A félig indián származású Ken Kesey fellépése az amerikai irodalom színpadán szorosan követte a hatvanas évek elején a beatnemzedék látványos áttörését. Első regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg, s magyarul is nagy sikert aratott. Merész, egycélú lendület, izgalmas cselekménybonyolítás, kitűnően megszerkesztett jelképrendszer, bizarr és mégis hiteles emberábrázolás jellemzi a művet. A színhely: elmegyógyintézet. A szereplők: ápoltak és ápolók. A téma: talpra tudnak-e még állni a szánalmas emberroncsok. A regény azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat – fájdalmas bár – nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez.

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Nem is tudom, hogy sikerült kihagyni eddig pont ezt a könyvet, sőt a filmet is. Vagyis tudom: egyszer tizenévesen éretlenül belekezdtem, és abbahagytam pár oldal után, és csak a halvány emlék maradt, ami pont arra volt elég, hogy ne vegyem elő újra, egészen idáig. Nekem ez a könyv arra is jó példa, hogyan változott az ízlésem könyvügyileg az évekkel. Most már nagy élmény volt. Végig éreztem, hogy mi lesz a vége, és mégse törtem le, inkább a lázadó énem jött elő, hogy csakazértis kell néha az ár ellen úszni, az emberi méltóságért mindenképp, mindenáron. De jó, hogy megvettem! Jó látni a polcomon.
gimiben olvastam, és nagyon tetszett, aztán jött az ébredések
legelőször is: mindenkinek ajánlom!
muszáj volt leírnom, mert nélküle sokan sokkal kevesebbek lennénk. Jól jönne néha egy McMurphy mindenhol, rendbe tenné az embereket… egyszerre felemelő és mélybe taszító történet. (klisé!)
Jó könyv, megrázó történet, bár kellett jó néhány oldal, hogy megszokjam a stílusát. Derekasan bevallom, helyenként nem is igazán értettem, és valahogy előhozta belőlem azt az 'úristenilyennemlétezik'-érzést, ami alatt én a megdöbbenést értem, csak ez nem annyira jó szó rá. Talán pont ezért tetszett.
Bárcsak barátomnak tudhatnám McMurphy-t. Mindjárt többet tudnék az életről.
Nagyszerűen megírt egyszerű történet egyszerű emberekkel, akiket elkap és ledarál a gépezet. Őrült vagy, ha nem úgy gondolkodsz, ahogy mi…
Olvastam többször is és mindig tetszett eddig. Bár a legutolsó olvasáskor kezdett zavarni néhány dolog: egy kicsit túl didaktikus ez a könyv, egy kicsit elnagyoltak a karakterek, egy kicsit erőltetett a vallásos szimbolika. Szerintem ezt a könyvet viszonylag fiatalon jó olvasni.
Top idézetek
Senki se egy nagy csoda, és mégis az van, hogy mindenki a másik rágásával-szapulásával tölti a java életét.
Tudja, hogy az embernek nevetni kell a fájó dolgokat, mert másképp oda az ép ész, és az őrületbe hajtja az embert a világ.
…ha az ember becsukja a szemét, mindjárt nem látnak annyira bele.
első oldal
Vik Lovellnak,
aki arra tanított, hogy sárkányok nincsenek,
aztán elvezetett a barlangjukhoz
ajánlás
Addig nem igen lehet erős az ember, amíg a dolgoknak a humoros oldalát nem látja.
(…) nevettem magamban, hogy tessék: a siketet kell játszanom, hogyha hallani akarok.
Három gúnár kiabál
Napnyugatnak támadatnak száll
Száll a kakukk fészkére
Ki lesz kakukk vesztére?
(…) a padlóra sírta a könnyeit, az arcán se folyott végig – mind oda rakta le a könnyét a Nappali padlójára sorosan, szépen, mintha vetett volna.
Tisztán látok, mint a nagyszemű mackók a pult fölötti polcon, akik vigyáznak a töretlen fogkrémsorokra, napszemüvegekre, golyóstollakra, még a bevésett reklámot is el bírják olvasni rajtuk, hogy egy életen át szavatolják a vajpuha írást, akár a víz alatt…
Külső linkek