A Titán szirénjei 275 csillagozás
Akit foglalkoztat, hogy mi az emberi lét értelme és célja, akit érdekel, hogy miért épült és mi célt szolgált a kínai Nagy Fal, Stonehenge és a Kreml, aki tudni szeretné, hogyan lehet üdvözülnie annak a milliárdosnak, aki puszta kézzel megfojtja legjobb barátját, és megerőszakolja majdani szerelmét, akinek fia kék madárrá képzi át magát, mert a boldogságot csak így tudja birtokba venni, az tartson Vonneguttal, a groteszk mese nagyszerű mágusával. Vonnegut remekművének szereplői a tér és idő titkos korlátain áttörve érik el a lelki béke katartikus boldogságát, de a mulatságos, felemelő és elképesztő történet olvasója is részese lehet a vonneguti üdvözülés torokszorító élményének.
Eredeti mű: Kurt Vonnegut: The Sirens of Titan
Eredeti megjelenés éve: 1959

Egy szót mondok: szevasztok!
Ez a könyv egy sci-fi gyalog galopp. :) Ennyire beteg (jó értelemben) történetet nem vártam a mestertől. Hát tud meglepetést okozni az biztos. És a sok humor után még belevisz egy olyan drámai szálat, hogy csak úgy nézünk, és nevetve sírunk. Mert Kurt erre is képes, akár 2 mondaton belül. Csodálom, hogy nem filmesítették meg, mert nagyon jó filmet lehetne belőle csinálni. Tény, hogy nem tömegfilm lenne, mert azért erősen jelen vannak benne a Vonnegut féle filozófiai eszmefuttatások, de a művészmozik vetíthetnék. Főleg a Titánt lehetne jól bemutatni, és a Merkúr barlangjaiban élő harmóniumokat. Mindenesetre azt kaptam, amit vártam, sőt még többet is, és újra egy „szép” képet kapunk belőle a társadalmunkról, és a Földről. Meg persze, hogy mindent a Tralfamadoriak irányítanak:)
Huh, régen volt, hogy ennyire nem tudtam hova tenni egy könyvet.
Először azt írtam volna, hogy egy elmeroggyant agymenése egy elmeroggyant agymenéséről. De valahogy mégsem. Inkább olyan sarkaiból kiforgatós, röhögve integetős (veled nevetek, nem rajtad), nagy igazságokat durván odamondós görbe tükör.
A lényeg, hogy „Szevasztok!” :)
Sci-fibe csomagolt sziporkázó fricska az amerikai társadalomról, tudományról, vallásról; és végre ismét olyan Vonnegut regényt olvastam (a Macskabölcső is ilyen), ahol minden sorban egy újabb fergeteges baromsággal hatalmas ötlettel rukkol elő Kurt bácsi hatalmas fantáziája :D
ja és a krono-szinklasztikus infundibulumot Douglas Adams is megirigyelhette volna.
Hát elolvastam, de értékelést írni róla már nehezebb lesz. Vonnegut sci-fis oldala, bár öreg hiba szerintem elintézni annyival, hogy sci-fi aztán jól van. Sőt ne riasszon el senkit, hogy sci-fiként van megírva, mert ez a regény annál jóval több. Benne van a szokásos Vonnegut-féle agymenés humor és a zseniálisan kitalált szereplők. Vonnegut rajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott olvasmány.
Épp annyira gúnyos és bizarr, hogy nekem tetsszen. Azt hiszem, kedes Vonnegut úr, ez egy nagyon szép barátság kezdete.
Megőrülök ettől az embertől. A sci-fit, ezt – az átlagolvasónak – gyakran elég száraz műfajt ennyi élettel, humorral megtölteni, hogy aztán az ember szinte elhiggye azt is, hogy a Titánon van élet, és létezik kronoszinklasztikus infundibulum meg a Tralfamador is… Vonnegut Kilgore Trout-os oldala.
Sci-fik között alapmű! Vonnegut-könyvek között alapmű! Az életemben alapmű! Mindenképpen alapmű!
Alex Vonnegut különleges ügynöknek, szeretettel
Ebben a könyvben minden személy, hely és esemény valóságos. Bizonyos szövegek és gondolatok szükségszerűen a szerzőtől származnak. Egyetlen nevet sem változtattam meg az ártatlanok védelmében, hiszen a mindenható Isten merő mennyei rutinból úgyis védelmezi az ártatlanokat.
Ajánlás
– Át akartok repülni az űrön? Isten már megadta nektek a teremtés legcsodálatosabb űrhajóját! Igen! Sebesség? Sebesség kell nektek? Az űrhajó, amelyet Isten adott nektek, hatvanhatezer mérföldet tesz meg óránként – és ugyanezzel a sebességgel száguld mindörökkön örökké, ha Isten úgy akarja. Űrhajót akartok, amelyen kényelmesen utazhatik az ember? Megkaptátok! Nem csak egyetlen gazdag embert fog hordozni, meg a kutyáját, és nem is öt embert vagy tízet. Nem! Isten nem játszik kicsiben! Olyan űrhajót adott nektek, amelyen férfiak, asszonyok és gyermekek milliárdjai utazhatnak! Igen! És nem kell a székükhöz szíjazniuk magukat, és üveggömböt viselniük a fejükön. Nem! Isten űrhajóján nincs erre szükség! Isten űrhajójának utasai úszni mehetnek, és sétálhatnak a napsütésben, és baseballt játszhatnak, és korcsolyázhatnak, és vasárnap istentisztelet és a családi ebéd után kirándulni mehetnek a család automobilján!
34-35. oldal, Első fejezet - Idomvas és idus között
Márpedig a szerelem, mondták, csak az igen-igen-igen hivatásos katonát nem teszi tönkre.
161. oldal (Hatodik fejezet - A katonaszökevény, Maecenas 2007)
Unk, a sötét hülyékkel az a nagy baj, hogy annyira hülyék, hogy el sem hiszik, van olyan dolog, mint okosnak lenni.
Ötödik fejezet: Levél egy ismeretlen hőstől
– A legrosszabb, ami valakivel történhet – mondta Beatrice –, ha senki nem használja semmire.
311. oldal (Epilógus - Újra együtt Stonyval, Maecenas 2007)
Biológia: "58. Új emberek a nőkből jönnek ki, amikor a férfi és a nő együtt alusznak. A Marson jóformán soha nem jönnek ki új emberek nőkből, mert a férfiak és a nők más-más helyen alusznak."
129. oldal (Negyedik fejezet - Száz sor sátor a tábor, Maecenas 2007)
Így ír A Mars rövid történetében: „Aki jelentős módon meg akarja változtatni a világot, abban legyen színészi képesség, őszinte hajlandóság a mások vérének ontására, és tartson készenlétben egy kézenfekvő új vallást, amelyet a vérontást rendszerint követő megbánás és elszörnyedés rövid időszakában bevezethet.”
176. oldal (Hetedik fejezet - Győzelem, Maecenas 2007)
…felnyársalta hallgatóságát ragyogó és szeretetteljes pillantásával, majd nekilátott, hogy tulajdon elvetemültségük parazsán megpirítsa őket.