!

Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 242 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög
Régikönyvek.hu · 3.790 Ft –15% 3.222 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2012
396 oldal · ISBN: 9789639884724 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2010
400 oldal · ISBN: 9789633243916 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2010
396 oldal · ISBN: 9789639884724 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

94 tag · 48 karc · Utolsó karc: 2016. április 5., 22:45 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Beate Lønn · Hasfelmetsző Jack · Tom Waaler


Hirdetés

Kedvencelte 13

Most olvassa 14

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 46

Elcserélné vagy eladná

>!
1.200 Ft ★★★☆☆ Eladó
ms_moly könyve Jo Nesbø: Boszorkányszög
>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó
leah23 könyve Jo Nesbø: Boszorkányszög

Kiemelt értékelések

+
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

+
>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az ötödik Harry Hole kötet után sikerült eljutnom arra a szintre, amire mások előre figyelmeztettek: függő lettem! Meg kell hogy kapjam a napi Nesbo és Hole adagom!
Az első oldalaktól kezdve pörgős, csavaros és lebilincselő krimi. Az író érzékelhetően sokat fejlődött, pedig engem már az első kötetével, a Denevéremberrel le tudott venni a lábamról. Imádom a gondolatmenetét, a krimi vonalvezetését, a fejtegetéseit, a nézeteit, a karaktereket és minden egyes apró hasonlatát, tollvonását. Az értékelésem írásakor már a következő kötet közepénél járok, és erősen kétlem, hogy fogok tudni más könyvet olvasni, amíg be nem fejezem az összes eddig írott Hole történetet. Most már a napnál is világosabb számomra, hogy miért kígyóznak az emberek sorokba tömörülve hosszú órákat várakozással töltve csak azért, hogy a szerző aláírását megszerezzék a kedvenc könyvük belső borítójára egy szerény mosoly és egy skandináv módra kedvesen tört angolsággal kiejtett „Hello-Thank you-Bye” kíséretében. Legközelebb én is ott leszek Mr. Nesbo!!

+
>!
Maya
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Nagyon bírom az ilyen Harry Hole-szerű embereket. Ha jól meggondolom, az igazi barátaim mind ilyenek (voltak). Ha még jobban meggondolom, – és megengedek magamnak egy őszinteségi rohamot –, saját magamban is elég sok hasonlóságot fedezek fel. Csak hát az ilyen emberek nem bírják sokáig egy helyben. Nem engedik meg másoknak, hogy hosszú távon elviseljék őket. Talán ők sem bírják elviselni magukat (vagy másokat).
(…) a zuhanás és az élet között vannak bizonyos hasonlóságok. Többek között az, hogy mindkettő leginkább átmeneti állapot.
Aztán mégis minden gödörből kimásznak. Bizonyítanak? Kinek? Mit?

Jó volt ez a könyv. Bemutatta az igazi életet, az emberek igazi arcát, megoldotta a kitűzött feladatot, sőt egy jó kemény szorgalmi feladatot is benyújtott. Nem volt mindig minden zökkenőmentes, de az életben sem az. Voltak benne álmok és rémálmok, elfogadás és elutasítás, félelem, szorongás, bizalom (és annak elvesztése), konfliktusok, melyek nem mindig oldódtak meg, ahogy a valóságban sem szokásuk.
A végére valami megoldódott, valami elromlott, valaki győzött, valaki veszített, valaki megszökött a tettei felvállalása elől, pont mint a valóságban.

+
>!
mohapapa I
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Harry Hole kedvelt figurám. Mondjuk nem tudom, hogy a mindennapokban is elviselném ezt a depis, munkamániás, zseniális alkoholistát, de ahogy így írva vagyon, nekem nagyon tess.

Nem akarok általánosítani, ez csak a kettedik Nesbø könyv, amit olvasok, de nem hiszem, hogy bármelyik karón varjú lenne. S nyílván lesz még a kezemben könyve (el kellene már mennem a happolt Fejvadászok-ért, csak olyan kis izán van a nyitvatartása a Kócosnak). Mert izgalmas, mert összetett, mert átgondolt, mert barkácskönyv (vö.: csavaros).

S ezzel itt le is zárhatnám az értékelést, mert micsudát várna még az ember lányafia egy krimitől, thrillertől. Jó, van vér is, meg ide-oda rejtett, ilyen-olyan állapotban levő hullák, Hole küzd a gaz ellen ellen (hehehe), aki egyfelől a gyilkos, másfelől a korrupció (milyen szerencse, hogy ilyen csak Norvégiában van! :-P ).

Azonban és de: ez a második könyve, mondám már, a szerzőnek, ami a kezembe került. Az első sem volt hibátlan. Írtam miért nem.
Ez sem az. Ebben nincsen akkora logikai bakugrás, mint a Megváltó-ban. Itt szerkezeti gond van. A cselekmény, ami ugye, megegyezik a gyilkosságok számának növekedésével és a nyomozás előrehaladtával, a könyv háromnegedénél leül. Mivel van hátra még vagy sok oldal, egyértelmű, hogy akire gondolnak, nyílván nem az (gondolkodtam, hogy ez spoiler-e?), s hogy lesz még itt ezmegaz, s ráadásul a lezáratlan a Főkorrupt szála is.
S nem csupán az a bajom, hogy a feszkó megszűnik, hanem, nem is tudom, hogyan mondjam, mi a jó szó, végül a Főkorrupt-szál rendben van, de a sorozatgyilkos vonal olyan kis szájhúzós. Erőltetett, vagy mifene. (Mellesleg hova a csudában is tűnik a fószer a beszélgetés közepén, és aztán…?) Motiválatlan. Illetve izzad a motiváció. Majdnem jó, de mégsem az. Túlkomplikát. Ahogy ezt Hole is szóváteszi, mert ezek szerint Nesbø is érezte, hogy az.

De úgy fest, Nesbø-t már csak így szeressem. Mer minden ellenére jó ez, komolyan. Csak szőrözök kicsit.

+
>!
Kacsamadár
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Mindig azt gondolom ez volt a legjobb ,aztán jön a következő,és lehengerel.
Imádom Nesbo stílusát ,ami minden könyvel egyre jobb és jobb.Mindent kiveséz ,mielőtt valaki meghal szinte lepereg előttem az élete 10 mondatban hogy csinálja ezt ?.Értek mindent ,követem az eseményeket minden idegszálammal,és tudom ki a gyilkos,100% -osan…hát baromira nem tudom.Harryt még mindig imádom valami megmagyarázhatatlan módon pedig alkoholista,zűrős pasi .
De ezt a dolgot az eldugott ujjal ,jesszus …komolyan oda rakta?

++
>!
Miestas
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ha stílusos akarnék lenni, azt mondanám boszorkányos elmével oldotta meg Harry Hole az osloi sorozatgyilkosság rejtélyét. És valóban van valami ebben a nyomozóban, ami még akkor is viszi előre, amikor más már kikattan, belehal, amikor más már háromszor feladja.
Minden újabb Nesbo megerősít abban a hitemben, hogy az író zseniálisan tudja mozgatni a szálakat, nem engedi, hogy elkalandozzunk -így rántott karfiol sütés közben is Harry Hole után loholtam- vagy ötször tudni véltem ki a gyilkos, és persze a hatodik személy volt valójában.No és persze végig drukkoltam ennek a kívül morc, nagydarab szőke pasasnak, hogy visszataláljon az ő Rakeléhez, mert minden kisfiúnak szüksége van a szeretetre.

+
>!
fukszia
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Már megint megfelelő csavarokkal készteti az olvasót, hogy próbáljon vele együtt gondolkodni, de nem lehet. Hole verhetetlen! :)
Szerettem ezt is!

+
>!
Szimirza P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Kegyetlen , furfangos , izgalmas, érdekes, szövevényes, letehetetlen! Azt hiszem ezekkel a szavakkal tudnám a legjobban jellemezni ezt a könyvet!

+
>!
Közveszélyes_Krumpliszedő P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez volt az második Nesbom (az első egy még későbbi kötet xD) Azóta tudom, hogy elbénáztam, mert itt zárja le az előző két rész eseményeit, no de sebaj. :)) Abból élünk, ami van. Annak idején így gondolkodtam róla:
Imádom Nesbot és a stílusát. Szeretem, ahogyan az áldozatoknak is elmeséli a múltját, és azt, mit gondolnak, mielőtt meghalnak. Máshol nem nagyon emlékszem, hogy a „levadászott” embereket ennyire megismernénk. Így sokkal jobban kötődöm hozzájuk, és ez szerintem első osztályú húzás. Harry Hole pedig egy zseniális karakter. Lepukkant alkoholistának tűnik (megjegyzem szinte az is), de zseniális rendőr. A való életben viszont messziről kerülném, mert elég zűrös. Alkoholizmusa elég zavaró, de mégis nagyon valóságos. Egy percig sem éreztem, hogy mesterkélt lenne, vagy puncsos. Rakel még mindig idegesítő és nem hiszem el, hogy állandóan bajba kerülnek.Oleg persze kivétel, ő cuki. :D Élek a gyanúperrel, hogy Nesbo, Harry külsejét önmagáról mintázta, ami valljuk be, nem vált hátrányára. 190 centi, izmos test, határozott arcvonások, kemény, szögletes arcél, rövidre nyírt szőke haj. Mondhatjuk, hogy szép a bácsi. *nyálcsorgat* A vörös orr, az átható alkohol és cigaretta szag, valamint Rakelhez való bosszantó ragaszkodása kevésbé előnyös tulajdonsága, de egye-fene. :D


Népszerű idézetek

+
>!
tamii

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
+
>!
egy_ember

A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
2 hozzászólás
+
>!
egy_ember

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
+
>!
egy_ember

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
4 hozzászólás
+
>!
egy_ember

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

++
>!
Manni

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

+
>!
Chrissie P

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal

+
>!
Kacsamadár

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.

+
>!
cassiesdream

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak. Csak Isten – és talán néhány pszichológiaprofesszor a Blindernen – tudja, miért.

130. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Enger: Hegek
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Gunnar Staalesen: Lány a hűtőszekrényben
Karin Fossum: Indiai feleség
Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna
Camilla Lackberg: A kőfejtő