!

Lord Mackenzie tébolya (Mackenzie fivérek 1.) 225 csillagozás

Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Régikönyvek.hu · 1.800 Ft –15% 1.530 Ft
Könyvtár

A Mackenzie fivérek gazdagok, befolyásosak, veszélyesek és kiszámíthatatlanok. Egy nő sem éli túl, aki a közelükbe kerül. Sok pletyka kering róluk – tragikus erőszak, csillapíthatatlan vágyak, szeretők, botrányok.
London, 1881. Az a hír járja, hogy Ian Mackenzie őrült, és veszélyes a nőkre. Betht mégis elbűvöli a Lord. A lány megérzi, hogy a férfi romlottsága és kivételes tehetsége ellenére segítségre szorul. Az ő segítségére. Beth mindent felad a férfiért. Életének egyetlen értelme, ha mégoly veszélyes is, Ian Mackenzie lesz. Semmi sem szabhat gátat izgatóan viharos és buja erotikus kalandokkal teli kapcsolatuknak…
A Bestseller szerző, Jennifer Ashley romantikus, erotikus regénye több díjat nyert megjelenése évében. A Mackezie-sorozat különleges világa, szenvedélyes szereplői, fordulatos cselekménye és a sodró érzelmek magukkal ragadják az olvasót.

Eredeti mű: Jennifer Ashley: The Madness of Lord Ian Mackenzie

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Kossuth, Budapest, 2013
280 oldal · ISBN: 9789630975094
>!
Kossuth, Budapest, 2012
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630974219 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Lord Ian Mackenzie · Cameron Mackenzie · Beth (Ackerley) Mackenzie · Daniel Mackenzie · Hart Mackenzie · Lord Roland "Mac" Ferdinand Mackenzie · Isabella · Lady Isabella Mackenzie · Lloyd Fellows

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Hirdetés

Kedvencelte 35

Most olvassa 5

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
MissBennet könyve Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Kiemelt értékelések

+
>!
perpetua P
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Végre én is belevetettem magam a Mackenzie-k világába és egyáltalán nem csalódtam. :)
Tökéletes történelmi romantikus, ami még pici erotikával is meg van fűszerezve. :) Mellé egy jó kis nyomozással társul, amivel sosem lehet mellélőni. A Mackenzie család országszerte, sőt majdnem világszerte hírhedt, nem csoda, hogy sok ellenségük is akad. Lloyd felügyelő azonnal lecsap a lehetőségre, hogy rászálljon a fivérekre, egy megoldatlan gyilkosság ügyében. Végig szurkoltam, hogy téves legyen a vád és sokszor elbizonytalanodtam a kimenetelt illetően, így nagyon tudtam élvezni a nyomozást. Jó volt, hogy „megjelent” Beth, aki nem hagyta annyiban a dolgot és elhatározta, hogy ő márpedig kideríti az igazságot.
Ian a klán csodabogara. Sokak szerint bolond vagy őrült és kevesen ismerik meg, hogy valójában milyen is. Viszont, ha valamit a fejébe vesz, azt mindig véghez is viszi. Megismerkedik Beth-el, a gazdag özveggyel és azonnal felfigyel rá. Ian úgy hiszi nem képes a szerelemre, de végig látszik rajta, hogy érzelmek is megjelentek már, csak ő maga ezt még nem képes belátni. Izgultam, hogy mikor fog végre ráeszmélni erre, és elég drámai fordulat kellett ahhoz, hogy kinyíljon a szeme.
Ian-t kezdetben csak a testiség vezérli, de Beth el tudja érni, hogy valódi érzelmeket is tápláljon iránta. Ha a lány nem ilyen makacs, nem biztos, hogy hosszútávon kitartanak egymás mellett. Nagyon tetszett az egész személyisége. Bár már a gazdagok közé tartozik, nem felejti el, hogy honnan jött és milyen a nélkülözés. Attól, hogy pénze lett, nem is nézi le azokat, akik most már rangban alatta állnak. Nagyon gyakorlatias és éles eszű, nem engedi, hogy mások befolyásolják. Az is kifejezetten tetszett, hogy nem szemérmeskedik fölöslegesen, tudatában van a saját testének és „elveszi”, amire szüksége van.
Első részre „nem lehet” maximum csillagot adni, de tökéletes első kötet volt és várom a folytatást. :)

5 hozzászólás
+
>!
anikho
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

A sok pozitív értékelés teljességgel meggyőzött arról, hogy elolvassam.
Nem bántam meg.
Sokan említették, hogy a történet egyedi, még nem találkoztak ilyen jellegű problémával. Jelentem én sem.
Üdítően hatott; kérem szépen ez maga az élet. Van amit nem lehet legyőzni, el kell fogadni, és együtt élni vele. Ha erre az ember rájön, mindjárt tudja élvezni a napokat, az emberek társaságát, a barátok és a család szeretetét. Tudom, van mikor ez nyűg. Biztosan mindenki érezte ezt korábban. De a végén csak kiderül, hogy ha az embert úgy szeretik és úgy fogadják el, ahogy van, az maga a boldogság. Persze, hagyni kell, hogy az embert szeressék. Ian ezt tanulja meg a könyvben Beth segítségével.

Nagyszerű történet. Az írónő kellően felcsigázott a többiekkel kapcsolatban, főleg Mac-Isabell párosra vagyok kíváncsi, így nagyon örülök, hogy az a következő. :)

7 hozzászólás
+
>!
Vicky3
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi tetszett a legjobban a könyvben, akkor kapásból rávágnám, hogy az egyedisége. Ami azért nagy szó, mert egy történelmi romantikus regényről van szó, vagyis egy olyan műfajról, amiben elég nehéz már valami újat mutatni. Nekem is volt olyan korszakom, úgy 16 éves koromban, amikor csak úgy faltam az ilyen típusú könyveket, de egy idő után megcsömörlöttem, mert hiába volt jó története a könyvnek, sok újat nem tudott nyújtani már egy idő után. Mert hiába alkotott az író új karaktereket egyedi személyiséggel, gondokkal és háttértörténettel, az alapváza a regénynek ugyan az maradt, hisz ezt követelte a műfaj. Persze ennek is megvan az előnye, hisz pontosan tudom mit várjak el ettől a kategóriától, így amikor ehhez van éppen kedvem, tudom mit válasszak. Természetesen a műfaj által megkövetelt elemek itt is megvannak, de mégis képes volt újat nyújtani, méghozzá a férfi főhőssel.

Bátran állíthatom, hogy még nem találkoztam olyan főhőssel a műfajon belül, mint Ian Mackenzie. Ian nem őrült, hanem ha nekem kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy enyhén autista (bár nem vagyok orvos, úgyhogy nem biztos), de ebben a korban természetesen ezt még nem ismerték, így őrültnek titulálták és elmegyógyintézetbe zárták, ahol megpróbálták „kigyógyítani” a betegségéből veréssel, elektrosokkos kezelésekkel és hidegvizes fürdőkkel, amik még felnőttkorában is kísértik. Természetes kigyógyítani nem tudták, de azt elérték, hogy Ian megtanulja, hogy az átlagemberek hogyan viselkednek és habár érteni nem értette a cselekedeteiket, de imitálni tudta őket. Nem mellesleg Ian Mackenzie egyike a híres és tekintélyes skót Mackenzie fivéreknek, akik közül a legidősebb, Hart, hercegi címmel rendelkezik. Ian betegsége folytán mindig is furcsa volt az emberek szemében, hisz nem képes szemkontaktust tartani, vagy hosszabban figyelni egy beszélgetésre, de ugyanakkor képes megragadni a teljes figyelmét egy egyszerű tintacsepp, amin megcsillan a fény. És éppen ez tetszett benne annyira, hogy képes volt az élet apró szépségeit teljesen kiélvezni, hisz más szemszögből nézi a világot. Nem mellesleg pedig hihetetlenül szexi, okos, odaadó és nem mellesleg skót:)

Persze később kiderült, hogy még sok már is lapult a háttérben, több titok is felszínre került, ami csak tovább fokozta az olvasóban a kíváncsiságot.

A főhősnő, Beth sem volt átlagos: egyrészt özvegy volt, vagyis nem a műfajra jellemző ártatlan, szűzlányka főhősnőt kaptunk. Tudta mit akar, és azt meg is szerezte. Másrészt – és ez a legfőbb oka, annak, hogy megkedveltem – teljese egészében képes volt elfogadni Iant, a betegségével és a hóbortos családjával együtt, és nem próbálta őt megváltoztatni. Igaz, ha valami nem tetszett neki, akkor azt Ian tudomására is hozta, és nem engedett neki mindenben. Vagyis egy erős, talpraesett és független főhősnőről volt szó.

A mű próbál a realitás talaján maradni, vagyis a szerelem nem gyógyít meg mindent, mint a tündérmesékben, nincs cukormáz és nem történik csodás felépülés sem, ami még hitelesebbé és valóságszerűbbé tette nem csak a történetet, de a szereplőket is minden problémájukkal együtt.

Nem csak a főszereplők, hanem a mellékszereplők is kidolgozottak – és mindez úgy, hogy nem veszik el a történetet a két főhőstől – mindannyian egyediek, akik kisebb – na jó inkább nagyobb, hisz mégis csak a Mackenziekről van szó – problémákkal küzdenek. Remekül megalapozta az írónő a következő kötetek történetét, felébresztve az olvasó kíváncsiságát a többi rész iránt is.

A történet vezetése is élvezhető, sehol sem unatkoztam, a sztori nem ült le, sőt több helyen is izgalmas fordulatok vártak rám, ami szintén nem jellemző a műfajra. Tetszett a Párizsi út, vagy, hogy Beth nem könnyen adta be a derekát a lánykérésre, de miután ez megtörtént, még akkor sem minden fenékig tejfel. Akkor pedig egyenesen imádtam Betht, mikor kiállt Hart elé és kerek perec megmondta neki, hogy nem bánhat így Iannel. Hát igen, Hartnak nem sikerült a szívembe lopni a magát, bár nagyjából értettem a motivációit és azt is láttam, hogy mindennek ellenére nagyon szereti Iant és bármit megtenne érte.

Amit viszont hibaként kénytelen vagyok megemlíteni, az az időnkénti vulgaritás. Ne értsetek félre nem vagyok prűd, sőt sok olyan könyvet olvastam, amihez ez kismiska, de szerintem ez a műfaj nem engedheti meg magának ezt a beszédet, így sikerült is minden egyes alkalommal kizökkennem a történetből.

Összességében ez egy kiemelkedő történelmi romantikus regény és nagyszerű sorozatkezdő, így természetesen vevő vagyok a többi részére is. És mindenkinek ajánlom, aki vágyik egy kis változatosságra a műfajon belül.

Bővebben: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/02/jennife…

2 hozzászólás
+
>!
Shanara
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

"Alapvetően érdekes volt ez a regény, bár nem abban a formában, ahogy első körben számítottam rá. A skótokról szóló történetekkel kapcsolatban ahhoz szoktam hozzá – valószínűleg csak olyan könyveket olvastam eddig, amiben ez a momentum meghatározó –, hogy mindig elrabolják a szívük hölgyét. Nos, ebben a regényben semmi ilyesmi nem történik, legfeljebb Beth szívét rabolja el Lord Ian – persze mindezt olyan módon teszi, hogy saját maga nincs is tisztában a saját tetteivel, illetve annak következményeivel.
A regény legfőbb vonzereje a számomra Lord Ian karaktere volt, akit leginkább a tébolya tett különlegessé. (…) A romantika és az érzelmek alakulása önmagában a számomra nem elég, ezért örömmel üdvözöltem, hogy a regény elején felvetett, gyilkossággal kapcsolatos szál nem sikkadt el az érzelmek bimbózásával egyidejűleg, a nyomozás, a rendőrség általi zaklatás végig jelen van a történetben.
A regény nem szenved hiányt pikáns jelenetekben, ugyanakkor ezen a téren sem esik túlzásokba a szerző, jó érzékkel tartja fenn az arányokat, ezzel gyakorlatilag igyekszik a legtöbb olvasója igényének megfelelni. Bár láttam, hogy sokan erotikus regényként emlegetik ezt a történetet, szerintem egyáltalán nem az – inkább történelmi romantikusnak érzem."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/10/jennifer-ashley-…

+
>!
PEvice
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Tetszett minden egyes sora. Az összes fivért megszerettem. Imádtam Iant ő úgy volt tökéletes, ahogy volt. Imádtam a feleségét is, semmi nyavalygás, viszolygás, semmi álmodozás, semmi meghunyászkodás, de még csak szembeszegülés sem volt a részérő, csak ment a feje után :) Alig várom hogy neki fogjak Mac és Isabella könyvének :) Cameron is érdekelni fog :D
Szívből ajánlom :)

+
>!
KönyvMoly_1989
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Üdítően kellemes történet szerelemmel és érzékiséggel, egy megkapó férfikarakterrel a középpontban.
Nem volt rossz, de szerintem ezt még lehet fokozni. :)

+
>!
Crysstal
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Borító: 5/5 – nekem az eredeti is tetszett, de ez valahogy csábítóbb :D
Cselekmény: 5/5* – egész jó volt :)
Imádom a történelmi romantikus könyveket, és ez alól Mackenzie sorozat sem kivétel. Most már különbséget tudok tenni ebben a kategóriában. Julia Quinn leginkább a romantikára összpontosít, Lisa Kleypas az erotikára, Jennifer Ashley a humorra. Nem tudom,hogy az előttem szóló 200 ember mit gondol/gondolt, de én végig röhögtem. Volt pár szó, rész, mondat, párbeszéd ahol köpni-nyelni nem tudtam.
Az egyik:
„ – Isten hozott a családunkban, Beth! Nyugodtan pofozd fel a fiamat, ha pimaszkodik veled. Nem volt gyerekszobája."
A másik:
„ – Nem vagyok véreb, uraim – tiltakozott a felügyelő.
– Dehogynem – mondta Cameron, és ördögi vigyorra húzta a száját. – Vau – vau! Jó kutya!"
Ez persze csak egy bevezetés volt, ezen kívül még számos ilyen párbeszéd volt a szereplők között. Olvassátok el :) egy misét megér! :D
*Downton Abbey – Love and the Hunter* – https://www.youtube.com/watch?v=aLfxg2WACp4

4 hozzászólás
+
>!
Fufukaaa
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Imádom a történelmi romantikusokat! És ez a könyv is nagy kedvenc lett:)
Annyiszor „szembe jött” már velem ez a könyv( itt molyon, könyvesboltban), hogy úgy döntöttem elolvasom. És nem bántam meg;)
Aranyos történet volt, sőt néhol még izgalmas is és szerintem nem mindig volt kiszámítható.
A szereplőket is kedveltem…Alap, hogy Ian-be belezúgtam..:D:D
Szerintem Jennifer Ashley nagyon tehetséges írónő. Szerintem a többi könyvét is elolvasom;)

+
>!
Serafina_Darion
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

IMÁDTAM!!!
(Végre megint leírhattam ezt a szót. :D)
Olyan ritkán találok, most már jó történelmi romantikust, hogy attól féltem már sosem fogok ebben a műfajban olvasni. :/
De aztán annyiszor futottam szembe ezzel az írónővel, hogy várólistára pakoltam, és végül egy kihívásnak köszönhetően, el is olvastam, röpke egy éjszaka alatt.
IMÁDTAM!!!
Más volt mint az amit eddig olvastam. Sötét volt, fájdalmas, az őrületbe kergetett, valós volt. A leginkább ez fogott meg, hogy valós volt. Nem voltak ideálok, csak hús-vér emberek, tele fájdalommal, problémákkal, kétséggel. Nem voltak tökéletesek, de éppen ettől váltak tökéletes karakterré.
Ez a család bonyolult, ragaszkodó, és őrülten szerető emberekből áll. Az emberek félnek tőlük, csodálják és irigylik őket. Meg sem próbálják megismerni ezeket a férfiakat. Csak a legvakmerőbb, elszánt és őrülten szerelmes nők tudnak a közelükbe férkőzni. És a jutalmuk a tisztelet, bizalom és szerelem. Ezekért megéri annyi szenvedést és poklot megjárni, mindkét félnek.
Ian nem volt őrült, csak más volt. Rossz korba született, de ha belegondolok talán a mostani világban is szenvedett volna annyit mint abban a korban. Amikor a szanatóriumban töltött emlékeiről olvastam, azt láttam, hogy kihasználták. Tényleg olyan volt, mint egy cirkuszi majom, amit a közönségnek mutogatnak. Azok az emberek nem orvosok/tudósok voltak, csakis haszonlesők, és azzal hogy kihasználták a férfit, a saját egójukat táplálták. Borzasztó volt. Így nagyon is csodálkoztam azon, hogy Ian épp ésszel túl tudta élni azokat az éveket.
Kedvenc jeleneteim a testvéreivel voltak. Amikor lefogták és nyugtatgatták. Olyan mély testvéri szeretet volt az, amiről nagyon ritkán olvasok.
Beth egy nagyon erős nő. Tele szenvedéllyel és céltudatossággal. Bármit is tehetett a férje, elmenekülhetett, dühönghetett, esküt tetetett vele, Beth végig vitte az elhatározását, miszerint megvédi a férjét, ha kell akár az élete árán is. Ami nagyon tetszett benne, hogy nem voltak benne kétségek. Nem kellett oldalakon keresztül azt olvasnom, hogy miért engem választott, miért engem szeret, én nem vagyok szép, nem vagyok arisztokrata. Eltudta fogadni azt hogy a férje olyannak „szereti”, amilyen. Azaz, hogy Beth tisztában van a származásával, de nem kesereg miatta, szép nő (egészséges féltékenységgel megáldva, amiről hála megint nem kellett oldalakat olvasnom, hanem pont jókor, a megfelelő helyen szúrta be az írónő), okos, intelligens és szenvedélyes. Szerintem nincs hibája, ő maga azt mondta, hogy a kíváncsisága az ami a legnagyobb hibája, de én úgy érzem, hogy ez egy természetes emberi tulajdonság. Adott egy férfi/egy család, aki elfogadott/akik „befogadtak”, és az ember szeretné megismerni őket, megérteni, mit, miért tesznek, szereti őket, és segíteni akar nekik, a legjobb tudása szerint. Nem megváltoztatni akarja őket, hanem csak megérteni, miért viselkednek úgy ahogy.
A mellékszereplők borzasztó erősek és kidolgozottak, de nem mennek ennek a történet rovására. Épp annyit szerepelnek és épp annyit mutatnak meg magukból, amellyel el húzzák az ember előtt a mézes madzagot, és az meg alig várja, hogy végre a kezébe foghassa a következő könyvet és bele merüljön újra ebbe a sötét, szenvedélyes világba.
Akiről nagyon nem akarok olvasni az Hart, de meg merem kockáztatni, hogy az ő könyvét fogom ezután a rész után a legjobban szeretni. :) Nagyon unszimpatikus nekem az a férfi, csakis azért kedvelem mégis, mert nagyon szereti Iant.
Nagyon várom a többi Mackenzie testvér könyvét, öröm és kikapcsolódás róluk olvasni.

5 hozzászólás
+
>!
melka123
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Véletlen vettem meg korábban egy decemberi akció alkalmával, és félretettem. A decemberi „jó könyv-dömping” után a kezembe akadt, és végre sort kerítettem a Mackenzie fivérek sorozatára.
Az első fejezetek után nem tűnt az átlagtól nagyon kiemelkedőnek, de mivel olvastam itt molyon, hogy milyen kimagasló a sorozat, olvastam rendületlenül. Aztán szépen észrevétlen izgatni kezdett a történet, a rejtély, a nyomozás. Elég érdekes a folytatásként beharangozott Isabella története is! Már nagyon izgultam a végefelé tartva, hogy ki lehet az „elkövető”! (bár abban biztos voltam, hogy nem Ian) De a megoldás és az ahhoz kapcsolódó meglepetés még engem is kellően meglepett. És emiatt mondtam-gondoltam az utolsó oldalak után, hogy ezt az írónőt én szeretni fogom! A sorozat folytatásait is sorra veszem egyszer… remélem hamarosan!

>!
Kossuth, Budapest, 2012
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630974219 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Népszerű idézetek

+
>!
szilvamag

-Nos, kiderítette, ki ölte meg Lilyt?
-Ez már csak természetes főnök. A tettes első szóra mindent bevallott nekem, én meg elcipeltem a rendőrbíróhoz. És persze margaréták nőnek a macskakövön, és sose lesz mán köd Londonba'

63. oldal

+
>!
SzAngelika

– (…) viselhet skót kockás ruhát, de attól még nem lesz skót.
– Mi tesz azzá valakit? – akarta tudni Beth.
– A szíve – felelte Kilmorgan hercege. – Az, hogy egy skót klánba születik, és egész életében a tagjának érzi magát.
– Az sem árt, ha szereti a zabkását – jegyezte meg Ian.

212-213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beth (Ackerley) Mackenzie · Hart Mackenzie
+
>!
cassiesdream

– Abba kellene hagynunk – suttogta az asszony.
– Azt akarja?
– Most, hogy mondja, nem igazán.

+
>!
krisztin21

– Főnök? Odabent van?
– Persze hogy idebent vagyok. Beth bezárta az ajtót. Keress egy kulcsot!
Curry hangja riadtságról árulkodott.
– Jól van, uram?
– Keress már egy rohadt kulcsot!
– Most már tudom, hogy jól van.

Kapcsolódó szócikkek: Beth (Ackerley) Mackenzie · Lord Ian Mackenzie
+
>!
hrabi

Ha teljes szívedből szeretsz valakit, olyan hirtelen kerít hatalmába ez az érzés, hogy nincs időd mérlegelni vagy ellenállni.

153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
+
>!
enechh

– Soha nem kóstoltam finomabbat.
– Jobb, mint a Mackenzie-szeszfőzde egyszer malátázott whiskyje?
– Inkább téged iszlak, mint whiskyt.
– Mondja ezt egy skót férfi? Te valóban szerelmes lehetsz.

Kapcsolódó szócikkek: Beth (Ackerley) Mackenzie · Lord Ian Mackenzie
+
>!
Light_House

– Mrs. Ackerley vagyok – hebegte Beth.
– Ezt úgy mondja, mintha nem lenne egészen biztos benne.
Beth legyezni kezdte magát.
– Amikor bejöttem ide, még Mrs. Ackerley voltam.
– És ha Mather menyasszonya, akkor miért csókolódzott itt Iannel?
– Ezt a kérdést már én is feltettem magamnak.

36. oldal, 3. fejezet

3 hozzászólás
+
>!
eltim

– Ki akartam deríteni, hogy kegyed valódi-e, vagy hamis.
Bethnek sejtelme sem volt, mit akarhat ez jelenteni.
– Akkor megkapta a választ. Az biztos, hogy nem csiszolatlan gyémánt vagyok. Inkább csak kifényesített kavics.
Ian megérintette az asszony tincsét, ami a homlokába hullott.
– Ön valódi.

Kapcsolódó szócikkek: Beth (Ackerley) Mackenzie · Lord Ian Mackenzie
++
>!
Lunemorte P

Csakhogy a féltékenység nem a logika alapján működik.

Kapcsolódó szócikkek: féltékenység · logika

A sorozat következő kötete

Mackenzie fivérek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Levente: Barbibébi
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni
Paulo Coelho: Veronika Decide Morir
Paulo Coelho: Veronika Decide Morrer
Paulo Coelho: Veronika Decides to Die
Mary Jo Putney: A néma virág
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi
Viktor Pelevin: Az agyag géppuska
Goce Smilevski: Freud húga
Paulo Coelho: Veronika beschließt zu sterben