A titok (Felföldi urak 1.) 73 csillagozás

Julie Garwood: A titokJulie Garwood: A titok

Szerelem mindig volt és mindig lesz.
Tanúsítja ezt Judith és Iain szerelmének regénye is, amely a 12. században játszódik. De az írónő – s neki köszönhetően – a főhősök gondolkodása egyáltalán nem nevezhető középkorinak. Így igazi, hús-vér szerelem történetét olvashatjuk ebben a könyvben, kedves humorral fűszerezve.
A címben szereplő titokra itt természetesen nem derítünk fényt, erről csak annyit: Judith angol hölgy, Iain pedig skót nemzetségfő. S a két nemzet ebben az időben esküdt ellensége egymásnak.

Eredeti mű: Julie Garwood: The Secret

Eredeti megjelenés éve: 1992

GABO, Budapest, 2006
408 oldal · ISBN: 9639635995 · Fordította: Tóth Gizella
Pannon, Budapest, 1993
266 oldal · ISBN: 9637866442[!9637866728] · Fordította: Földeák Iván

Kristine

10-es skálán, mondjuk 11. :)
Hogy miért? Hát sorolom:
1.Mert történelmi romantikus
2.Garwood írta
3. az erős barátság miatt a barátnők között
4. mert nagyon érdekes, ahogyan az akkori szülési módszereket elmeséli
5. Judith személyisége miatt, mert néha kicsit lüke, de nagyon tud szeretni, és egy ritka barát
6. Iain minden nő vágya ( nem csak a kinézete miatt, hanem mert tudta szeretni Judithot és kimerte neki mutatni, és mert a népe előtt is be merte vallani
7. mert amikor befejeztem azonnal folytatni akartam, és volt is folytatás, és újra találkoztam velük
8. sokat nevettem, kuncogtam,
9. volt, hogy lélegzet visszafolytva vártam, hogy na most mi is fog történni?
10. És mert nyugodtan ajánlhatom mindekinek!
11. az már csak ráadás! :)

krisztina0419 P

Akárhányszor kézbe veszem,mint egy óriási örvény magába szippant.
A humor, a helyszín és a történet megunhatatlan.
Ennek a könyvek az egyetlen hibája, hogy túl hamar véget ér. Nálam nem hiába a kedvenc könyvek között van megjelölve :)

dzsiudzsicu

Számomra talán ez eddig Garwood legjobb könyve. Nagyon tetszett benne, hogy nem az ellenségeskedő párocskából lett örökhűséget esküsző. Hanem, hogy kezdettől fogva tetszettek egymásnak és ezt nem is tagadták. Mind a két főhős a szívemhez nőtt, jóformán az összes többi mellékszereplővel együtt. Iain egyszerűen fenomenális volt, de Judith viselkedése is nagyon tetszett :) A közös jeleneteikért elolvadtam. Igazán kedvesek voltak. Szóval csak pozitív élményeket tudok róla mondani, mert nem volt benne semmi erőltetett, nem voltak együgyüek a problémáik és azokat is értelmes ember módján oldották meg. Egy szó mint száz, aki szereti Garwoodot, annak kötelező olvasmány!!! :))

wallery

Ez egy nagyon jó könnyed és igazán remek történelmi romantika. Ahogy jobban belegondolok, jobb lesz, ha ezentúl többször választok véletlenül a könyvtárba :) Jöhet a következő rész, B. úgyis a szívemhez nőtt.

Veronika_Szakács

Kár, hogy nem ezzel kezdtem anno, amikor megismertem Garwood műveit. Igencsak kellemetes volt, még akkor is, ha soká tartott átvergődnöm az első 2-3 oldalon.

otaksa

Első Garwood könyvem. Azért választottam ezt, mert a trilógia mindhárom könyve 90% feletti tetszési indexszel bír, és ugye a legjobbal érdemes kezdeni.
Azt kell mondjam, megérdemli az eddig kapott dicséreteket. Ugyan Lady Judith Elizabeth túl kedves volt nekem (nemcsak a szőke hajszíne, hanem a mentalitása alapján is), szerencsére kapott mellé észt és tűzről pattant jellemet is. Iain Maitland is határozott és kellő rafinériával megáldott klánvezér volt. Kellett bele az a nagy adag angol-skót ellentét, na meg ugye Mailtand – Maclean viszály is. Fél csillag levonás viszont kell, mert kevés volt a hiteles történelmi hivatkozás. Ebben a műfajban nekem még mindig Christina Dodd A király parancsa az etalon, ott olyan részletességgel van leírva a kastély felépítése, a konyha berendezése, a ruhaviselet, a korabeli építkezés és szerszámok, ami nekem az alapos írói kutatómunkát jelenti. Itt ezt hiányoltam.
Helyszín: Skócia, idő: 1200.

Francica

El se hittem, hogy ennyire megnyerő tud lenni egy középkori skót történet. Ez az első könyvem Julie Garwoodtól, de nem az utolsó.

goldfish

Nagyon jól megírt kerek kis történet, viszont nekem hiányzott belőle a Menyasszony lendülete és az ott megismert parázsló viták. Mindemellett nagyon kellemes élményt nyújtott, kb egy nap alatt elolvastam. Egy gyöngyszem az írónő könyvei között.

camylla

Megdöbbentően jó!
Rajta van a top5-ös listámon! Imádtam és kész.

krisztina0419 P

Tekintete Frances Catherine nagy pocakjára esett. Újabb lépést tett előre és mélyen barátnője szemébe nézett. Suttogva szólt hozzá, hogy valóban csak ő hallhassa.
– Pontosan emlékszem, hogy megígértük egymásnak, soha nem iszunk bort férfi kupájából. Ha jól látom, Frances Catherine, te ugyancsak megszegted a szavad.

krisztina0419 P

Isabelle, az természetes, hogy félsz egy kicsit, de ugyanakkor izgalmat és örömet is kellene érezned, hiszen új életet hozol a világra.
– Jobban örülnék, ha Winslow csinálná végig.

krisztina0419 P

– Folytathatnánk? – türelmetlenkedett az atya. – Az atya, a fiú…
– Meg fogom hívni látogatóba Millicent nénit és Herbert bácsit, Iain, és nem vagyok hajlandó a tanács elé állni az engedélyükért.
– …és a szentlélek nevében… – folytatta a tisztelendő jóval emeltebb hangon.
– Utána meg János királyt akarja majd meghívni – jósolta Duncan.
– Azt már nem engedhetjük meg, kislány – morogta Owen.
– Fogjátok meg egymás kezét, kérlek, és próbáljatok a szertartásra figyelni – kiáltotta Laggan atya, abban a reményben, hogy magára tudja vonni a figyelmüket.
– Nem akarom, hogy János király idejöjjön – ellenkezett Judith, és lesújtó pillantást vetett az öregre, amiért ilyen szégyenletes dolgot feltételezett róla. – A nénikémet és a bácsikámat akarom. És meg is hívom őket. – Elfordult, és kikukucskált Graham mögül, hogy Iainre nézhessen. – Igen vagy nem, Iain?
– Majd meglátjuk. Graham, Judithot veszem el, nem téged. Engedd el a kezét! Judith, gyere ide mellém!
Laggan atya feladta, hogy legalább nagyjából fenntartsa a rendet, inkább folytatta a szertartást. Iain valamelyest figyelt rá, és azonnal beleegyezett, hogy Judith a felesége legyen.
A lány nem volt ilyen készséges. Iain némi sajnálatot is érzett iránta. Szegény teremtés, annyira zavartnak látszott.
– Judith, elfogadod Iaint férjedül?
A lány Iainre pillantott, mielőtt válaszolt volna.
– Majd meglátjuk.
– Ez így nem lesz jó, leányom. Azt kell mondanod, hogy igen.
– Valóban?
Iain rámosolygott.
– A nénikéd és a bácsikád szívesen látott vendégek minálunk.
Judith visszamosolygott rá.
– Köszönöm.
– Még mindig tartozol nekem a válasszal, Judith – figyelmeztette Laggan atya a lányt.
– Beleegyezik abba, hogy szeretni fog és gondomat viseli?
– Az isten szerelmére, hiszen eddig is ezt tette – türelmetlenkedett Brodick.
– Iain, ha itt maradok, szándékomban áll néhány változtatást bevezetni.
– Judith, mi úgy szeretjük a dolgokat, ahogy vannak – jegyezte meg Graham.

krisztina0419 P

Patrick az állapota miatt nem akarja magára hagyni asszonyát négy óránál tovább. – Kuncogva folytatta. – A fiú folyton félrevon, és azt duruzsolja a fülembe, hogy az asszonya mennyire fél, amikor magára hagyja. Nem régen pedig az asszonyka vont félre és könyörgött, hogy vigyem el az urát egész napra vadászni, hogy legyen végre egy kis nyugta tőle.

krisztina0419 P

– Valóban Iain asszonyát fogta el – kezdte Judith.
Maclean felhorkant. Judith kinyitotta öklét, és hagyta, hogy a gyűrű az asztalra koppanjon a férfi előtt.
Maclean sokáig némán bámulta az ékszert, majd végül felvette. Arcán világosan látszódott a meglepetés. A fiatalasszonyra emelete a tekintetét, és komoran, értetlenül bámult rá.
Judith mély lélegzetet vett.
– Bizony, Iain asszonyát fogta el – ismételte meg. – Csakhogy ő a maga lányát vette feleségül.

dzsiudzsicu

– Ideje hazamennünk.
Judith remegett izgalmában.
– Csak összeszedek néhány holmit – mondta, és lehajtott fejjel indult a paraván mögé. –
Hová haza?
– Oda, ahol összeházasodtatok – világosította fel Patrick.
A paraván mögött nyugodtan elfintorodhatott. Senki sem látta. Sejtette, hogy abban a
ronda toronyban kell majd élnie, de ez sem zavarta. Iain ott él, és csak ez számít.

krisztina0419 P

Barátok lettek, mielőtt megérthették volna, hogy ők tulajdonképpen ellenségek.

krisztina0419 P

– Papa, tetszik neked az új barátnőm? – kérdezte Frances Catherine, amikor már a félúton jártak a mezőn át.
– Igen.
– Megtarthatom?
– Az isten szerel… Nem, nem tarthatod meg. Ő nem egy kiskutya. De lehetsz a barátja – tette hozzá sietve, mielőtt lánya vitatkozni kezdett volna vele.

krisztina0419 P

– Én viszont majdnem mindent tudok – hencegett Frances Catherine. – A papa szerint legalábbis is mindig ezt hajtogatom. Még azt is tudom, hogyan kerül a baba a mama hasába. Akarod hallani, hogyan?
– Ó, de még mennyire!
– Miután összeházasodtak, a papa beleköp a borospoharába, és ráveszi a mamát, hogy igyon belőle. Mihelyt a mama lenyeli a bort, a kisbaba már ott is van a hasában.

krisztina0419 P

– Azt hittem, a Dunbarok az ellenségeid – szólalt meg újra a lány. – Mégis a papotok…
– Mit gondol, hogy halt meg Merlin? – kérdezte Brodick.
– Fiam, az ő haláláért nem téged illet a dicsőség – feddte meg Graham. – Leesett a szikláról, abba halt bele.
– Winslow, nem te lökted le, amikor késsel támadt rád? – faggatózott Brodick.
Fivére a fejét rázta.
– Leesett, mielőtt még elintézhettem volna.