Facebook Twitter RSS

A véznácska parasztlány, Édes Anna Pestre szegődik, Vizy méltóságosékhoz. Igénytelen, dolgos, készséges teremtés, nem lop, nem eszik sokat, nem töri az edényeket – "eszményi" cseléd. Még a szerelem is csendben, a cselédsor szabályai szerint esik meg vele: a méltósága unokaöccsének vaságyra jön kedve, s néhány nap múlva nem marad más Annának, csak a keserves eszmélés és az embertelen testi kín. A tragédia váratlanul következik be: egy éjszaka Édes Anna meggyilkolja a gazdáit. Kíméletlenül, majdnem közönyösen, mint aki feladatot hajt végre. Miért tette? Hiszen "jól bántak vele". "semmi baja sem volt" – sopánkodtak az ismerős méltóságák és cselédlányok. Csak az öreg beteg doktor érez valamit az igazságból: "…Nem úgy bántak vele mint egy emberrel, hanem mint egy géppel.. Cudarul bántak vele.." Kosztolányi regénye a huszadik század magyar prózájának legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A humánum, a részvét szólal meg lapjain, "amely – az Édes Anná-ból idézünk – egy idegen életet éppoly végzetesen szükségesnek érez, mint az önmagáét."

Borítók (22)

zsemes 12kxs48

Top értékelések

KicsiLany 6 hónapja 21 komment 3× kedvenc
→ 2010. március 3., 18:53

Nagyon tetszett, azt ugyan sajnáltam hogy elég lassacskán értem a végére. De ez nem azért volt, mert nem kötött volna le, vagy nem tetszett volna.:/
Viszont én a filmet láttam előbb, és nekem ott jobban átjött hogy, Anna mennyire is szenved, mint a könyvben. Ahol olyat is lehetett olvasni, hogy már megszokta–→megszerette helyzetét, bizonyos dolgokban pedig "utánozta" Vizynét.

Bibibii 9 hónapja 3× kedvenc
korábbi olvasás

Tökéletes:) Először olvastam, majd láttam színházban is, utána újraolvastam. Megunhatatlan. Minden van benne, ami kellhet egy regénybe: szerelem, dráma, embreség, lélekelmzés, vér, társadalomkritika, mindez Kosztolányisan:) jó könyv:)

Szvétakétu 5 hónapja 2× kedvenc
→ 2010. április 4., 20:38

a legjobban mégis az tetszett, ahogyan meg van írva. valami roppant kifejező minden mondata. kötelező volt, de ezt szerettem.

page 1 hónapja 1 komment 1× kedvenc
korábbi olvasás

.renitens kötelező-elkerülőként mégis belefutottam, nagyon jól megírt történet, és persze szomorú… Ma pedig annyira mélyre került az ingerküszöb, hogy még akár nosztalgikus érzéseket is ébreszthet egy ilyen lassan csordogáló 'soft-story' – letűnt boldog(talan) békeidők! :(

zanni 1 hónapja 2 komment 1× kedvenc
korábbi olvasás

Az egyetlen kötelező, amit csak második nekifutásra sikerült elolvasnom. Pedig be kellett látnom, hogy nem is rossz.

Niann 4 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

Rég volt, mikor ezt a könyvet olvastam, de tisztán emlékszem, gyakran le kellett tennem pár percre, mert kinyúlt belőle egy kéz és elszorította kisszivem… Az én olvasatomban, amikor egy író ilyen hatásokat tud kiváltani az olvasóból, az egyszerűen egy fantasztikus mű!

Marsie 6 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

Úristen, úristen, úristen és még hatszor… Furcsa könyv, de nem rossz. Végül is már az is eredmény egy könyvnél, hogy komolyabb lelki megrázkódtatás nem ért…

cippo 7 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

"A konyhában dobálta az edényeket, csörömpölt. Olykor szüksége volt ilyen érzelmi kitöré-
sekre. Miután belefáradt abba, hogy urával együtt mint szövetséges vitassa meg életük nagy,
sohase szűnő gondját, efféle zendülésekkel adott kifejezést bosszúságának, pár pillanatra úgy
tüntetve föl a dolgot – legalább önmaga előtt –, hogy az ura az oka az egésznek."

A Vizyné, na aaz: szerepálom.

purple_punk 9 hónapja 1× kedvenc
→ 2009. december 16., 16:36

„de szabad-e ennyire […] elhallgatni az összeadást s egyszerre az összeggel robbanni ki?”

timcsimacska 10 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

Emlékszem kötelező olvasmány volt, akkor olvastam először. Magával ragadott.Sokat adott.

Top idézetek

z 4 hónapja 7 komment 13× kedvenc

…egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével…

Miért...?

z 10 hónapja 11× kedvenc

Az emberiség holt fogalom. És figyelje meg, tanácsnok úr, hogy minden szélhámos az emberiséget szereti. Aki önző, aki a testvérének se ad egy falat kenyeret, aki alattomos, annak az emberiség az ideálja. Embereket akasztanak és gyilkolnak, de szeretik az emberiséget. Bepiszkolják családi szentélyeiket, kirúgják feleségeiket, nem törődnek apjukkal, anyjukkal, gyermekeikkel, de szeretik az emberiséget. Nincs is ennél kényelmesebb valami. Végre semmire se kötelez. Soha senki se jön elém, aki úgy mutatkozik be, hogy én az emberiség vagyok. Az emberiség nem kér enni, ruhát se kér, hanem tisztes távolban marad, a háttérben, dicsfénnyel fennkölt homlokán. Csak Péter és Pál van. Emberek vannak. Nincs emberiség.

z 8 hónapja 10× kedvenc

– Kosztolányi – mondta Druma egy kis idő múltán. – Kosztolányi Dezső.
– A hírlapíró? – kérdezte az első kortes.
– Az.
– Ez írt is egyszer valamit – szólt a második kortes. – Valami verset. Egy beteg gyermek haláláról. Vagy egy árva gyermekről. Nem tudom. A lányom említette.
Druma ezt mondta:
– Nagy kommunista volt.
– Ez? – csodálkozott az első kortes. – Hiszen most nagy keresztény.
– Igen – tódította meg a második kortes. – Egy bécsi lapban azt olvastam, hogy fehérterrorista.
– Nagy vörös volt – ismételte Druma. – Pogány népbiztossal dolgozott. Le is fotografálták őket együtt a Vérmezőn.
– És mit csinált ott vele? – tudakolta az első kortes.
– Nézte – felelte Druma, titokzatosan.
– Nem értem – csóválta fejét az első kortes. – Hát akkor tulajdonképpen mit akar? Kikkel tart ez?
– Egyszerű – döntötte el a vitát Druma. – Mindenkivel és senkivel. Ahogy a szél fúj. Azelőtt a zsidók fizették meg, s az ő pártjukon volt, most meg a keresztények fizetik. Okos ember ez – kacsintott. – Tudja, hogy mit csinál.

z 8 hónapja 9 komment 9× kedvenc

Az az érzésem, hogy nem bántak vele emberien. Nem úgy bántak vele, mint egy emberrel, hanem mint egy géppel. Gépet csináltak belőle.

z 8 hónapja 9× kedvenc

Csak egy ember vagy. De hát mi több, mint egy ember? Se két ember, se ezer ember nem több nála.

Netelka P 11 hónapja 8× kedvenc

A szem az agyvelő legtávolabbi képződménye, a koponya kiugró bástyafokán maga is egy látó, szabadon hagyott agyvelő, mely a megismerés lázában, valamikor a lét kozmikus forradalmában két lyukat szakított magának a koponya csontfalán, s ezen a lőrésen kukucskál ki a külső világba, megtudni, hogy mi a célja a teremtésnek.

z 4 napja 7× kedvenc

– Van egy ország, ahol mindenki szolga és úr egyszerre. És egyenlő. Mindig, az év minden napján.
– Melyik az az ország?
– Krisztus országa.
– Az fönn van, a felhőkben.
– A lélekben van.

KicsiLany 7 hónapja 7× kedvenc

Személyleírás:
Születési év: 1900 (kilencszáz).
Vallása: r. k.
Szakálla: nincs.
Be van-e oltva: igen.
Különös ismertetőjele: nincs.
Sajátkezű aláírása: Édes Anna

– Igen- mondta, és rejtélyesen mosolygott, talán azon, hogy Édes, és hogy szakálla nincs.

49.-50. oldal

zsofigirl 6 hónapja 6× kedvenc

Tudta, hogy egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével, melyet az igazságszolgáltatás nem fejthet föl.

zsofigirl 6 hónapja 6× kedvenc

Halkan ismételgette a nevét, a legszebb női nevet, melyben az örök ígéret van, kacér föltételes módban.

Külső linkek