!

A Titán szirénjei 348 csillagozás

Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei
Apple iTunes
1 2
Régikönyvek.hu 1.350 Ft-tól
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Akit foglalkoztat, hogy mi az emberi lét értelme és célja, akit érdekel, hogy miért épült és mi célt szolgált a kínai Nagy Fal, Stonehenge és a Kreml, aki tudni szeretné, hogyan lehet üdvözülnie annak a milliárdosnak, aki puszta kézzel megfojtja legjobb barátját, és megerőszakolja majdani szerelmét, akinek fia kék madárrá képzi át magát, mert a boldogságot csak így tudja birtokba venni, az tartson Vonneguttal, a groteszk mese nagyszerű mágusával. Vonnegut remekművének szereplői a tér és idő titkos korlátain áttörve érik el a lelki béke katartikus boldogságát, de a mulatságos, felemelő és elképesztő történet olvasója is részese lehet a vonneguti üdvözülés torokszorító élményének.

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: The Sirens of Titan

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Helikon, Budapest, 2013
ISBN: 9789632274331
>!
Helikon, Budapest, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632273891 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Maecenas, Budapest, 2007
320 oldal · ISBN: 9789632031583 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Hirdetés

Kedvencelte 99

Most olvassa 22

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
Thorpapa

Egy szót mondok: szevasztok!
Ez a könyv egy sci-fi gyalog galopp. :) Ennyire beteg (jó értelemben) történetet nem vártam a mestertől. Hát tud meglepetést okozni az biztos. És a sok humor után még belevisz egy olyan drámai szálat, hogy csak úgy nézünk, és nevetve sírunk. Mert Kurt erre is képes, akár 2 mondaton belül. Csodálom, hogy nem filmesítették meg, mert nagyon jó filmet lehetne belőle csinálni. Tény, hogy nem tömegfilm lenne, mert azért erősen jelen vannak benne a Vonnegut féle filozófiai eszmefuttatások, de a művészmozik vetíthetnék. Főleg a Titánt lehetne jól bemutatni, és a Merkúr barlangjaiban élő harmóniumokat. Mindenesetre azt kaptam, amit vártam, sőt még többet is, és újra egy „szép” képet kapunk belőle a társadalmunkról, és a Földről. Meg persze, hogy mindent a Tralfamadoriak irányítanak:)

4 hozzászólás
+
>!
lzoltán MP

Kb. annyira sci-fi, mint P. K. Dick bármelyik regénye… bármelyik bolygón. (:
     Az erősen groteszk hangvételű regény, szinte fejezetenként hozza az újabbnál újabb rétegeket, amelyek a történet előrehaladtával összeállnak majd egy teljes egésszé. Persze, a túlzott rétegződés és a rengeteg utalás, célzás, homályosítás rengeteg megoldást is sugallhat az olvasónak. Kinek mit.
     A friss olvasásélmény hatására párhuzamot vélek látni, Thea von Harbou: Metropolisz című regényével. Mindkét könyvben a világ technikai fejlettsége kerül előtérbe, az, hogy a technikai fejlődésnek nem következménye az emberiség haladása. Ez fontos figyelem felhívás, ha valaki ebben véli látni a megoldást, bármilyen probléma megoldására. Ez csak egy eszköz, ami orvosolhat bizonyos dolgokat, de az alapvető emberi struktúrák javítását nem ezektől kell várni, hanem önmagától az embertől.
     A hatalmas időbeli léptékek (pl.: http://moly.hu/idezetek/375995), Salo kommunikációjának ideje, Chrono neve (http://moly.hu/karcok/402364) adja meg azt a vonalat, amelyből kiágaznak a regény eseményei. Ez a vonal az idő, amelyet állandó mozgásnak érzékelünk és mindent tőle teszünk függővé, erősen befolyásolva az életünket. Ez nem sugall mást, mint azt a megállíthatatlan folyamatot, miszerint minden múlandó, és végeredményében megfoghatatlan.
A nevekkel kapcsolatban érdemes kicsit körülnézni: a megszületett Malachi (Malakiás hírnök), ha éppen nem fiúnak születik, akkor leányként okosabb is lehetne (Prudence http://moly.hu/karcok/400562). Így „csak” egy hírvivő, a mit sem sejtő, majd sejtegető katona Unk, és az Űrvándor szerepe vár rá, aki öntudatlanul is, de az egész történet kulcsszereplője lesz. Amolyan, a sors kiszemeltje… az idővonal, a sors tengelye, amin halad, egészen a Titán szirénjeiig.
     A szirének. Énekükkel csábítanak, hogy áldozatként végezze az utazó. A Titán nincs közel egy ilyen kiruccanáshoz, de a regény kereteibe ez is bőven belefér, a már említett időbeli léptékek miatt. Miért pont a Titán? (Lehetne a Merkúr is: http://moly.hu/karcok/404055) Feltételezhetően a légköre miatt, amely hasonlóvá teszi a Földhöz, vagyis egy olyan jövő csábítását rajzolja ki, amely egy, – talán – jobb világban eltölthető élet reményével kecsegtet. De, amik ott történnek, azok az események sem különbek a földi élettől, így nem is lehet kérdéses, hogy az emberiség ahova született, ott kell hogy megtalálja saját boldogulását, egy bölcsen, okosan (Prudence) felépített világban.

A regény összetett, ezért ezt az értékelést inkább egy rögtönzött jegyzetnek tekintem. Van még min gondolkodni vele kapcsolatban, és azon is, hogy Vonnegutot hova is helyezzem a saját világomban…

@Adéle köszönöm az ajánlást! (:

>!
Helikon, Budapest, 2013
ISBN: 9789632274331
3 hozzászólás
+
>!
Mandula8

Ki gondolta volna, hogy egy pángalaktikus pszeudo-passió lesz az egyik leglíraibb óda az élet értelméhez?

+
>!
Gedi 

Sci-fibe csomagolt sziporkázó fricska az amerikai társadalomról, tudományról, vallásról; és végre ismét olyan Vonnegut regényt olvastam (a Macskabölcső is ilyen), ahol minden sorban egy újabb fergeteges baromsággal hatalmas ötlettel rukkol elő Kurt bácsi hatalmas fantáziája :D
ja és a krono-szinklasztikus infundibulumot Douglas Adams is megirigyelhette volna.

+
>!
OlvasóMókus

Ez volt az első találkozásom Kurt Vonnegut-tal. Szerelem lett első látásra! Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, nem tudtam, hogy fog-e tetszeni vagy sem. Aztán elkezdtem olvasni és látván azt a sok „bődületes baromságot” (és ezt a legeslegjobb értelemben mondom) tudtam, hogy ez csak jó lehet. Végignevettem az egész történetet, miközben tele volt magvas gondolatokkal – űrkomédiának álcázva. Valami zseniális ez a regény! Nem mellesleg kezd bebizonyosodni, amit már eddig is sejteni véltem, hogy tulajdonképpen nekem tetszik a sci-fi műfaja.

1 hozzászólás
+
>!
tamasloczi

Nem igazán tudtam eldönteni, hogy az ötvenes évek véghajrájának sciencefiction-stílusa és -szóhasználata a la vonnegut volt részemről kissé fura, vagy a mester enyhén viccet akart csinálni a komplett műfajból.
Attól függetlenül, hogy huszonnyolc évvel a születésem előtt írta Mr. V., meglepően komplex volt, és a ma már inkább nevetségesen hangzó korabeli SF hatásszavak ellenére is kimondottan szórakoztató.
Krono-szinklasztikus infundibulum rulez.

+
>!
blianhun

Nem is emlékszem, hogy valaha olvastam volna ilyen jó utolsó oldalt.

+
>!
Papusz SP

Épp annyira gúnyos és bizarr, hogy nekem tetsszen. Azt hiszem, kedes Vonnegut úr, ez egy nagyon szép barátság kezdete.

1 hozzászólás
+
>!
Sisyll

Szóval én valahol mindig is tudtam, hogy nem volt ez a Vonnegut egyszerű fazon, de atya ég!!!
A sci-fi élményre fel voltam készülve, de arra nem, hogy ennyit fogok nevetni rajta és közben cseppet sem nevezhető nevetségesnek.
Igazi Vonnegut zsenialitás.

+
>!
kvzs P

Huh, régen volt, hogy ennyire nem tudtam hova tenni egy könyvet.
Először azt írtam volna, hogy egy elmeroggyant agymenése egy elmeroggyant agymenéséről. De valahogy mégsem. Inkább olyan sarkaiból kiforgatós, röhögve integetős (veled nevetek, nem rajtad), nagy igazságokat durván odamondós görbe tükör.
A lényeg, hogy „Szevasztok!” :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Gedi 

Alex Vonnegut különleges ügynöknek, szeretettel

Ebben a könyvben minden személy, hely és esemény valóságos. Bizonyos szövegek és gondolatok szükségszerűen a szerzőtől származnak. Egyetlen nevet sem változtattam meg az ártatlanok védelmében, hiszen a mindenható Isten merő mennyei rutinból úgyis védelmezi az ártatlanokat.

Ajánlás

+
>!
imma AP

„A Naprendszer óránként hatvankilencezer kilométerrel közelebb kerül a Hercules M13-as csillaghalmazához – egyes balfácánok mégis csökönyösen kitartanak amellett, hogy haladás nem létezik.”
Ransom K. Fern

(mottó)

+
>!
imma AP

– Át akartok repülni az űrön? Isten már megadta nektek a teremtés legcsodálatosabb űrhajóját! Igen! Sebesség? Sebesség kell nektek? Az űrhajó, amelyet Isten adott nektek, hatvanhatezer mérföldet tesz meg óránként – és ugyanezzel a sebességgel száguld mindörökkön örökké, ha Isten úgy akarja. Űrhajót akartok, amelyen kényelmesen utazhatik az ember? Megkaptátok! Nem csak egyetlen gazdag embert fog hordozni, meg a kutyáját, és nem is öt embert vagy tízet. Nem! Isten nem játszik kicsiben! Olyan űrhajót adott nektek, amelyen férfiak, asszonyok és gyermekek milliárdjai utazhatnak! Igen! És nem kell a székükhöz szíjazniuk magukat, és üveggömböt viselniük a fejükön. Nem! Isten űrhajóján nincs erre szükség! Isten űrhajójának utasai úszni mehetnek, és sétálhatnak a napsütésben, és baseballt játszhatnak, és korcsolyázhatnak, és vasárnap istentisztelet és a családi ebéd után kirándulni mehetnek a család automobilján!

34-35. oldal, Első fejezet - Idomvas és idus között

+
>!
Frank_Spielmann IMP

Unk, a sötét hülyékkel az a nagy baj, hogy annyira hülyék, hogy el sem hiszik, van olyan dolog, mint okosnak lenni.

Ötödik fejezet: Levél egy ismeretlen hőstől

+
>!
Jasi

Ha a kérdésnek nincs értelme, a válasznak se lesz.

109. oldal /1988 Galaktika/

+
>!
blianhun

Szegény lelkét elöntötte a boldogság, amikor rájött: egyetlenegy barát elegendő, hogy az ember kellőleg el legyen látva barátsággal.

+
>!
Dora

Biológia: „58. Új emberek a nőkből jönnek ki, amikor a férfi és a nő együtt alusznak. A Marson jóformán soha nem jönnek ki új emberek nőkből, mert a férfiak és a nők más-más helyen alusznak.”

129. oldal (Negyedik fejezet - Száz sor sátor a tábor, Maecenas 2007)

+
>!
Dora

Így ír A Mars rövid történetében: „Aki jelentős módon meg akarja változtatni a világot, abban legyen színészi képesség, őszinte hajlandóság a mások vérének ontására, és tartson készenlétben egy kézenfekvő új vallást, amelyet a vérontást rendszerint követő megbánás és elszörnyedés rövid időszakában bevezethet.”

176. oldal (Hetedik fejezet - Győzelem, Maecenas 2007)

+
>!
Dora

Ma már mindenki tudja, hogyan lelheti fel magában az élet értelmét.

(első mondat)

+
>!
Dora

– A legrosszabb, ami valakivel történhet – mondta Beatrice –, ha senki nem használja semmire.

311. oldal (Epilógus - Újra együtt Stonyval, Maecenas 2007)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján