Jiddise Máme: túlélőkönyv 18 csillagozás

25 kérdés a zsidó anyához
Judy Gold – Kate Moira Ryan: Jiddise Máme: túlélőkönyv

A Jiddise Máme túlélőkönyv az Emmy-díjas író, komikus és producer, Judy Gold, valamint sikeres színműíró barátnője, Kate Moira Ryan közös alkotása, amely nagy sikerrel járta be a világot. Mint a Vagina Monológok, provokatív és őszinte kézikönyv minden nőnek (és a pasiknak körülöttünk), anyáknak és lányaiknak, zsidóknak és nem zsidóknak.

Ulpius-ház, Budapest, 2008

Juanita81 könyve
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
esztergarai könyve

ervinke73

Egy leszbikus zsidó stand-up komikusnő írása. Olyan is! Megnevettet és szívbe markol, ringat és ráz. Bravó!!!

Juanita81

Lakótársam azt mondta, megveszi tőlem ezt a könyvet, és rituálisan elégeti. Mérlegelek, valóban ennyire rossz volt-e.

Gólyanéni

Kíváncsian vettem kézbe a könyvet, szeretem volna megismeri az amerikai asszonyok véleményét, a szerzők által feltett kérdések alapján. Véleményem szerint ebből adott a könyv a legkevesebbet. Egy-egy kérdésre 2-3 hölgy válaszánál szinte sosem olvashattam többet, annál többet Judy életéből. Ami nem is lett volna probléma (nem ítélem el a másságát), ami viszont felháborított az Judy viselkedése az anyjával. (Még jó, hogy talált bűnbakot, akire minden rákenhető, sőt minden haraggal, indulattal leönthető.) A könyv másik negatívumaként meg kell említenem, hogy rengeteg amerikai médiaszemélyiséget sorakoztat fel, akik közül számomra jónéhány ismeretlen, így említésükkor sokszor nem nyert értelmet az adott szituáció.
Ennek ellenére örülök, hogy megismerkedtem a könyvvel, számos gondolatébresztő epizódot tartalmaz.

ditke3

Nagyon nem maradt meg bennem a történet, de akkor érdekesnek tartottam.

renata_pocsi

Egyszer betévedtem az Ulpius kiadóhoz, akkor mondták, hogy nagyon jó könyv, főleg ha témába vág (azóta szüntelenül keresem a zsidó vonásokat az arcomon), és elhoztam. Sokáig csak figyelt a polcomon, és nem bírtam szabadulni a gondolattól, hogy vajon milyen zsidó vonásaim lehetnek, inkább leszedtem a könyvet a polcról, és nem volt megállás, mert nagyon jó könyvre bukkantam! Rendkívül szellemes görbe tükör a mai amerikai társadalomnak.

geucsa

Nagyon tetszett a könyv, de túlságosan kiemelte zsidóságát és leszbikusságát is. Tudom, hogy ezek is lényeges dolgok a könyv szempontjából, de szerintem eltúlozta.

Gólyanéni

Egyet meg kell értened: lehet, hogy Isten itt lakik, de a lakbért nem ő fizeti.

Gólyanéni

Ám amíg a zsidó asszonyok Amerika-szerte sokfélék voltak, addig mindannyian szinte a bőrükön érezték a történelmet – és mind egyetértettek abban, hogy a zsidókkal különösen kegyetlenül bánt a történelem. Mintha egyre védelmeznék a gyermekeiket valamiféle állandóan jelen lévő córesztől vagy elkerülhetetlen veszélytől. Azt hiszem, az, hogy a zsidó asszonyok szeretnék gyermekeiket biztonságban tudni, nemzedékek százain, ha nem ezrein át öröklődött, ám a holokauszt után vált még hangsúlyosabbá.

Gólyanéni

Azt mondják, a bosszú az az étel, amit hidegen kell enni.