40. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Égigérő fű 88 csillagozás

Janikovszky Éva: Égigérő fűJanikovszky Éva: Égigérő fűJanikovszky Éva: Égigérő fű

Az ódon házban recsegő falépcső vezet az emeletre, a lépcsőforduló színes üvegablaka alatt oroszlános pad áll, és a betoppanó vendég óhatatlanul titkok után szimatol. Csuda dolgok történnek a régi házban. Valaki sírdogál a szigorú és rejtélyes Kamilla kisasszony bezárt ajtaja mögött. Poldi néni óriási meglepetést tervez Poldi Bácsi nyugdíjazásának napjára. És vajon miért lyukasak mind a szalmaszálak?

Janikovszky Éva könyveinek címe, egy-egy mondata mára már szólássá vált, az Égigérő fűből sikeres film készült, feledhetetlen színészek közreműködésével. Réber László, az írónő állandó rajzolópárja groteszk, mulatságos illusztrációival nagyszerűen eleveníti meg a történet szereplőit.

Korábban „Málnaszörp és szalmaszál” címmel jelent meg: http://moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-malnaszorp-es-szalmaszal

Eredeti megjelenés éve: 1970

Móra, Budapest, 2012
94 oldal · ISBN: 9789631191837 · Illusztrálta: Réber László
Móra, Debrecen, 2011
94 oldal · ISBN: 9789631189063 · Illusztrálta: Réber László

Uzsonna

Címzett: Központi Gratuláció- Dicséret- és Elismerésbejelentő Hivatal (GRADICSEL)
Ügyintéző: Kamilla kisasszony

Tisztelt Cím!

Ezúton szeretném bejelenteni Önöknek, mint legfőbb illetékeseknek, hogy elolvastam Janikovszky Éva Égigérő fű c. könyvét (korábban Málnaszörp és szalmaszál címmel jelent meg), és szeretném minden elismerésemet kifejezni ezen könyv iránt. Kiemelném, hogy az Önök létezéséről is ebből a műből értesültem, ezért külön köszönet jár az írónőnek.
Kérem tájékoztassanak ügyfélfogadási rendjükről, mert mindenképpen személyes tiszteletemet szeretném tenni Önöknél!

Tisztelettel:

Egy Megvidámodott Olvasó

Ui.: Segítségüket kérem Szeged Bolyai utca Paripa utcának való átnevezésének ügyében. Ne legyen többé titok, hogy a 19. számú ház rejti azt a sok titkot, amelyekről fent nevezett könyvben szó esik és minden bizonnyal segítenek megértetni a NAGY TITKOT is velünk: hogyan érdemes élni.

jeno

Úgy hiányoznak a mai gyerekek (és felnőttek) polcáról az efféle könyvek, mint Poldi bácsinak az a szép zöld gyep.

És szégyellje magát az elmúlt 20 év összes kulturális minisztere, ifjúsági államtitkára, MTV-elnöke a teljes udvartartásával együtt, hogy ma már nem készülnek olyan gyerekfilmek, mint Janikovszky Éva e szuper könyvéből. Azt hiszem, én itt kezdeném a reformokat.

bozs P

Sokáig nem tudtam, hogy a film J.É. könyvéből készült. Amíg olvastam állandóan a film kockái pörögtem a szemem előtt, de mint tudjuk a film nem ugyanaz, mint a könyv és ez ebben az esetben is így van. Ullmann Mónika arca viszont kitörölhetetlen az agyamból, mint „síróbaba”.
Aranyos történet, helyes idősekkel, nehéz eset középkorúakkal, szeleburdi fiatalokkal és rettentő édes gyerekekkel. Éva néni ismét belopta magát a szívembe.

fülcimpa

Elkerülhetetlen volt, hogy ne lássam magam előtt a filmszereplőket olvasás közben. Rajz János, Fónay Márta, Drahota Andrea, Ujlaki Dénes, Dajka Margit, Zenthe Ferenc, Harsányi, Szombathy, Gyabronka és a két kis embert alakító gyerekek. Na és ami a legszebb, LGT a főcímzene, Presser írta a zenéjét! „A két Holovász!” "Mindenütt jó, de legjobb itthon!" Ahogy csúsztak-másztak a bútorokon… Hihi! Szuper forgatókönyv született belőle.
Annyira emberi, annyira egyszerű, annyira klassz kis történet. Réber László a könyv illusztrátora pedig húz 5-6 vonalat, semmi extra, és mégis óriási rajzai vannak!

Jeffi ×SP

Hát, hogy mennyi titok van egyetlen háztömbben, egyetlen hét alatt! Minden esetre borzalmas lehet, naphosszat csak a rosszat hallani, roppant pocsék munka lehet, nem csoda, hogy megsavanyodik benne az ember. Nagyon kedves történet, nagyon szeretni való szereplők. :)
A szenesembertől nem kell félni ;) :D

worsi A×SP

Jólesett a lelkemnek ez a könyv a záróvizsgára készülés közepette esténként. Kedves, szívet melengetős, megmosolyogtatós.

Morn

Ez de aranyos! Meg kéne nézni a filmet is, bár lehet, hogy láttam, vagy ezt olvastam korábban, mert a sztori nagyon ismerős volt. :) Tetszett Misu, aki mindenhol ott volt, akkor Dezső Dezső, akivel nem kicsit csesztek ki a szülei névválasztás terén, a folyton lekváros kenyereket kenő Poldi néni, a kis tetőtől hajzatáig vörös/piros Síróbaba. Csak a gyepről ábrándozó Poldi bácsi és Kamilla kisasszonnyal voltak egy kis gondjaim. A Fiatalok is dejó fejek voltak! No meg Berta néni, azzal a fura lakással és a szegény idős hölgy panaszával. :)
Jó kis Janikovszky-humor, gyerekkori emlékek felidézése, titkok titkokra való halmozása… jóféle. :)

Anó

Poldi néni, Poldi bácsi, Misu, Síróbaba…."csak az a szép zöld fű…!"
Az én korosztályomból aki ezeket a hívószókat ill. ezt a mondatot hallja, biztos, hogy az Égigérő fű című filmre gondol:) A szőke kisfiúra, Hintsch Gyurira és Ullmann Mónikára, akik" mindent elintéztek", Rajz Jánosra, aki annyira örült a fűnek az öreg ház udvarán…
Most végre elolvastam a könyvet is, nem okozott csalódást. Ráismertem Janikovszky Éva stílusára, amit annyira szeretek:)
S azt hiszem, magam is szívesen üldögélnék az oroszlános padon, ahol minden fontos dolgot meg lehet beszélni….!

Tiger205

Örök kedvenc.
A film is jó, feledhetetlen alakításokkal (és kicsit más témavezetéssel (uszoda a fűvel, Holovácz 1 és Holovácz 2, stb.) de a könyv az igazi!
MINDEN gyereknek, és pedagógusnak el kellene olvasnia!!!

(Jön a szén, csúszik!)

HAri P

Szép emlék. Mind a gyereknek és felnőttnek való, szórakoztató, könnyed, olvastató stílus miatt mind a törődünkegymással hangulatért, ami valljuk meg egy mai lakóközösségben nehezen érhető tetten.

(E-bookos málnaszörp és szalmaszál címen futó verzió újraolvasása)

fülcimpa

Misu nem szerette az olyan öreg néniket, akik úgy versenyeznek a gyerekekkel, hogy szántszándékkal hagyják nyerni. De Bertamama nem ilyen volt.
Stopperórás málnaszörpivó-versenyre hívta ki Misut, és egy teljes poharas elsöprő győzelmet aratott fölötte. Az eredmény pontosan három és fél pohár: két és fél pohár lett Bertamama javára.

37. oldal Móra, 2009

madárka

Misu arra gondolt, hogy az ilyen piros lányok teljesen kiismerhetetlenek. Például nem
szereti, ha megkérdezik tőle, hogy mi újság, viszont ha nem kérdezik, akkor mindig szívesen elmeséli.

fülcimpa

S mire elfogyott a két lekváros kenyér, Misu azt is megtudta, hogy a PAGOBAJ a Központi Panasz-, Gond- és Bajbejelentő Hivatal, ahová az emberek csak akkor fordulnak, ha bánatosak, szomorúak, bosszúsak, mérgesek, dühösek, és ilyenkor panaszkodnak, árulkodnak, feljelentenek és elégtételt követelnek.
Mennyivel könnyebb a gyerekeknek a dolga! Ha valami bajuk van, akkor vagy a mamájukhoz szaladnak, vagy sírni kezdenek, hogy meg foglak mondani a tanító néninek. Esetleg még egyszerűbben intézik el a dolgot. Már aki verekedős.

31-32. oldal Móra, 2009

Morn

Egy óra ebédidő
Nekem sokat kell ennem

33. oldal (Móra, 2000)

worsi A×SP

Poldi néni és Poldi bácsi a földszint kettőben lakott sok-sok virág között. Poldi néni meg a virágok egész nap itt laktak, de Poldi bácsi csak késő délutántól másnap reggelig, mert napközben a parkot őrizte a város másik végében.

worsi A×SP

Kamilla kisasszony éppen a zöld gyep emlegetésekor futott be, kipirulva, kezében két bevásárlószatyorral. Amikor meglátta az ablakban Síróbabát, csak azért nem csapta össze ijedtében a kezét, mert mindkettő tele volt.
– Jaj, hogy erre nem gondoltam! Hogy is nyithattad ki az ablakot?! Hát megfázol ott nekem, és bemennek a legyek, a pókok, a szúnyogok! Várj csak, majd elmesélem neked, hogy milyen beteg lett egyszer egy néni a pókcsípéstől!
Zörgött a kulcscsomó, és a földszint három ajtaja-ablaka bezárult. Misu keresett egy pici pókot Poldi bácsiék repkényének levelei között, és odasúgta neki:
– Ne törődj vele!

graphoman

Mert igaz, hogy még gyűjtötte a titkokat, de már nem gondolta azt, hogy minél kevesebben tudnak róla, annál többet érnek. Az a titok, amiről nem beszélhetett Síróbabával, valahogy kevesebbet ért.

deardurr

– Csakhogy itt vagy, drága Poldikám! Már el sem tudtam képzelni, hogy hol lehetsz! – Poldi néni is mindennap ezt mondta, pedig Poldi bácsinál pontosabban senki sem jöhetett haza. Hozzá lehetett igazítani az órát, hat óra tíz percre.

16. oldal (Móra 2000.)

t_kmaria P

– Még hogy te verekedős lennél? Sose törődj vele, Misukám! Kamilla kisasszony nem rossz ember, csak nagyon félős. Folyton tart valamitől, azt hiszi, hogy mindenki rossz. No, fel a fejjel kisfiam!

worsi A×SP

A ház, ahol Dezső bácsi lakott, nagyon régi lehetett. Még szú is volt benne, igaz, hogy csak az emeletre vezető falépcső korlátjában.