Facebook Twitter RSS

A regény hőse, mint az alcím is állítja, egy "derék katona". Furcsa tisztesség a Švejké: részt vehet az első világháborúban, először a hátországban (katonai fogdákban és egészségügyi intézményekben), majd a fronton, végül fogságban. ő a készséges kisember, aki roppantul igyekszik a tisztesség és becsület látszatát kelteni, azonban menti a bőrét, mégpedig úgy, hogy addig hülyéskedik, amíg a bolondok közé zárják, mert tohonyaságaival és furfangjaival terhére van a katonai feljebbvalóinak.

A szatírikus regény, amely ezt az alakot teszi hősévé, háború- és monarchiaellenes élű. A panoptikum, melyet az író és a monarchia militarista világából felvonultat, gyilkos, megsemmisítő nevetésre készteti az olvasót. A dicsőséges "csihi-puhi" anekdotafűzérszerűen kibontakozó, javarészt Švejk által kommentált története: az esztelenségnek, a fegyelmezés gépies, lélektelen formájának, a korlátoltságnak, a kakasdombon is kiélhető cezaromániának, az alkoholizmusnak eseményéből áll össze. Švejk észjárása a cseh nép történeti tapasztalatait sűríti, leleplezi a háborút, a császárság kórhadt rendszerét és általában az emberi ostobaságot. A népi – sokszor naturalista – nyelvezetű dialógusok szatírikusak, állandó feszültséget, folyamatosságot teremtenek, egybeötvözik a sok-sok epizódot. Hasek hősének passzív rezisztenciájában zseniális írói készséggel jelenik meg a sajátos cseh kispolgári világ. A regény befejezetlenül maradt, ám így is egésznek tűnik.

Magyarul először Karikás Frigyes fordításában látott napvilágot, külföldön, a két világháború között. A teljes és hiteles fordítás (Réz Ádámé) 1956 óta jelenik meg.

Borítók (5)

Kívánságlistán

Top értékelések

birogeri 1 éve 1× kedvenc
→ 2009. július 31., 00:56

Svejk kifogyhatatlan oda-nem, de mégis odaillő történetei, a link bajtársak, a részeges és agresszív elöljárók és a legvéresebb történeteket is időjárásról szóló beszélgetések hangnemében előadó hangvétel az, ami megteremtette a svejkség fogalomkörét.

HAri P több mint 1 éve 1× kedvenc
korábbi olvasás

Az ostobaság tipikus szatíráján keresztül a láttatja a megkergült kort ( I. vh.)
A hülyeség olykor túlélőcsomag;)

Gelso translation missing: hu, datetime, distance_in_words, almost_x_years
→ 1990. november 10., 09:58

nem emlékszem, hogy befejeztem-e, azt viszont tudom, hogy gimiben részleteket olvasgattam belőle

pomogács 1 hónapja
→ 2010. augusztus 3., 22:52

Mások lelkesedését hallva ennél jobbra számítottam,ám mégsem mondanám rossz könyvnek.Jó-jó,csak néhol fárasztóan hülye szegény.Nem lesz kedvencem, ám lehet, hogy évek múlva előveszem újraolvasásra, hátha akkor jobban megfog.

dorcika 7 hónapja
→ 2010. február 12., 12:31

Nagyon tetszett, kár, hogy Hašek nem tudta befejezni :(

♣Thorpapa♣ 6 hónapja
→ 2010. február 26., 08:36

jó, könyv:) aki akarja olvassa el……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Jólvanna:P Vicceltem:)
Tény, hogy végigröhögi az ember, mert kegyetlenül hülye szegény Svejk:) Kalapom emelem az író előtt, mert ennyi f@szságot összeírni képtelenség:) egy picit fura volt, hogy sokszor szerteszét ágazott, és 10 oldal után már nem is tudtam, hogy ezt is meséli valaki, vagy már a történet folytatódik. Tényleg kár, hogy nem lett befejezve, kíváncsi lettem volna milyen ökörségeket csinál még szegény Svejk.

matraimelinda 12 hónapja
→ 2009. szeptember 19., 15:21

Elejétől a végéig könnyesre kacagod magad!:)
Egyedülálló!

csongi 1 éve
korábbi olvasás

Életem egyik legviccesebb könyve. És mindig éhes lettem olvasás közben…

Hendrix42 több mint 1 éve
korábbi olvasás

Alapmű… fergetegesen jól szórakoztam rajta :)

okoskolbasz több mint 1 éve
korábbi olvasás

Tengap fejeztem be, de nagyon sajnáltam, hogy vége lett. Teljes képet adott az emberi hülyeségről, ami kortalan. Akár ma is játszódhatna. Ajánlom mindenkinek, mert felhőtlen szórakozás! :)

Top idézetek

limErick 9 hónapja 2× kedvenc

A háborús dicsőséghez vezető útnak ez volt a receptje: este hatkor a katonák krumplis gulyást kapnak, fél kilenckor a legénység kikakálja magát a latrinán, és kilenckor aludni tér. Ilyen hadsereg elől rémülten menekül az ellenség.

pomogács 1 hónapja

Svejknek eszébe jutott,hogy legjobb lesz, ha szabályszerűen jelentkezik az őrnagy úrnál, s ezért erélyesen elkiáltotta magát:
– Őrnagy úrnak jelentem alássan, létszám egy lecsukott ember, egyébként nem történt semmi.

limErick 9 hónapja

Csak természetes, hogy ugyanakkor nem feledkeztek meg a legénységről sem, amelynek szágóadagját fejenként egy dekagrammal csökkentették, ami annál is rejtélyesebb volt, mivel a hadseregben még soha senki se látott szágót.

Nincsenek linkek.