Az utolsó háború 22 csillagozás ↑ 6%

Kir Bulicsov: Az utolsó háborúKir Bulicsov: Az utolsó háború

A Szegezsa teherszállító űrhajó váratlanul parancsot kap arra, hogy utasokat vegyen fel, azután változtassa meg útirányát. Valahol a világűrben egy bolygó emberhez hasonló lakói kirobbantották az atomháborút és elpusztították az életet. A Szegezsa személyzetének fel kell derítenie a bolygót, meg kell tudnia, hogy mi történt…
Feltámasztógépet is visznek magukkal, tudományukkal és technikájukkal újjá tudnák teremteni a Kék Bolygót, de…
De érdemes-e megmenteni, érdemes-e új életre kelteni azt a civilizációt, amely öngyilkos lett? Hátha a régi előítéletek és indulatok is feltámadnak?
Kirill Bulicsov tudományos-fantaszitkus regénye egyértelmű választ ad a kérdésekre: Igen!
Értelmes élőlények nem engedhetik meg az élet elpusztulását.

Kossuth, Budapest, 1978

sziakati könyve
400 Ft ★★★★☆ Eladó
kaposznyak könyve

Leonidas

Pár hete találkoztam először a regénnyel. @pwz hívta fel a figyelmem Bulicsov művére,amit így utólag is köszönök. :)
Őszintén szólva nem nagyon ismerem a szovjet sci-fi írókat,emiatt kissé óvatosabban kezelem a regényeiket.Eleinte féltem,hogy nem nekem való,de kellemes meglepetést okozott.Végig izgalmas,váratlan eseményekkel teli nagyszerű történet.Bulicsov mesterien adagolja a meglepő fordulatokat.A karakterei szerethetők,a párbeszédek jók,élvezetesek.
Az író kétségtelenül figyelmeztetésnek szánta a regényt.Megrázóan tárja elénk a szörnyű pusztítást,ami könnyen bekövetkezhet a földön is.Rámutat,hogy milyen végzetes következményekkel járhat,ha szellemileg korlátolt,hataloméhes őrültek kerülnek hatalomra.Mégis végig éreztem,hogy van remény,és vannak „emberek”,akik megérdemlik a második esélyt.
Kiváló szórakozást nyújtó,elgondolkodtató regény.

Bobb

Lehetetlen Kir Bulicsovot nem szeretni. A regény végére annyira megszerettem a Szegezsa legénységét és pár munai „embert” hogy nagyon fájt, hogy nem olvashatom tovább a történetüket. Kir Bulicsov művei teljesen lenyűgöznek. Persze van pár ma már megmosolyogtató megoldás Az utolsó háborúban, de nem az a lényeg. Nem csak szórakoztat, hanem elgondolkodtat és az olvasó érzéseivel mesteri módon sakkozik. Kár, hogy csak öt csillagot lehet adni :)

pwz SP

Hékááááás, ez jóóóóó :)! Megint rá kellett ébrednem, hogy ami orosz, az nem szükségszerűen rossz – pláne nem irodalmi mű, pláne nem sci-fi!!!!!!! :)
Érdekes, ezt már máshol is írtam, hogy régen – gyerekként – a volt szocialista tábor sci-fi íróit nagyvonalúan hanyagoltuk. Ma ha komolyabb gondolatokra vágyik az ember ebben a műfajban, akkor nyugodtan vegye elő a szovjet-orosz írókat (is), még most is jók. Ez a könyv – főleg a vége felé – sokszor Az út c. művet juttatja eszembe. Szerintem ezt is remekül meg lehetne filmesíteni, lenne benne „emberi” jellem, az biztos! :)
/E mellé ajánlom még a Nehéz istennek lenni és az Istenemberek c. műveket, bár azok is mind orosz írók :D/

syeren P

Néha rám jön, hogy szovjet sci-fit olvassak… Annyira egyedi, jellegzetes a hangulatuk, látásmódjuk. Itt, a molyon került a látóterembe ez a könyv, érdekesnek találtam a leírások alapján. Mondhatom, nem is kellett csalódnom… :) Az emberi jellemet, természetet is alaposan górcső alá vette az író. Szomorú volt látni a pusztítást, de az írói optimizmus (legénység) alapján nincs minden veszve. :)

humaster

Nemrég olvastam ezt a könyvet, otthon találtam meg a polcon. Nem vártam sokat tőle, de kellemesen csalódtam.