!

Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 199 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

72 tag · 42 karc · Utolsó karc: 2015. május 18., 08:54 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Hasfelmetsző Jack · Beate Lønn · Tom Waaler


Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 13

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 37

Elcserélné vagy eladná

>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Ivett_Jakubovics könyve Jo Nesbø: Boszorkányszög
>!
1.600 Ft ★★★★☆ Eladó
ms_moly könyve Jo Nesbø: Boszorkányszög
>!
2.800 Ft ★★★★★ Eladó
vilka könyve Jo Nesbø: Boszorkányszög

Kiemelt értékelések

+
>!
vargarockzsolt MP

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

+
>!
Miestas

Ha stílusos akarnék lenni, azt mondanám boszorkányos elmével oldotta meg Harry Hole az osloi sorozatgyilkosság rejtélyét. És valóban van valami ebben a nyomozóban, ami még akkor is viszi előre, amikor más már kikattan, belehal, amikor más már háromszor feladja.
Minden újabb Nesbo megerősít abban a hitemben, hogy az író zseniálisan tudja mozgatni a szálakat, nem engedi, hogy elkalandozzunk -így rántott karfiol sütés közben is Harry Hole után loholtam- vagy ötször tudni véltem ki a gyilkos, és persze a hatodik személy volt valójában.No és persze végig drukkoltam ennek a kívül morc, nagydarab szőke pasasnak, hogy visszataláljon az ő Rakeléhez, mert minden kisfiúnak szüksége van a szeretetre.

+
>!
Kacsamadár

Mindig azt gondolom ez volt a legjobb ,aztán jön a következő,és lehengerel.
Imádom Nesbo stílusát ,ami minden könyvel egyre jobb és jobb.Mindent kiveséz ,mielőtt valaki meghal szinte lepereg előttem az élete 10 mondatban hogy csinálja ezt ?.Értek mindent ,követem az eseményeket minden idegszálammal,és tudom ki a gyilkos,100% -osan…hát baromira nem tudom.Harryt még mindig imádom valami megmagyarázhatatlan módon pedig alkoholista,zűrős pasi .
De ezt a dolgot az eldugott ujjal ,jesszus …komolyan oda rakta?

++
>!
fukszia

Már megint megfelelő csavarokkal készteti az olvasót, hogy próbáljon vele együtt gondolkodni, de nem lehet. Hole verhetetlen! :)
Szerettem ezt is!

+
>!
Szimirza P

Kegyetlen , furfangos , izgalmas, érdekes, szövevényes, letehetetlen! Azt hiszem ezekkel a szavakkal tudnám a legjobban jellemezni ezt a könyvet!

+
>!
Anó P

Kegyetlenek ezek a skandináv krimik. Mégis vonzzák az embert és olvastatják magukat. A Harry Hole könyveknél pedig még hozzájön az izgalmakhoz a sajnálat is részemről… szánom Harryt, aki egyrészt rendőr volta miatt nem lehet boldog magánéletében – nem is akármilyen rendőr ő, hanem a legjobbak egyike – de bármikor történhet valami, ami miatt nem tudna családjával törődni vagy együtt lenni! Másrészt alkoholizmusa miatt. Időnként csak a pia segít rajta, máskor pokoli kínokat szenved, amikor megfosztja magát az alkoholtól.
Bár megszenvedtem a könyvtől, mégis gyanús, hogy újrakezdem A hóembert, amit újra sikerült kivennem a könyvtárból:)

+
>!
Közveszélyes_Krumpliszedő

Ez volt az második Nesbom (az első egy még későbbi kötet xD) Azóta tudom, hogy elbénáztam, mert itt zárja le az előző két rész eseményeit, no de sebaj. :)) Abból élünk, ami van. Annak idején így gondolkodtam róla:
Imádom Nesbot és a stílusát. Szeretem, ahogyan az áldozatoknak is elmeséli a múltját, és azt, mit gondolnak, mielőtt meghalnak. Máshol nem nagyon emlékszem, hogy a „levadászott” embereket ennyire megismernénk. Így sokkal jobban kötődöm hozzájuk, és ez szerintem első osztályú húzás. Harry Hole pedig egy zseniális karakter. Lepukkant alkoholistának tűnik (megjegyzem szinte az is), de zseniális rendőr. A való életben viszont messziről kerülném, mert elég zűrös. Alkoholizmusa elég zavaró, de mégis nagyon valóságos. Egy percig sem éreztem, hogy mesterkélt lenne, vagy puncsos. Rakel még mindig idegesítő és nem hiszem el, hogy állandóan bajba kerülnek.Oleg persze kivétel, ő cuki. :D Élek a gyanúperrel, hogy Nesbo, Harry külsejét önmagáról mintázta, ami valljuk be, nem vált hátrányára. 190 centi, izmos test, határozott arcvonások, kemény, szögletes arcél, rövidre nyírt szőke haj. Mondhatjuk, hogy szép a bácsi. *nyálcsorgat* A vörös orr, az átható alkohol és cigaretta szag, valamint Rakelhez való bosszantó ragaszkodása kevésbé előnyös tulajdonsága, de egye-fene. :D

+
>!
Bence_Sorbán

Ez is egy jól sikerült krimi, rengeteg csavar és fordulat. Társadalomkritika és még sok más is van ebben a könyvben. Kicsit sajnálom A Herceg szál lezárását, szerintem aligha lesz nála jobb fő gonosz, bárha ha a szerző tovább húzza, lehet elnyújtott lett volna.

+
>!
Rose_M

Nah, végre már, elintézted ezt a senkiházit :) Dörzsölöm a tenyerem és várom a folytatást.


Népszerű idézetek

+
>!
egy_ember

A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
4 hozzászólás
+
>!
egy_ember

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
++
>!
tamii

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
+
>!
egy_ember

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
4 hozzászólás
+
>!
egy_ember

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

+
>!
Manni

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

+
>!
Chrissie P

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal

+
>!
cassiesdream

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak. Csak Isten – és talán néhány pszichológiaprofesszor a Blindernen – tudja, miért.

130. oldal

+
>!
Kacsamadár

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.


A sorozat következő kötete

Összehasonlítás

Harry Hole sorozat


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is