!

Macskabölcső 381 csillagozás

Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Bookline · 2.990 Ft –15% 2.542 Ft
1 2 3
Régikönyvek.hu 2.542 Ft-tól
Könyvtár

„Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá.
A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére.
A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell.
E találkozás „naplója” a különös, egyszerre mulatságos és… (tovább)

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: Cat's Cradle

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Helikon, Budapest, 2015
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632274089 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
>!
Helikon, Budapest, 2013
300 oldal · ISBN: 9789632274089 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
>!
Maecenas, Budapest, 2005
276 oldal · ISBN: 9632031199 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó

2 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

autodidakta


Hirdetés

Kedvencelte 75

Most olvassa 39

Várólistára tette 193

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
800 Ft ★★★★★ Eladó
szgone könyve Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Kiemelt értékelések

+
>!
VERDI
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Vonnegut épít és eláraszt, felkelt vagy lefáraszt, de kellenek a szavai, mint az angyal szárnyai, az ördög szarvai. Elmond, elmesél, megrémít, rábeszél, Ő éppen arról beszél, hogy ne legyél hülye, és ő pont azért hallgat, hogy te ne legyél süket, hisz fület mutat ha hallod, és szemet hallat ha látsz, ő el visz egy világba ahonnan majd csak kitalálsz.
Vonnegut a testnek a máj, néha elemészt. De néha táplál, és ehhez kell az ész.
Vonnegut egy kibaszott nagy varázsló, ha nem lenne, nem lenne szellemem, ha ő nem lenne akkor lenne igazán seggfejem.

Minden hatalom csak az életemmel játszik, mind egy tóban élünk amely fölött a hatalom pecázik, kifognak, megnyúznak, és eltörnek habár, az életedet tetted le az adó és a kormány asztalán.
Rímek kellenek, és olvasó hadak, kellenek a Vonneguti szavak, mint testnek a kenyér, mint kézfejnek a tenyér, mint vérnek az erek, mint a gondolat emésztéséhez a neuroni belek, vagy a meleg enyhítésére a hideg szelek, kell mint kezemben az erek, kellenek mint decemberben a hideg telek, mint szememben a víz, kell mint a szó a számban az IGAZ az íz, Kell Ő mint sírásnak a fájdalom, vagy az öröm, a meccsekhez a kedv és a söröm, vagy mint íróknak a kéz, vagy mint indiánnak az irokéz, vagy az életnek az íze, sója, kell, és én vagyok, leszek, Vonnegut olvasója!!

Ő az író ki erjed a tej saván, és lesz az író finom étel a könyvek terülj asztalán. A hit kell mert nélküle üres ez az egész, aki hisz csak abból lesz igazi tengerész, csak ő foghat nagyot, akkorát amekkorát saját maga sem bír el, és kell melléd aki segít ilyenkor, és aki elvisel. Na ilyen ez a könyv, a hülyeség ellen tanít, egyenesbe hozza a szemed ha bekancsalít. A hazugságra alapított hatalom és hit, nem ér semmit, csak éget és elpusztít mindenkit, az egész politika olyan mint a szuperjég, amely ha az ajkadhoz ér befagyaszt mert a politika hideggé tesz befalaz, és minden szavad általad fagy, és még ébren s almodban sem hagy.

Vonnegut szavai Kellenek mint keledező csecsemő szemébe a nappali fények, kellenek mint mikor a szemei nemcsak adnak hanem kérnek. Kellenek mikor az ember hiába vár, kellenek mikor semmi nincs csak a hiány.

Vonnegut szavai tanítanak, alakítanak, formálnak, és nem akarja hogy elhülyűj, ha nem olvasol csak barom leszek és együgyű.
Az ember legnagyobb baja az agya, és csak akkor lesz jó neki,
ha életét, diktatúra, nyomor, éhség, gyűlölet, pusztítás,- nélkül élheti.

„Ebben a könyvben egy szó sem igaz” K. V.
Jaj mekkorát hazudtál fomáztál mesterem, nyugodj békében, akik meg téged basztattak míg éltél, azok bekaphatják.

Az a könyvben a jó hogy a diktatúrát, a hazugságra alapozott vallást, a hatalmat, az előretörést, és az egészt irányító emberi eszme nagy marhasága keveredik Voneguti humorral ami nem fekete, hanem világos mint a nap, amibe ösztöneivel belemart a nap.
Szevasz.

6 hozzászólás
+
>!
Stendhal MP
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Nem nagyon tudom, hogy nyúlt majdnem két hétre, egy laza esti olvasmány olvasási ideje, de ez van. Hogy ez mi is volt? Hát sok minden. Ahogy a címkékből kiderül volt benne humor, apokalipszis, némi science fiction és még több szatíra. Jó volt ez.
Aki a könyvtári példányt előttem olvasta, valóságos hithű bokononista lehetett. Minden egyes sort, mely Bokonon valamely tanítására vonatkozott, vagy azt idézte módszeresen aláhúzta ceruzával. (Később persze megpróbálta a nyomait eltüntetni, de ez hazugság. – bokononistához méltó.) Minden esetre, így kiemelve olvashattam a lényeget. :)
Amúgy pedig, ahogy a fülszöveg is említi „Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – viszont minden egyes szavát elhisszük. Miért? Mert rólunk szól. Emberekről.
Úgyhogy innen nézve annyira nem is vicces.

+
>!
csillagka P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Milyen végtelenül törékeny az a föld és ezt Kurt milyen tökéletesen látatja.
Szuper-jeget mindenki megszerzi, de senki nem veszi komolyan, megvan az Oroszoknak, USA-nak de nem próbálják ki, hát persze mert tudják hol a macska és hol a bölcső.
Na mindegy a világnak megvan írva a sorsa és ezen nem lehet változtatni legalábbis San Lorenzo szigeten biztosan nem lehet.
Sokkal jobban tetszett a vágóhíd, néha kicsit untam, még akkor is ha Vonnegut talán az egyetlen író akinek a teljes életművére kíváncsi vagyok.

2 hozzászólás
+
>!
The_General
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Kurt Vonnegut a valaha élt legnagyobb humanista író. Annyira embertelen.

1 hozzászólás
+
>!
Briza P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

„Megőrültél?! Csukod be rögtön ezt a könyvet?!”

Sajnos későn kaptam a fenti figyelmeztetés, így jobb híján saját talpamat összeérintve utaztam le a térképről egészen San Lorenzoig. Közben rettegtem nehogy valaki rajtakapjon a bokononizmus vallásának gyakorlásán, mert akkor kampó! De nem csak az új vallás felvétele okozott izgalmakat, vagy a 'ki lesz a sziget új kormányzója' kérdés, meg Mona és Kurt végül összejönnek-e. Mert jött a szuperjég! Szuper. Csak reménykedem, hogy a sok nevetés közben nem ráztam ki a lapok közül némi szuperjégmorzsát a kezemre, mert ha most az ujjam a számhoz érintem

+
>!
Rea
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Társadalomkritikát ennyi marhaságba csomagolni, csak Vonnegut képes. Ezt a fajta csomagolást mástól nem is szoktam elviselni, tőle viszont direkt bírom :)

+
>!
ella_
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Gondoltam felütöm a könyvet és idézek értékelés gyanánt, beszéljen Vonnegut helyettem és lám lám a 193. oldal közepén ez áll:
" – Nagyjából fedi az én pillanatnyi érzelmeimet.
– Talán elrendeltetett, hogy így érezzen.
– Úgy beszél, mint egy bokononista, Newt."

+
>!
Eszter01
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Lehetne öt csillagos is. Nem az író tehet róla, hanem én, mert nem volt elég időm rá, így kicsit elnyújtottam, ami az élvezeti értékéből bizony igencsak levesz.
Mindig elcsodálkozom, hogyan képes valaki ilyen sztorikat kitalálni, jelen esetben egy külön vallást és verseket is. Egy biztos, olvasok még Vonneguttól, mert bírom a humorát, az agyszüleményeit, és nem utolsó sorban a rajzait is.

+
>!
Frank_Spielmann IMP
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Na most mit mondjak? Bokononista lettem.

Borbás Mária az egyik kedvenc fordítóm, és ezt is a lehető legjobban fordította le, de eredetiben felülmúlhatatlan, úgyhogy azt kedvenceltem.

6 hozzászólás
+
>!
Bla I
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Olvastam már korábban könyvet Vonnegut-tól, „Az áldja meg az isten Mr. Rosewater”-t és „Az ötös számú vágóhíd”-at, aztán valahogy elfeledtem. Nemrég, egy volt, okos, kimagasló képességű tanítványom hívta fel figyelmemet és ajánlotta a Macskabölcső-t. Mit mondjak: órák alatt – ha nem gyorsabban – én is bokononista lettem! Ennyi tréfás-humoros társadalomkritikát egy helyütt rég olvastam, s rég szórakoztam ilyen jól. Vonnegut ki nem fogy a poénos geg-ekből, megközelítésekből. Politikusoknak és népvezéreknek kötelezővé tenném. Méltán megérdemli a világhírt!


Népszerű idézetek

+
>!
legrin SP

Nézd a törpét, nézd csak, nézd csak, hogy feszít, hogy él!
Tudja, olyan nagy az ember, amekkorát gondol és remél.

Százhuszonöt, A tasmánok

1 hozzászólás
+
>!
Almost_Zed

– Mondja, doktor úr, hogy hal meg az az ember, akitől megvonják az irodalom vigasztalását?
– Vagy szívrothadásban – mondta –, vagy az idegrendszer elsorvadásában.
– Egyik sem lehet kellemes – véltem.
– Nem – mondta idősebb Castle. – Az isten szerelmére, csak írjatok tovább, gyerekek!

1 hozzászólás
+
>!
Carmilla 

– Hol tartottam?
– A bubópestisnél. Hogy a talajgyalu elakadt a hullákban.
– Ja igen. Na, szóval egy álmatlan éjszakán én is fennmaradtam, míg apa dolgozott. Alig találtunk élő beteget, akivel kezdhettünk valamit. Sorra minden ágyban halottak feküdtek.
– És apa erre elröhögte magát – folytatta Castle. – Nem tudta abbahagyni. Kiment az éjszakába, egy szál zseblámpával. És röhögött. Végigjártatta a zseblámpa fényét a felhalmozott hullákon. Fejemre tette a kezét, és tudja-e, mit mondott nekem az a bámulatos ember? – kérdezte Castle.
– Nem én.
– „Fiam – szólt hozzám apám –, egyszer ez mind a tiéd lesz.”

2 hozzászólás
+
>!
janx

(…) az Isten megáldja meleg és habos lelkét (…)

+
>!
Dora

Az orrán át beszélt, mint W.C. Fields, és olyan volt az orra, mint a mezőgazdasági kiállítás díjnyertes szamócája.

30. oldal

+
>!
Maya

– Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.

140. oldal (Miért nem lehet Frank köztársasági elnök?)

1 hozzászólás
+
>!
Maya

Ifjabb éveimben, két feleséggel ezelőtt, kétszázötvenezer cigarettával, harminc hektó piával ezelőtt…

7. oldal (Aznap volt a Világvége)

+
>!
csobi SP

– Maga? – Csak bámultam. – Maga is bokononista?
Egykedvű pillantást vetett rám. – Maga is. Csak még nem jött rá.

123. oldal (Miért durvult el McCabe lelke)

3 hozzászólás
+
>!
ella_

„Mit remélhet a Földön az emberiség számára a gondolkodó ember az elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján?”
A Tizenegyedik Könyvet hamar el lehet olvasni. Egy szóból és egy pontból áll.
Így hangzik:
„Semmit.”

168. oldal (Maecenes, 2011)

+
>!
Sisyll

Jut ezen a világon mindenkinek szerelem, csak meg kell keresni.

24. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Philip K. Dick: Különvélemény
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak
Dan Wells: Ruins – Romok
Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
Stephen King: A mobil
Daniel H. Wilson: Robokalipszis
Vladimir Nabokov: Ada