!

Északi fény 34 csillagozás

Jennifer Donnelly: Északi fény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Szereplők népszerűség szerint

Mattie Gokey · Aleeta Smith · Emmie Hubbard · Miss Wilcox · Royal

Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
nov könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
mate55
Jennifer Donnelly: Északi fény

Csodálatos könyv. Egészében látni a száz apró darabkából összeálló történetet, az bizony nagy élmény! Nagyon szerettem.

1 hozzászólás
+
>!
katacita
Jennifer Donnelly: Északi fény

olyan féle könyv ez, aminél az első sorától kezdve érzed, hogy tele lesz szerencsétlen fordulatokkal és balsorsú emberekkel, de azért reménykedsz, hogy a végére majd csak kialakul valami jó, kérdés, hogy az itt éppen mit jelent. a fülszöveg becsapós, én teljesen más történetre számítottam, de tetszett így is, amit kaptam, páfránycsigákkal, kókusztortákkal, szópárbajokkal, mindenestül.

+
>!
Mesi87
Jennifer Donnelly: Északi fény

Nagyon szerettem!Végre egy könyv,ami nem felszínes!Attól független,hogy a történet a 17.században játszódik,nagyon is magaménak éreztem Mattie problámáját..
Akár többször is elolvasnám.

+
>!
Véda MP
Jennifer Donnelly: Északi fény

Mindhalálig, Mattie Gokey! – de tulajdonképpen ez nem volt soha párbaj. Már akkor nyertél, mikor kinyitottam a könyvet. A szavunk, azt hiszem a gyönyörűszép lenne.
Mattienek van egy szegény farmer családja, van jóképű udvarló-vőlegénye, van igaz barátja, vannak barátnői; aztán persze kiderül, hogy semmije sincs szinte, mert „semmi nem az aminek látszik”, de nem is ez a lényeg, mert Mattie-nek ennél sokkal több mindene van: szíve. Nem is. Inkább lelke. Önzetlen, kis irodalombúvár tehetség, akit nagyon lehet szeretni.
Egy lány története, aki egy másik lány történetén keresztül tanulja meg, hogyan lesz önmaga, s kap megerősítést a saját értékrendjét illetően.
Kedvenc könyv lett, mert gyönyörűen és egyszerűen ír Donnelly. Egyszerűen gyönyörűen. :) Finom kis humorral.
Van benne romantika, izgalom, fordulat, de nem kell a csűrcsavarra várni, trendi fellengzősségekbe menekülni. Csak elkezded olvasni, és nyugodtan rábízhatod magad. Meg azért is, mert tipikusan az a könyv, melyet jó le-levenni a polcról, s beleolvasgatni, ha eltévednénk, vagy elfelejtenénk hol is van a szívünk…
(Egyszer erről biztosan születik majd egy blogbejegyzés, csak most még nagyon a hatása alatt vagyok.)

+
>!
hellodorie
Jennifer Donnelly: Északi fény

Olyan történet ez, amelyet bármikor, bármeddig el tudnék olvasgatni. Annyira egyszerű és tiszta, de mégis azonnal leköti a figyelmet.

Borzasztóan érdekes volt az életkörülményekről, dolgaikról, munkáikról olvasni. Nem mézes-mázos, túlidealizált, hanem olyan, ami tényleg valóságos is lehetne. És bár a könyv maga elég vaskos, nagyon gyorsan lehet haladni vele.

+++
>!
angriagondal
Jennifer Donnelly: Északi fény

A legeslegcsodálatosabb könyv, amit valaha olvastam.
Nincsenek benne természetfölötti lények és szerelem első látásra, nincsenek megdöbbentő fordulatok és erőltetett tanulságok. Helyette vannak igaz(i) emberek, barátság és küzdés. Remény. Olyasfajta remény, amiről az ember sejti, hogy csalóka, de ettől függetlenül nem dobja el, mert tudja, hogy ha ez nincs, akkor semmi nincs. Mattie mindennapi élete, a családjához való kötődése, a barátságuk és szópárbajaik Weaverrel, az olvasmányai, a kapcsolata Miss Wilcoxszal és Royallal, és persze az álmai – ez mind-mind annyira őszinte és egyszerű, amilyet még soha, egy könyvben sem olvastam. Semmi sallang, csak egy történet. Mattie-é. Grace-é. De talán mégis inkább Mattie-é – Grace levelei és halála által.

1 hozzászólás
+
>!
DAndrea
Jennifer Donnelly: Északi fény

Jó kis könyv, könnyű olvasmány, bár én kicsit többet vártam tőle…

+
>!
Niki_
Jennifer Donnelly: Északi fény

Aranyos, kedves, olvasmányos, érdekes volt, de a nagy áttörés elmaradt nálam, nem fogott meg annyira, mint számítottam rá.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
[névtelen]

Amikor mama élt, hetünkre készített reggelit, kikérdezte a leckénket, megfoltozta a papa nadrágját, becsomagolta az ebédünket, odatette altatni a tejet, és nekiállt tésztát gyúrni. Mindezt egyszerre, anélkül, hogy felemelte volna a hangját.

14-15. oldal (Ciceró)

7 hozzászólás
+
>!
[névtelen]

Nézz csak ide, Matt!-mondta Weaver.- Próbálkozzunk egy írott problémával. Talán ha gyakorlati szempontból nézzük, jobban megérted.- Kinyitotta Milne Gimnáziumi algebráját , és rámutatott. – Ezt!
Olvasni kezdtem:
– „Egy ember 5 napon át naponta 3-szor annyit keresett, mint amennyit az ellátásért fizetett, miután 4 napig kénytelen volt kimaradni a munkából. Az ellátás kifizetése után megszámlálta a pénzét, és kiderült, hogy 2 tízdollárosa és 4 dollárja maradt. Mennyit fizetett az ellátásért, és mennyi volt a bére?”
– Jó. És most gondolkozz- mondta Weaver.- Hogyan kezdenél hozzá a megoldáshoz? Mi az X ?
Gondolkodtam. Nagyon erősen. Jó sokáig. Az emberről, sovány fizetéséről, a rozoga panzióról, magányos életéről.
– Hol dolgozott?- kérdeztem végül.
Mi? Ez nem számít, Matt! Csak jelölj ki egy X-et, hogy…
-Fogadni mernék, hogy malomban – vágtam közbe, mert magam előtt láttam az ember szedett-vedett ruháját, viseltes cipőjét. -Vagy gyapjúkártolóban. Miért gondolod, hogy kénytelen volt kimaradni a munkából?
-Nem tudom, miért. Figyelj, csak…
– Szerintem megbetegedett – fogtam meg Weaver karját-, vagy a munkája nem volt jó, és a főnöke nem tudott másik munkát adni neki. Vajon van valahol családja? Mert borzasztó lenne, ha munka nélkül maradna, és nem bírná etetni a gyerekeit, ugye? Talán a felesége is nagyon szegény. És fogadni mernék, hogy…
– A fenébe is, Mattie, ez algebra , nem fogalmazás!- meredt rám Weaver.
-Sajnálom- mondtam. Éreztem, hogy reménytelen eset vagyok.
Weaver az égre pillantott. Sóhajtott, és megcsóválta a fejét.

118-119. oldal

1 hozzászólás
+
>!
[névtelen]

Jó úgy kézbe venni egy új könyvet, hogy még senki más nem forgatta a lapjait. Amikor minden oldala tiszta fehér, és a gerince sincs megtépázva. Amikor még csak a szavak illatát lehet érezni, nem pedig Mrs. Higby ibolyavizének vagy Weaver mama sült csirkéjének, vagy Josie nénikém kenőcseinek a szagát.

71. oldal

8 hozzászólás
+
>!
[névtelen]

Ott maradtam a létrán, és a porcelánfigurára bámultam. Téved, Josie néni, gondoltam. Amit én érzek, az nem büszkeség, hanem egy másik bűn. Rosszabb az összes többinél, amelyek azonnali, heves és forró bűnök. Ez a bűn mélyen az ember belsejében van, és csendben, észrevétlenül rágja belülről, mint borsóféreg a disznót. Ez a Nyolcadik Főbűn. Az, amit Isten kifelejtett.
A Remény.

111. oldal

+
>!
Véda MP

…vannak dolgok, amiket soha, soha nem lenne szabad kimondani. Royal azt mondja, hogy a szavak csak szavak. De a szavak mindennél erősebbek.

274. oldal

+
>!
moniquetm

Ezekben a könyvekben élet és halál van. Családok és barátok, szeretők és ellenségek. Öröm és kétségbeesés, irigység, őrület és düh. Minden. Kinyújtottam a kezem és megérintettem az egyiket, amin ez állt: A Föld. Szinte hallottam, amint a szereplők megmoccannak odabent, mormoltak, tolakodtak és türelmetlenkedtek, hogy nyissam már fel a könyvet és engedjem ki őket.

191. oldal

+
>!
Véda MP

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Peterson Magazin cikke azt állítja, hogy ha egy nő magához akar vonzani egy férfit, „figyeljen minden szavára, saját érdeklődését félretéve csak a férfi szavain csüggjön, és a női test szavak nélkül is ékesen szóló nyelvén adja a férfi tudtára, hogy univerzumának ő a középpontja, létének ő az első számú oka.” Az első két tanácsot világosan értettem. A harmadikkal kissé bajban voltam.
Úgy gondoltam, ez annyit jelent, hogy rezegtessem a szempilláimat, de amikor megpróbáltam, Royal csodálkozva rám nézett, és megkérdezte, tán beleesett-e valami por a szemembe.

213. oldal

+
>!
Véda MP

A favágók mulatságosabbak Jézusnál. Soha nem láttam Jézust dolgozni, még szálfát se tudna pörgetni. Abban a hálóingben, amit hord, végképp nem tudna.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
+
>!
hellodorie

Ha van íze a tavasznak, akkor páfránycsiga íze van. Zöld és ropogós és új.

31. oldal

+
>!
hellodorie

Farmunk széltében-hosszúban – az ócska szénásszekérnél, az északi földek rönkjeinél, a lenti mezők sziklájánál – nem volt még egy olyan makacs, mozdíthatatlan, kőkemény és rendíthetetlen lény, mint Cuki, az öszvér.

52. oldal


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el