Budapest, nőváros 11 vélemény

„Vannak női városok és vannak férfivárosok is, némelyikről csak hosszú tapasztalás révén derülhet ki, hová is tartozik, sőt, van olyan, hogy egy város az idő múlásával megváltoztatja a nemét, olykor csak apróságok döntenek, Budapest például egy hervadófélben szomorkodó asszony, aki időnként a sminkkészlethez nyúl, s megrázza magát, ezt akárki megláthatja, ha a Dunára néz, a Margitsziget bozontjára, a melleket formázó budai hegyekre…” – olvashatjuk Kőrösi Zoltán új könyvében. A nyolckötetes szerző; prózaíró legújabb könyve Budapestet és főleg szűkebb lakhelyét, Belső-Ferencvárost jeleníti meg. Az irodalmi lapokban megjelent novelláiból (Élet és Irodalom, Jelenkor, Alföld stb.), illetve a Népszabadságban publikált sorozatából (Budapest, nőváros) a szerző egy sajátos városrajzot alkot. E szubjektív várostérkép központja a Ferenc tér, a Tompa utca, a Balázs Béla utca, de feltűnik az írásokban Ferencváros múltja, keletkezésének története, illetve a kerület mindermapjainak sok jellemző vonása a Páva utcai hajdani zsidóközösségtől a bolgár kertészekig, vagy a Castro vendéglő szerb közösségéig.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 8071496332 | 220 | Ugrás |

Aktuális kihívások
| Kihívás | Résztvevők | Véget ér | |
|---|---|---|---|
| Kőrösizz! – Mert jó és mert ő lesz a következő eleven | ★ | 15 | 2012. május 18., 17:51 |
Nem szeretem az egymondatos, oldalakon át tartó novellákat, de ahogy azt Kőrösi megzenésítette, az egészen más. Nagyon tetszett a gondolkodásmódja, hogy minden apró rezdülésre képes figyelni, és ami megtanít minket, hogy ne menjünk el a világ értékes dolgai mellett észrevétlenül.
prológ:
nagy köszönet @Neela-nak, hogy postára adta!
Este ott várt félig kilógva a postaládámból, de hát ki lop ma könyvet…? :o)
Várni
Várni. Nem átélni, hanem túlélni az időt.
Gyávának lenni annyi, mint várakozni.
Viszont az idő nem azért van, hogy túléljük, hanem azért, hogy átéljük.
Mindegy is, hogy következik-e ebből valami.
Várakozni.
Kert
A belvárosi udvar, a letaposott, keményre döngölt föld, a hatalmasra nőtt ecetfák sátora. Körben a gangos ház, s az ajtók helyén virítanak a friss téglák: befalazták valamennyi bejáratot, hogy az innen kiköltöztetett lakók még véletlenül se térhessenek vissza.
A vakolatlan, ideiglenes zárófalak többségén alul fekete lyuk tátong; éppen akkora lyuk, hogy egy összegörnyedt ember átpréselődhet rajta.
Blogbejegyzések
Kőrösi Zoltán: Budapest, nőváros · mártiBudapest, nőváros · JoeymanoKülső linkek
Nincsenek linkek.