!

Északi fény 42 csillagozás

Jennifer Donnelly: Északi fény
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

Eredeti mű: Jennifer Donnelly: A Northern Light

Eredeti megjelenés éve: 2003


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Mattie Gokey · Aleeta Smith · Emmie Hubbard · Miss Wilcox · Royal


Hirdetés

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
nov könyve Jennifer Donnelly: Északi fény
>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Adryenne1991 könyve Jennifer Donnelly: Északi fény

Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyszerre volt kedves történet, lassú krimi, és nyomasztó hangulatú, fájdalmas titok. A fülszöveg alapján egy kicsit mást vártam, de így is el tudtam merülni benne, bár szerintem nem a legjobbkor olvastam. Mattie fantasztikus karakter, és örülök, hogy az ő életén keresztül ismerhettem meg Grace sorsát. Igazi forró teás, betakarózós könyv, kifejezetten hűvös napokra, szomorkás hangulathoz passzoló.

+
>!
Véda MP
Jennifer Donnelly: Északi fény

Mindhalálig, Mattie Gokey! – de tulajdonképpen ez nem volt soha párbaj. Már akkor nyertél, mikor kinyitottam a könyvet. A szavunk, azt hiszem a gyönyörűszép lenne.
Mattienek van egy szegény farmer családja, van jóképű udvarló-vőlegénye, van igaz barátja, vannak barátnői; aztán persze kiderül, hogy semmije sincs szinte, mert „semmi nem az aminek látszik”, de nem is ez a lényeg, mert Mattie-nek ennél sokkal több mindene van: szíve. Nem is. Inkább lelke. Önzetlen, kis irodalombúvár tehetség, akit nagyon lehet szeretni.
Egy lány története, aki egy másik lány történetén keresztül tanulja meg, hogyan lesz önmaga, s kap megerősítést a saját értékrendjét illetően.
Kedvenc könyv lett, mert gyönyörűen és egyszerűen ír Donnelly. Egyszerűen gyönyörűen. :) Finom kis humorral.
Van benne romantika, izgalom, fordulat, de nem kell a csűrcsavarra várni, trendi fellengzősségekbe menekülni. Csak elkezded olvasni, és nyugodtan rábízhatod magad. Meg azért is, mert tipikusan az a könyv, melyet jó le-levenni a polcról, s beleolvasgatni, ha eltévednénk, vagy elfelejtenénk hol is van a szívünk…

+
>!
anni_olvas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Ez az a stílus, amiért odavagyok, hiszen olvastatja magát! Kellemes élmény volt a könyv, ami ráadásul egy anno nagy port kavart szerelmi gyilkosságot dolgoz fel.

+
>!
Miestas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Példamutató a főszereplő Matti akaratereje, lelkiismeretessége, odaadása, szeretni tudása. Nagyon ötletes a bekezdéseket jelölő „nap szavai” amiket a szótárból választ naponta Matti. Igazán jó olvasmány volt, és ez a könyv évekig a polcomon hevert…

+
>!
Dorku P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyáltalán nem erre számítottam a fülszöveg alapján, inkább egy Kate Morton féle krimit vártam, de ennek ellenére nagyon megszerettem ezt a történetet. Hoszú évekig porosodott szegény könyv érintetlenül a polcon, és nagyon örülök, hogy most végre elolvashattam. Mattie nagyon a szívemhez nőtt, végig drukkoltam neki, hogy az álmait valóra válthassa. Tetszett az ötlet, hogy minden napra választ magának egy szót, igazán eredeti. Hangulatban és leírásokban nagyon erősnek éreztem a regényt, és kaptam mellé egy jó kis kor- és társadalomrajzot.

+
>!
mate55
Jennifer Donnelly: Északi fény

Csodálatos könyv. Egészében látni a száz apró darabkából összeálló történetet, az bizony nagy élmény! Nagyon szerettem.

1 hozzászólás
+
>!
mokus33
Jennifer Donnelly: Északi fény

A fülszöveg alapján teljesen másra számítottam, egy XX. század elején játszódó krimire vártam, de nem azt kaptam. Helyette megkaptam egy kedves, önfeláldozó lány történetét, akinek gondolkodásmódja, szorgalma, élethez való hozzáállása megfogott. De nagyon örülök, hogy inkább ezt kaptam ettől a történettől, krimiért majd olvasok Agatha Christie-t:)

+
>!
katacita
Jennifer Donnelly: Északi fény

olyan féle könyv ez, aminél az első sorától kezdve érzed, hogy tele lesz szerencsétlen fordulatokkal és balsorsú emberekkel, de azért reménykedsz, hogy a végére majd csak kialakul valami jó, kérdés, hogy az itt éppen mit jelent. a fülszöveg becsapós, én teljesen más történetre számítottam, de tetszett így is, amit kaptam, páfránycsigákkal, kókusztortákkal, szópárbajokkal, mindenestül.

+
>!
hellodorie
Jennifer Donnelly: Északi fény

Olyan történet ez, amelyet bármikor, bármeddig el tudnék olvasgatni. Annyira egyszerű és tiszta, de mégis azonnal leköti a figyelmet.

Borzasztóan érdekes volt az életkörülményekről, dolgaikról, munkáikról olvasni. Nem mézes-mázos, túlidealizált, hanem olyan, ami tényleg valóságos is lehetne. És bár a könyv maga elég vaskos, nagyon gyorsan lehet haladni vele.

+
>!
jopofamacska
Jennifer Donnelly: Északi fény

A legeslegkedvencebb könyvem a Harry Potter mellett. Nincs még egy – az előbb említetten kívül –, amit ennyire magaménak érzek, és épp ezért ennyire nem akarom megosztani másokkal… és közben mégis; hátha valaki ugyanúgy átérzi a tisztaságát és egyszerűségét. És nincs még egy fiktív személy, akit annyira kedvelek, mint Mattie-t az álmaival, a gondolataival, a hozzáállásával, a szavak iránti fájdalmas és boldog szeretetével. Csak ennyire egyszerűen.


Népszerű idézetek

+
>!
mandarina

Amikor mama élt, hetünkre készített reggelit, kikérdezte a leckénket, megfoltozta a papa nadrágját, becsomagolta az ebédünket, odatette altatni a tejet, és nekiállt tésztát gyúrni. Mindezt egyszerre, anélkül, hogy felemelte volna a hangját.

14-15. oldal (Ciceró)

7 hozzászólás
+
>!
mandarina

Nézz csak ide, Matt!-mondta Weaver.- Próbálkozzunk egy írott problémával. Talán ha gyakorlati szempontból nézzük, jobban megérted.- Kinyitotta Milne Gimnáziumi algebráját , és rámutatott. – Ezt!
Olvasni kezdtem:
– „Egy ember 5 napon át naponta 3-szor annyit keresett, mint amennyit az ellátásért fizetett, miután 4 napig kénytelen volt kimaradni a munkából. Az ellátás kifizetése után megszámlálta a pénzét, és kiderült, hogy 2 tízdollárosa és 4 dollárja maradt. Mennyit fizetett az ellátásért, és mennyi volt a bére?”
– Jó. És most gondolkozz- mondta Weaver.- Hogyan kezdenél hozzá a megoldáshoz? Mi az X ?
Gondolkodtam. Nagyon erősen. Jó sokáig. Az emberről, sovány fizetéséről, a rozoga panzióról, magányos életéről.
– Hol dolgozott?- kérdeztem végül.
Mi? Ez nem számít, Matt! Csak jelölj ki egy X-et, hogy…
-Fogadni mernék, hogy malomban – vágtam közbe, mert magam előtt láttam az ember szedett-vedett ruháját, viseltes cipőjét. -Vagy gyapjúkártolóban. Miért gondolod, hogy kénytelen volt kimaradni a munkából?
-Nem tudom, miért. Figyelj, csak…
– Szerintem megbetegedett – fogtam meg Weaver karját-, vagy a munkája nem volt jó, és a főnöke nem tudott másik munkát adni neki. Vajon van valahol családja? Mert borzasztó lenne, ha munka nélkül maradna, és nem bírná etetni a gyerekeit, ugye? Talán a felesége is nagyon szegény. És fogadni mernék, hogy…
– A fenébe is, Mattie, ez algebra , nem fogalmazás!- meredt rám Weaver.
-Sajnálom- mondtam. Éreztem, hogy reménytelen eset vagyok.
Weaver az égre pillantott. Sóhajtott, és megcsóválta a fejét.

118-119. oldal

1 hozzászólás
+
>!
csillagka P

Jó úgy kézbe venni egy új könyvet, hogy még senki más nem forgatta a lapjait. Amikor minden oldala tiszta fehér, és a gerince sincs megtépázva. Amikor még csak a szavak illatát lehet érezni, nem pedig Mrs. Higby ibolyavizének vagy Weaver mama sült csirkéjének, vagy Josie nénikém kenőcseinek a szagát.

71. oldal

8 hozzászólás
+
>!
mandarina

Ott maradtam a létrán, és a porcelánfigurára bámultam. Téved, Josie néni, gondoltam. Amit én érzek, az nem büszkeség, hanem egy másik bűn. Rosszabb az összes többinél, amelyek azonnali, heves és forró bűnök. Ez a bűn mélyen az ember belsejében van, és csendben, észrevétlenül rágja belülről, mint borsóféreg a disznót. Ez a Nyolcadik Főbűn. Az, amit Isten kifelejtett.
A Remény.

111. oldal

+
>!
Véda MP

…vannak dolgok, amiket soha, soha nem lenne szabad kimondani. Royal azt mondja, hogy a szavak csak szavak. De a szavak mindennél erősebbek.

274. oldal

+
>!
moniquetm

Ezekben a könyvekben élet és halál van. Családok és barátok, szeretők és ellenségek. Öröm és kétségbeesés, irigység, őrület és düh. Minden. Kinyújtottam a kezem és megérintettem az egyiket, amin ez állt: A Föld. Szinte hallottam, amint a szereplők megmoccannak odabent, mormoltak, tolakodtak és türelmetlenkedtek, hogy nyissam már fel a könyvet és engedjem ki őket.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
+
>!
Véda MP

A favágók mulatságosabbak Jézusnál. Soha nem láttam Jézust dolgozni, még szálfát se tudna pörgetni. Abban a hálóingben, amit hord, végképp nem tudna.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
+
>!
hellodorie

Ha van íze a tavasznak, akkor páfránycsiga íze van. Zöld és ropogós és új.

31. oldal

+
>!
Véda MP

De azok az öszvérek, amelyek szamárkanca és lócsődör ivadékai, sokkal kezesebbek, mint azok, amelyek szamárcsődörből és lókancától származnak.

122. oldal

1 hozzászólás
+
>!
mokus33

Bácsikánk szépséges Északi Erdő-hangon beszélt. Az ember szinte kihallotta belőle a januári reggelek száraz hidegét, az erdei füst reszelősségét. Nevetése a jég alatt futó patak rohanására hasonlított.


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is