Pokoli csók 27 csillagozás

Kristin Cast – Alyson Noël – Kelley Armstrong – Richelle Mead – Francesca Lia Block: Pokoli csók

Ebben az ellenállhatatlan kötetben összegyűjtöttük napjaink öt legmenőbb szerzőjének vámpírszerelmi történeteit. Egy-egy történettel szerepel Kristin Cast, a Megkísértve írónője, Richelle Mead, a Vámpírakadémia alkotója, Alyson Noël a Mindörökké szerzője, Kelley Armstrong, A szellemidéző írója és Francesca Lia Block, akit a Pretty Dead tett híressé.
A szökevény vámpírtól kezdve, aki kénytelen bízni abban a fiúban, aki talán az ő elpusztítására törő szervezetnek dolgozik, két sokat kockáztató halhatatlan legendás szerelméig minden megtalálható ebben a szívdobogtató kötetben, amely új értelmet ad az „örök szerelem” kifejezésnek. Akár a sötét és baljós, akár a vidám és könnyed romantikát szereted, ezek a művek garantáltan csillapítják a gyönyörű élőhalottak elbűvölő történetei iránti olthatatlan szomjadat.

Eredeti mű: Kristin Cast – Alyson Noel – Kelley Armstrong – Richelle Mead – Francesca Lia Block: Kisses from Hell

Eredeti megjelenés éve: 2012

GABO, Budapest, 2012
252 oldal · ISBN: 9789636895648 · Fordította: Szabó Luca

Greylupus

Az eredeti, külföldi kiadás e-book példányát egy játékon még tavaly nyertem meg. Az örömöm határtalan volt, hisz az egyik kedvenc sorozatom írónője, Richelle Mead is írt hozzá egy novellát.
Sajnos az örömömbe később azért üröm is vegyült, mert Richelle novelláján kívül még egyedül Kelley Armstrong művét tudtam élvezni. A másik három írónő novellái annyira untattak, hogy majdnem egy évig tartott, mire végig tudtam rágni magam rajtuk.
Közben a Gabó kiadó itthon is megjelentette a novelláskötetet, így újra nekiugrottam magyarul, hátha csak az angoltudásom kevés a novellákhoz. Sajnos magyarul sem lett élvezhetőbb a másik három.
Na de akkor egy picit részletesebb vélemény a novellákról:

1. Richelle Mead: Napfény
A történet a Vámpírakadémia sorozathoz kapcsolódik, Lissa szüleinek összeismerkedéséről szól, ami persze – Meadtől nem is vártam mást:) – nem volt egyszerű történet. Az írónőben nem csalódtam, hozta a várt izgalom, rejtély és romantika egyvelegét, még ilyen rövid novella esetén is. Nagyon tetszett, szívesen olvastam volna tovább is:).
***SPOILER**
Azt azért alkalomadtán megkérdezném az írónőtől, hogyha Emma igazat mondott és Rhea anyukája tényleg Ozera, akkor tisztában van-e azzal, hogy Lissa és Christian rokonok? Vagy ez a moráknál mindegy?:)
***SPOILER VÉGE***

Értékelés: 5/5

2. Alyson Noel: Kelts életre!
Ez volt az a történet, amitől normál esetben sikoltozva menekülnék. Az alapsztori az, amitől egy filmnél is verem a fejem a falba. Ha egy „kísértetkastélyba” érkezel egyedül – bár öten kellene legyetek, a többiek még véletlenül sem érkeznek meg soha, a sofőr hátborzongató, a személyzet nemkülönben, a csomagod „véletlenül” elkavarodik és több száz éves ruhákat adnak rád, neked nem lenne az egész egy csöppet gyanús? Hát a főszereplő lánynak nem volt az…. Persze, hogy a nem lévő gyanakvását még jobban elaltassák, előkerült egy jóképű fiú is, aki bár annyi jelet adott arról, hogy ő micsoda, hogy még egy minimális vámpír műveltséggel rendelkező olvasó is rájön, hogy mi lehet a srác. De nem, Dani nem gyanakszik…A vége kiszámítható volt, ennyi..

Értékelés: 2/5

3. Kristen Cast: Idefent
Ez volt számomra az a novella, amit se angolul, se magyarul nem értettem, pedig többször is nekifutottam. Mi volt ez? Ballada? Vers? Novella? Komolyan olyan volt, mint egy rémálom, se füle, se farka. Érthetetlen volt, zagyva, mondatok egymás után téve, de minden értelem nélkül. Iszonyú. Ha valaki érti, miről szólt, az kérem, ossza meg velem. De tényleg.

Értékelés: 0,5/5 – és úgy érzem, ennyi ponttal rém jószívű voltam.

4. Kelley Armstrong: Vérmacska
Ez volt a másik novella, ami tetszett. Egy olyan történet, amit szívesen olvastam volna tovább is. Stílusában hasonlított a Sötét erők trilógiára, génmódosító kísérlet gyerekeken, akik megszöknek… de izgalmas volt, tetszett. Egyedül a cím (Hunting Kat – Vérmacska) fordításával nem voltam kiegyezve, mert ez így nagyon félrevezető volt. De ha egyszer az írónő úgy döntene, hogy ír belőle egy regényt, akkor szívesen olvasnám – még úgy is, hogy vámpírokról szól és olyan történeteket ma már csak ritkán olvasok:).

Értékelés: 5/5

5. Francesca Lia Block: Lilith
Ez is egy se füle, se farka novella volt. Az írónőről sem hallottam még semmit, de eme novella alapján nem is hozta meg a kedvem a műveihez. Adott egy, az iskolai életből kirekesztett fura fiú, akire felfigyel az újonnan érkezett, kicsit ijesztő, de dögös lány és „természetesen” összejönnek. A lányról persze kiderül, hogy nem evilági lény (hogy vámpír vagy démon vagy boszorkány volt, sose derül ki:), bár én vámpírra tippelek), fiú előtt pedig a lány segítségével új távlatok nyílnak meg – amikről megint nem tudunk meg semmit, hogy mik azok:).

Értékelés: 2/5

Összesített értékelés: (ma a középső nevem jószívű, így felfelé kerekítek) 3 pont

Catnip

Napfény (3/5): Nekem a Vámpírakadémia sorozat sokkal jobban tetszik. Mondjuk jó volt, hogy ugyanabban az univerzumban játszódik, és valószínűleg Lissa szülei a főszereplők, ezek tetszettek. Viszont… hát nem is tudom. Az izgalmasabb részek, SPOILER Rhea elrablása és az elején a striga támadás SPOILER VÉGE összesen kb. három oldalban le vannak rendezve, a többi meg a jó öreg szerelmi háromszögben való szenvedés. Összességében nem volt rossz, de nem fogom újraolvasni.

Kelts életre (2/5): Az alaptörténet ezzel a reinkarnációs szerelmes dologgal tetszett, de a kidolgozása borzalmas volt. Szerintem én még ilyen idióta főhőssel nem is találkoztam, mint amilyen ez a Dániel Dani volt. A kurzusra nem érkeznek meg se a diákok, se a tanárok, egyetlen tanterem sincs a szálláson, Dani cuccait elkeverik és egy szolga fura, régi ruhákat ad rá. Mi egy normális ember reakciója? Fussunk, amilyen messzire csak tudunk, vissza se nézzünk! Mi Dániel Dani reakciója? Fogjuk az időeltolódásra! Attól biztos minden rendbe jön majd!

Idefent (1/5): Ez volt szerintem a mélypont. Mi volt ez??? Ez nem történet, ezek mondatok egymás után teljesen érthetetlenül leírva. Egyáltalán mik voltak itt a szereplők? Emberek? Odalent hangyák, Odafent sáskák (igen, még erre is gondoltam)? De igazából az volt a legrosszabb, hogy annyira próbált drámai lenni és annyira nem jött össze, hogy kínomban röhögtem rajta.

Vérmacska (5/5): Ez tetszett a legjobban. Armstrong-tól eddig csak a Szellemidézőt olvastam, az is nagyon tetszett és ez is jó volt.

Lilith (2/5): Ez volt a másik, ami nagyon nem tetszett. A történet teljességgel érthetetlen (vagy lehet hogy csak én vagyok hülye), és itt sem tudjuk meg, hogy mi a főszereplő csaj (ez most valami új trend vagy mi?) vagy hogy mivé változtatta Pault.

Olgi_Márkus

Az öt novellából nekem kettő tetszett. Az egyik Richelle Mead, ő novellája volt szerintem a legjobb, a másik ami nagyon tetszett az Kelley Armstrong novellája. Jó regényt lehetne belőle írni.
A többi novella túl elvont, kusza.

Moncsycsy

Őszintén? A Pokoli báléjszakák jobban tetszett. De azért maradok a regényeknél. (Az sem volt jó könyv, hát ez még kevésbé)
Mead egy könyvét már ismertem ( a Szukubuszosat) így reméltem ebben sem csalódok. A történet nem tetszett, kidolgozatlannak éreztem, de legalább látszott, hogy Mead írta.
Alyson Noel könyvére nincs jobb szó. Egyszerűen gyenge volt. Hát nem fogom törni magam, hogy elolvassam az Evermore-t.
Cast története zavaros volt, az sem tudtam, milyen lényekről volt szó, azt meg pláne, hogy miről szólt.
Talán Kelley Armstrong novellája tetszett a legjobban, izgalmas is volt, nem annyira kiszámítható és még az Edison csoport is befigyelt. Na jó, azt viszont nem vágom, hogy miért voltak olyan vámpírok amilyenek. (génmanipuláció ide vagy oda, azért egy autóbalesetben nem kellene olyan szinten megsérülni, ahogy Kattel történt, ha már vámpír az illető)
Mindenesetre ez a novella mentette meg a könyvet.
Block-ot egyáltalán nem ismertem, a történet fura volt, elvont. Számomra az sem derült ki, hogy akkor vámpír vagy démon volt Lilith. Vagy vámpírdémon? (egyáltalán van ilyen?)

Eszter_Kiricsi

Alapjában véve egész jó kis vámpíros könyv volt. Az 5 történetből 2 nem annyira tetszett, de azokat is lehet érteni, csak nem a nekem való „átértelmezős” típusú történet.
Richelle Mead: Napfény – Amíg nem olvastam a többi történetet, ez volt a kedvencem. De most is a második helyre rakom az ötből. Nagyon tetszett, biztosan el fogom olvasni a Vámpírakadémiát. Tetszett benne, hogy voltak gazdagságtól és társaságtól eltérő „kasztok”, amik a történet végén összefonódnak. Öt csillagból négy és felet kap.
Alyson Noël: Kelts életre! – Ez a legjobb! Az eleje nem tetszett, nem tudtam, ki, hol, mit csinál éppen. Aztán jött Bram… :) A végén pedig a két fivér "párharca"… Lenyűgözött! Ez az első helyen végzett, öt csillagból ötöt kap tőlem!
Kristin Cast: Idefent – Na ez az a történet, ami az „átértelmezős” típusba tartozik számomra. Alig volt benne párbeszéd!!!! Valamint elég rövidecske volt, így nem igazán ismertem meg az eseményeket. Ez az utolsó, ötödik helyen landolt, és az ötből 2 pontot kap.
Kelley Armstorng: Vérmacska – Egy tipikus vámpírtörténet tipikus eseményekkel. Negyedik hely 3 és fél ponttal.
Francesca Lia Block: Lilith – Nem tudom… a negyedik helyen két helyezett is lett, ez a másik. Szintén túl rövid volt a történet, nem kerekedett ki, számomra nem lett elég érthető.
Összességében én 4, 4 és fél pontot adnék a könyvnek.

nixitN

Volt benne pár történet mely tetszett nekem, ebből a könyvből volt szerencsém megismerni Kelley Armstrong írásmódját. Alyson Noel írásmódja érzékelhető volt. Hát volt egy-két író akinek nem annyira tetszett a története, de különösen tetszett Kelley Armstrong története, így már előre érezte, hogy ha olvasók tőle egy hosszabb történettel rendelkező könyvet valószínűleg tetszeni fog.

Kathreen

Az öt írónőből négytől már olvastam, és tetszett a stílusuk, így úgy gondoltam miért ne?
Alapvetően tetszettek a történetek, és befejezettnek is tűntek.
Kristin Cast története egy kicsit nekem fura volt, nem biztos, hogy megértettem a történetet.
Kelley Armstrong és Richelle Mead ·hozta a szokásos stílusát, ezek voltak a legjobbak.
Alyson Noel és Francesca Lia Block novellái nem igazán jöttek be, kicsit elvontak voltak nekem.

Becca

Ha jól emlékszem 5 történet van, ebből 1-nek értelme 0, egy másik össze van csapva
Mead okés volt, Noel szintén, és Armstrong is nekik jár 1-1 csillag
megvenni tuti, hogy nem fogom

irasalgor

Vámpír? – gondolta Paul Michael. Biztos, hogy nem olyan, mint a könyvekben, amiket a lányok bibliaként hurcolásznak az iskolában.

Francesca Lia Block - Lilith

Eszter_Kiricsi

A szél összeborzolta világosszőke haját, de a fiú nem törődött vele. Rheát lenyűgözte ez a hajszín. Jómaga aranyszőke volt, a srác viszont platinaszőke. Megfelelő világításnál fehérnek nézhetné az ember.

Richelle Mead: Napfény - 18. oldal

irasalgor

Az, hogy döntened kell, nem jelenti azt, hogy a döntés rossz hatással lesz az életedre. És van aki melletted áll majd akkor is, ha mégis rosszul alakulnak a dolgok.

Richelle Mead - Napfény