!

Északi fény 38 csillagozás

Jennifer Donnelly: Északi fény
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

Eredeti mű: Jennifer Donnelly: A Northern Light

Eredeti megjelenés éve: 2003


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Mattie Gokey · Aleeta Smith · Emmie Hubbard · Miss Wilcox · Royal


Hirdetés

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
nov könyve Jennifer Donnelly: Északi fény
>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Adryenne1991 könyve Jennifer Donnelly: Északi fény

Kiemelt értékelések

+
>!
Miestas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Példamutató a főszereplő Matti akaratereje, lelkiismeretessége, odaadása, szeretni tudása. Nagyon ötletes a bekezdéseket jelölő „nap szavai” amiket a szótárból választ naponta Matti. Igazán jó olvasmány volt, és ez a könyv évekig a polcomon hevert…

+
>!
mate55
Jennifer Donnelly: Északi fény

Csodálatos könyv. Egészében látni a száz apró darabkából összeálló történetet, az bizony nagy élmény! Nagyon szerettem.

1 hozzászólás
+
>!
katacita
Jennifer Donnelly: Északi fény

olyan féle könyv ez, aminél az első sorától kezdve érzed, hogy tele lesz szerencsétlen fordulatokkal és balsorsú emberekkel, de azért reménykedsz, hogy a végére majd csak kialakul valami jó, kérdés, hogy az itt éppen mit jelent. a fülszöveg becsapós, én teljesen más történetre számítottam, de tetszett így is, amit kaptam, páfránycsigákkal, kókusztortákkal, szópárbajokkal, mindenestül.

+
>!
Mesi87
Jennifer Donnelly: Északi fény

Nagyon szerettem!Végre egy könyv,ami nem felszínes!Attól független,hogy a történet a 17.században játszódik,nagyon is magaménak éreztem Mattie problámáját..
Akár többször is elolvasnám.

+
>!
hellodorie
Jennifer Donnelly: Északi fény

Olyan történet ez, amelyet bármikor, bármeddig el tudnék olvasgatni. Annyira egyszerű és tiszta, de mégis azonnal leköti a figyelmet.

Borzasztóan érdekes volt az életkörülményekről, dolgaikról, munkáikról olvasni. Nem mézes-mázos, túlidealizált, hanem olyan, ami tényleg valóságos is lehetne. És bár a könyv maga elég vaskos, nagyon gyorsan lehet haladni vele.

+++
>!
Véda MP
Jennifer Donnelly: Északi fény

Mindhalálig, Mattie Gokey! – de tulajdonképpen ez nem volt soha párbaj. Már akkor nyertél, mikor kinyitottam a könyvet. A szavunk, azt hiszem a gyönyörűszép lenne.
Mattienek van egy szegény farmer családja, van jóképű udvarló-vőlegénye, van igaz barátja, vannak barátnői; aztán persze kiderül, hogy semmije sincs szinte, mert „semmi nem az aminek látszik”, de nem is ez a lényeg, mert Mattie-nek ennél sokkal több mindene van: szíve. Nem is. Inkább lelke. Önzetlen, kis irodalombúvár tehetség, akit nagyon lehet szeretni.
Egy lány története, aki egy másik lány történetén keresztül tanulja meg, hogyan lesz önmaga, s kap megerősítést a saját értékrendjét illetően.
Kedvenc könyv lett, mert gyönyörűen és egyszerűen ír Donnelly. Egyszerűen gyönyörűen. :) Finom kis humorral.
Van benne romantika, izgalom, fordulat, de nem kell a csűrcsavarra várni, trendi fellengzősségekbe menekülni. Csak elkezded olvasni, és nyugodtan rábízhatod magad. Meg azért is, mert tipikusan az a könyv, melyet jó le-levenni a polcról, s beleolvasgatni, ha eltévednénk, vagy elfelejtenénk hol is van a szívünk…
(Egyszer erről biztosan születik majd egy blogbejegyzés, csak most még nagyon a hatása alatt vagyok.)

+
>!
DAndrea
Jennifer Donnelly: Északi fény

Jó kis könyv, könnyű olvasmány, bár én kicsit többet vártam tőle…

+
>!
Niki_
Jennifer Donnelly: Északi fény

Aranyos, kedves, olvasmányos, érdekes volt, de a nagy áttörés elmaradt nálam, nem fogott meg annyira, mint számítottam rá.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
mandarina

Amikor mama élt, hetünkre készített reggelit, kikérdezte a leckénket, megfoltozta a papa nadrágját, becsomagolta az ebédünket, odatette altatni a tejet, és nekiállt tésztát gyúrni. Mindezt egyszerre, anélkül, hogy felemelte volna a hangját.

14-15. oldal (Ciceró)

7 hozzászólás
+
>!
mandarina

Nézz csak ide, Matt!-mondta Weaver.- Próbálkozzunk egy írott problémával. Talán ha gyakorlati szempontból nézzük, jobban megérted.- Kinyitotta Milne Gimnáziumi algebráját , és rámutatott. – Ezt!
Olvasni kezdtem:
– „Egy ember 5 napon át naponta 3-szor annyit keresett, mint amennyit az ellátásért fizetett, miután 4 napig kénytelen volt kimaradni a munkából. Az ellátás kifizetése után megszámlálta a pénzét, és kiderült, hogy 2 tízdollárosa és 4 dollárja maradt. Mennyit fizetett az ellátásért, és mennyi volt a bére?”
– Jó. És most gondolkozz- mondta Weaver.- Hogyan kezdenél hozzá a megoldáshoz? Mi az X ?
Gondolkodtam. Nagyon erősen. Jó sokáig. Az emberről, sovány fizetéséről, a rozoga panzióról, magányos életéről.
– Hol dolgozott?- kérdeztem végül.
Mi? Ez nem számít, Matt! Csak jelölj ki egy X-et, hogy…
-Fogadni mernék, hogy malomban – vágtam közbe, mert magam előtt láttam az ember szedett-vedett ruháját, viseltes cipőjét. -Vagy gyapjúkártolóban. Miért gondolod, hogy kénytelen volt kimaradni a munkából?
-Nem tudom, miért. Figyelj, csak…
– Szerintem megbetegedett – fogtam meg Weaver karját-, vagy a munkája nem volt jó, és a főnöke nem tudott másik munkát adni neki. Vajon van valahol családja? Mert borzasztó lenne, ha munka nélkül maradna, és nem bírná etetni a gyerekeit, ugye? Talán a felesége is nagyon szegény. És fogadni mernék, hogy…
– A fenébe is, Mattie, ez algebra , nem fogalmazás!- meredt rám Weaver.
-Sajnálom- mondtam. Éreztem, hogy reménytelen eset vagyok.
Weaver az égre pillantott. Sóhajtott, és megcsóválta a fejét.

118-119. oldal

1 hozzászólás
+
>!
csillagka P

Jó úgy kézbe venni egy új könyvet, hogy még senki más nem forgatta a lapjait. Amikor minden oldala tiszta fehér, és a gerince sincs megtépázva. Amikor még csak a szavak illatát lehet érezni, nem pedig Mrs. Higby ibolyavizének vagy Weaver mama sült csirkéjének, vagy Josie nénikém kenőcseinek a szagát.

71. oldal

8 hozzászólás
+
>!
mandarina

Ott maradtam a létrán, és a porcelánfigurára bámultam. Téved, Josie néni, gondoltam. Amit én érzek, az nem büszkeség, hanem egy másik bűn. Rosszabb az összes többinél, amelyek azonnali, heves és forró bűnök. Ez a bűn mélyen az ember belsejében van, és csendben, észrevétlenül rágja belülről, mint borsóféreg a disznót. Ez a Nyolcadik Főbűn. Az, amit Isten kifelejtett.
A Remény.

111. oldal

+
>!
Véda MP

…vannak dolgok, amiket soha, soha nem lenne szabad kimondani. Royal azt mondja, hogy a szavak csak szavak. De a szavak mindennél erősebbek.

274. oldal

+
>!
moniquetm

Ezekben a könyvekben élet és halál van. Családok és barátok, szeretők és ellenségek. Öröm és kétségbeesés, irigység, őrület és düh. Minden. Kinyújtottam a kezem és megérintettem az egyiket, amin ez állt: A Föld. Szinte hallottam, amint a szereplők megmoccannak odabent, mormoltak, tolakodtak és türelmetlenkedtek, hogy nyissam már fel a könyvet és engedjem ki őket.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
+
>!
Véda MP

A favágók mulatságosabbak Jézusnál. Soha nem láttam Jézust dolgozni, még szálfát se tudna pörgetni. Abban a hálóingben, amit hord, végképp nem tudna.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
+
>!
hellodorie

Ha van íze a tavasznak, akkor páfránycsiga íze van. Zöld és ropogós és új.

31. oldal

+
>!
Véda MP

Ha valaha hallottak borja után síró tehenet, akkor tudják, milyen az, ha az ember valami szépet és újat vesz a kezébe, hogy csodálja, hogy rámosolyogjon, aztán egyszerre elveszik tőle.

68. oldal

+
>!
Véda MP

De azok az öszvérek, amelyek szamárkanca és lócsődör ivadékai, sokkal kezesebbek, mint azok, amelyek szamárcsődörből és lókancától származnak.

122. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is