8. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

József Attila összes versei 264 csillagozás

József Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes verseiJózsef Attila: József Attila összes versei

József Attila

Vidám és jó volt s tán konok,
ha bántották vélt igazában.
Szeretett enni s egyben-másban
istenhez is hasonlitott.
Egy zsidó orvostól kapott
kabátot és a rokonok
úgy hívták: Többé-itt-ne-lássam.
A görög-keleti vallásban
nyugalmat nem lelt, csak papot –
országos volt a pusztulásban,

no de hát ne búsuljatok.

Osiris, Budapest, 2006
Balassi, Budapest, 2005

Elcserélhető
pille könyve

sztimi53 P

Valaki egyszer azt mondta róla, hogy ő a legnagyobb költő, aki történetesen magyar nyelven írt. Szerintem is.

Tilla

A sínen egy vonat jön,
én állok ablakaiban,
és én fekszem az útjába,
egy ember, ki többfele van,
ki mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

Megleltem, íme hazámat
s nevemet hibátlanul.
Hogy hány hét is a világ,
a jó pap holtig tanul,
és mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

Ahhoz elég sokat próbáltam,
hogy szakaszolható legyek,
résztvettem mozgalomban,
kiváltam, elvegyültem s egyebek.
Egy mindenhol taníthatónak
kiosztva most már mindene,
és nem tudja megkérdezni,
hogy önnönmaga lehet-e.
Mert minden vonatnak mindegyik,
mindegyik ablakában ő,
csak ő áll, s hogy mindennek háttal,
azt nem tudja a tanított integető.
(Bereményi Géza)

natalie P

Velem tudott lenni a lázadásaimban,a szerelmeimben és egyébként minden olyan helyzetben, vagy állapotban, amikor az ember talán legtermészetesebb vágya a magány, a rejtőzködés. Akkor teljesedett ki a „viszonyunk”, amikor válaszokat találtam nála (benne), soha fel nem tett kérdéseimre, az istenkeresésem kapcsán. Azóta tudom, hogy hol keressem, amit soha meg nem láthatok, és először talán megrémített, ma már békében őrzöm a felismerést.

Kaczagány

Szerelmes vers
Hegyes fogakkal mard az ajkam,
Nagy, nyíló rózsát csókolj rajtam,
Szörnyű gyönyört a nagy vágyaknak.
Harapj, harapj, vagy én haraplak.

Ha nem gyötörsz, én meggyötörlek,
Csak szép játék vagy, összetörlek,
Fényét veszem nagy, szép szemednek.
– Ó nem tudom. Nagyon szeretlek.

Úgy kéne sírni s zúg a vérem,
Hiába minden álszemérem,
Hiába minden. Ölbe kaplak:
Harapj, harapj, vagy én haraplak!
1923. jan. 1.

++++
hoffmann

Nehezen viselem el József Attilát. Egyik méltatója, azt hiszem, Jordán Tamás szerint „ilyenek vagyunk”, és „legmélyebb fájdalmainkra ismerhetünk rá” műveiben.
Részemről tiltakozom, szerintem az emberek szerencsére nem ilyenek. Én legalábbis utálnék olyan panaszkodó, gyermekes kényeztetést, minden pillanatban elismerésre vágyó és azt agresszíven kikövetelő lenni, mint ő volt a kortársak tanúsága szerint. És őszintén szólva utálom az efféle embereket is. Ez a permanens, bosszantó követelődzése az elismerésért (pl. megsértődött, ha csak nagy költőnek és nem a legnagyobbnak, zseniálisnak nevezték, s ez nem hangzott el percenként legalább egyszer) persze mindenkinek az idegeire ment, erről azonban mégsem tudott lemondani. Szóval, mint ember olyan fárasztó volt, hogy nyugágy kellett hozzá. Íme a költő, aki mind műveiben, mind magánéletében is szinte állandóan panaszkodik, nyafog.
Ellenszenvemet, azt hiszem súlyosbította, hogy az elmúlt évtizedek összes politikai rendszerében különféle ünnepségeken sokszor elszavalták néhány ismertebb versét, az aktuális kurzus nagyhang-adó (értsd: bömbölő) vagy pityergő, zokogó stb., örökösen az első sorba tülekedő vagy -állított szavaló színészei.

A napokban láttam és hallottam, életemben először, Galkó Balázst egy J.A. verset végre ELMONDANI. Mintha egy normális ember értelmesen beszélne, ez volt a benyomásom. (Talán ha így ismerkedem meg ezzel a költészettel, némi rokonszenvet azért keltett volna bennem…)

Talán a legérdekesebb és egyben legvisszataszítóbb emberi tulajdonságunkra vet, ha nem is jó, de éles fényt, hogy J. A. életében ugyan sikertelen volt, de halála óta töretlen népszerűségének „örvend”. (Rá való tekintettel úgy kéne mondani: örvendezne…)
Nem egy kortársa emlékezett vissza a zseniális költőre úgy, hogy látta, amikor egyik jóakarójától neki ajándékozott, de nem az ő méretének megfelelő, kinőttnek tűnő egyetlen ruhájába öltözve verses kötetének néhány példányát egy régi aktatáskában cipelte magával, bárhová is ment. Vigéckedett. De, teszik hozzá, a hét elteltével még minden példány megvolt. G. Dénes György úgy mondta, egyszer látta a költőt a kávéház vécéjébe szökni és lopott kiflit (vagy zsömlét? – nem emlékszem, melyiket) majszolni. „Zsüti” akkor határozta el, hogy bár ő is költőnek készül, inkább lemond erről. (Talán csak mert máshol szeretett volna ebédelni, mint a vécében, és őt ismerve, főleg nem üres kiflit.)
Nem értjük az akkori népszerűtlenség okát? Pedig kézenfekvő. Minden „népszerűség” csinált és hazug (ma különösen). Az éppen felelős közlők akkor még nem közölték a közönséggel, hogy J.A. a legnagyobb (akkor még) élő költő. Így a „közönség” semmibe vette őt és műveit. (Az igazságot beismerni fájdalmas, ezért szoktak helyette olyan ostobaságokat mondani, hogy pl. "a nagy művész mindig megelőzi korát.")
Lehet, hogy azért kapok kiütést J.A.-tól, hogy ne kelljen magamat folyamatosan szembeköpdösnöm mint „a művészet értő közönségét”, akinek a „megértéshez” előzetesen szüksége van a sajtó (médiák) kultúrpolitikusaira, akik kinevezik a művészt művésszé? Ez az értő közönség az, amelyik megkérdezi a színházi előadás után a szomszédját: Kedves uram, legyen szíves megmondani nekem, jól szórakoztam-e (Stendhal).

Emma_Z_R

A legcsodálatosabb magyar költő, aki csak született. Nem lehet szavakkal leírni, milyen gyönyörűségeket alkotott.

A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.

Kapcsolódó szócikkek: csillag

e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” –
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj –

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11.

Gyermekké tettél. Hiába növesztett
harminc csikorgó télen át a kín.
Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg.
Hozzád vonszolnak, löknek tagjaim.

Számban tartalak, mint kutya a kölykét
s menekülnék, hogy meg ne fojtsanak.
Az éveket, mik sorsom összetörték,
reám zudítja minden pillanat.

Etess, nézd – éhezem. Takarj be – fázom.
Ostoba vagyok – foglalkozz velem.
Hiányod átjár, mint huzat a házon.
Mondd, – távozzon tőlem a félelem.

Reám néztél s én mindent elejtettem.
Meghallgattál és elakadt szavam.
Tedd, hogy ne legyek ily kérlelhetetlen;
hogy tudjak élni, halni egymagam!

Anyám kivert – a küszöbön feküdtem –
magamba bujtam volna, nem lehet –
alattam kő és üresség fölöttem.
Óh, hogy alhatnék! Nálad zörgetek.

Sok ember él, ki érzéketlen, mint én,
kinek szeméből mégis könny ered.
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén
nagyon meg tudtam szeretni veled.

Gyermekké tettél

madárka

és beleborzongok, látván, hogy nélküled éltem.

Flóra, 1937. február

z

Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz:

Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Ime a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.

Óda

z

El vagyok veszve, azt hiszem.
Hallom, amint fölöttem csattog,
ver a szivem.

z

Az Isten itt állt a hátam mögött
és én megkerültem érte a világot.

z

Éltem – és ebbe más is belehalt már.

Kész a leltár

Frank_Tyrell I

Az én szivem sokat csatangolt,
de most már okul és tanul.
Aki halandó, csak halandót
szerethet halhatatlanul.

Töredékek, vázlatok, verscsírák

Megcsaltak, úgy szerettek,
csaltál s igy nem szerethetsz.
Most hát a töltött fegyvert
szoritsd üres szivedhez.

Vagy vess el minden elvet
s még remélj hű szerelmet,
hisz mint a kutya hinnél
abban, ki bízna benned.