Vörösbegy (Harry Hole 3.) 109 csillagozás ↑ 6%

Jo Nesbø: Vörösbegy

Harry Hole nyomozó egy ritka ügyletről szerez tudomást: valaki egy különleges, nagy hatóerejű, Märklin márkájú puskát rendelt. Mind kiderül, a megrendelő egy nyolcvanhoz közeledő férfi, aki a második világháború idején a németek mellett harcolt a keleti fronton. Gyilkosság, bosszú, árulás… Aggastyán korú nemzetiszocialisták és fiatal neonácik… A második világháború keleti frontja és a modern Oslo… Egykori frontharcos átvágott torokkal…Több, időben és térben egymástól messze eső történés vezeti el a sokszor önmaga gyengeségeivel is megküzdeni kénytelen nyomozót egy vakmerő merényletet tervezőjének leleplezéséhez. Csak Norvégiában több, mint 100.000 példányban kelt el!

Eredeti cím: Rødstrupe

Eredeti megjelenés éve: 2000

Animus, Budapest, 2012
448 oldal · ISBN: 9789639715479 · Fordította: Petrikovics Edit
Animus, Budapest, 2008
446 oldal · ISBN: 9789639715479 · Fordította: Petrikovics Edit

Harry Hole

Rits P

Ha ìgy folytatja tovább, mèg a vègèn menthetetlenül bekerül a kedvenc krimiszerzőim közè, aki eddig 1 fő volt :))
Megvan benne minden, ami ehhez a műfajhoz kell, ès ezek egy tökéletes elegyben egyesülnek.
Van suttyó, alkoholista, de fejlődőkèpes hősünk. Van törtènelem, van humor, èrzelmek, ès a legfontosabb : ne tudjam mi fog törtènni, ne sejtsem mi jön szembe a következő kanyar után. Persze nèha vannak jó sejtèsek, de a lènyeg rejtve marad.
Na ezeket megkaptam, köszönöm szèpen :)

Pável

Remekmű, az első felének lehetne az az alcíme, hogy A szakasz, de azért is, mert több száz oldalon át még gyilkosság sincs (na jó, hulla azért akad), mégis letehetetlen. Később majd lesz bőven, akkor meg tudni véljük, ki is a rosszfiú (persze nem az), és megint letehetetlen.

Hősét egyébként nem lehet megszeretni, és ebben is bravúros, Hole egy vad, morcos, de mindig észnél lévő figura (bár nem annyira okos – erre ott van a társa), éppen olyan, aki nem szeretné, hogy kedvence lehessen bárkinek is… Szóval olyan alakot teremtett, aki ezért hálás lenne teremtőjének… És ez kevesekről mondható el (még az istenekről is nehezen…)

És sokkal több, mint egy krimi, nevezzük inkább történelmi kriminek, mert benne van Norvégia egész 20. századi múltja, néhány frontkatona múltjába rejtve, a náci örökséggel együtt, itt gondolhatunk a közelmúlt ifjú tömeggyilkosára is, de inkább a lelkeket megnyomorító világháborúra.

És természetesen ne is essünk egyik ámulatból a másikba, inkább csak négy és fél *, mert azért nyelvében nem egy remekmű, csak egy kevés, szolíd humort enged meg magának (bizonyára nem véletlenül), ez „csak” egy bűnügyi regény, és mert a közepe felé kissé megfekszik a sztori, de azért, hogy megint feszesre húzza a szálakat, és mi megint engedelmesen loholunk a szerző nyomában.

folyt.: http://pavelolvas.blog.hu/2011/09/28/jo_nesb_vorosbegy

Emmi_Lotta IP

Izgalmas, csavaros, lélektani. Akad benne ármány, szerelem, barátság, féltékenység, bosszú, fanatizmus és persze egy pár gyilkosság. A háttérben pedig megbújik a történelem és a politika.
Nehéz volt letenni ezt a sodró lendülettel íródott regényt. A számos, különféle területen sikeres norvég író méltán egyre népszerűbb Magyarországon is.

egy_ember MP

Harry Hole az osloi rendőrség gyilkossági nyomozója. Harry 1.90 magas, majdnem kopaszra nyírt, árkos arcú negyvenes, aki Levi’s farmerban, Martens bakancsban és feliratos pólókban üldözi a bűnt. Napi betevője a kávé, a cigaretta és a sör. Nem könnyű eset: lázító, arrogáns, önfejű, örök ellenzéki, gonosz poénjai vannak, és nem áll tőle távol a bosszú és a káröröm.

HAri P

A második világháborúig visszanyúló eredetű krimi, ami Nesbohoz méltóan remek történetvezetéssel jut el a napjainkba nyomozó Harry Hole által felderített gyilkosságsorozat végkifejletéig.
Személyes szálak is mozgatják, meg kuszálják is a sztorit, amiből megtudhatjuk például azt is, hogyan indulnak a későbbi könyvekben a visszautaló szerelmi és kollégális gyanú szálai.

bagie P

Jelentem megismerkedtem Harry Hole-lal… róla eddig a fülszövegek, a kolléganőm olvasási-élménybeszámolói alapján úgy gondoltam, hogy egy 60 körüli, öreg, trottyos fószer… olyan szerencsétlen típus… de… az olvasásom közben egy jó pasi képe alakult ki bennem, aki még ráadásul okos is… és / vagy nem szégyell egy nőtől tanácsot kérni :)
A történet – reggeli metrózás közbeni olvasáshoz képest- egy kicsit nehéz volt, főleg hogy idők közötti ugrálásokkal kezdődött… de egy hétvégét rászánva a könyv olvasására (elejétől kezdve újra) szépen összeállt a kép. Csavaros történet -vagy csak nekem nem sikerült előre látnom- jó nyomozás, világháborús kapcsolódások… nagyon jó film lenne ebből…legalábbis az én fejemben úgy tűnik :)
Jöhetnek a folytatások / előzmények… ha már a sorozat 3. könyvét sikerült elsőnek olvasnom :)

FruzsinaRacz

Ami azt illeti, nem ártana legalább valami sorrend-szerűséget betartanom, mindenesetre így össze-vissza is kellően szórakoztatóak ezek a Nezbő könyvek.
Bár az elején, úgy kb. a negyedéig el sem mertem képzelni, hogy ez a könyv jó lesz, szimplán csak bíztam benne, mert ugyebár a többiben sem csalódtam, és hát, most sem, örök hála legyen érte.
Ami egyre inkább szembe ötlik, hogy tisztára Scudder ez a Hólé pasi, és ez abszolút előnyére válik.
Ennek az embernek senki sem állhat az útjába. még szerencse :) Ám valamiért hiányérzetem van, lehet, hogy arra pont a következő könyvben kapnák választ? (pedig most pihenni óhajtottam…de lehet olyat????)

Wish

Amennyire úgy éreztem az elején, hogy ez a könyv sosem indul be, és különben is, mit akarunk a második világháborúval, nem érdekel az engem most, annyira magába szippantott egyszer csak és onnantól nem nagyon akartam letenni.
Nesbo jó, Nesbo-t mindenkinek!

mama_gold

Nem tudom miért van az, hogy ha Nesbo-t olvasok, általában a könyv felénél indul be a regény…ezt a könyvet is legszívesebben félbe hagytam volna. És jól tettem, hogy nem tettem :D
Úgy felpörögtek az események (először elképzelésem nem volt, mit akar kihozni a háborús szálból). Harry Hole nagy figura, nagyon csípem :) Ha másért nem miatta érdemes olvasni a sorozatot. Annyira jók voltak a nyomozónővel Ellen-nel, sajnáltam, hogy rájött a dolgokra a nő, emiatt az életével fizetett :(
„…morogta Harry, és töltött magának egy csészével Ellen finom, saját keverésű kávéjából. Két éve itta ezt a fajtát, mióta a nő beköltözött az irodájába. Harry már annyira hozzászokott, hogy minden más kávét mosogatólének érzett.”

Viszont Rakhel is szimpatikus nő, a fiával együtt, nekik örültem, hogy Harry nem volt magányos :)

Volt pár elgondolkodtató idézet is:
„– Látod – mondta Daniel –, ilyen a kapitalizmus. Akár jó idők járnak, akár rosszak, a szegények csak erőlködnek, a gazdagok pedig egyre csak zsírosodnak.”
„Furcsa, hogy a dolgok, melyekről korábban mindig azt hitte, sosem fog tőlük megválni, mennyire jelentőségüket vesztették most.”
„– Fontos, hogy az ember megértse, hogy hol is van a helye: fenn vagy lenn. De ha harcol a helyzete ellen, soha nem lesz boldog.”
„– És maga, Harry, mit csinál, amikor kudarcot vall? – Én? Hm. Én egy ideig csak ücsörgök a földön. Aztán összeszedem magam. Az embernek nem nagyon van más választása.”

És tanultam egy klassz kifejezést Nesbo-tól :D „IVÓSMACA” Muhaha…
„Valamilyen érthetetlen oknál fogva nagy népszerűségnek örvendett az ivósmacák közt. – Ivósmacák? – Igen, akik az alkoholistákkal lógnak együtt. Ismered őket te is, tudod, mire gondolok. – Persze, de azért… ivósmacák.”

Pável

Moller visszafojtotta kacagását. Mindig olyan könnyen elneveti magát, és túl könnyű kedvelni is ezt a kissé ütődött rendőrtisztet, ahogy itt áll a nagy füleivel, amelyek mint boldog pillangók ücsörögnek leborotvált koponyáján.

38.

egy_ember MP

Sverre tekintete átvándorolt a tükörről a falakra. A Führer képe, a Burzum koncertplakátja, a horogkeresztes zászló, a vaskeresztek és a Joseph Goebbels régi propagandaplakátjának mintájára készült Blood & Honour-poszter. Most először tűnt fel neki, hogy a helyiség olyan, mint valami kiskamasz szobája. Ha a Vitt Motstånd zászlót Manchester United sálra, Heinrich Himmler képét pedig David Beckhamére cserélné, pont olyan lenne, mintha egy tizennégy éves gyerek lakna itt.

Pável

Ezek a teutonok aztán tudnak archiválni, gondolta Harry.

359.

bagie P

– Maga házas, Hole? Nem? Nem is volt soha? Pedig nem kellene sokáig halogatnia. Az ember csak egyre bogarasabb lesz, ha egyedül él.

296. oldal - 68. fejezet

Annamarie

A listán szereplő száztíz személyből, akiket ütőfegyverrel okozott testi sértéssel gyanúsítottak, eddig hetvenet ellenőriztem. Egyenlőre nyolc kopaszt találtam közöttük.
– És mégis miből jött rá, hogy kopaszok?
– Felhívtam őket. Hihetetlen mennyien otthon vannak hajnali négykor.
– Egyesével felhívta őket? -kérdezte Harry.
– Persze – válaszolta Halvorsen. – Otthon vagy a mobiljukon. Hihetetlen, mennyien…
Harry közbevágott:
– Maga megkérte ezeket az erőszakos bűnözőket, hogy ugyan, legyenek szívesek, adjanak már a rendőrség részére egy friss személyleírást magukról?!
– Nem egészen.

Pável

A hóban egy drogos toporgott, tekintete ellobbanás előtti gyertyalángként kóválygott ide-oda.

107.

lalazs

A dohányzás, amellett, hogy nagy disznóság, a végső bizonyítéka annak is, hogy az embernek folyton csak az élvezeten jár az esze.

Csabi

– Igazából nem a figyelem felkeltése a célom, csupán történelmi párhuzamokra mutatok rá. A történész felelőssége a tények feltárásáig terjed, az ítélkezés nem a mi feladatunk.

Emerson

[…] húszévesen Rakel egyedül körülutazta a Földet. Harry ennyi idősen mindössze egy sikertelen interrail utazást és kezdődő alkoholizmusát tudta felmutatni élettapasztalatként.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
BabyAngel

Weber követte Harryt a folyosóra, ahol egy fiatal rendőrtiszt ácsorgott a telefonasztalka fölött lógó tükör előtt. – Na, Moen, csak nem rábukkantál egy magasabb intelligencia valamilyen halvány jelére?
Moen megfordult és odabiccentett Harrynak. – Mondjuk. Csak még azt nem tudom, hogy intelligens-e vagy csak furcsa – bökött a tükörre.