!

A Titán szirénjei 304 csillagozás

Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Akit foglalkoztat, hogy mi az emberi lét értelme és célja, akit érdekel, hogy miért épült és mi célt szolgált a kínai Nagy Fal, Stonehenge és a Kreml, aki tudni szeretné, hogyan lehet üdvözülnie annak a milliárdosnak, aki puszta kézzel megfojtja legjobb barátját, és megerőszakolja majdani szerelmét, akinek fia kék madárrá képzi át magát, mert a boldogságot csak így tudja birtokba venni, az tartson Vonneguttal, a groteszk mese nagyszerű mágusával. Vonnegut remekművének szereplői a tér és idő titkos korlátain áttörve érik el a lelki béke katartikus boldogságát, de a mulatságos, felemelő és elképesztő történet olvasója is részese lehet a vonneguti üdvözülés torokszorító élményének.

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: The Sirens of Titan

Eredeti megjelenés éve: 1959

Hirdetés

Kedvencelte 88

Most olvassa 10

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
500 Ft Eladó
nihil könyve
>!
500 Ft Eladó
Lauryl könyve
>!
900 Ft ★★★★★ Eladó
moringa könyve Megjegyzés
>!
Elcserélhető
jozefká könyve
>!
Elcserélhető
Emerson könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Thorpapa
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Egy szót mondok: szevasztok!
Ez a könyv egy sci-fi gyalog galopp. :) Ennyire beteg (jó értelemben) történetet nem vártam a mestertől. Hát tud meglepetést okozni az biztos. És a sok humor után még belevisz egy olyan drámai szálat, hogy csak úgy nézünk, és nevetve sírunk. Mert Kurt erre is képes, akár 2 mondaton belül. Csodálom, hogy nem filmesítették meg, mert nagyon jó filmet lehetne belőle csinálni. Tény, hogy nem tömegfilm lenne, mert azért erősen jelen vannak benne a Vonnegut féle filozófiai eszmefuttatások, de a művészmozik vetíthetnék. Főleg a Titánt lehetne jól bemutatni, és a Merkúr barlangjaiban élő harmóniumokat. Mindenesetre azt kaptam, amit vártam, sőt még többet is, és újra egy „szép” képet kapunk belőle a társadalmunkról, és a Földről. Meg persze, hogy mindent a Tralfamadoriak irányítanak:)

4 hozzászólás
+
>!
Gedi 
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Sci-fibe csomagolt sziporkázó fricska az amerikai társadalomról, tudományról, vallásról; és végre ismét olyan Vonnegut regényt olvastam (a Macskabölcső is ilyen), ahol minden sorban egy újabb fergeteges baromsággal hatalmas ötlettel rukkol elő Kurt bácsi hatalmas fantáziája :D
ja és a krono-szinklasztikus infundibulumot Douglas Adams is megirigyelhette volna.

+
>!
OlvasóMókus
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Ez volt az első találkozásom Kurt Vonnegut-tal. Szerelem lett első látásra! Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, nem tudtam, hogy fog-e tetszeni vagy sem. Aztán elkezdtem olvasni és látván azt a sok „bődületes baromságot” (és ezt a legeslegjobb értelemben mondom) tudtam, hogy ez csak jó lehet. Végignevettem az egész történetet, miközben tele volt magvas gondolatokkal – űrkomédiának álcázva. Valami zseniális ez a regény! Nem mellesleg kezd bebizonyosodni, amit már eddig is sejteni véltem, hogy tulajdonképpen nekem tetszik a sci-fi műfaja.

1 hozzászólás
+
>!
Why_Doboz P
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Épp annyira gúnyos és bizarr, hogy nekem tetsszen. Azt hiszem, kedes Vonnegut úr, ez egy nagyon szép barátság kezdete.

1 hozzászólás
+
>!
kvzs
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Huh, régen volt, hogy ennyire nem tudtam hova tenni egy könyvet.
Először azt írtam volna, hogy egy elmeroggyant agymenése egy elmeroggyant agymenéséről. De valahogy mégsem. Inkább olyan sarkaiból kiforgatós, röhögve integetős (veled nevetek, nem rajtad), nagy igazságokat durván odamondós görbe tükör.
A lényeg, hogy „Szevasztok!” :)

4 hozzászólás
+
>!
blianhun
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Nem is emlékszem, hogy valaha olvastam volna ilyen jó utolsó oldalt.

+
>!
pwz SP
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Hmmmm, ínyenceknek való falat ez a könyv :)! :D Ki éhes még?
– Szevasztok!

+
>!
Evione 
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Hát elolvastam, de értékelést írni róla már nehezebb lesz. Vonnegut sci-fis oldala, bár öreg hiba szerintem elintézni annyival, hogy sci-fi aztán jól van. Sőt ne riasszon el senkit, hogy sci-fiként van megírva, mert ez a regény annál jóval több. Benne van a szokásos Vonnegut-féle agymenés humor és a zseniálisan kitalált szereplők. Vonnegut rajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott olvasmány.

9 hozzászólás
+
>!
darkfenriz 
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Ez a könyv hatalmas élmény.
Olyan ambivalens érzéseim voltak vele folyamatosan. A közepén szenvedtem, de az eleje és főképp a vége miatt viszont az egyik legfantasztikusabb könyv, amit valaha olvastam. Első Vonnegut-könyvem, de az az életbölcsesség, ami a sorok közül süt, teljesen elvarázsolt és jóleső érzéssel töltött el. Ahogy telnek az évek, az általános, örök érvényű fogalmak egyre többet és mindig mást jelentenek számunkra. Hisz van itt magány, megvetés, szeretet, empátia az élőlények iránt, ugyanakkor kihasználás, gyűlöletkeltés, valamint a változásra való hajlandóság és képesség. A tájképek és a helyszínek, az idő-tér kihasználása nagyon sok mindent megindítottak bennem, nagyon könnyen ott lehetünk, még ha csak krono-szinklasztikusan infundibulált formában is :)
Más könyvekkel is kapcsolódást éreztem, még ha azok később is születtek meg. Így a Robert Charles Wilson Pörgése, valamint Robert A. Heinlein A hold börtönében c. könyvek is eszembe jutottak, utóbbi az invázió kapcsán. Ugyanakkor a vallási dolgokkal kapcsolatban az Alapítvány is eszembe jutott. Az is nyilvánvaló, hogy az ember nem alkalmas a hosszú távú együttélésre, csak ha néha magányban is része lehet. A szeretet, elviselés, eltűrés, türelem fogalmaira is több példát kaphatunk. A Marssal kapcsolatos részek eléggé távoliak voltak tőlem, viszont a Merkúr és főleg a Titán teljesen lenyűgözött. Valamint az a sok kis finomság, ami miatt érdemes végig, részletesen odafigyelni a történésekre. Nagyon különleges könyv.

+
>!
Rits P
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Röviden: groteszk, beteg és fájdalmas:)

Csak ismételni tudnám a többieket, de talán még más nem írta ide: nehéz őszintén nevetni az emberi butaságon…
Még egyszer el kell olvasni, hogy minden a helyére kerüljön.


Népszerű idézetek

+
>!
Gedi 

Alex Vonnegut különleges ügynöknek, szeretettel

Ebben a könyvben minden személy, hely és esemény valóságos. Bizonyos szövegek és gondolatok szükségszerűen a szerzőtől származnak. Egyetlen nevet sem változtattam meg az ártatlanok védelmében, hiszen a mindenható Isten merő mennyei rutinból úgyis védelmezi az ártatlanokat.

Ajánlás

+
>!
imma AP

– Át akartok repülni az űrön? Isten már megadta nektek a teremtés legcsodálatosabb űrhajóját! Igen! Sebesség? Sebesség kell nektek? Az űrhajó, amelyet Isten adott nektek, hatvanhatezer mérföldet tesz meg óránként – és ugyanezzel a sebességgel száguld mindörökkön örökké, ha Isten úgy akarja. Űrhajót akartok, amelyen kényelmesen utazhatik az ember? Megkaptátok! Nem csak egyetlen gazdag embert fog hordozni, meg a kutyáját, és nem is öt embert vagy tízet. Nem! Isten nem játszik kicsiben! Olyan űrhajót adott nektek, amelyen férfiak, asszonyok és gyermekek milliárdjai utazhatnak! Igen! És nem kell a székükhöz szíjazniuk magukat, és üveggömböt viselniük a fejükön. Nem! Isten űrhajóján nincs erre szükség! Isten űrhajójának utasai úszni mehetnek, és sétálhatnak a napsütésben, és baseballt játszhatnak, és korcsolyázhatnak, és vasárnap istentisztelet és a családi ebéd után kirándulni mehetnek a család automobilján!

34-35. oldal, Első fejezet - Idomvas és idus között

+
>!
imma AP

„A Naprendszer óránként hatvankilencezer kilométerrel közelebb kerül a Hercules M13-as csillaghalmazához – egyes balfácánok mégis csökönyösen kitartanak amellett, hogy haladás nem létezik.”
Ransom K. Fern

(mottó)

+
>!
Frank_Tyrell I

Unk, a sötét hülyékkel az a nagy baj, hogy annyira hülyék, hogy el sem hiszik, van olyan dolog, mint okosnak lenni.

Ötödik fejezet: Levél egy ismeretlen hőstől

+
>!
Dora P

Márpedig a szerelem, mondták, csak az igen-igen-igen hivatásos katonát nem teszi tönkre.

161. oldal (Hatodik fejezet - A katonaszökevény, Maecenas 2007)

+
>!
Dora P

– A legrosszabb, ami valakivel történhet – mondta Beatrice –, ha senki nem használja semmire.

311. oldal (Epilógus - Újra együtt Stonyval, Maecenas 2007)

1 hozzászólás
+
>!
Dora P

Biológia: "58. Új emberek a nőkből jönnek ki, amikor a férfi és a nő együtt alusznak. A Marson jóformán soha nem jönnek ki új emberek nőkből, mert a férfiak és a nők más-más helyen alusznak."

129. oldal (Negyedik fejezet - Száz sor sátor a tábor, Maecenas 2007)

+
>!
Dora P

Ma már mindenki tudja, hogyan lelheti fel magában az élet értelmét.

(első mondat)

+
>!
blianhun

Szegény lelkét elöntötte a boldogság, amikor rájött: egyetlenegy barát elegendő, hogy az ember kellőleg el legyen látva barátsággal.

+
>!
Jasi

Ha a kérdésnek nincs értelme, a válasznak se lesz.

109. oldal /1988 Galaktika/


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el