Facebook Twitter RSS

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel

Jonathan Safran Foer »

Mit tegyen az ember, mármint a főhős, ha kilencéves, New Yorkban él, és 2001. szeptember 11-én eltűnt a papája? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az apja utolsó telefonhívásai az üzenetrögzítőn, amit el kell dugnia a mamája elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black? Mi mást? Fel kell keresnie az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolnia, hogy milyen zárat nyit a kulcs. Ami 216 lakáscím. Vagy megkeresni a zárat, bár köztudott, hogy minden 2777-ik másodpercben egy újabb zár születik New Yorkban. Egyszerű. Csak közben számos más kérdés is akad.

Borítók (1)

Kívánságlistán

Top értékelések

adroszler 5 hónapja 3 komment 3× kedvenc
→ 2010. április 21., 08:19

Rém szomorú és irtó szép.

a_maya 3 hónapja 1× kedvenc
→ 2010. június 20., 17:18

Ez a könyv katartikus élmény. Kimosott belőlem sok-sok fölösleges dolgot. Nem nagyon tudok összeszedett értékelést írni róla. Egyszer egy asztalnál ültem Popper Péterrel és nem tudtam mit kérdezni tőle. Ez is ilyen. Olvassátok.

csend_zenésze 3 hónapja 16 komment 1× kedvenc
→ 2010. május 31., 15:58

Döbbenet. Ritka az ilyen, hogy az ember már a cím és/vagy a borító alapján nagyon jó érzésekkel indul neki egy könyvnek, és aztán nem is csalódik benne, de ez ilyen.
Annyira komplexnek érzem, hogy még most is alig jutok szavakhoz. Oskar szellemessége és filozofálgatása annyira szerethető, csak néhány találmányáról is könyveket lehetne írni, de neki ezer meg egy van, csak kapkodtam a fejemet, hogy mennyire lehetetlen – és ha ez még nem lenne elég, a fiú családi tragédiája is gyönyörűen-fájdalmasan van kidolgozva (pedig őszintén féltem, hogy mit lehet még lenyúzni szeptember 11.-ről, de annyira egyedi volt, hogy eszembe se jutott közben ilyesmi). A nagyszülők életének leírása és a levelek kicsit összezavartak eleinte (ezért is mindenképp újraolvasandó), de ahogy kirajzolódott az életük és minden értelmet nyert, még eggyel jobban megszerettem a könyvet.
Adnék én több csillagot is, de hát öt a max.

klakla 5 hónapja 3 komment 1× kedvenc
→ 2010. március 24., 16:16

Először is, én mindenkinek azt ajánlom, hogy a védőborítót vegye le, mert alatta hatalmas a meglepetés :) már kinézetre is tetszetős könyv.
amikor elkezdtem olvasni Oskar történetét, viccesnek találtam a fiú… kicsit olyan volt mint Kevin a reszkessetek betörőkből. ő az aki mindent tud, aki tudós akar lenni, aki mindenre kíváncsi, aki mindenre képes. ahogy egyre jobban beleástam a történetbe, kezdtem megérteni azt a sok furcsaságot amivel szemben találtam magam. mint például a könyvben két történet rejtőzik. egy Oskáré és egy a nagyszüleié… hatalmas meglepetések… a kulcs története jól van felvezetve, de a befejezése kicsit gyengének tűnik. őszintén szólva egy ici picivel izgalmasabbra vártam a végét, de összeségében a könyv fantasztikus!
olyan mint egy izgalmas kalandregény, de végtelenül szomorú. megérdemli az 5*-ot! és majd elfelejtettem irtó sokszor szerepel benn az irtó szó :D

bcsbcs 1 hónapja 7 komment
→ 2010. július 18., 14:21

Egészen biztos, hogy újra fogom még olvasni. Torokszorító, szívszorító, vicces és őszinte, végtelenül szomorú és mély nyomokat hagyó. Nincs mese, Oscar az egyik legszerethetőbb kilencéves a világirodalom történetében, az meg, ahogy a nagyszülők abszurd története is életszerűvé válik, csak a szerző zsenialitását mutatja.

Foer for president!

Oscar for president!

narena 9 hónapja
→ 2009. december 18., 13:32

szomorú.végtelenül szomorú…

Top idézetek

narena 9 hónapja 2 komment 7× kedvenc

Annyiszor volt szerelmes, hogy már-már arra kezdett gyanakodni, hogy nem is szerelmes, hanem valami ennél sokkal hétköznapibb történik vele.

86.oldal

agisajt P 3 hónapja 4 komment 6× kedvenc

Nem fura, hogy a halottak száma egyre nő, miközben a Föld mérete nem változik, így aztán egy szép napon már nem lesz elegendő hely, hogy mindenkit eltemessenek?

agisajt P 3 hónapja 4× kedvenc

Elhatároztam, nem vallom be, hogy nem tudom, ki az a Winston Churchill, inkább odahaza megguglizom.

klakla 5 hónapja 4× kedvenc

Három és fél hónapja először voltam dzsúdzsucuórán. Az önvédelem érthető okoknál fogva rémesen érdekel, és a mama szerint a csörgődob mellé jót tenne nekem némi fizikai tevékenység, így aztán három és fél hónapja elmentem dzsúdzsucuórára. Tizennégy srác volt a csapatban, mid szépen fehér ruhába öltözve. A meghajlást gyakoroltuk, aztán körbeültünk, mint a bennszülöttek, aztán Mark szenszej magához szólított.
– Rúgj a micsodámba – mondta. Szétvetette a lábát és megismételte: – Rúgj a micsodámba, amilyen erősen csak bírsz.
Excisez-moi? – kérdeztem vissza. Kezét a csípőjére tette, mély lélegzetet vett, és lehunyta a szemét, ebből rájöttem, hogy komolyan gondolja. – Jesszum – mondtam, és közben magamban azt gondoltam: Azta!
– Na, mi lesz már, öregem? Rúgd szét a micsodámat.
– Rúgjam szét a micsodáját? – Ki se nyitotta a szemét, csak hahotázott:
– Ha megpróbálnád, akkor se tudnád szétrúgni. Éppen erről szól az egész. Most azt mutatjuk be, hogy a jól kondiban tartott test hogyan tudja kivédeni az egyenes támadást. Na, gyerünk!
– Én pacifista vagyok – feleltem, és mivel a korombeliek amúgy nemigen tudják, hogy az mit jelent, feléjük fordulva közöltem: – Szerintem nem helyénvaló belerúgni egy másik ember micsodájába. Semmilyen körülmények között sem az.
– Kérdezhetek valamit? – kérdezte Mark szenszej. Én meg feléje fordultam, és közöltem:
– azzal, hogy „Kérdezhetek valamit?”, már kérdezett is valamit.
– Szeretnél dzsúdzsucumesterré válni?
– Nem – feleltem, holott akkor már a családi ékszerkereskedést sem akartam tovább folytatni.
– Érdekel, hogy lesz dzsúdzsucutanulóból dzsúdzsucumester? – kérdezte.
– engem minden érdekel – feleltem, holott ma már ez sem felel meg a valóságbak.
– A dzsúdzsucutanulóból akkor lesz dzsúdzsucumester, ha szétrúgja a tanítómestere micsodáját.
– Lenyűgöző.
Akkor, három és fél hónapja voltam utoljára dzsúdzsucuórán.

narena 9 hónapja 4× kedvenc

Annyi éven keresztül ugrált az ágyán, hogy egy délután, ugrálás közben a szemem láttára kiszakadt az ágynemű. Szállongó tollak lepték el a szobát. A nevetésünktől meg fennakadtak a levegőben. A madarakat juttatták eszembe. Tudnának-e vajon repülni, ha nem volna valahol valaki,akinek a nevetése fenntartja őket a levegőben?

86.oldal

a_maya 3 hónapja 3× kedvenc

Az ember nem védekezhet a szomorúság ellen anélkül, hogy a boldogság ellen is ne védekezne.

a_maya 3 hónapja 3× kedvenc

Szóval, ami egészen elképesztő, hogy azt olvastam a National Geographicban, hogy napjainkban több ember él, mint amennyi az emberiség egész történelme folyamán meghalt. Vagyis ha mindenki egy időben akarná eljátszani Hamletet, nem tudná, mert nem állna rendelkezésre elegendő koponya!

agisajt P 3 hónapja 3× kedvenc

… elvesztettem az egyetlen embert, akivel leélhettem volna az egyetlen életemet…

agisajt P 3 hónapja 3× kedvenc

Gondolkodom, gondolkodom, gondolkodom, már egymilliomodszor gondolom ki magamat a boldogságból, de belegondolnom még egyszer sem sikerült.

narena 9 hónapja 3× kedvenc

Mondok egy szót, és te kimondod az első szót, ami eszedbe jut…

– Köldök.
– Köldök?
– Köldök.
– Erről csak a köldök jut eszembe.
– Próbáld meg. Köldök.
– A köldökről semmi sem jut az eszembe.
– Ássál mélyebbre.
– A köldökömben?