Bűnös Budapest (Bűnös Budapest-ciklus 2.) 100 csillagozás

Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

1939 szeptembere. A magyar-lengyel határt megnyitották a menekültek előtt, akik tízezrével tódulnak a német és a szovjet csapatok elől. Gordon Zsigmond, a Magyar Nemzet újságírója is ott van a határon, amikor feltűnik neki három vöröskeresztes teherautó. Beszélni akar az egyik sofőrrel, de az továbbhajt. Pár nap múlva Gordon nyomozni kezd, és hamarosan titkos kártyabarlangokra bukkan, amelyekben egyetlen éjszaka alatt vagyonokat lehet veszíteni és nyerni – nem feltétlenül a játékosoknak. Ezzel egy időben Nemes Sándor nyugállományú főfelügyelő olyan megbízást kap, amelyet nem utasíthat vissza, méghozzá olyan embertől, aki nem szokott hozzá a visszautasításhoz. Ki kell nyomoznia, hová tűnt a lengyel katonáknak szánt kábítószer-szállítmány. Nemesnek ismerős az a mocsok és szenny, amely útját kíséri a bűnös városban, ám most olyasvalamibe botlik, amire még ő sincs felkészülve. A két nyomozás egy ponton összeér, Gordon és Nemes találkoznak,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Agave Könyvek, Budapest, 2009

Minden enciklopédia-szócikk 3

1.500 Ft ★★★★★ Eladó
Életveszélyes_és_Tilos könyve

HAri P

Méghogy gagyi a magyar krimi. A hód sorozat óta nem is igazán olvastam hazai bűnügyi történeteket. Vagyis amit igen, az nem igazán tetszett. De Kondor Vilmos ( és persze Baráth Kati) visszahozta a műfaj hazai ízeihez a kedvet.

Jó volt olvasni ezt a könyvet. Csupa ismerős hely, borzongatóan ismert történelmi esemény, még ha a megidézett hangulat nem is az a nosztalgikusan szép. Bánom is én, hogy bűnös, de az én városom, és ahogy megtöltötte a helyeket, időt ezzel a bűnösen émelyítő történettel KV , úgy nagy kedvem lett a többi könyvéhez is. Nagyon úgy néz ki megkedveltem a mögöttes történések után szimatolgató Gordont.

A skandináv krimi mintájára össze lehetne pakolni egy monarchiás-krimi sorozatot is. Ez a Kondor féle sorozat, a Baráthkati könyvei és biztos lenne cseh meg egyéb darabja is a sorozatnak.

cippo

Hát várjá' mán: általában kezdeni szokás in medias res, nem befejezni – ki látott még ilyet? ;))

Pável

Remek. Mármint annak a bemutatása, ahogy a III. Birodalom árnyékában beszivárog a magyar társadalom egészébe, a postástól a miniszteri körökig a náci kór, mint a spanyolnátha az első világháború végén, csak ez majd még több áldozatot ragad magával. Kriminek nem annyira meggyőző (én legalábbis nem nyomoztatnék magam után, ha közöm lenne a széljobb feltőkésítéséhez, de legalább megtudtam, mi az a pinkapénz.) Az öreg Nemes exkopó alakja, aki szinte többet szerepel Gordonnál, remek, akárcsak a rendőri, titkosszolgálati világ és a világháború előestéjének film noir szerű bemutatása, a pezsgőspohár csilingeléssel és a tébolyult nyilasokkal, mellékszerepekben (egy-egy rövid snitt erejéig) Hain Péterrel és Újszászyval (meg a „vamp” Karádyval). A drogot választani a krimi hátteréül ebben a korban szintén nagyon jó húzás volt.
Eddig a legjobb Kondor a számomra (már csak a Bp. kém van hátra – nincs meg vkinek ebookban..?)

Galambdúc

Nekem ez legalább annyira tetszett, mint az első rész, a Budapest noir. Igaz, hogy új karakterekkel ismerkedünk meg, akik szívnek nem túl kedves, gonosz emberek, és a kedvencem, Mór nagypapa időközben elhalálozott (sajnáltam, hogy nem esik szó róla egyáltalán a könyvben, talán csak egy vagy két helyen a lekvár kapcsán). Gordon ismét hihetetlen kalandokba bonyolódik, de rettenthetetlen bátorságával felgöngyölíti a rendkívül szövevényes, maffiailag és politikailag is összefonódó bűncselekményeket. A valószerűtlenségek ellenére is élvezetesek a különböző fordulatok. A párbeszédek is rendjén.
Megtudható, mi a bakk, és olyan rég elfeledett szavakat is találtam, mint magánkutató, korpulens, pikkoló, tejcsárda és még sorolhatnók. Ja, és Bécsbe is kiruccanunk. Néhány holttest is kerül, hogy ne legyen unalmas, vér is csörgedez.
Jó látni, hogy a történelmi háttér és a nyelvi megalapozottság is helyén van, ami nem kis teljesítmény egy amúgy reál beállítottságú tanárembertől (ki az író), már ha a könyv hátsó borítóján leírtaknak hinni lehet. Rákattantam a sorozatra, holnap megyek a következő részért, s finoman utalok rá a könyvtáros hölgyeknek vagy uraknak, hogy ne tétovázzanak egyet beszerezni a legújabb részből is, ami idén jelent meg. A borító amúgy szintén tetszetős.

Frank_Tyrell I

Ez most nem volt olyan nagyon jó, mint az első Kondor-krimi. Nyugodtan meg lehetett volna írni 300 oldal helyett mondjuk 280-ban, akkkor se veszett volna el belőle semmi. Jók a leírásai, de néha idegesítően aprólékosak és azt hiszem, párszor feleslegesek is. De ettől eltekintve jó könyv volt ez is, a végére Gordon egészen Philipmarlowe lett, pedig Kondor nem is szereti Chandlert, ami szerintem nagy hiba, de azért megbocsátható. 1939, a nyilasok már egyre nagyobb hatalomra tesznek szert, félelmetesen ismerős a helyzet – azzal a fontos különbséggel, hogy most nincsen egy óriási, erős, náci Németország, és fasiszta Olaszország se. Most Gordon mellé kapunk egy öreg nyomozót is, Nemes Sándort, aki nagy komcsivadász, csak hogy Gordon okos semlegessége mellé legyen egy kis emberi gyengeség bosszúállás képében. Kb. 250 oldalon párhuzamosan halad a történet, Gordonos fejezet után Nemeses fejezet, Gordon persze megint életveszélybe kerül, és kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, szóval hát jó krimivel van dolgunk, de azt hiszem, többet is ki lehetett volna hozni belőle. Meglátjuk, a sorozat többi részében sikerült-e ez a több, mert a Budapest Noirban sikerült.

Ross P

Úgy látom, kisebbségben vagyok azzal a véleményemmel, hogy ez nekem jobban tetszett, mint a Budapest Noir.
Szerintem jobban kiteljesedett a világ, amit előzőleg bemutatott, a visszautalások pedig külön tetszettek.
A hangulat sokkal sötétebb volt, Gordonnak meg nagyjából teljesen egyedül kellett intézkednie, se Mór se Krisztina nem volt mellette. Másoktól persze kapott segítséget, de az nem ugyanaz, mint mikor az ember családja és szerettei állnak mellette.
Anna meg… hát…

Az ellenfél is nagyobb, mint az első könyvben, és jóval veszélyesebb is. Ez is nagyon pozitív volt. A két szálra bontás, a melléksztori és Nemes bosszúvágya szintén.

Az már az előző kötetben is tetszett (meg nem is, hisz elkeserítő, hogy az életben is ez a nagy büdös helyzet) hogy a legnagyobb fő szarkeverőket védi a hatalom, és ők nem is kapják meg úgymond a „méltó büntetésüket”.
De ebben a zöld posztó és fehér por segítségével Gordon a végén legalább odaver nekik egy jó keményet.
Csak hogy fájjon.

tamikasipke P

Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett, mint a Budapest Noir. A történet lassabban folyt, és ezért talán a karakterek kidolgozására is több idő jutott. Nem nagyon szoktam szeretni a többszálas cselekmény leírásokat, mert általában az adott szereplő szála mindig a legérdekesebb résznél marad abba, de itt valahogy kifejezetten jót tett a történetnek, hogy Gordon mellett volt egy másik szereplőnk is, aztán kettejük útja persze keresztezte egymást.
Kiváncsi leszek a következő részekre.

Wiggin77

Az előző is szuper volt,ez pedig még jobban tetszett. Zseniálisnak tartom, ahogy Kondor beleszövi a kor történelmi eseményeit és szereplőit a történetbe. A hangulat továbbra is kifogástalan. Szívesen visszarepülnék az időben pár hétre a 30-as évek Budapestjére. Amit sajnálok,hogy Mór nincs többé. Krisztina ugyancsak hiányzott. Nemes, az új szereplő érdekes karakter volt. Látszott rajta, hogy fiatalabb korábban elég kemény legény lehetett, de így is meglepett a végén azzal,hogy mekkora „badass”.
A nyomozással kapcsolatban viszont elgondolkodtam azon, hogy vajon bölcs dolog-e valakinek saját maga után nyomoztatnia… Ez számomra kicsit fura volt.

Rég lelkesedtem annyira magyar regény után (előtt,közben), mint Kondor műveinél. Jöhet a következő!

Gitta_Bry

Hm, nem is tudom, mit mondjak. Magával ragadó a maga komótos módján. Különösebben sosem rajongtam a XX. század elejének történelméért – ami talán nem véletlen. Néha nehezemre esett követni, hogy ki kivel van, de hát ne csodálkozzak, ilyen volt a kor! Krisztina hiányzott. :)

bcsbcs

Kb. egy hete olvashattam ki, de kis túlzással már azt sem tudom, mi volt a bűneset, ami miatt Gordon nyomozni kezdett, nemhogy azt, ki volt a tettes. Szóval krimiként bennem nem hagyott mély nyomokat, nem úgy kordokumentumként. Annak zseniális, most is.
(Egyébként szent meggyőződésem, hogy Kondornak iszonyú jó humora lehet, kijött ez már a noir-ban Mór tatának az alakjánál is, és most a patológus esetében szintén, kellene valami Rejtő-szerű regényt írnia, vennék, mint a cukrot.)

Frank_Tyrell I

– Nem fogja összehányni nekem a hátsó ülést?
– Ha kell, majd előredőlök, és az elsőre hányok – felelte Gordon.

Huszonhárom

Frank_Tyrell I

Elvégre milyen műintézmény lehet az, amely alig egy sarokra van a jogi kartól, és az étlapon szerepel a zsíros kenyér?

Huszonkettő

Frank_Tyrell I

A másik férfi, egy csendben izzadó, korpulens magánhivatalnok cigarettát tett a szájába, mire ott termett az orra előtt a krupié keze, benne egy égő gyufával.
– Köszönöm, most szoktam le.

Gitta_Bry

Akkorát fog mulatni, hogy arra az idők végezetéig emlékezni fognak a Nagymező utcában. A pincérek ilyenkor bólogattak, hogy ilyen cifra mulatságot még nem láttak, az igazgató a vendégek fülébe súgta, hogy báró Festetics óta senki sem mulatott még így, a lányok hangsúlyos dekoltázsban bújtak hozzá, még kaviár is került, libamáj, minden, amit a tisztelt vendég parancsolt. Egyenesen a Gundelből hozatták és az kérem, micsoda kiváltság, mert a Gundelből nem mindenkinek hoznak ám libamájat meg dobostortát. Hanem csak az uraknak, azoknak az uraknak, akik tudnak mulatni, ám belőlük olyan kevés van, mint gerinces emberből a parlamentben.

Ross P

– Ha jól hallottam, magának jó külföldi kapcsolatai vannak. Amennyiben történik velem valami, akkor legyen rá gondja, hogy valaki megírja az igazságot.
– Az igazságot?
– Azt.
– Kinek az igazságát? – kérdezte Gordon. – A magáét? Stefanicsét? Wayandét? A lányáét? – lépett közelebb. – Maguk nyomozók mindig az objektív igazságról beszélnek. Nem értem, hol tanulták ezt. Objektív igazság nincs. Mindenkinek van egy igazsága. Magának, a többieknek, mindenkinek. Én semmiféle igazságot nem tudok megírni. A legjobb esetben is csak azt tudom megírni, ami történt.

moni79

Már sötét volt, amikor kilépett az Üllői útra. Az orra előtt ment el a villamos, ezért úgy döntött, hogy elsétál a következő megállóig. Az Üllői utat is zajos pinceélet jellemezte.

Frank_Tyrell I

– Mi jut magának eszébe arról, hogy sláger?
– Sláger.
– Az. Mondjuk, hogy nagy sláger. Az valami híres dal?
A pincér hosszasan nézte Gordont, mintha képtelen volna eldönteni, hogy ugratja-e, vagy sem.
– Nem ugratom – nézett a szemébe Gordon. – A nagy sláger az valami olyasmi, mint „Az egyiknek sikerül, a másiknak nem”?
– Kérem, az egy nagy sláger. Nagyon nagy.

Hét

Adriaticum

Bradách komoran bólintott.
– Ha a nyilasok jövőre olyan fényes eredményt érnek el a fővárosi választásokon, mint most májusban a parlamenti választásokon, akkor nekünk végünk van. Azok nem tűrik a kaszinókat meg a mulatozást. A magyar nép kardozással meg nyilazással, vagy mi az isten haragjával múlatja az időt., nem pedig kártyával. Itt fognak majd fokossal dobálózni az Oktogonon.

cippo

– A Piatnik Pesten is forgalmazza a kártyáit, sőt itt is nyomja őket. Ezt mindenki tudja. – Gordonnak eszébe jutott Mór pasziánsz kártyája, és bólintott. – A Kilencvenhetes sorozat azonban nem túl népszerű. Miért is lenne az, ha egyszer itt van a Matyó és a Nemzeti Póker? – Gordonra nézett, és folytatta. – Magyar motívumokat használó sorozatok. Pesten nyomják őket.
– De még ha a Kilencvenhetes népszerű is lenne nálunk – vette át Bradách a szót –, akkor sem ez itt – ütögette meg a lapokat.
– Mert… – fújta ki a füstöt Gordon.
– Mert a hátoldalának a színe szokatlan. Mondhatni igen ritka.
Tarján jelentőségteljesen Gordonra nézett, egy cigarettát dugott agyonrágott fekete szipkájába, és rágyújtott.
– A Kilencvenhetes sorozat hátoldala két színváltozatban létezik. Kékben és vörösben. Ez viszont…
– Fekete – mondta Gordon.
– Fekete – ismételte Bradách. – Ez pedig azt jelenti, hogy a kártyát nem Pesten gyártották, hanem a bécsi gyárban, ráadásul olyan színváltozatban, amilyet eddig még egyikünk sem látott.
– Akkor ez azt jelenti, hogy ez a kártya egy bécsi kaszinóból származik?
– Nem tudom, mit jelent – felelte Bradách óvatosan –, de nem lennék meglepve, ha a kártyát külön egy bécsi kaszinónak gyártották volna. Azt leszámítva…
– …hogy Bécsben nincsenek kaszinók, mert a nácik hallani sem akarnak ilyesféle helyekről – fejezte be a mondatot Gordon.

cippo

A színpadon megjelent a konferanszié, és bejelentette a következő műsorszámot. A bejelentésének alig volt hatása, hiszen továbbra is mindenki hangosan nevetgélt és beszélgetett, de akit ez zavar, menjen a Nemzetibe, jutott eszébe Gordonnak Rozsnyai Sándor, az Arizona tulajdonosának megjegyzése.

Kapcsolódó szócikkek: Arizona · Rozsnyai Sándor