!

Švejk 338 csillagozás

Egy derék katona kalandjai a világháborúban
Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk
1 2 3
Régikönyvek.hu 320 Ft-tól
Könyvtár

A regény hőse, mint az alcím is állítja, egy „derék katona”. Furcsa tisztesség a Švejké: részt vehet az első világháborúban, először a hátországban (katonai fogdákban és egészségügyi intézményekben), majd a fronton, végül fogságban. ő a készséges kisember, aki roppantul igyekszik a tisztesség és becsület látszatát kelteni, azonban menti a bőrét, mégpedig úgy, hogy addig hülyéskedik, amíg a bolondok közé zárják, mert tohonyaságaival és furfangjaival terhére van a katonai feljebbvalóinak.

A szatírikus regény, amely ezt az alakot teszi hősévé, háború- és monarchiaellenes élű. A panoptikum, melyet az író és a monarchia militarista világából felvonultat, gyilkos, megsemmisítő nevetésre készteti az olvasót. A dicsőséges „csihi-puhi” anekdotafűzérszerűen kibontakozó, javarészt Švejk által kommentált története: az esztelenségnek, a fegyelmezés gépies, lélektelen formájának, a korlátoltságnak, a kakasdombon is kiélhető cezaromániának, az alkoholizmusnak eseményéből áll össze. Švejk… (tovább)

Eredeti cím: Osudy dobrého vojaka Svejka za svetové války

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2010
894 oldal · ISBN: 9789635396177 · Fordította: Réz Ádám
>!
Ciceró, Budapest, 2002
892 oldal · ISBN: 9635394608 · Fordította: Réz Ádám · Illusztrálta: Josef Lada
>!
Ciceró, Budapest, 2002
904 oldal · ISBN: 9635393989 · Fordította: Réz Ádám

17 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Švejk · Makedóniai Fülöp

Helyszínek népszerűség szerint

Milevsko – Květov – Vrǎz – Malčin – ČiŽová – Sedlec – HoraŽdovice – Radomyṥl – Putim – Ṧtěkno – Strakonice – Volyň – Dub – Vodňany – Provitín


Hirdetés

Kedvencelte 84

Most olvassa 47

Várólistára tette 226

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
4.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
szanoca könyve Jaroslav Hašek: Švejk
>!
600 Ft ★★★★★ Eladó
szgone könyve Jaroslav Hašek: Švejk
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
Alkony könyve Jaroslav Hašek: Švejk
>!
800 Ft ★★★★★ Eladó
Wéber_Kati könyve Jaroslav Hašek: Švejk
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
apa970 könyve Jaroslav Hašek: Švejk
>!
1.700 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
mosolygo_marti2 könyve Jaroslav Hašek: Švejk

Kiemelt értékelések

+
>!
György_Dragomán I
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Évente újraolvasom. Nagyon sokszor csak felcsapom valahol és beleolvasok. Annyira fontos könyv nekem, hogy amikor házasságunk hajnalán megtudtam, hogy a feleségem nem olvasta, rögtön felolvastam neki az egészet, mert úgy éreztem ezzel még szilárdabb alapra helyezhetem a kapcsolatunkat. Legjobban a befejezetlen történeteket szeretem benne, szerencsére tele van ilyenekkel.
Hangoskönyv is készült belőle, Benedek Miklós olvassa zseniálisan.

1 hozzászólás
+
>!
ddani P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Joseph Heller elmondása szerint sosem írta volna meg A 22-es csapdáját, ha nem olvasta volna Hasek regényét; a regényt, ahol egy részegen álomba szenderülő szereplő fejét éppen a Decameron egy példányára hajtja, tévedésből, mivel a Bibliának véli… Nekem pedig az Ezeregy éjszaka meséit idézi még fel a könyv szerkezete, az egymásból egymásba nyíló anekdotális történetek, az ezek kaleidoszkópján át (talán) meglepő élességgel ábrázolt élet és társadalom. Ami leginkább figyelemreméltó ebben (és egyébként) a (többi felsorolt) könyvben, ahogy a történetekből kibomlik a humor, és nevetség tárgyává válik minden. Ráadásul mindezt a legtárgyilagosabb fapofával adja elő Svejk, akinek magyar hangja Réz Ádám által lett emlékezetessé, a közös monarchiás nyelvezet bravúros kiaknázásával.
Mindenesetre egyedi figura Svejk, és Hasek kétségtelenül nagyot alkotott egy megunhatatlan műfaji hagyományon belül. A szerencsés idióta, aki egyben életművész, krónikás (vagy krónikus) mesélő és életművész, a maga mániákus adomázásával mindent folyton kontextualizál és példálozva is ellenpontoz. Két lábon járó önellentmondás a derék katona: jámbor engedelmességgel követi imbecilis és szadista feletteseinek minden agyament utasítását, miközben saját bumburnyák együgyűsége maszkja mögött egy buddha lakozik: a bolond, akinél normálisabb nincs az egész hadigépezetben. Valami hátborzongató flegmával hárítja el Svejk a túlélését fenyegető veszélyeket, amelyek mind az általa szolgált cs. kir. erőszakszervezet felől üldözik: külső ellenség nem is jelenik meg a könyvben, és persze nincs is rá szükség.
Talán nem meglepő, hogy az anarchista Hasek az embertelen és totalitárius elnyomás kitörési pontjaként épp a belülről bomlasztást, a szubverziót jelöli ki. Az intézmények ismertetése és teljesen hihető, ám kontextuálisan is fokozottan szatirizálása meglehetősen részletes, az állam, az egyház és az erkölcs gyakorlatilag minden konvenciója és álszentsége porig rombolja magát már a frontvonalak mögött. A társadalmi rend így lényegében kitermeli saját paródiáját, hiszen Svejk a maga jóhiszemű, humánus alázatával és demonstratívan kompromisszummentes patriotizmusával a világháborús monarchia normáinak formálisan tökéletesen megfelel. Emellett persze patent hülye, erről papírja is van, bár az természetesen nem menti föl semmilyen kötelesség vagy szolgálat alól. A derék reumatikus Svejk eleve veteránként indul harcba a császárért, tolószékben, mankóval. Másrészt feltűnően szeretetreméltó és normális, miközben a háborús erőfeszítést vezénylő és végrehajtó szereplőgárda többnyire különféle dühöngési stádiumokban levő őrültekből áll. Annyira életszagú, közérthető és abszurdan realisztikus az egész, hogy a rengeteg és többé-kevésbé összefüggéstelen adoma és anekdota, lódítás, konfabulálás és fikció egy bölcs bolond szájából összeáll: a valóság meséje így változik dehumanizált és nyomasztó őrületből valamiféle teljesebb igazsággá.

3 hozzászólás
+
>!
VERDI
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Már éppen három napja szenvedek vele. 100 oldalt olvastam.
2 * a humornak, a többi az unalomnak.

Vicces néha, de unalmas. Egysíkú, azt várom/ vártam hogy na most na most, aztán 100 oldal után belelapoztam úgy 300 ig, és ugyan olyan módban pörög tovább. Néha már idegesített ez a töketlenkedés.
Nincs bennem az a tűz az a lökés, a könyv sem nagyon tett meg dolgokat azért, hogy igen, ezt végig tudnám olvasni.

Egyszerűen untam. Nem bírnám, nem bírom elolvasni. Ezen jobban szórakozott az író, velem meg a könyv, lefárasztott, de nem a jó értelemben.

2 hozzászólás
+
>!
eeszter 
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Öt éve már egyszer elkezdtem olvasni, de valahogy a közepénél megakadtam, és azt is tudom, hogy miért. Nagyon tetszett a könyv eleje, lenyűgözött a humora, viszont a közepére úgy éreztem, hogy fogy a lendülete. Most újra elővettem a kötetet, és rájöttem, hogy nem is sok az a rész, amit visszaesésnek éreztem, mert utána újra megerősödik, és végig hozza a fantasztikus humort.

+
>!
ponty
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Élvezetes és végeérhetetlen katonamesébe bújtatott kórkép, tele bájosan idióta szereplőkkel. Svejk olyan hős, aki nem hajlandó tudomásul venni, mi zajlik körülötte, mert féllábon állva is erősebb minden őt próbára tévő, zavaró életkörülménynél, és az összes őt móresre tanítani igyekvő, fogát csikorgató sült bolondnál. Kedvencem Biegler kadét volt, mert: Miközben számtalanszor meghúzta a vízöblítéses klozett fogantyúját, s a víz dübörögve lezúdult a csészébe, Biegler kadét behunyta a szemét, s azt képzelte, hogy csatazajt, lódobogást és ágyúdörgést hall.

+
>!
pwz ISP
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Könyv és film szerves része az egyetemes „Švejkizmusnak” :D

+
>!
blianhun
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

– Még nem ismersz, de majd megismersz!
Végre megismerkedtünk! A kedvenceim Otto Katz, Dub hadnagy és Baloun.

+
>!
Nauglamír
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Lassan, de biztosan a végére értem. A reakció? Tetszett is meg nem is, unalmas volt meg nem is, hosszú is volt meg nem is.
Szerintem a tényleges cselekménye elég kevés, sok benne az olyan információ ismeretlenekről, amik érdektelenek az olvasók számára. A poénok elég szárazak, de némelyik még emészthető.
Engem inkább irritáltak a karakterek, mint szórakoztattak volna. Ha ez egy cseh görbetükör akart lenni, akkor sokat kellene még hajlítani rajta, ha háborús akkor cselekményt vinni bele, ha meg groteszk akkor több komolyságot.
Összessében nem volt rossz, de nekem ez unalmas.

+
>!
dr_Eminens
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Már az első pár oldal után instant favorit lett, A 22-es csapdájára emlékeztetett (márpedig annál számomra nem nagyon van jobb könyv). Vicces, abszurd, végeláthatatlan anekdoták sora, semmi sem szent, minden és mindenki pellengérre kerül. (Otto Katz, az alkoholista tábori lelkész a legnagyobb karakter!)

Az elején azt gondoltam, simán öt csillag lesz, de kb. 400 oldal után önismétlővé válik, ugyanazok a szereplőtípusok tűnnek fel sokadjára (az alkoholista, az idióta, a bürokrata…) és ami az elején vicces volt, elveszti a frissességét. De sajnálom, hogy Hasek már nem tudta befejezni; kíváncsi lettem volna, hogyan viselkedtek volna Svejkék, ha valódi harcban találják magukat…

+
>!
Roli
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Se füle se farka, amihez képest meg hosszú.
Jól jellemzi, hogy simán elolvastam 200 oldalt a második kötetből, és csak véletlen vettem észre, hogy nem is az elején kezdtem. Sok benne a fecsegés, amit nem szeretek, és amivel Svejk nem csak a többi könyvbeli szereplőt fárasztotta le, hanem engem is. Az egyéves önkéntes is keveset szerepel, őt jobban bírtam, egy Marek című könyv lehet jobban tetszett volna.


Népszerű idézetek

+
>!
Eszter01

– Mit gondol, Švejk, sokáig tart még ez a háború?
– Tizenöt évig – felelte Švejk. – Ez magától értetődik, mert egyszer már volt egy harmincéves háború, és most kétszer olyan okosak vagyunk, mint azelőtt, tehát harminc osztva kettővel, az tizenöt.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Kapcsolódó szócikkek: Švejk
+
>!
Chöpp 

Ha mindenki csak jót akarna a másiknak, már rég agyonverték volna egymást az emberek.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
psn

Akár így volt, akár úgy volt, valahogyan mindig csak volt, hogy sehogyan se lett volna, úgy még sohasem volt.

Švejk kalandjai Királyhidán

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
alaurent MP

Míg én ültem, a kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is, a kantinban nem volt szabad újságba csomagolni se a virslit, se a kvarglit. Attól fogva a katonák elkezdtek olvasni, és a mi ezredünk lett a legműveltebb. Elolvastunk minden újságot…

70. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Kapcsolódó szócikkek: kvargli
+
>!
psn

– Nem gondoltam volna – mondta –, hogy tíz évre ítéljenek egy ártatlan embert. Hogy egy ártatlan embert öt évre ítéltek, olyat már hallottam, de hogy tíz évre, az sok egy kicsit.

Švejk ismét otthon, miután kitört a bűvös körből

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
Nauglamír

Igazán nem tudom, miért olyan dühösek a bolondok, hogy ott tartják őket. Ott az ember meztelenül lefekhet a padlóra, üvölthet, mint a sakál, dühönghet és haraphat. Ha valahol kint a sétatéren csinálná, mindenki csodálkozna, de odabent ez a legtermészetesebb dolog a világon. Olyan szabadság van ott, amilyenről még a szocialisták se álmodtak soha.

40. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
legrin SP

– Reggel magát a büntető bíróságra viszik – hangzott a válasz.
– Hány órakor nagyságos uram? Nehogy, isten őrizz, elaludjak.
– Mars ki! – ordított rá Svejkre aznap már másodszor az asztal túloldaláról.
Visszafelé menet rácsos ablakú új otthonába, Svejk odaszólt a rendőrnek, aki kísérte:
– Úgy megy itt minden, mint a karikacsapás.
Miután bezárult mögötte az ajtó, rabtársai elárasztották kérdéseikkel, mire Svejk vidáman így felelt:
– Éppen bevallottam, hogy valószínűleg én öltem meg a Ferdinándot.

29. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
Eszter01

Az olyan emberek, akik megbotránkoznak egy erős kifejezésen, gyáva kutyák, mert elképednek a való élettől, és éppen az ilyen gyenge emberek ártanak a legtöbbet a kultúrának és a jellemnek is. Ezek túlérzékeny babák gyülekezetévé nevelnék a nemzetet, egy olyasféle álkultúra önfertőzőivé, amilyet Szent Alajos képviselt, róla ugyanis azt írja Eustachius barát, hogy amikor Szent Alajos meghallotta, hogy egy férfi nagy zajjal kiereszti a szeleit, mindjárt sírva fakadt, és csak egy imától vigasztalódott meg.

248. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
Chöpp 

Nem lehet mindenki okos, óberlajtnant úr – mondta Svejk meggyőzően –, kell, hogy a hülyék kivétel legyenek, mert ha mindenki okos volna, akkor annyi ész volna a világon, hogy attól minden második ember teljesen meghülyülne.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

+
>!
eeszter

– Ezeknek a napfoltoknak tényleg nagy a jelentősége – szólt közbe Švejk –, egyszer feltűnt egy ilyen napfolt, és engemet még aznap elvertek a nuslei „Banzet” kocsmában. Attól fogva, ha elmentem valahová, előbb mindig megnéztem az újságban, hogy nem-e bukkan fel megint egy ilyen napfolt. És ehogy felbukkant, isten veled, Mári, nem mentem sehová se, és csakis úgy éltem túl. Mikor az a Mont-Pelée tűzhányó elpusztította az egész Martinique-szigetet, egy professzor azt írta a „Národní politiká”-ban, hogy ő már régóta figyelmeztetteaz olvasókat egy nagy napfoltra. Csakhogy a „Národní politiká”-t nem kézbesítették ki idejében arra a szigetre, és ennek ott azon a szigeten meg is itták a levét.

182. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Franz Kafka: A kastély
Franz Kafka: Az elkallódott fiú
Franz Kafka: Amerika
Libuše Moníková: A homlokzat
Franz Kafka: Töredékek füzetekből és papírlapokról
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Franz Kafka: A per
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Milan Kundera: Tréfa