Bűnös Budapest 57 vélemény

Bűnös Budapest 2. kötet
1939 szeptembere. A magyar-lengyel határt megnyitották a menekültek előtt, akik tízezrével tódulnak a német és a szovjet csapatok elől. Gordon Zsigmond, a Magyar Nemzet újságírója is ott van a határon, amikor feltűnik neki három vöröskeresztes teherautó. Beszélni akar az egyik sofőrrel, de az továbbhajt. Pár nap múlva Gordon nyomozni kezd, és hamarosan titkos kártyabarlangokra bukkan, amelyekben egyetlen éjszaka alatt vagyonokat lehet veszíteni és nyerni – nem feltétlenül a játékosoknak. Ezzel egy időben Nemes Sándor nyugállományú főfelügyelő olyan megbízást kap, amelyet nem utasíthat vissza, méghozzá olyan embertől, aki nem szokott hozzá a visszautasításhoz. Ki kell nyomoznia, hová tűnt a lengyel katonáknak szánt kábítószer-szállítmány. Nemesnek ismerős az a mocsok és szenny, amely útját kíséri a bűnös városban, ám most olyasvalamibe botlik, amire még ő sincs felkészülve. A két nyomozás egy ponton összeér, Gordon és Nemes találkoznak, és borzalmas titkokra derítenek fényt, titkokra, melyekért semmilyen bosszú nem drága és semmilyen áldozat nem kevés.
„Szuggesztív és reményteljes módon teremti meg a magyar krimi
21. századi potenciális (nemzetközi) karriertörténetét.”
Rácz I. Péter, prae.hu
„Kondor stílusa letisztultabb, a helyzet viszont,
melyben főhősét mozgatja, egyre elszomorítóbb lett.
Szabó M. István

- Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Aktuális kihívások
| Kihívás | Résztvevők | Véget ér | |
|---|---|---|---|
| Kondor Vilmos – Gordon Zsigmond – és Budapest | ★★ | 19 | 2012. június 7., 21:00 |
| Budapesten történt | ★ | 40 | 2014. április 25., 16:17 |
Nekem ez legalább annyira tetszett, mint az első rész, a Budapest noir. Igaz, hogy új karakterekkel ismerkedünk meg, akik szívnek nem túl kedves, gonosz emberek, és a kedvencem, Mór nagypapa időközben elhalálozott (sajnáltam, hogy nem esik szó róla egyáltalán a könyvben, talán csak egy vagy két helyen a lekvár kapcsán). Gordon ismét hihetetlen kalandokba bonyolódik, de rettenthetetlen bátorságával felgöngyölíti a rendkívül szövevényes, maffiailag és politikailag is összefonódó bűncselekményeket. A valószerűtlenségek ellenére is élvezetesek a különböző fordulatok. A párbeszédek is rendjén.
Megtudható, mi a bakk, és olyan rég elfeledett szavakat is találtam, mint magánkutató, korpulens, pikkoló, tejcsárda és még sorolhatnók. Ja, és Bécsbe is kiruccanunk. Néhány holttest is kerül, hogy ne legyen unalmas, vér is csörgedez.
Jó látni, hogy a történelmi háttér és a nyelvi megalapozottság is helyén van, ami nem kis teljesítmény egy amúgy reál beállítottságú tanárembertől (ki az író), már ha a könyv hátsó borítóján leírtaknak hinni lehet. Rákattantam a sorozatra, holnap megyek a következő részért, s finoman utalok rá a könyvtáros hölgyeknek vagy uraknak, hogy ne tétovázzanak egyet beszerezni a legújabb részből is, ami idén jelent meg. A borító amúgy szintén tetszetős.
Úgy látom, kisebbségben vagyok azzal a véleményemmel, hogy ez nekem jobban tetszett, mint a Budapest Noir.
Szerintem jobban kiteljesedett a világ, amit előzőleg bemutatott, a visszautalások pedig külön tetszettek.
A hangulat sokkal sötétebb volt, Gordonnak meg nagyjából teljesen egyedül kellett intézkednie, se Mór se Krisztina nem volt mellette. Másoktól persze kapott segítséget, de az nem ugyanaz, mint mikor az ember családja és szerettei állnak mellette.
Anna meg… hát…
Az ellenfél is nagyobb, mint az első könyvben, és jóval veszélyesebb is. Ez is nagyon pozitív volt. A két szálra bontás, a melléksztori és Nemes bosszúvágya szintén.
Az már az előző kötetben is tetszett (meg nem is, hisz elkeserítő, hogy az életben is ez a nagy büdös helyzet) hogy a legnagyobb fő szarkeverőket védi a hatalom, és ők nem is kapják meg úgymond a „méltó büntetésüket”.
De ebben a zöld posztó és fehér por segítségével Gordon a végén legalább odaver nekik egy jó keményet.
Csak hogy fájjon.
Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett, mint a Budapest Noir. A történet lassabban folyt, és ezért talán a karakterek kidolgozására is több idő jutott. Nem nagyon szoktam szeretni a többszálas cselekmény leírásokat, mert általában az adott szereplő szála mindig a legérdekesebb résznél marad abba, de itt valahogy kifejezetten jót tett a történetnek, hogy Gordon mellett volt egy másik szereplőnk is, aztán kettejük útja persze keresztezte egymást.
Kiváncsi leszek a következő részekre.
Ez a kötet sajnos sokkal inkább szétesett, sokkal kevésbé láttam át, hogy honnan hová tart a cselekmény, mint a Budapest noir esetében. Már nem tűnt elégnek a sok kis színes kép a korabeli Magyarországról, és a jellemábrázolás is elnagyoltnak tűnt, talán a sok fel- és eltűnő karakter miatt túl kevés idő és szerep jutott nekik.
Kondor még mindig nagyon érdekesen villantja fel a kor összetett politikai klímáját, de itt talán a konfliktus lezáratlansága (jobban mondva hirtelen, szinte összecsapott berekesztése) miatt még a végére sem állt össze teljesen, hogy ki kivel van, kinek mi a motivációja. Merem remélni, hogy a következő kötetből tisztulni fog a kép, mert például Anna azon túl, hogy kellett egy femme fatale a történetbe, csupa kérdőjelet hagyott maga után, ha pedig tényleg csak ennyi volt a szerepe, akkor csalódott leszek.
A Budapest noir egy üde színfolt volt a magyar könyvpiacon, ez a kötet pedig felemás érzelmeket hagyott maga után, és már közelsem olyan magas elvárásokkal kezdek neki a Budapesti kémnek, mint ennek a kötetnek kezdtem neki.
Ez az első történelmi krimi, amit olvastam, és tetszik a műfaj. Kondor stílusa is, bár a szerkesztés nem tökéletes, néha teljes tagmondatok is megismétlődnek a szövegben. Érdekes egy 21. században írt magyar könyvben látni 39 Budapestét, ahol még konflisok is járnak. Vicces, hogy újra van Széll Kálmán tér.
A Budapest noir hatalmas kedvenc lett pár hónapja és ezért elég nagy elvárásaim voltak ezzel a regénnyel. Talán pont ezért nem tudott annyira magával ragadni és talán pont ezért voltam érzékenyebb a kisebb hibákra. Az is lehet, hogy ha ezt olvasom előbb akkor ez tetszett volna jobban, de az is lehet, hogy az első jobb volt. Ezzel együtt tetszett és feltétlenül beszerzem a harmadik részt is, de ez most nem szólt akkorát.
A sorozat első része nekem jobban bejött. Ez is kellően sötét, és alvilági, hogy mint krimit lehessen élvezni, de „csak” 4 csillagot ér.
Kondor második könyve, az előzőhöz képest fejlődés, és visszafejlődést is mutat. Tetszik a két szálon vezetett cselekmény, a korleírás, a háttér megrajzolása. Viszont néha úgy éreztem, hogy picit sok dolgot próbált beletenni a könyvbe az író, illetve volt egy szál, ami lógott a levegőben. Lehet, hogy a következő részben továbbviszi, és akkor kiderül, hogy mit akar vele kezdeni az író, addig viszont eléggé nemtudomhovatenni érzést hagy az emberben.
5 kommentEz a kötet is hozza azt a korhű hangulatot, amit a Budapest noir megteremtett. A történet még mélyebbre nyúl a bűnözés és az alvilág mocsarába nem kevés kikacsintással a mai politikai helyzetre sem. Sajnos ez a könyv is magán viseli azoknak a pontatlanságoknak a nyomát, amikre bosszúsan szisszen fel az olvasó. KV-nek szüksége lenne egy jó szerkesztő értő közreműködésére, aki kigyomlálja ezeket a kis hibákat a regényből. Sajnos az Agavénál ezt sosem fogja megkapni, remélem erre magától is rájön.
Én személy szerint hiányolom a regény végéről Gordon és Nemes lezáró beszélgetését, valamint Anna is eléggé lezáratlanul lép ki a cselekményből. Ha a regényből valaha film készül, ezt biztos nem lehet kihagyni belőle.
Kicsit gyengébb mint a Budapest noir, vagy talán az nagyobbat szólt, mert itt már ismert a környezet ami akkor még újdonság volt . Persze el fogom olvasni A budapesti kémet is, mert nagyon tetszik a helyszín, a kor.
2 kommentNépszerű idézetek
Már sötét volt, amikor kilépett az Üllői útra. Az orra előtt ment el a villamos, ezért úgy döntött, hogy elsétál a következő megállóig. Az Üllői utat is zajos pinceélet jellemezte.
84. o.
Pár másodperc múlva nyílt a kupé ajtaja, és belépett rajta egy harmadik fiatalember. Gordon azonnal felismerte, de nehezen akarta elhinni, hogy ő az. Rajniss volt, a vörös arcú suhanc a Nyilaskeresztes Párt Andrássy utcai irodájából. Az elvhű nyilasnövendék, aki szótárral olvasta a Völkischer Beobachtert. Odaállt két társa mögé, és rázendítettek a Horst Wessel dalra. Gordon nem hitt a fülének: „Magasra a zászlót, a sorok szorosan zártak / SA menetel nyugodt, határozott léptekkel.” Felmérte a helyzetet. Belátta, hogy ezt most végig kell hallgatnia. A fiúk a harmadik versszak végén még beleerősítettek, és karlendítéssel fekezték be dalukat.
– Na ehhez mit szólsz, libcsi zsurnaliszta? – kérdezte Rajniss.
Gordon előhúzta kezét a zsebéből, kivett egy szálat a cigarettatárcájából, rágyújtott, majd a füstöt a suhancok arcába fújta.
– Gratulálok az első Nyilaskeresztes Dalárda megalapításához – felelte. – Ugyan még van mit dolgozni a hangzásukon, a szöveg is döcögött, a foguk látványa sem az igazi, de az eltökéltség, az megvan magukban. Nyújtsák csak a kalapjukat, hadd dobjak bele pár fillért. Fogorvosra nem futja belőle, de fogpasztára biztosan.
– Ha jól hallottam, magának jó külföldi kapcsolatai vannak. Amennyiben történik velem valami, akkor legyen rá gondja, hogy valaki megírja az igazságot.
– Az igazságot?
– Azt.
– Kinek az igazságát? – kérdezte Gordon. – A magáét? Stefanicsét? Wayandét? A lányáét? – lépett közelebb. – Maguk nyomozók mindig az objektív igazságról beszélnek. Nem értem, hol tanulták ezt. Objektív igazság nincs. Mindenkinek van egy igazsága. Magának, a többieknek, mindenkinek. Én semmiféle igazságot nem tudok megírni. A legjobb esetben is csak azt tudom megírni, ami történt.
– De ehhez nem kell semmi tudás.
– Nem igazán.
– Ez olyan, mint a lovi – mondta Gordon. – Nem, ez rosszabb, mint a lóverseny. Mert ott legalább látja az ember a lovat meg a zsokét. De itt még kártyát sem mindenki vesz a kezébe. A legtöbben csak fogadnak arra, hogy ki nyer.
Tábori szótlanul bólintott.
– És ezt sokan játszották – jegyezte meg Gordon.
– Ezrek és százezrek – felelte Tábori. – Nagyjából ennyi család és élet lett az áldozata. A bakknak csak egyetlen nyertese lehet. Kálnoki Izidor mondta egyszer: „Bankot tartani fiúk, minél tovább és minél gyakrabban a bankot kézben tartani – ez a baccarat.”