!

Macskabölcső 345 csillagozás

Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső

„Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá.
A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére.
A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell.
E találkozás „naplója” a különös, egyszerre mulatságos és… (tovább)

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: Cat's Cradle

Eredeti megjelenés éve: 1963


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 67

Most olvassa 32

Várólistára tette 159

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

+
>!
VERDI

————————— Felnőt tartalom—————————————

Vonnegut épít és eláraszt, felkelt vagy lefáraszt, de kellenek a szavai, mint az angyal szárnyai, az ördög szarvai. Elmond, elmesél, megrémít, rábeszél, Ő éppen arról beszél, hogy ne legyél hülye, és ő pont azért hallgat, hogy te ne legyél süket, hisz fület mutat ha hallod, és szemet hallat ha látsz, ő el visz egy világba ahonnan majd csak kitalálsz.
Vonnegut a testnek a máj, néha elemészt. De néha táplál, és ehhez kell az ész.
Vonnegut egy kibaszott nagy varázsló, ha nem lenne, nem lenne szellemem, ha ő nem lenne akkor lenne igazán seggfejem.

Minden hatalom csak az életemmel játszik, mind egy tóban élünk amely fölött a hatalom pecázik, kifognak, megnyúznak, és eltörnek habár, az életedet tetted le az adó és a kormány asztalán.
Rímek kellenek, és olvasó hadak, kellenek a Vonneguti szavak, mint testnek a kenyér, mint kézfejnek a tenyér, mint vérnek az erek, mint a gondolat emésztéséhez a neuroni belek, vagy a meleg enyhítésére a hideg szelek, kell mint kezemben az erek, kellenek mint decemberben a hideg telek, mint szememben a víz, kell mint a szó a számban az IGAZ az íz, Kell Ő mint sírásnak a fájdalom, vagy az öröm, a meccsekhez a kedv és a söröm, vagy mint íróknak a kéz, vagy mint indiánnak az irokéz, vagy az életnek az íze, sója, kell, és én vagyok, leszek, Vonnegut olvasója!!

Ő az író ki erjed a tej saván, és lesz az író finom étel a könyvek terülj asztalán. A hit kell mert nélküle üres ez az egész, aki hisz csak abból lesz igazi tengerész, csak ő foghat nagyot, akkorát amekkorát saját maga sem bír el, és kell melléd aki segít ilyenkor, és aki elvisel. Na ilyen ez a könyv, a hülyeség ellen tanít, egyenesbe hozza a szemed ha bekancsalít. A hazugságra alapított hatalom és hit, nem ér semmit, csak éget és elpusztít mindenkit, az egész politika olyan mint a szuperjég, amely ha az ajkadhoz ér befagyaszt mert a politika hideggé tesz befalaz, és minden szavad általad fagy, és még ébren s almodban sem hagy.

Vonnegut szavai Kellenek mint keledező csecsemő szemébe a nappali fények, kellenek mint mikor a szemei nemcsak adnak hanem kérnek. Kellenek mikor az ember hiába vár, kellenek mikor semmi nincs csak a hiány.

Vonnegut szavai tanítanak, alakítanak, formálnak, és nem akarja hogy elhülyűj, ha nem olvasol csak barom leszek és együgyű.
Az ember legnagyobb baja az agya, és csak akkor lesz jó neki,
ha életét, diktatúra, nyomor, éhség, gyűlölet, pusztítás,- nélkül élheti.

„Ebben a könyvben egy szó sem igaz” K. V.
Jaj mekkorát hazudtál fomáztál mesterem, nyugodj békében, akik meg téged basztattak míg éltél, azok bekaphatják.

Az a könyvben a jó hogy a diktatúrát, a hazugságra alapozott vallást, a hatalmat, az előretörést, és az egészt irányító emberi eszme nagy marhasága keveredik Voneguti humorral ami nem fekete, hanem világos mint a nap, amibe ösztöneivel belemart a nap.
Szevasz.

7 hozzászólás
+
>!
csillagka P

Milyen végtelenül törékeny az a föld és ezt Kurt milyen tökéletesen látatja.
Szuper-jeget mindenki megszerzi, de senki nem veszi komolyan, megvan az Oroszoknak, USA-nak de nem próbálják ki, hát persze mert tudják hol a macska és hol a bölcső.
Na mindegy a világnak megvan írva a sorsa és ezen nem lehet változtatni legalábbis San Lorenzo szigeten biztosan nem lehet.
Sokkal jobban tetszett a vágóhíd, néha kicsit untam, még akkor is ha Vonnegut talán az egyetlen író akinek a teljes életművére kíváncsi vagyok.

2 hozzászólás
+
>!
The_General

Kurt Vonnegut a valaha élt legnagyobb humanista író. Annyira embertelen.

1 hozzászólás
+
>!
Briza

„Megőrültél?! Csukod be rögtön ezt a könyvet?!”

Sajnos későn kaptam a fenti figyelmeztetés, így jobb híján saját talpamat összeérintve utaztam le a térképről egészen San Lorenzoig. Közben rettegtem nehogy valaki rajtakapjon a bokononizmus vallásának gyakorlásán, mert akkor kampó! De nem csak az új vallás felvétele okozott izgalmakat, vagy a 'ki lesz a sziget új kormányzója' kérdés, meg Mona és Kurt végül összejönnek-e. Mert jött a szuperjég! Szuper. Csak reménykedem, hogy a sok nevetés közben nem ráztam ki a lapok közül némi szuperjégmorzsát a kezemre, mert ha most az ujjam a számhoz érintem

+
>!
Rea

Társadalomkritikát ennyi marhaságba csomagolni, csak Vonnegut képes. Ezt a fajta csomagolást mástól nem is szoktam elviselni, tőle viszont direkt bírom :)

+
>!
ella_

Gondoltam felütöm a könyvet és idézek értékelés gyanánt, beszéljen Vonnegut helyettem és lám lám a 193. oldal közepén ez áll:
" – Nagyjából fedi az én pillanatnyi érzelmeimet.
– Talán elrendeltetett, hogy így érezzen.
– Úgy beszél, mint egy bokononista, Newt."

+
>!
Eszter01

Lehetne öt csillagos is. Nem az író tehet róla, hanem én, mert nem volt elég időm rá, így kicsit elnyújtottam, ami az élvezeti értékéből bizony igencsak levesz.
Mindig elcsodálkozom, hogyan képes valaki ilyen sztorikat kitalálni, jelen esetben egy külön vallást és verseket is. Egy biztos, olvasok még Vonneguttól, mert bírom a humorát, az agyszüleményeit, és nem utolsó sorban a rajzait is.

+
>!
Frank_Spielmann I

Na most mit mondjak? Bokononista lettem.

Borbás Mária az egyik kedvenc fordítóm, és ezt is a lehető legjobban fordította le, de eredetiben felülmúlhatatlan, úgyhogy azt kedvenceltem.

6 hozzászólás
++
>!
Ács_Adrienn

Nekem valamiért Madách Tragédiá-jának híres szállóigéje jutott eszembe a Macskabölcső kapcsán, különösen az utolsó bokononi bölcsességet olvasva:
„A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga.”
Túlontúl emberiségkölteményre hajaz a regény fő kérdése, talán ezért éppen ez, de lehetne akár a Candide is, ha már egyszer utópia is egyben Vonnegut regénye. Nem tudom, nekem most valahogy jobbára intertextuális gondolatok kavarognak a fejemben.
Tény,hogy az általam említett két műnek nem sok köze van Vonnegut zsenijéhez, fekete humorához és agyament szimbolizmusához.
A címet nagyon eltalálta: az emberi hülyeség végtelen, akár a fonalas-madzagos játék. A másik kedvenc: bezzeg a hangyák kooperálnak. Így megy ez…


Népszerű idézetek

+
>!
legrin SP

Nézd a törpét, nézd csak, nézd csak, hogy feszít, hogy él!
Tudja, olyan nagy az ember, amekkorát gondol és remél.

Százhuszonöt, A tasmánok

1 hozzászólás
+
>!
Almost_Zed

– Mondja, doktor úr, hogy hal meg az az ember, akitől megvonják az irodalom vigasztalását?
– Vagy szívrothadásban – mondta –, vagy az idegrendszer elsorvadásában.
– Egyik sem lehet kellemes – véltem.
– Nem – mondta idősebb Castle. – Az isten szerelmére, csak írjatok tovább, gyerekek!

1 hozzászólás
+
>!
Carmilla 

– Hol tartottam?
– A bubópestisnél. Hogy a talajgyalu elakadt a hullákban.
– Ja igen. Na, szóval egy álmatlan éjszakán én is fennmaradtam, míg apa dolgozott. Alig találtunk élő beteget, akivel kezdhettünk valamit. Sorra minden ágyban halottak feküdtek.
– És apa erre elröhögte magát – folytatta Castle. – Nem tudta abbahagyni. Kiment az éjszakába, egy szál zseblámpával. És röhögött. Végigjártatta a zseblámpa fényét a felhalmozott hullákon. Fejemre tette a kezét, és tudja-e, mit mondott nekem az a bámulatos ember? – kérdezte Caste.
– Nem én.
– „Fiam – szólt hozzám apám –, egyszer ez mind a tiéd lesz.”

2 hozzászólás
+
>!
janx

(…) az Isten megáldja meleg és habos lelkét (…)

+
>!
Dora

Az orrán át beszélt, mint W.C. Fields, és olyan volt az orra, mint a mezőgazdasági kiállítás díjnyertes szamócája.

30. oldal

+
>!
Maya

– Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.

140. oldal (Miért nem lehet Frank köztársasági elnök?)

1 hozzászólás
+
>!
Maya

Ifjabb éveimben, két feleséggel ezelőtt, kétszázötvenezer cigarettával, harminc hektó piával ezelőtt…

7. oldal (Aznap volt a Világvége)

+
>!
Sisyll

Jut ezen a világon mindenkinek szerelem, csak meg kell keresni.

24. oldal

4 hozzászólás
+
>!
Frank_Spielmann I

Nem olvastam tovább; utánanéztem, mi az a fata morgana. Megtudtam, hogy a tófenéken élő Morgan tündérről elnevezett délibáb. Rendszerint a messinai szorosban jelenik meg, Calabria és Szicília között. Egyszóval a fata morgana romantikus szar.

39 Fata Morgana

+
>!
ella_

„Mit remélhet a Földön az emberiség számára a gondolkodó ember az elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján?”
A Tizenegyedik Könyvet hamar el lehet olvasni. Egy szóból és egy pontból áll.
Így hangzik:
„Semmit.”

Maecenes Kiadó. 2011. 168.


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Stephen King: A mobil
Brian W. Aldiss: Szürkeszakáll
Timothy Zahn: Hamvaiból a főnix
Alok Jha: 50 meghökkentő elmélet a világvégéről
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Gyertyán Ervin: Isten, óvd az elnököt!
Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is