!

Valami történt 74 csillagozás

Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt
1 2 3
Régikönyvek.hu 180 Ft-tól
Könyvtár

Valami történt Bob Slocummal, a negyvenes évei derekán járó, jómódú, családos, középszintű vezető hivatalnokkal. Valami valamikor történt vele, ami félresiklatta az életét. Bob Slocum a neurotikus emberek rögeszmés megszállottságával kutatja életében és emlékezetében ezt a fordulópontot. Ilyen fordulópont persze nincs, az oknyomozó és egyre ziláltabb monológ is csak tünete a mélyebb gyökerű bajnak, a személyiség széthullásának. Bob Slocum mindazonáltal szorongásaival, zaklatottságával, elembertelenedésével egyszersmind nagyon is „normális” ember. Heller regényének legfőbb mondanivalója éppen ez: az amerikai szervezeti-vállalati embernek, az amerikai életforma e kulcsfigurájának normális élete maga a neurózis. A Valami történt regénytechnikai szempontból is bravúros teljesítmény. Szorongató, kegyetlenül pontos analízise egyszerre készteti az olvasót gyötrelmes azonosulásra és ironikus kívülállásra, amit Bob Slocum maga is szinte ilyen, kétfelé hasadt tudattal vizsgálja önmagát. És… (tovább)

Eredeti mű: Joseph Heller: Something Happened

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tartalomjegyzék


Hirdetés

Kedvencelte 8

Most olvassa 10

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Andaxin könyve Joseph Heller: Valami történt
>!
700 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Ndrew könyve Joseph Heller: Valami történt
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
GYEDIT könyve Joseph Heller: Valami történt
>!
200 Ft ★★★☆☆ Eladó
Grimasz könyve Joseph Heller: Valami történt
>!
700 Ft Eladó Elcserélhető
Norci könyve Joseph Heller: Valami történt

Kiemelt értékelések

+
>!
vicomte MP
Joseph Heller: Valami történt

Gyűlöltem és belém égett.
Örülök, hogy húsz évesen olvastam, mert megmutatott egy irányt, amerre nem voltam hajlandó elindulni.

1 hozzászólás
+
>!
Ferenc_Molnár_3
Joseph Heller: Valami történt

Felső középosztálybeli amerikai átlagpolgár kíméletlenül őszinte monológja családról, munkahelyről, elmúlt és jelenkori emberi kapcsolatokról, kiüresedett viszonyokról, testiségről, be nem teljesült vágyakról és elszenvedett megaláztatásokról. A fülszöveggel ellentétben én nem látom, hogy keresne egy bizonyos fordulópontot ami félresiklatta az életét, inkább azt látom, hogy élete pontosan azon a pályán halad, amit korosztályától elvárt intelligenciája és kifinomult simulékonysága kijelölt számára. Fokozatosan, meglehetős természetességgel valósítja meg a kétgyerekes (3), kétautós, vasárnap az előmenetele érdekében golfozni járó karrierista archetípusát, akinek a felesége lassanként módszeresen alkoholistává unatkozza magát. Bob Slocum érzései még nem vesztek el, még ha zárójelben is, de jelen vannak: „..néha úgy szeretem, hogy szinte már fáj” – mondja a fiáról. Ugyanakkor Slocum „nem igazán jó” – mondja neki az anyja a halálos ágyán, és a jóság itt arra vonatkozik, ahogy rendesek vagyunk másokhoz. Nem igazán jó, mert csak egy „öcsi-pöcsi” marad világ életében, ahogy egy nagyfőnökének felesége fogalmaz, majd a saját felesége a könyv végén Slocum fejéhez vágja. Találó és lehengerlő. Védhetetlen.

Heller folyamatosan ismétel, vissza-visszatér egy adott motívumhoz, elmerül benne, mintha fogódzókat keresne. Néha talán túl hosszan is, akkor viszont unalmas. Többször éreztem úgy, hogy ezt már mondta, ezt már olvastam, értettem, mire föl ez a magyarázás, menjünk már tovább. A szerkesztés esetlegesnek tűnik, sokat ugrál, tömörebben hatásosabb lett volna. Ezért csak a négy csillag. És ez Hellerhez képest négy. Amúgy simán lenne öt is.

+
>!
zseder
Joseph Heller: Valami történt

hiába a jó téma és a jó jellemábrázolás, nekem hamar unalmas és vontatott lett. Pedig maga a koncepció kifejezetten érdekelt. Sokkal-sokkal többet vártam

5 hozzászólás
+
>!
entropic 
Joseph Heller: Valami történt

Kíméletlen és depresszív regény. Nem élvezet olvasni, de szerintem nagyon megéri. a könyv gyakorlatilag Bob Slocum 500 oldalas monológja a munkájáról, a családjáról és a múltjáról, s a sok különálló történetecskét és emlékfoszlányt az köti össze, hogy valahogy mindegyik a jó dolgok elvesztéséről szól. Valahol valami el lett rontva és már nincs visszaút. De Slocum legalább nem hazudik magának és nem áltatja magát és a családját azzal, hogy majd minden jobb lesz. Ebben a regényben minden csak rosszabb lesz.

+
>!
arsenal0522
Joseph Heller: Valami történt

Kegyetlenül őszinte, de kicsit vontatott történet egy felnőtt férfi személyiségének széthullásáról. Sajnos a mai mindennapi életben is megtalálhatóak – még az én környezetemben is – Bob Slocumok, és ez ijesztő.

+
>!
Fee
Joseph Heller: Valami történt

Nagyon tetszett. Teljesen átéreztem és ismerősek voltak a játszmái a munkahelyén, a családi gondjai, örömei, büszkeségei és félelmei.

+
>!
fk
Joseph Heller: Valami történt

Tényleg kegyetlenül őszinte, jó szövegekkel, érdekes szempontokkal (apa és a serdülő lánya közötti viszony, például hogy félti azoktól a fiúktól, amilyenek pontosan olyanok, amilyen ő maga), cserébe úgy a háromszázadik oldaltól már piszosul unalmas a sok siránkozás egészen az utolsó negyven-ötven oldalig, amikor sikerül kicsit átlendülni ezen. Ez volt a harmadik regényem Hellertől, de a követhetetlen ide oda ugráló stílusa nekem itt fárasztóvá tette. Néha kicsit olyannak tünt, mintha Heller 150 oldalnyi szöveget írna le újra és újra mindig máshogy, mindig egy kicsit több kép állna össze, de szerintem pont emiatt az első olvasás után szinte bárhol felüthető és bármeddig olvasható.

+
>!
Kuvasz
Joseph Heller: Valami történt

Már nem emlékszem rá, vagy 30 éve olvastam, de tudom hogy jó volt.

+
>!
judkacag
Joseph Heller: Valami történt

3 hónap alatt keresztül vánszorogtam magam ezen a keserves 560 oldalon. Nem tudom azt mondani, hogy tetszett, de valójában azt sem, hogy nem. Taszított, undorodtam tőle, de mégsem hagyhattam félbe. Szerintem ez is egy olyan könyv, amiről majd az idő eldönti, hogy megszépíti-e. Valószínűleg túl sokan mesélték, hogy milyen megdöbbentő a vége – ezért is lehet, hogy ennél nagyobb megdöbbenésre számítottam. Egyelőre 3,5… de nem kizárt az emelkedés.

+
>!
Evione
Joseph Heller: Valami történt

Tetszett.Viszont, ha rövidebb lenne kétszáz oldallal, akkor azt mondanám rá, hogy zseniális, de így a vége felé gyakran elegem volt már a lelki gyötrődésből. Szóval „csak” négy csillag.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
pdaniel

Végre tudom, mi akarok lenni, ha nagy leszek. Amikor nagy leszek, kisfiú akarok lenni.

+
>!
csillagka P

Manapság annyi minden van, amit nem akarok megtudni.

9

+
>!
Lara P

Dögöljön meg mindenki. Liberális ember vagyok, tulajdonképpen mindegy, hogy hogyan.

+
>!
csillagka P

A családban, ahol élek, négy ember van, akitől félek. E közül a négy ember közül hárman félnek tőlem, és a három közül mindegyik fél a másik kettőtől is. A családomnak egyetlen tagja van, aki senkitől nem fél a többiek közül, és az az egy idióta.

348. oldal Európa 1978

+
>!
vajdaz

Folyton a halálra gondolok. Állandóan foglalkoztat. Rettegek tőle. Tulajdonképpen nagyon nem szeretem. Úgy látszik, a halál nálunk családi örökség.

+
>!
ponty MP

– Apu ezt úgy érti – magyarázza a lányom –, hogy a pénz szeretete meg az arany és a gazdagság iránti vágy okozta a múltban a legtöbb eseményt, amelyről ma a történelemkönyveinkben olvasunk. Igaz, apu?
– De mennyire igaz, drága lányom. Megint fején találtad a szöget. Örömmel látom, hogy mást is tanulsz az iskolában, nemcsak azt, hogy mi a zsebhoki, hogy kell kábítószert szedni, és hogy kell idehaza pucéran mászkálni.
Jobban meg vagyok döbbenve, mint ő, amikor látom, hogy elakad a lélegzete, és elfehéredik. (Nem tudom, miért mondtam ezt. Esküszöm a Jézus Krisztusra, nem tudom honnan jöttek ezek a szavak. tudom, hogy nem belőlem jöttek.)

451. oldal (Árkádia, 1988)

+
>!
Evione

A frász tör ki, amikor csukott ajtókat látok.

(első mondat)

+
>!
tüskéshátú

Változás helyett hegszövetet vagy tyúkszemet és bőrkeményedést növesztünk a lelkünkön, ami eltakarja, és amikor csak tudunk, megfeledkezünk róla, hogy mi van benne.

+
>!
Symur

Azt tudom, hogy a húszas éveik elején járó lányok könnyedek és kellemesek. A húszas évek vége felé járó lányok még könnyedebbek, de szomorúak, és az már nem olyan kellemes.

+
>!
ponty MP

Az idegenkedés fala megint ott volt a fejemben és a mellemben, mindjárt, ahogy fölébredtem (és nem volt hajlandó leomlani), nem akartam, hogy megérintsen, vagy hogy nekem meg kelljen őt érintenem. (Ennek személy szerint semmi köze őhozzá.) Úgy éreztem, tüstént valami száraz, penészes micsodává morzsolódnék szét ott, ahol hozzám nyomakodik; lágy kenyértészta vagy agyag vagyok, és behorpadnék és elformátlanodnék, ahol a keze meg a térde hozzám ér. Úgy is maradnék. Ez a fal láthatatlan és átjárhatatlan. Súlyos. Élő és halott. Élek, és halott vagyok. Szemcsés bénultság jár át. Üres és sűrű. Levegőtlen, mintha bizonytalanná tenné a lélegzést, fejfájást, szédülést okoz, kellemetlen dohos szagok émelyítő emlékét idézi. Nem tréfadolog. Nincs meg bennem hozzá az akarat, hogy legyűrjem. Ezt nem vallhatom be neki.

452. oldal (Árkádia, 1988)


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is