!

Macskabölcső 325 csillagozás

Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Könyvtár

„Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá.
A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére.
A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell.
E találkozás „naplója” a különös, egyszerre mulatságos és… (tovább)

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: Cat's Cradle

Eredeti megjelenés éve: 1963


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 65

Most olvassa 29

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

+
>!
VERDI
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

————————— Felnőt tartalom—————————————

Vonnegut épít és eláraszt, felkelt vagy lefáraszt, de kellenek a szavai, mint az angyal szárnyai, az ördög szarvai. Elmond, elmesél, megrémít, rábeszél, Ő éppen arról beszél, hogy ne legyél hülye, és ő pont azért hallgat, hogy te ne legyél süket, hisz fület mutat ha hallod, és szemet hallat ha látsz, ő el visz egy világba ahonnan majd csak kitalálsz.
Vonnegut a testnek a máj, néha elemészt. De néha táplál, és ehhez kell az ész.
Vonnegut egy kibaszott nagy varázsló, ha nem lenne, nem lenne szellemem, ha ő nem lenne akkor lenne igazán seggfejem.

Minden hatalom csak az életemmel játszik, mind egy tóban élünk amely fölött a hatalom pecázik, kifognak, megnyúznak, és eltörnek habár, az életedet tetted le az adó és a kormány asztalán.
Rímek kellenek, és olvasó hadak, kellenek a Vonneguti szavak, mint testnek a kenyér, mint kézfejnek a tenyér, mint vérnek az erek, mint a gondolat emésztéséhez a neuroni belek, vagy a meleg enyhítésére a hideg szelek, kell mint kezemben az erek, kellenek mint decemberben a hideg telek, mint szememben a víz, kell mint a szó a számban az IGAZ az íz, Kell Ő mint sírásnak a fájdalom, vagy az öröm, a meccsekhez a kedv és a söröm, vagy mint íróknak a kéz, vagy mint indiánnak az irokéz, vagy az életnek az íze, sója, kell, és én vagyok, leszek, Vonnegut olvasója!!

Ő az író ki erjed a tej saván, és lesz az író finom étel a könyvek terülj asztalán. A hit kell mert nélküle üres ez az egész, aki hisz csak abból lesz igazi tengerész, csak ő foghat nagyot, akkorát amekkorát saját maga sem bír el, és kell melléd aki segít ilyenkor, és aki elvisel. Na ilyen ez a könyv, a hülyeség ellen tanít, egyenesbe hozza a szemed ha bekancsalít. A hazugságra alapított hatalom és hit, nem ér semmit, csak éget és elpusztít mindenkit, az egész politika olyan mint a szuperjég, amely ha az ajkadhoz ér befagyaszt mert a politika hideggé tesz befalaz, és minden szavad általad fagy, és még ébren s almodban sem hagy.

Vonnegut szavai Kellenek mint keledező csecsemő szemébe a nappali fények, kellenek mint mikor a szemei nemcsak adnak hanem kérnek. Kellenek mikor az ember hiába vár, kellenek mikor semmi nincs csak a hiány.

Vonnegut szavai tanítanak, alakítanak, formálnak, és nem akarja hogy elhülyűj, ha nem olvasol csak barom leszek és együgyű.
Az ember legnagyobb baja az agya, és csak akkor lesz jó neki,
ha életét, diktatúra, nyomor, éhség, gyűlölet, pusztítás,- nélkül élheti.

„Ebben a könyvben egy szó sem igaz” K. V.
Jaj mekkorát hazudtál fomáztál mesterem, nyugodj békében, akik meg téged basztattak míg éltél, azok bekaphatják.

Az a könyvben a jó hogy a diktatúrát, a hazugságra alapozott vallást, a hatalmat, az előretörést, és az egészt irányító emberi eszme nagy marhasága keveredik Voneguti humorral ami nem fekete, hanem világos mint a nap, amibe ösztöneivel belemart a nap.
Szevasz.

7 hozzászólás
+
>!
csillagka P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Milyen végtelenül törékeny az a föld és ezt Kurt milyen tökéletesen látatja.
Szuper-jeget mindenki megszerzi, de senki nem veszi komolyan, megvan az Oroszoknak, USA-nak de nem próbálják ki, hát persze mert tudják hol a macska és hol a bölcső.
Na mindegy a világnak megvan írva a sorsa és ezen nem lehet változtatni legalábbis San Lorenzo szigeten biztosan nem lehet.
Sokkal jobban tetszett a vágóhíd, néha kicsit untam, még akkor is ha Vonnegut talán az egyetlen író akinek a teljes életművére kíváncsi vagyok.

2 hozzászólás
+
>!
Rea
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Társadalomkritikát ennyi marhaságba csomagolni, csak Vonnegut képes. Ezt a fajta csomagolást mástól nem is szoktam elviselni, tőle viszont direkt bírom :)

+
>!
ella_
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Gondoltam felütöm a könyvet és idézek értékelés gyanánt, beszéljen Vonnegut helyettem és lám lám a 193. oldal közepén ez áll:
" – Nagyjából fedi az én pillanatnyi érzelmeimet.
– Talán elrendeltetett, hogy így érezzen.
– Úgy beszél, mint egy bokononista, Newt."

+
>!
Eszter01
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Lehetne öt csillagos is. Nem az író tehet róla, hanem én, mert nem volt elég időm rá, így kicsit elnyújtottam, ami az élvezeti értékéből bizony igencsak levesz.
Mindig elcsodálkozom, hogyan képes valaki ilyen sztorikat kitalálni, jelen esetben egy külön vallást és verseket is. Egy biztos, olvasok még Vonneguttól, mert bírom a humorát, az agyszüleményeit, és nem utolsó sorban a rajzait is.

+
>!
Frank_Spielmann I
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Na most mit mondjak? Bokononista lettem.

Borbás Mária az egyik kedvenc fordítóm, és ezt is a lehető legjobban fordította le, de eredetiben felülmúlhatatlan, úgyhogy azt kedvenceltem.

6 hozzászólás
+++
>!
Arianrhod MP
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Ez pedig azért az egyik kedvencem, mert megtudhattam belőle, hogy egyáltalán nem kell, hogy valaminek értelme legyen.

+
>!
risingsun
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Hol itt a macska? Hol itt a bölcső?

Vonnegut most is, mint eddig mindig, lenyűgözött egyedi látásmódjával, nyelvezetével, stílusával. Úgy képes éles társadalom és vallás kritikát megfogalmazni, valamint úgy képes a tudomány hajszolás vagy inkább fegyverkezési verseny ellen felszólalni, ahogyan kevesek. Mindig is szerettem, hogy mindeközben azért képes mosolyt csalni az olvasó arcára. De ezt itt most hiányoltam. Mintha a rá jellemző fekete humort itt most kispórolta volna. Az ám!

Tetszett azonban a könyvben megjelenő vallás, a bokononizmus bemutatása és az emberekre gyakorolt hatásának megmutatása. Döbbenetes volt belegondolni, hogyha tényleg létezne ilyen vallás, milyen gyorsan és hamar tudna terjeszkedni, híveket szerezni magának. A bokononizmus ugyanis a hazugságokon alapul. Nem szól másról, mint a nyomorúságban tengődő embereket kiszakítsa a mindennapokból és egy szebb világ önáltató képzetével szolgáljon gyógyírül lelki sebeikre. Ugyan már, ki az, aki nem élne ezzel vissza? De persze minek is erre új vallást létrehozni, amikor már így is ez folyik körülöttünk a politikai életben… Az ám!

Hát itt a macska. Itt a bölcső.


Népszerű idézetek

+
>!
legrin SP

Nézd a törpét, nézd csak, nézd csak, hogy feszít, hogy él!
Tudja, olyan nagy az ember, amekkorát gondol és remél.

Százhuszonöt, A tasmánok

+
>!
Almost_Zed 

– Mondja, doktor úr, hogy hal meg az az ember, akitől megvonják az irodalom vigasztalását?
– Vagy szívrothadásban – mondta –, vagy az idegrendszer elsorvadásában.
– Egyik sem lehet kellemes – véltem.
– Nem – mondta idősebb Castle. – Az isten szerelmére, csak írjatok tovább, gyerekek!

1 hozzászólás
+
>!
Carmilla 

– Hol tartottam?
– A bubópestisnél. Hogy a talajgyalu elakadt a hullákban.
– Ja igen. Na, szóval egy álmatlan éjszakán én is fennmaradtam, míg apa dolgozott. Alig találtunk élő beteget, akivel kezdhettünk valamit. Sorra minden ágyban halottak feküdtek.
– És apa erre elröhögte magát – folytatta Castle. – Nem tudta abbahagyni. Kiment az éjszakába, egy szál zseblámpával. És röhögött. Végigjártatta a zseblámpa fényét a felhalmozott hullákon. Fejemre tette a kezét, és tudja-e, mit mondott nekem az a bámulatos ember? – kérdezte Caste.
– Nem én.
– „Fiam – szólt hozzám apám –, egyszer ez mind a tiéd lesz.”

2 hozzászólás
+
>!
janx

(…) az Isten megáldja meleg és habos lelkét (…)

+
>!
Dora

Az orrán át beszélt, mint W.C. Fields, és olyan volt az orra, mint a mezőgazdasági kiállítás díjnyertes szamócája.

30. oldal

+
>!
Maya

– Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.

140. oldal (Miért nem lehet Frank köztársasági elnök?)

1 hozzászólás
+
>!
Maya

Ifjabb éveimben, két feleséggel ezelőtt, kétszázötvenezer cigarettával, harminc hektó piával ezelőtt…

7. oldal (Aznap volt a Világvége)

+
>!
Frank_Spielmann I

Nem olvastam tovább; utánanéztem, mi az a fata morgana. Megtudtam, hogy a tófenéken élő Morgan tündérről elnevezett délibáb. Rendszerint a messinai szorosban jelenik meg, Calabria és Szicília között. Egyszóval a fata morgana romantikus szar.

39 Fata Morgana

+
>!
Sisyll

Jut ezen a világon mindenkinek szerelem, csak meg kell keresni.

24. oldal

4 hozzászólás
+
>!
Aurore P

Bűzlött a lelkem, akár az égő macskaszőr.

25. oldal - A trambulin


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Stephen King: A mobil
Brian W. Aldiss: Szürkeszakáll
Timothy Zahn: Hamvaiból a főnix
Alok Jha: 50 meghökkentő elmélet a világvégéről
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Gyertyán Ervin: Isten, óvd az elnököt!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is