt a történetnek.
Madárijesztő, bádogembör, a gyáva kutya, igaz barátok. Meg egy kislány szerencsejáték nevű kutyával, és persze kalandok végeláthatatlan sora, igazi gyerekmese, s mint olyan tele van erőszakkal. Értékelem a fantáziát, engem mégsem tudott elvarázsolni annyira a csodák csodája. Volt mikor untatott. Mi kell a mese végére? Tanulság. Az van. There's no place like home.

29 hozzászólás
+
>!
Anó
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Régi-új élmény volt ez a könyv…Negyedik általánosban Parádsasváron olvastam először és elbűvölt. Majd sok-sok év után a nagyobbik lányom kapta meg tőlem 7 éves korában, neki olvastam fel belőle. Később pedig a kisebbnek. Majd szünet következett – s most újra éltem Dorka és hű barátai történetét, köszönet a kihívásnak, ami felhívta a figyelmem rá!

2 hozzászólás
+
>!
stippistop SMP
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Mobilon kezdtem olvasni, mert se könyv, se e-book olvasó nem volt nálam, és tarthatatlannak éreztem ezt a helyzetet. Egy oldal 3 mondatból állt, az egész könyv pedig 1036 oldalból ilyenformán. De megérte!

++
>!
T_KMaria 
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Óz a nagy varázsló egy történet, amely gyerekeknek íródott… akik egy kicsit is szeretik a meséket, azok mind ismerik. Egy tanulságos kis történet a felnőttek számára is.
Az érzés, hogy csak akkor teljes az élet ha van valamid. Ez az érzés az, ami arra késztet bennünket, hogy mi mindent képesek vagyunk kibírni, elfogadni annak reményében, hogy a helyes úton járunk. S megvalósítjuk álmainkat! Néha kell valaki, aki útba igazít, támogat minket, mint ahogyan Dorothyt is. Kell valaki, aki elmondja, hogy nem egyszerű kaland vár ránk, de a végén, a legvégén mégis megtaláljuk, amit nagyon akarunk!

+
>!
Manni
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Mikor kicsi voltam, s megbetegedtem, valahogy mindig úgy alakult, hogy az ebből készült filmet adták a tévében, Sose tudtam végignézni, untam. Ezért is nem olvastam el eddig a könyvet. Most már tudom, hogy kár volt eddig halogatni. :) Aranyos, kedves, tanulságos.

+
>!
J_R_T
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Nem érdekel, hogy vannak a könyvnek hibái. Ha egyetlen egy könyvet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, ez a könyv lenne az. Kb. hároméves korom óta, tehát több, mint 35 éve töretlenül IMÁDOM.

+
>!
Mircsi
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Örültem, hogy nem teljesen volt ugyanaz, mint a film, mert különben nem sok újdonságot tudott volna nyújtani. Imádtam a Madárijesztőt, Bádogembert, Oroszlánt, azt a tanulságot sikerült levonnom, hogy nem kell arra hallgatni, amit a mások mondanak, mert sokszor nincs igazuk. És vicces volt úgy olvasni, hogy a Madárijesztő, aki állítása szerint agyatlan sorra találja ki az ötleteket, a „szívtelen” Bádogembernek mindenkin megesik a szíve, a „gyáva” Oroszlán meg mindig mindenkit megvéd…:) Aranyos kis mese, tetszett! :)

+
>!
Liliane_Evans
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Azt hittem olyan lesz, mint Alice története, de szerencsére nem így történt. Gyerekként biztos imádtam volna, így csak 4,5 csillag.

4 hozzászólás
+
>!
Tiger205
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Ki nem olvasta?
Ki nem szerette?
Ki nem keresi a maga „sárga útját”?

A sokat ajnározott klasszikus film nekem viszont nagy csalódás volt, egy tömör giccsparádé..

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

++
>!
Batus P

Amíg szerelmes voltam, én voltam a legboldogabb ember ezen a földön; de akinek nincs szíve, nem lehet szerelmes. Ezért elhatároztam, hogy szívet kérek Oztól, és ha megkapom, visszamegyek, és feleségül veszem a lányt.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
+
>!
Életveszélyes_és_Tilos 

Így hát Dorka elmondta neki, hogy Kansas milyen kopár és szürke, meg hogy a forgószél hogyan röpítette őt ide ebbe a furcsa országba, Oz birodalmába.
A Madárijesztő figyelmesen hallgatta, s a végén megjegyezte:
– Nem értem, miért akarod itt hagyni ezt a gyönyörű országot, és miért kívánkozol vissza abba a szürke, kopár Kansasba.
– Csak azért nem érted, mert nincs eszed – felelte Dorka. – Akármilyen sivár és szürke a hazánk, mi hús-vér emberek szívesebben élünk ott, mint a világ legszebb országában. Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Kapcsolódó szócikkek: Kansas
+
>!
Qwerf

Ugye, nem veszed zokon, hogy leszedem a fejedet…

16. A nagy szélhámos varázsereje

+
>!
fowler P

A Boszorkány nem vérzett ott, ahol Totó megharapta, mert olyan gonosz volt, hogy már a vére is beszáradt.

12. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
Batus P

Mert a civilizált országokban, tudomásom szerint, nincs többé boszorkány, se tündér, se varázsló. De Oz birodalmába még nem jutott el a civilizáció, mi el vagyunk vágva a világ többi részétől. Ezért nálunk még ma is vannak varázslók és boszorkányok.

+
>!
Batus P

De jaj, nem volt többé szívem, így kiveszett belőlem a szerelem, és már mindegy volt nekem, hogy feleségül veszem-e a lányt vagy sem. Talán még most is él a gonosz öreganyó házában, és várja, hogy érte menjek.

+
>!
Zsannuszi_Tündérkirálylány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Akkor hogyan találjuk meg a Boszorkányt? – kérdezte a kislány
– Mi sem könnyebb. – felelte a Kulcsár. – Mihelyt megtudja, hogy a nyugorok országában jártok, azonnal odasiet, és rabságba vet benneteket.
– Nono, azt talán mégsem – ellenkezett a Madárijesztő. – Tudniillik el akarjuk őt pusztítani.
– Ó az egészen más – mondta a Kapuőrző Kulcsár. – Eddig még senki nem pusztította el, és azért természetesen azt hittem, hogy benneteket is rabságba vet, mint ahogy a többiekkel tette. De vigyázzatok, mert nagyon gonosz és nagyon mérges, a végén tán nem engedi meg, hogy elpusztítsátok.

12. fejezet

+
>!
Életveszélyes_és_Tilos 

– Én azért mégis inkább eszet kérek Oztól, és nem szívet – elmélkedett a Madárijesztő. – Mert az esztelen nem tudná, mit kezdjen a szívével, még ha volna is neki.

+
>!
_gabica

Nincs olyan élőlény, amelyik ne félne, ha veszélybe kerül. Az igazi bátorság éppen az, hogy akkor is kiálld a veszélyt, ha félsz tőle; márpedig ezzel a fajta bátorsággal te bőségesen el vagy látva.

96. oldal - 15. A félelmetes Oz leleplezése (Móra, 1976)


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el