!

Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 145 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Hasfelmetsző Jack · Beate Lønn · Tom Waaler

Hirdetés

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 31

Elcserélné vagy eladná

>!
2.000 Ft ★★★★☆ Eladó
ArkagyijSztavrogin könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

+
>!
Miestas
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ha stílusos akarnék lenni, azt mondanám boszorkányos elmével oldotta meg Harry Hole az osloi sorozatgyilkosság rejtélyét. És valóban van valami ebben a nyomozóban, ami még akkor is viszi előre, amikor más már kikattan, belehal, amikor más már háromszor feladja.
Minden újabb Nesbo megerősít abban a hitemben, hogy az író zseniálisan tudja mozgatni a szálakat, nem engedi, hogy elkalandozzunk -így rántott karfiol sütés közben is Harry Hole után loholtam- vagy ötször tudni véltem ki a gyilkos, és persze a hatodik személy volt valójában.No és persze végig drukkoltam ennek a kívül morc, nagydarab szőke pasasnak, hogy visszataláljon az ő Rakeléhez, mert minden kisfiúnak szüksége van a szeretetre.

+
>!
Közveszélyes_Krumpliszedő
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez volt az második Nesbom (az első egy még későbbi kötet xD) Azóta tudom, hogy elbénáztam, mert itt zárja le az előző két rész eseményeit, no de sebaj. :)) Abból élünk, ami van. Annak idején így gondolkodtam róla:
Imádom Nesbot és a stílusát. Szeretem, ahogyan az áldozatoknak is elmeséli a múltját, és azt, mit gondolnak, mielőtt meghalnak. Máshol nem nagyon emlékszem, hogy a „levadászott” embereket ennyire megismernénk. Így sokkal jobban kötődöm hozzájuk, és ez szerintem első osztályú húzás. Harry Hole pedig egy zseniális karakter. Lepukkant alkoholistának tűnik (megjegyzem szinte az is), de zseniális rendőr. A való életben viszont messziről kerülném, mert elég zűrös. Alkoholizmusa elég zavaró, de mégis nagyon valóságos. Egy percig sem éreztem, hogy mesterkélt lenne, vagy puncsos. Rakel még mindig idegesítő és nem hiszem el, hogy állandóan bajba kerülnek.Oleg persze kivétel, ő cuki. :D Élek a gyanúperrel, hogy Nesbo, Harry külsejét önmagáról mintázta, ami valljuk be, nem vált hátrányára. 190 centi, izmos test, határozott arcvonások, kemény, szögletes arcél, rövidre nyírt szőke haj. Mondhatjuk, hogy szép a bácsi. *nyálcsorgat* A vörös orr, az átható alkohol és cigaretta szag, valamint Rakelhez való bosszantó ragaszkodása kevésbé előnyös tulajdonsága, de egye-fene. :D

+
>!
dinnyemano P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Szeretem Harry Hole karakterét. Olyan emberi. Esendő. Szerethető. Önmagával is harcot folytat, melynek a folyamatát nagyon jól szemlélteti az író. Tetszik, hogy több szálon fut a cselekmény, és a végén összeáll a kép. Végig izgalmas, cselekmény dús. De a norvék nevekhez, helynevekhez, valahogy még mindig nem áll rá a szemem. Talán majd a következőnél. :)

+
>!
mate55
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az eddig olvasott Jo Nesbo krimik közül ez tettszett a legjobban. Azoknak, akik nem szeretik a száraz, nyomozásra specializálódott krimiket, viszont szeretnének egy kicsit agyalni a szereplők magánéletébe „bepillantani” bátran ajánlom ezt a könyvét, mert biztosan el fogja nyerni a tetszésüket.

+
>!
robinson P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Boszorkányosan jó krimi!Az egyik legjobb Harry Hole sztori…..

10 hozzászólás
++
>!
Goofry
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Úgy hozta a véletlen, hogy a trilógia utolsó darabjával kezdtem:
A jól megkomponált krimi minden ismérvét megtapasztalhattam. A zárt és feszes cselekményszerkezetet, ahol minden körülmény ( még a látszólag jelentéktelennek tűnő dolog is ) pontos helyet és okot talált a történetben. Remek az illúziókeltés és a trükközés a könyvben, ami nem más, mint a csavaros ésszel megszerkeztett félrevezetés magasiskolája.
„A hazugságot olyan igazságnak kell beállítani, hogy az igazság valószerűtlennek tűnjön mellette.” – mondja ki a tettessel a szerző, és ez felfogható amolyan krimi-iró-féle hitvallásnak is.
Felfedeztem némi ismeretterjesztő hajlandóságot is: Tetszett a művészettörténeti vonulat (Pügmalion), és a titokzatos szimbolika (pentagramma) érvényre juttatása.
A kevéske és rövidke leírások már-már szépírói törekvésekről tanúskodnak, gondolok itt a könyv elején, a búvó víz útján át megejtett bevezetésre, vagy később az idő sajátosságainak taglalására, a tudatalatti és a kényszerképzetek érzékeltetésére, vagy a pallér-vérvonal és a „tojásíz” keretére… … …

Sok a rizsa. A lényeg az, hogy végül klappolt minden, és az, hogy végül bekajáltam az egészet szőröstül-vérestül, mindenestül.
Kérem a következő (vagy talán az ezt megelőző) beteget!

+
>!
Stendhal
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az első Jo Nesbo könyv amit olvastam. Rossz választás volt, ami az én hibám, mert talán jobb lett volna a Harry Hole sorozatot (ha már egyszer sorozat) az elején kezdeni, nem pedig durr bele a közepébe, de nem néztem eléggé utána, hogy mit is veszek a kezembe.
Nem olvastam még olyan skandináv könyvet, ami ne lett volna kifejezetten jó valami miatt. Ezt a könyvet azért szerettem, mert nagyon sajátos történet vezetése van. Igaz, mivel olvasáshoz nem a legmegfelelőbb helyen olvastam, néha elvesztettem a fonalat, de tetszett, ahogy az újabb és újabb szereplőket bevezeti, mintha nem is lenne közük a történethez, az olvasó először nem is tudja, hogy jön ez a kerülő ide, majd szépen lassan kirajzolódik minden, összefutnak a szálak és bumm!, kész is a megoldás. Azt hiszem, fogom magam és szép sorban elolvasom a többit is, pedig nem vagyok nagy krimirajongó, de lehet, hogy ez most megváltozik.

+
>!
Csokisbolondgomba
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Zseniális volt. Jo Nesbo a regény időkezelésével több alkalommal is meg tudott vezetni; sokkal inkább vizuálisan, mint szövegben megcsinálható/megszokott csavarokkal élt, a regény több pontján is olvasóból szinte filmnézővé váltam, vagy legalább is azt a tapasztalatot éltem át, amit filmnézőként. Ezen kívül nagyon jó karakterfestő, ami külön élvezetes olvasmánnyá teszi a regényt.


Népszerű idézetek

++
>!
Manni

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

+
>!
egy_ember 

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

+
>!
egy_ember 

…a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

+
>!
egy_ember 

A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

4 hozzászólás
+
>!
dinnyemano P

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak. Csak Isten – és talán néhány pszichológiaprofesszor a Blindernen – tudja, miért.

130. oldal

+
>!
egy_ember 

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

4 hozzászólás
+
>!
dinnyemano P

A dühös emberek gyakran mondanak olyasmiket, amiket egyébként nem mondanának.

27. oldal

+
>!
Rits P

Azt mondják, hogy a vágy a vízhez hasonlóan mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

+
>!
Manni

– Sosem ment nekem jól ez a beszéddolog. Sokkal jobban tudok hallgatni.

214. oldal


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el