Junoy barát, avagy a hangok halála 8 csillagozás

Jaume Cabré: Junoy barát, avagy a hangok halála

Rapita apácazárdában szigorú rendszabályok uralkodnak: önsanyargatás, imádság, böjt, folytonos vezeklés tölti ki a közösség mindennapjait. Két novícia, Rosalia és Clara nővér nem képes elviselni a sivár, szeretetlen, néma környezetet, és titokban intim kapcsolatot tart fenn. Bűnük kiderül, és szigorú büntetést von maga után. Junoy barát, a kolostor gyóntatópapja, aki kezdettől fogva fojtogatónak és szükségtelenül drákóinak ítélte a zárda szabályzatát, szembeszegül a zárdafőnöknő által képviselt hatalommal, és nyilvánosan védelmébe veszi a novíciákat. Inkvizíciós pert akasztanak a nyakába.

Eredeti megjelenés éve: 1984

Európa, Budapest, 2009
336 oldal · ISBN: 9789630787246 · Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna

★★★★★ Eladó Elcserélhető
kerry4ever könyve

ervinke73

Megdöbbentő és elgondolkodtató regény vallásról, hitről, a vallásos ember lelkéről, lélekről, emberről. Nem akarok ítélkezni, de ne mondja nekem senki, hogy Isten nagyobb dicsőségét szolgálja a vezeklőöv gyötörte test, a természetellenes némaságra kényszerült lét, az önostorozás, az éhezés. Tisztelek, becsülök mindenkit, aki hisz, de ezt nem gondolhatja komolyan senki sem! A vallás, a hit az élet igenlése, nem pedig tagadása. Az élet minden pillanatát szigorú rendelkezésekkel szabályozó kolostorban élni csupán folytonos bűntudattal lehet. A bűntől való félelem szülte szabályok szülik a bűnt!

Ardid

Jaume Cabré az egyik kedvenc íróm, pedig olvastam már tőle átlagos könyvet is. A Junoy barát jó történet, nagyon sajnálom, hogy elolvastam előtte a fülszöveget, mert így eltűnt az izgalom, amit az író jó ideig próbált feszíteni. Így egy kicsit vontatott lett, de erről nem Jaume tehet.

atyauristen

hát ez nagyon semilyen könyv… pontosabban a semmi és a valami határán valami (hogy mindkét minőségjelzőt kétszer használjam).