Samunadrág 11 vélemény

Tettamanti Béla rajzaival
A hazánkban is népszerű svéd gyermekversek látásmódja és hangvétele elevenedik meg Kukorelly Endre új kötetében. Persze, Kukorelly önálló versvilágához hasonlítja e hagyományt: a hat és háromnegyed évesek komolyságát, báját és szemtelenségét ötvözi sajátos humorával, nyelvi játékosságával. A Samunadrág az újabb magyar gyermekirodalom kiemelkedő könyve, amelyet Tettamanti Béla rajzai illusztrálnak.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 9788081011122 | 56 | Tettamanti Béla | Ugrás |

Most olvassa
Most nem olvassa senki.
Csakj
Csak JÓ, mert nekem majdnem mindegyik tetszett, de a gyerekeimnek csak néhány tetszett. Persze lehet mondani, hogy nem tökéletes az ízlésük, pedig egyébként tökéletesek, mégis azt mondom, hogy keveset élveztek, mert nekik hiányoztak a rímek, a lüktetések, szótagszámok, meg a verslábak. :D
Nekem azért tetszett, mert éppen olyanok a versek, mint ahogy én szeretek beszélni = nehezen érthetőek, majdnem értelmetlenek (sok helyen)
Mit kapok én sokszor, amikor nem értik a mondataimat? Ajaj, de én már megszoktam, nem is tudok csak többszörösen összetett mondatokban beszélni. vagy tudok, csak értelmetlenek a szavak egymás mellett.
Azaz tudok: a munkában a gyerekekkel, no ott megy. Gyerekké válok, de akkor meg nem értem a verseket, és sokkal könnyebben megtanulom a rímeket.
Á, mindegy. Nem magyarázom, nekem tetszettek.
"Szép vagyok, és lehet, hogy okos.
És lehet, hogy ügyes,
nagybetűben ügyes,
kisbetűben nem,
vesszőben de."
meg amúgy is..
"A királylányok lányok, királyfik fik.
Egy királykisasszony van,
az leszek én, és legyen nyugodtan több királyfi,
csak ne itt közvetlenül.
Az orrom előtt.
Majd, amikor szólok.
És lejtsenek táncot, felőlem,
vagy menjenek focizni,
ha csettintek az ujjammal.
Vagy bármit teszek,
de ne pont azt szeressék,
amit én.
Mást és kevesebbet.
Hanem engem,
és csak ha szóltam,
akkor hódoljanak."
Hát ennyi :DD
Köszönöm @egyperces-nek a kölcsönzői kölcsönzést.
Hát ez csúcs, óriási, frenetikus, azoknak a felnőtteknek, akik gyermekek akarnak maradni ott legbelül. Volt olyan versike, amit újra és újra, na még egyszer, ötször, tízszer, így egyre jobb lett, kikerekedett. A címek szenzációsak, a kötet maga pedig nagyon tetszést keltő. Bátran, bátran, olvasgassátok, roppant vicces!
4 kommentKukorellynek nincs nagy, vörös és elálló füle. Nekem nem tetszik a nagy, vörös és elálló fül.
Ez meg – a kötet, tudniillik – olyan, mint a Samu nadrágja. Vagy összement, mint
(kacsintós szmájli)
rátalálva.
kipróbálva.
megszeretve.
rám is jó a Samunadrág.
miket itt beszélek?
„jó szerintem az élet”.
Azt hiszem, inkább Kukorelly regényei felé fordulok inkább.
A rajzok viszont elképesztően jók: köszönöm Tettamanti Béla!
Modern, (nekem egy kicsit túlságosan is) gyermekversek. Kicsit bántja a szemem, ha egy versben „pléjsztésön” vagy „fanta” szavakat kell olvasnom, de hát ebben élünk, nem? :) Én már csak ilyen régimódi mamika vagyok, úgyhogy javaslom, olvassa el gyermekes/gyermektelen egyaránt. Egy jópofa darab a könyvből: „MONDJAM” Mondjam meg, mi van, ha fürdés közben ráülök véletlenül a víz alatt? Gumimacicuppogás Macibelsőbugyborgás. Gumimackóhörpögés. " :D Jó szórakozást hozzá! :)
Macska a tigris
is
nagyra nőve.
A lekvár befőtt, mert be van főve.
A gyerek is ember,
ámbár
nincs annyi pénze,
ahány dolgot a játékboltban kinézne.
p. 22.
Hajmosás lesz, akkor legyen, beküldöm a hajam a fürdőszobába, tessék.
Lássék.
Mossák.
Fogmosás lesz, küldjem be a fogam?
Öltözés alkalmával, mit küldjek?
Cipőhúzásnál láb, ruhafölráncigáláshoz test, sapkasálkor fejnyak?
Volna komornám, akit küldözök ide-oda.
Egy komor na.
Komor nyik.
Na.
Aparize
A parizeres zsömlét szeretem, érdekes, meg a Túró Rudit.
Érdekes parizer.
Zsemle Túró Rudival.
Mehet úgy is, hogy Túró Rudi, de zsemle nélkül,
és minden nélkül.
31. o.
Induljak a szobámba rajzolni valamit, vagy vagdossak, na ez az, amit legjobban unok, mi vagyok én, egy művész?, vagy egy olló?!
Miért nem mondják meg, hogy csókolló-
zás lesz, vagy ehhez hasolló.
Anyai cipőben járkálok
le-föl, mert az legalább
kipeg-kopog.
Legjobb jelmezben lenni,
akkor előre el van döntve,
hogy ki vagyok.
nagybetűben ügyes,
kisbetűben nem,
vesszőben de.
Kompute
Komputer előtt ül apukám, vagy cigizik,
vagy elment focizni, vagy játsszon velem, vagy egyszerre.
Vagy húzza fel a harisnyámat például.
És le.
Anyukám is cigizik, pedig leszoktak.
Mondjam meg, mi van,
ha fürdés közben ráülök