Bunkerzsúr 15 csillagozás ↑ 5%

Jó az, aki rosszra gondol
Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr

Remek dolog egy mexikói drogbáró egyszem fiának lenni: az ember palotában lakhat, annyi kalapot és játékot kap, amennyit csak akar, tigriseket és oroszlánokat tarthat a kertjében, és a vágyát még akkor is igyekeznek teljesíteni, ha épp egy pár libériai törpevízliovat kér a születésnapjára. A tizenegyéves Tocstli pont ilyen életet él apja szeretőitől és testőreitől körülvéve. Ám amikor a mindentől elzárt bunkerpalota tévéjén egyre több hullát mutatnak, az üresnek hazudott szobákból előkerülnek a gépfegyverek, ő pedig egy Afrikába tartó repülőgépen találja magát. Gyorsan rá kell jönnie, hogy a világ mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzelte. Juan Pablo Villalobos 1973-ban született a mexikói Guadalajarában. Első regénye megjelenése előtt volt piackutató, irodalomkritikus és útirajzíró is, a Bunkerzsúr azonban egy csapásra a nemzetközi irodalmi élet élvonalába röpítette. A könyv amerikai kiadása többek között felkerült a Guardian… (tovább)

Libri, Budapest, 2012
102 oldal · ISBN: 9789633101001. · Fordította: Csuday Csaba

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

„Egyesek azt mondják koravén vagyok. Főleg azért mondják ezt, mert szerintük kicsi vagyok még ahhoz, hogy nehéz szavakat tudjak. Olyan nehéz szavakat tudok például, mint hogy szégyenletes, baljós, kifogástalan, fellengzős és káprázatos.” Így kezdi a történetet az elbeszélő kisfiú.
Alkalmazzuk ezt a regényre:
szégyenletes – igen
baljós – igen
kifogástalan – nem
fellengzős – igen
káprázatos – nem
És van még egy szó, amit a kissrác még nem ismer, de az író már remekül:
szatirikus.
Mindenesetre első regénynek több, mint:
kecsegtető.

robinson P

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

Mexico,drogbáró apu,fegyverek, kalapok és két törpevíziló. Mindez egy tizenegy éves gyerek szemével, tizenegy éves szinten, Nekem nem tetszett bár, lehet csak a „ száz éves ember ” és Nesbo miatt. Ők voltak túl jók…..Könnyű,kis esti 100 oldal,nyom nélkül.

entropic

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

Tök jó stílusa van (bírom a szándékos, ironikus célú fellengzősséget), meg vicces, meg közben persze elég durva is. De azért egy kicsit nekem túl gyerekszemszögű (a gyereknarrátorokat általában nem bírom). De mindegy, nem rossz.

Pável

Bunkerrúzs.
Így sincs több értelme.

lazarillo

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

Erős, jó, eredeti könyvecske, a narcoliteraturának úgyis nagy felfutása van, jó, ha ilyet is látunk.

Chris

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

Nagyszerű könyv, igazi remekmű. Két ellentétes világ – a mexikói drogüzlet és a gyermeki szemléletmód – briliáns találkozása.

winrudi

Juan Pablo Villalobos: Bunkerzsúr ↑ 5% Jó az, aki rosszra gondol

Első könyvnek több, mint biztató. A mexikói gengsztervilág bemutatása egy kisgyerek sajátos nézőpontjából, zseniális formában, abszurd és morbid hangulattal, humorral. Egy embertelen, kegyetlen és nem éppen gyerekeknek való világ hiteles kritikája.

egy_ember MP

Nekünk japánoknak nem kell, hogy a filmek jól végződjenek. Nem vagyunk olyanok, mint a csikósok, akiknek nők kellenek, meg szerelem, és a végén boldogan énekelnek. Bumburnyákok.

egy_ember MP

Az első dolgunk Monroviában, hogy szerezzünk egy vezetőt. Monroviai vezetőnket John Kennedy Johsonnak hívják, és angolul beszél Franklin Gómezzel. (…) A kisteherautót John Kennedy Johson társa vezeti, akit Martin Luther King Taylornak hívnak.

54-58.

egy_ember MP

Ha a halottakat is be leszámolnám, több embert ismernék, mint tizenhármat vagy tizennégyet. Tizenhatot, vagy még többet. Húszat simán. De a halottak nem számítanak, mert a halottak nem személyek, a halottak hullák.
Valójában sokféleképpen lehet hullát csinálni, de a legtöbbször alkalmazott módja a testnyílásos. A testnyílás egy szabályos lyuk, amin, ha ilyet csinálsz valakinek, kifolyik a vére. Pisztoly golyók csinálnak ilyen lyukakat, de késekkel is lehet. És ha kifolyik a véred, előbb-utóbb meg áll a szíved, vagy a veséd nem működik tovább. Vagy az agyad. És meghalsz. Egy másik módja a hullacsinálásnak a vágásos. Vágásokat szintén késekkel lehet ejteni, de macsetével, vagyis bozótvágó késsel és guillotine-nal is. A vágások lehetnek kicsik, lehetnek nagyok. Ha nagyok, elválaszthatják egymástól a testrészeket, és akkor darabolt hullákat csinálnak. Általában fejeket vágnak le, de igazság szerint bármit le lehet vágni. Igazából minden a nyak hibája. Ha nem volna nyakunk, sokkal nehezebb volna az egész.
Lehet, hogy akkor az volna a normális vagy általános, ha félbevágnák a testeket, és így két hullát kapnának. De van nyakunk, és ez nagy kísértés. Főleg a franciáknak.

18-19.

robinson P

Egyesek azt mondják, koravén vagyok.

kiscsiga

Az egyik filmnek Az alkonyat harcosa a címe, és egy öreg szamurájról szól, aki egy kisfiút tanít a szamurájok tudományára. Van egy rész, amikor megtiltja neki, hogy mozogjon és beszéljen, és jó sok napig úgy kell maradnia. Azt mondja a gyereknek: „A harcos nem nyüzsög, és tud várni. Legnagyobb fegyvere a türelem. Olyan, mint a darumadár: nem ismeri a kétségbeesést. A gyengéket elárulja a kapkodás. Az erőseket a mozdulatlanság. Nézd a szikrázó kardpengét. Rezzenéstelen. Nézd a szelet. Figyeld a pislogásod. Csukd be a szemed, és figyeld a szemhéjadat.”

Chris

Szóval arról van szó, hogy mitől macsó a macsó. Van úgy, hogy a macsónak nincs mitől tartania, és akkor azért macsó. De olyan is van, hogy a macsónak egyáltalán semmije sincs, és mégis király, mivelhogy macsó.

egy_ember MP

A tavalyi szülinapom eléggé baljósra sikeredett. Csupa szombrérót kaptam, mintha nacionalista volnék.

37.

egy_ember MP

Igaz is, Franklin Gómez csak tegnaptól Franklin Gómez, a repülőtéren kezdett az lenni. Ez áll a Honduras országában kiadott útlevelében: Franklin Gómez. Előtte bajok voltak, mert Franklin Gómez nem akart Franklin Gómez lenni. Amíg Winston López meg nem győzte. Franklin Gómez azt hitte, egy ilyen név gyanús, és nem fogják hagyni, hogy elutazzon. De akkor Winston López megmutatta neki a sportrovatot az újságban. Előző nap Mexikó focimeccset játszott Honduras országával. Winston López azzal győzte meg Franklin Gómezt, hogy Franklin Gómez legyen, hogy felolvasta neki a hondurasi csapat összeállítását: Asthor Henríquez, Maynor Figueroa, Junior Izaguirre, Wilson Palacios, Eddy Vega, Wilmer Velásquez, Milton Nuňez… Franklin Gómez még mindig bizonytalankodott, azt mondta gyanús lehet egy csapat hondurasi, aki Monroviába utaznak. Erre Winston López megkérdezte, egyáltalán ki a fszt érdekel Honduras vagy Libéria, és a dolog el volt intézve.

51-52.