Éjfél 7 csillagozás

Julien Green: Éjfél

Meredek hegyfokon, magasan a festői völgy felett, ahol folyó kanyarog és erdők sötétlenek, ódon ház áll, hajdani apácakolostor, a neve Fontfroide. Különös ház, ahol örökös a csend, ahol az ajtókat rázárják a jövevényre, s titkos figyelmeztetést kap, hogy meneküljön, ahol csak léptek neszét lehet néha hallani, de a számos lakóból alig egy-kettőt látni, ahol az ablaknak szeme, a falnak füle van, s mintha minden sarokban rémek lappanganának. És különös ember a ház ura, aki családja nincstelen tagjainak teremtett itt otthont, akinek szelleme mindenütt ott lebeg, neve fogalom, de testi valójában láthatatlan.
Az ifjú Elisabeth, aki egy esős éjszakán érkezik meg Fontfroide-ba, nyomasztónak találja ezt a légkört. A kérdőjelek egyre sokasodnak körülötte, s bár retteg az éjszakától és a sötétségtől, amely oly nagy szerepet játszik itt, nekivág, hogy felderítse a házat. Megdöbbentő titkokat tár fel, furcsa figurákkal ismerkedik meg, s aztán –… (tovább)

Európa, Budapest, 1974
376 oldal · ISBN: 9630701642 · Fordította: Somogyi Pál László

Minden enciklopédia-szócikk 1

+++
Millabell

Nagyon nem nyerte el a tetszésemet, egy nagy kuszaságnak érzem az egész történetet, sajnos nem jött át nekem, mit akart ebből a szerző kihozni. Egyedül a szépne megfogalmazott leírások, azok tetszettek nagyon.

imma AP

A téli alkony szürke ege alatt, melyen időnkint jeges szél söpört végig, öreg batár kocogott a felszántott földek mentén.

Kapcsolódó szócikkek: batár
zsofigirl

Eljutott az önzés határmezsgyéjére, ahol összeolvad a jóindulat egy bizonyos fajával, melyet ugyan még nem lehet jóságnak nevezni, de az emberek szemében annak számít.

zsofigirl

A csengő szavára Elisabeth összerezzent, visszafordult a zongorához, és lejátszotta a prelűd első ütemeit, de egészen gépiesen: és íme, a zenei mondat még így meghamisítva, szétszabdalva is kimondhatatlan szomorúsággal csendült fel; mintha az emberi szív egész magányossága ebbe a négy vagy öt nagyon halk hangba szorult volna, melyet a figyelmetlen fül meg sem hall; és aki meghallja, nem dalra vagy szavakra, hanem tekintetre gondol, olyan valakinek a tekintetére, akinek nem sok reménye lehet már ezen a világon, s az ablakon kinézve, szintén havat lát.

zsofigirl

De hát mi más a képzelet, mint annak az emléke, ami még nem valósult meg?

zsofigirl

Először úgy rémlett neki, trombitaszó harsan egy vörös kárpitos hatalmas szalonban, ahol számtalan tükör veri vissza a csillár fényét, mely úgy szikrázik, mint egy jégtömb. A pazar terem üres volt, majd egy bizonytalansággal és aggodalommal teljes, torokszorító másodperc után egyszerre megtelt báli kavargással; csoportok formálódtak, közeledtek egymáshoz, vagy hirtelen sugallatra hátrahúzódtak és szétváltak, utat nyitva egy láthatatlan valakinek, aki fejét lehorgasztva bandukolt az éjszakában a mezők közt vezető úton, és szívét szörnyű bánat emésztette.

zsofigirl

Az elmélyedésre hajlókat mindig megejti az utca különös, már-már ingerlő varázsa: ezerféle kíváncsiságot ébreszt, és ugyanannyi talánnyal szolgál. Minduntalan rejtélyek bukkannak elő, amitől a legtisztesebb utca is kétarcú lesz, szokatlan és jól ismert egyszerre, s ez minden korban ablakukhoz csalja az álmodozókat: talán a boldogságot várják valamilyen formában, vagy, noha ezt maguknak se vallják be, meglepetésben reménykednek.

zsofigirl

.. márpedig azok a kérdések, amikre igennel vagy nemmel lehet felelni, ritkán érdekesek, Elisabeth.