A szovjet szerző neve nem ismeretlen a magyar sci-fi olvasók számára, hiszen jelentek már meg írásai többek között a Galaktikában is. E kötet válogatott, fantasztikus témájú novelláit, elbeszéléseit tartalmazza. Történeteiben különös lények bukkannak fel, pl. egy, az űrben céltalanul keringő űrhajón, akiket a gonosz idegenek különböző bolygókról raboltak el, közöttük a földi nő, Nagyezsda, aki rabságából kétségbeesetten menekülni igyekszik. Fokozatosan döbben rá, hogy a számára csúf és undorító külsejű többi lény ugyanúgy gondolkodik mint ő, és végül nagyon is emberi szövetség alakul ki közöttük az idegenek ellen. Bulicsov novelláit az emberi humánum erejébe vetett hit, a jobbért való küzdelem szép írói megfogalmazása teszi értékes olvasmánnyá.
Kettészakított élet 18 csillagozás

Soha nem szűnök meg ámuldozni azon, hogy egy jó író mennyi-mennyi eszközt találhat a sci-fi műfajában az emberi lét és lélek megannyi aspektusának ábrázolásához. Legyen szó akár magányról, önazonosságról és kitartásról (Kettészakított élet), az emberi kapcsolatokat tönkretevő kommunikációs nehézségekről (Kozarin professzor koronája), barátságról és szeretetről (Nehéz gyerek), beteljesülhetetlen szerelemről (Hótündér), valódi ember(ies)ségről és önfeláldozásról (A bioforma).
Kimondottan jó novellagyűjtemény, méltó lenne több figyelemre és nagyobb ismertségre.
Bulicsov valódi neve Igor Vszevolodovics Mozsejko. Hasonló módon B. Travenhez, ő is sokáig a rejtőzködő írók közé tartozott, bár róla jóval többet tudunk filmes múltja miatt, mint pl. Travenről.
Fura, mindkét írónál valahogy úgy zárták a bemutatást, hogy beszéljenek helyettük a műveik. És beszélnek is, mint pl. ez a novellagyűjtemény. Szépen pengeti az érzelmi húrokat és az is látszik, hogy filmforgatókönyveket is írt. Ahogy adagolja Nagyezsda történetét, a naplótöredékeket…
Nem hiába van 90 % fölött az értékelés!
(Néhány szereplő neve visszaköszön Az utolsó háború c. könyvéből. :))
/A Galaktika 231. számában volt egy írása!/
Most az értékelés írásához belelapozgattam mindegyik novellába, és egy-két mondat olvasása után már vissza is jöttek az olvasás emlékei. Nálam az már sokat jelent, hogy 2-3 évvel az olvasás után is ismerősként derengenek ezek a novellák :)
Azt mondták, olyan emberiek ebben a novellák, életigenlők. Azt hittem, az összesnek vidám vége van. Az elsőt imádtam, annyira tetszett a végkifejlet, az egyszerűsége a történetnek. Aztán jött egy szomorú… nagyon szomorú. Ez után úgy gondoltam, felváltva megy, egy vidám, egy szomorú. Egy darabig ment is, aztán abbamaradt, és inkább lett szomorú. De érdekes. Kedvencem az első novella, a telefonos, szerettem a Hótündért az ammónialánnyal meg a K. professzor koszorúját (bocsi, nehéz megjegyeznem a neveket), szép történet. A Kettészakított élet, a címadó novella… jaj, az nagyon szomorú, pedig nagyon tetszett és nagyon drukkoltam, igazán szép történet.
Szóval összességében tetszett, nagyon is, de egy-kettő kevésbé. A végén az összefoglaló nagyon jó ötlet, az kerekítette fel a 3,5-et 4 csillagra. Örülök, hogy egy csere alkalmával ezt is kértem, találomra, aztán annak is, hogy megszereztem elektronikusan is. Az eredeti a nővéremnek ment ajándékba végül.
A címadó novella brutálisan ötletes és stílusos, a többi pedig a Bulicsovtól megszokott színvonalú. Ez az egyik olyan szovjet szerző, akitől tényleg érdemes volt könyvet kiadni, nem csak kényszerből válogatták be a novelláit a Galaktikába, hogy legyen szovjet is, hanem valóban értéket képvisel. És még milyet!
A nagymama három évvel ezelőtt volt hetvenhat éves. Tavaly szintén hetvenhat volt…
116. oldal Türelem
Masa elpirult. Zöld haja és arca pírja együtt: furcsa látvány. Még egy színvak is megütődne rajta.
171. oldal Tiltakozás
Olyan aggodalom tört ki rajta, hogy nem tudott uralkodni magán, bármelyik pillanatban sírva fakadhat, vagy magához szorít. És bár már nem éltem át a gondolatait – soha többé nem teszem az abroncsot a fejemre (holnap elviszem az Intézetbe!) –, megrémültem, hogy sírni kezd, hogy összeroppan. Az elkövetkezendő ötven évre, íme, van egy határozott feladatom: egyszer sem szabad hagynom, hogy ez a szamár kislány sírva fakadjon. Sírjanak mások, de ne ő!
82. oldal Kozarin professzor koronája
– Az a kis fekete lány nagyon tetszett nekem – mondta a nagymama, amikor Kolja hazaért –, olyan helyes, jól nevelt volt.
A nagymama választ várt, szeretett volna elmélyedni ebben a nagymamákat mindig érdeklő témában, de Kolja csak morgott valamit a bajusza alatt, elővette a szerszámait, és gondolkozott: Ha itt még vágok egy milliméteres lyukat…
122. oldal Türelem
Nem éreztem fagyos hideget. Sem akkor, sem később, amikor hirtelen az arcához fogta a kezemet. Későn rántottam vissza. Arcán vörös égésnyom maradt a tenyerem helyén.
114. oldal Hótündér
Az asszony csak állt és nézett, és az erdész, ha elkapta is a tekintetét, nem tudott nem rágondolni már. A melle kicsi, a dereka karcsú, a nyaka vékony. De a lába erős. Erős a karja is, erős és telt. A szeme – lám – világít a szürkületben, mintha világoskék lenne. Nem akarta, mégis visszanézett. Válaszolt az asszony tekintetére, és édes fájdalmat érzett: a válla táján támadt, majd a mellébe hatolt, onnan a torkába vándorolt, és nehezebbé tette várakozását, hogy mi történhet, hogy minek kell ma megtörténnie.
Már nem tudta levenni a szemét Nagyezsdáról. Megrettent, amikor az asszony szája megnyílt, szinte megijedt a hangtól, a szavaktól, amelyek megtörték ezt a furcsa pillanatot:
– Eriggy haza, Tyima, vidd be Olenykát, mert fázik. Mindjárt megyek én is.
21. oldal Kettészakított élet
…- Hány éves egyáltalán?
– Tizenhárom. És maga?
– Elmúltam negyven. Roppant vastag ám a fal köztünk.
– Sok-sok tégla, és mindegyik egy-egy hónap. Ugye?
– Olykor egyetlen nap is lehet külön tégla – dünnyögtem.
– Igen, igen – sóhajtott Nyina. – Hát akkor irtó vastag a fal.
Beszélhetnék Nyinával? (7. o.)