Facebook Twitter RSS

A regény a magyar kapitalizmus keletkezéstörténetének egyik sikeres és közismert szépirodalmi dokumentuma.

Hőse egy üzletember, akit szegény hajóbiztosként a véletlen, saját vakmerősége és nem utolsósorban ügyeskedése hatalmas vagyonhoz juttat. Zsákba rejtett kincse egy szultán üldözte török úrtól származik, az ő lánya megnyeréséért hozza fel a Dunába süllyedt hajóból és tartja meg magának Tímár Mihály. A mesés vagyon birtokosaként üzletelni kezd gabonával, telekkel, földbérlettel, és az arany még több arannyá változik kezében.

Az arany ember már milliomosként kéri meg a "szegény" török lány, Timea kezét. A lány hálából igent mond, de kiderül, hogy csak a kezét nyújtja kérőjének, szerelmet nem kaphat tőle Tímár. "Alabástrom szobor" felesége és az üzleti pálya ridegsége meghasonlásra kényszerítik a férfit, és elmenekül oda, ahol nem a pénzt, hanem az embert nézik. Ezt találja meg a térképen még nem jelölt helyen, a Senki-szigetén, Noémi mellett.

A főhős kettős életét több szereplő köti össze, véletlenek és törvényszerű találkozások, társadalmi összefüggések alakítják sorsukat. A regény kitűnően ábrázolja az akkori Komárom kereskedőrétegének spekulációit, tájleírásai (a Vaskapu, a téli Balaton) gyönyörködtetőek.

(Legeza Ilona)

Hixon 14bwa86

Top értékelések

bdoró 1 hónapja 2× kedvenc
korábbi olvasás

Nem igaz,hogy unalmas az eleje, nem igaz, hogy Tímár "jóarc", nem igaz, hogy zavaros a könyv. Becsüljük, mert hatalmas ez a mű!

tasiorsi P több mint 1 éve 2× kedvenc
korábbi olvasás

Az első 50-70 oldal nagyon nyögvenyelősen ment, de utánaaa… igazi mese. Kalandok, meg szerelem, meg fordulatok, meg juj. :)

Marsie 2 hónapja 1× kedvenc
→ 2010. június 27., 21:28

Timéa a mártír az egész regény alatt. Miért nem kaphatott legalább a végére egy kis boldogságot? Azzal, aki igazán szerette. Örök szerelmével. Miért nem? Mihály egész idő alatt lelkifurdalásokkal élt, kínozta magát, de ő legalább megkaphatta a hőn áhított Noémijét. Nekem nagyon fájt ez a könyv…

alessza 14 napja
korábbi olvasás

Azt hiszem én már sosem fogom megszeretni Jókait. Pedig próbáltam.

FruzsinaRacz 21 napja
korábbi olvasás

Sokkal élvezetesebb, mint mondjuk a Kőszívű ember fiai- miért is nem ez volt a kötelező általánosban? És Pécsi Ildikó is mindig lenyűgöz. a film is. ami belőle készült: remekmű.

Gelso több mint 24 éve
→ 1986. április 9., 21:33

párhuzamosan olvastam a Kőszívű ember fiaival – már azt hittem, csak ez a két könyv lesz életem két főszereplője, alig vártam, hogy végezzek; aztán meg sajnáltam, hogy vége…

Nita_Könyvgalaxis P 2 hónapja
korábbi olvasás

Az első hatvan oldalt túl kell élni. Utána meg már csak élvezni és érezni kell Tímár Mihály történetét.

Dorabella P 2 hónapja 1 komment
korábbi olvasás

Sokkal jobb, mint A kőszívű ember fiai!!

Cinka 3 hónapja
korábbi olvasás

Második osztályos lehettem, amikor iskolai mozi keretében megnéztük a filmet. Csak annyi maradt meg bennem, hogy nagyon-nagyon féltem, amikor a rejtett kép mögül előbújva Atanáz le akarta szúrni Tímeát.
Pár év múltán a könyvet is elolvastam és nagyon tetszett.

Top idézetek

girlhu 9 hónapja 8× kedvenc

Mit lehet tenni a tél ellen? várni kell a tavaszt.

A senki szigete rész, II. fejezet - A védördög

Marsie 1 hónapja 5× kedvenc

Sok embert ismerek, aki valósággal szerelmes a Balatonba.

Katja 10 hónapja 5× kedvenc

– Nem érzesz hozzám szerelmet? – eseng a férj epedő sóhajjal. Még egyszer e tekintet! A fehér arcú nő azt kérdezi:
– Mi az?
Mi az? Mi az? Világ minden bölcse meg nem tudja azt magyarázni annak, aki azt nem érti.
Mi az? Mi az? Egy szó nem kell annak ahhoz, aki azt meg tudja magyarázni.

Amadea P 2 hónapja 3× kedvenc

– Ó! te istenkáromló asszony! Tüzet a nyelvedre! Hát még az ördögöt is el akarod tagadni?
– El is tagadom. Sohasem teremtett az Isten ördögöt. Ti teremtettétek azt magatok, akik ijesztgettek vele. De az ördögöt is rosszul alkottátok meg. Két szarvval és hasított patákkal. Hisz az ilyen állat fűvel él: az embert nem eszik soha.

Amadea P 2 hónapja 2× kedvenc

És Tímea nem tudja azt, hogy a férfit, akit gyűlöl a nő, még kevésbé engedi oda másnak, mint azt, akit szeret. Hogy a nő gyűlölete csak a méreggé vált szerelem; de akkor is szerelem.

Katja 10 hónapja 2× kedvenc

… az arany napsugár kihívja a virág szerelmét, az illatot, attól terhes a lég; az ember minden lélegzetvételnél aranyat és szerelmet lehel bele. A virágok erdejét mély zsongás zúgja át, s e titokszerű zsongásban, a virágok szemeiben Isten beszél, Isten néz…
Templom ez…

Amadea P 2 hónapja 1× kedvenc

Mihály eléje sietett, hogy feltartóztassa az ajtóban. Talán magát Brazovics urat el is foghatta volna, de azt a hasat, mely előtte megy, azt lehetetlen feltartóztatni, ha az egyszer megindult valahová.

Psyche P 8 hónapja 1× kedvenc

Nem, nem, nincs itt semmi magyarázat, semmi okoskodás, semmi mentség. Nincs itt semmi, csak puszta merő szeretet.

Nem tudta ő, miért, mi oka van rá? csak szeretett.

Nem tudta, szabad-e? istenek, emberek engedik-e? öröm vagy bánat lesz-e belőle? csak szeretett.

Nem kívánt boldog lenni, büszke lenni, az ő urának úrnője lenni, ezüstkoronával megkoronáztatni, megáldatni mind a három isten nevében, csak szeretett.

Nem készült magát védeni világ és ítélőbírák előtt; nem gondolt mentségére alázattal meghajtott fejének; nem kérte a férfi védelmét, az emberek kegyelmét, az Isten irgalmazását, csak szeretett.

girlhu 9 hónapja 1× kedvenc

A virágok beszédét csak a virágok értik, a szférák beszédét csak a csillagok, az egyik Memnon-szobor beszédét csak a társszobor, a valkűrök beszédét csak az üdvözültek, a hold beszédét csak az álomjárók – s a szerelem beszédét csak a szerelmesek. S aki hallott, aki értett valaha e szentséges szent suttogásból, az nem fogja azokat profanálni; megőrzi, mint a gyónás titkát. – Nincsenek azok elmondva bölcs Salamon Énekek Énekében, nincsenek elmondva Ovid Amorum Liberében, sem Hafiz énekeiben, sem Heine költeményeiben, sem Petőfi "Szerelem gyöngyei"-ben azok titkok örökkön-örökké.

Athalie rész, XI. fejezet - Athalja

Dün PS 11 hónapja

Egy hegylánc közepén keresztültörve tetejéről talapjáig, négymértföldnyi messzeségben; kétoldalt hatszáz lábtól háromezerig emelkedő magas, egyenes sziklafalak, közepett az óvilág óriás folyama, az Ister: a Duna.

Külső linkek