A Háló kalózai 8 csillagozás

Hogyan lopjunk kontinenst
Jay Beale – Paul Craig – Joe Grand – Tim Mullen – Ryan Russell: A Háló kalózai

A Kiskapu kiadványainak sorában ez a könyv egy viszonylag új próbálkozás, hiszen műfaját tekintve leginkább talán számítástechnikai regénynek nevezhetnénk. Aki egyaránt érdeklődik a számítástechnika, netán a digitális biztonságtechnika és a filmek iránt, az valószínűleg több olyan esetre emlékszik a közelmúltból, amikor a film rendezőjének szakmai szempontból nem igazán sikerült megfognia a témát, leginkább talán azért, mert nem is törekedett rá. Számos tipikus példa létezik az efféle digitális zöldségekre, olyannyira, hogy akár rendszertant is lehetne belőlük készíteni. Hosszú ballonkabát alatt nagy kaliberű fegyvert lóbáló, éjjel is napszemüvegben közlekedő, enyhén borostás kettős ügynök lefüggönyzött szobákban, vagy számítóközponttá alakított alagsori mosókonyhákban laptopról hekkeli a hálózatokat. A bezárt ajtókat 5 másodperc alatt nyitja ki a bevásárlókártyájával, és vagy állandóan üldözik, vagy egy egész ország hiába keresi.… (tovább)

Kiskapu, Budapest, 2005
412 oldal · ISBN: 963930199X · Fordította: Pártos Balázs

takacsot

Alapvetően nem vagyok oda az informatikai könyvekért. A szakmai könyvek nem a legnagyobb színvonalúak. Legalábbis azok, amik magyar nyelven jelennek meg. Az idegen nyelvűek magyar fordításai pedig enyhén szólva idegtépőek. Ezek mellett van a fél szakmai és fél irodalmi réteg is. Ez a könyv az utóbbiak közé tartozik.

Kelőre bocsátom, hogy kemény szakmai szinvonala van. Olyan technikákat sorol fel, ami gyakorlatilag egy az egyben használható számítógépes rendszerek feltöréshez.

Viszont roppant érdekes, hogy egy kitalált történet köré füzi fel a különböző betöréseket. A történet maga nem annyira fontos. Sokkal inkább arra szolgál, hogy a számítógépes bűnözők gondolatvilágával ismertesse meg az olvasót. Roppant tanulságos volt.

Tanulság, hogy a biztonság legtöbbször az emberi tényezőn bukik el.

talisen

Na, hát ez nagyon jó volt. Mondjuk annak, aki nem érti a teki részeket, lehet, hogy baromi unalmas lesz, amikor a mély technikai részleteket írják le, de nekem ez így volt kerek. Külön jó pontja volt a könyvnek az ára (300 Ft-ért vettem Hacktivity-n).

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!