Nem leszek nemecsek!!! 4 csillagozás

Kövesi Péter: Nem leszek nemecsek!!!

Tizenéves fiataloknak íródott Kövesi Péter új könyve, amely a szerző szerint meglehetősen szemtelen és tiszteletlen – vagyis éppen olyan, mint a megcélzott korosztály, akik most kezdik keresni önmagukat, helyüket a felnőttek világában.
A felnőttek, szülők, tanárok elsősorban azt várják a tinédzsertől, hogy jó gyerek legyen. Pedig ő már nem gyerek, legalábbis nem annak érzi magát. És egyáltalán, mit jelent, és hogyan is kell jónak lenni? Mint Nyilas Misi vagy mint a kis Nemecsek Ernő, aki bele is halt abba, hogy jó legyen? Ezek a magatartásminták mára idejétmúltak lettek. „Légy jó mindhalálig” – tanácsolja az író –, „de ne vidd túlzásba!”
Hogyan lehet valaki önmaga a sztárok és reklámok által manipulált, hazug világban? Hogyan lehet boldog és sikeres az ember az amerikai álomgyárak közhelyes sikerreceptjei nélkül is?

Tarandus, 2012
ISBN: 9786155180552(epub)9786155180545(prc)
Tarandus, 2012

Outwar

Nemecsek és Nyilas Misi a magyar irodalom talán két legnagyobb balfékje, szerintem kevés az a tizenéves, aki örömmel emlékezne vissza alakjukra. Annak idején engem is halálra gyötört mind a két figura, nem tudtam átérezni a tehetetlenségüket, sőt kifejezetten dühítőnek találtam a történetüket. A két örök kötelező. És épp ezért jó, hogy Kövesi rajtuk keresztül, az ő elcseszett gyermekkorukra rámutatva próbálja meg a mai fiatalokat arra tanítani, hogy ebben a tetű világban mi is az az arany középút.
Vagy kiút a Golding-Röfik csapatából. Az egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté válás útja.

lin_da

A könyv hátoldalán a következő felirat olvasható:
Szülők és tanárok elől gondosan elzárandó!
Nekem az a véleményem, hogy ez a könyv legyen a szülők kötelező olvasmánya, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy „miből lesz a cserebogár”!

Ha megdobnak kővel….
„Aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is!”
A Bibliában olvassuk ezt a tanácsot. Lehet, hogy a hittantanárod (ha van) vagy a vallásos emberek ezért most haragudni fognak, de azt mondom, csak akkor tedd ezt, ha mindenképpen balról is akarsz kapni egy maflást!

KleineKatze

Sohasem bírtam, azokat a felnőtteket, akik elfelejtették, hogy ők is voltak fiatalok. Akik úgy tesznek, mintha ők eleve felnőttnek születtek volna, ami náluk azt jelenti,hogy nagyon okosak, mindig tudják, mi a jó és mi a rossz, és főleg azt, hogy másoknak hogyan kellene élniük.

A Bezzeg-gyerekek
A Bezzeg családot senki sem ismeri, mégis mennyit emlegetik őket! Ők azok, akik mindenben tökéletesek, és róluk kellene példát vennünk. Ennek egy akadálya van, az, hogy Bezzegék nem léteznek.

Ő kezdte! Én csak…..
Na igen. Már a mamutcsonttal játszadozó ősembergyerek is tudta, hogy a verekedés mindig akkor kezdődik, amikor a másik visszaüt. Vagy nem?