!

Aranyeső 244 csillagozás

Janikovszky Éva: Aranyeső Janikovszky Éva: Aranyeső Janikovszky Éva: Aranyeső Janikovszky Éva: Aranyeső Janikovszky Éva: Aranyeső Janikovszky Éva: Aranyeső

„Több mint húsz éve írtam ezt a regényt. Nagyon sok minden változott azóta, például megszülettek a könyv mai olvasói. Azonkívül: a Rákóczi úton nem jár villamos, megépült a metró, gyorsvasút lett a HÉV, másmilyen a Belváros, s az ápolónőképzés formái is módosultak. Mások az árak, másmilyen a divat, növekedtek az igények. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb nem változott. Nem változott a pályaválasztás buktatókkal teli, gyakran csalódásokat tartogató útja, ma is gyakran átélik a fiatalok azt a fájó ütközést, amellyel a jövőről szőtt illúzióik a valósággal szembesülnek. Nem változott – sőt rövid háttérbe szorulás után újra divatba jött – az érzelmek elsőbbsége az emberi kapcsolatokban. Talán nem így beszélnek egymással a mai szerelmesek, mint e könyv fiataljai, azonban azt remélem, hogy ugyanúgy éreznek. Nemcsak szerelemet, hanem szeretetet, haragot, barátságot, szánalmat, megbánást, örömet, csalódást is. Hogy így van-e, ezt majd az olvasók döntik el” – írja könyve harmadik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1962


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 57

Most olvassa 13

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó
Chuti könyve Janikovszky Éva: Aranyeső

Kiemelt értékelések

+
>!
mama_gold
Janikovszky Éva: Aranyeső

Janikovszky Éva eddig valamiért kimaradt nálam. Kár, de ígéretet teszek ezúton, hogy mielőbb pótolom! Ez a regény számomra valami csoda volt. Imádtam Ágnest, Esztert, Andrást. Már az elején Kornél valamiért nem volt szimpatikus, aztán ki is derült, hogy egy gerinctelen alak. Viszont András az „álompasi” :) Többször meg is sirattam egy-egy jelenetet, a lényeg, hogy nehéz kitalálni milyen pályát válasszon az ember magának, de valóban az ápolónőség hivatás, és szeretni „kell” !
Úgyhogy „Nem baj, akkor sem kell létra! ” :DD Imádtam!
Köszönöm @f_andi: a kihívást :) Jöhet a többi, és hát a fő cél, a gyönyörű plecsni, miközben az ember belefeledkezik az írónő remek műveibe.

7 hozzászólás
+
>!
Valcsa
Janikovszky Éva: Aranyeső

Az írónőt erről a regényíró oldaláról én még nem ismertem, de azt kell mondjam, ez is nagyon jól állt neki, szerettem minden egyes sorát ennek a könyvnek.
Ágnes eleinte nem volt szimpatikus, Kornél nem volt rá jó hatással csöppet sem… Aztán ahogy rálelt a saját útjára, sokkal szerethetőbbé vált. :) És mi tagadás, én is beleszerettem kicsit Andrásba… :))
Jár egy pacsi Ágnes osztálytárs/szobatársának is, Véber Valinak, akivel nemcsak a keresztnevünk egyezik, de ő is naplót ír (mint ahogy teszem én is 14 éve). :D
Döbbenetes egyébként, hogy mennyit változott azóta az egészségügy helyzete (elég, ha Kornél és a „hálapénz” esetére gondolunk), és hogy a lényeg mégis mennyire változatlan! Aki ápolónő szeretne lenni, nekik ez bizony kötelező olvasmány! :)
Rég olvastam már ehhez hasonló, ifjúsági lányregényt, de ez most nagyon jól esett. Kedvenc lett. :)

+
>!
Mariann_Czenema P
Janikovszky Éva: Aranyeső

Olvasás közben és utána is azon gondolkodtam, hogy mennyire hasonló és mégis más Szabó Magdához, illetve Janikovszky Évához való viszonyom.
Mindketten ismerőik az emberi léleknek, de míg Magduska kissé fellengzős témaválasztásaiban, Éva néni mindig annyira hétköznapi, ismerős dolgokról ír, hogy az alaptörténések segítik a beleélést, érzést, és nem a bravúros írói stílus. Mert hát messze nem ugyanaz a kifejezésmód, de most oly sok fajsúlyos kötet után, pont erre volt szükségem.
Azt hiszem pár év múlva újra elő fogom, fogjuk venni, ha gimnáziumba kerül majd a nagylányom a kezébe nyomom. Mert leginkább ekkor lett volna jó megismerkedni ezzel a regénnyel, 14-16 évesen; talán akkor az én életemből kimaradt volna „Kornél”
Jó volt, szerintem időtálló, kortalan történet, mert tényleg nehéz megtalálni kinek-kinek a saját útját :)

+
>!
Roni_olvas P
Janikovszky Éva: Aranyeső

Próbáltam megszámolni, hogy hanyadszor is olvastam el…nem tudom….valahol az öt és a tíz között elvesztettem a fonalat…:)
Tizenéves koromban az egyik kedvencem volt, bele voltam habarodva Andrásba – és mit adj isten, az első óóóóóriási szerelmemet is Andrásnak hívták :)
Aranyos, kedves történet, sokadszor újraolvasva is mosolyt csalt az arcomra :) És olyannyira elénk vetíti Ágnes és a többiek korát, társadalmát, a fiatalok mindennapi életét – minden társadalmi szinten –, hogy szinte úgy érezzük, mi magunk is ott vagyunk.
Szeretem na. Szeretem…:)

3 hozzászólás
+
>!
Morn
Janikovszky Éva: Aranyeső

Nagyon. Végig imádtam olvasni. Van valami a csíkos meg pöttyös könyvek varázsában, hogy az ember lelkének nagyon jólesik.
(És szerettem Ágnest! Végre egy könyv, ahol főszereplő és női szereplő kedvelés van egyszerre. :))

2 hozzászólás
+
>!
Rézangyal
Janikovszky Éva: Aranyeső

Buriiiiiiiiiiiiiián.
Persze ez a könyv is Anyukámtól örökölt csíkos kötetek közül való. Valaki azt írta, hogy jobban szereti Janikovszky Éva regényeit a kisebb, rövidebb műveinél. Nálam igazából mindegy, csak Janikovszky Éva legyen. Minden alkalommal elcsodálkozom, hogy hogyan is tudja így megfogalmazni, kitalálni a karaktereket. Hogyan tudja őket fejlődésre késztetni, hogyan fejlődik Ágnes. Az már csak hab a tortán, hogy minden lánynak kell egy András.

+
>!
morzsi
Janikovszky Éva: Aranyeső

Érdekes olvasmány volt, egy olyan világba, egy olyan Budapestre repített el, amit csak a nagyszüleim meséiből ismerek. Janikovszky Éva a ritkán elővett kedvenc íróim közé tartozik, és az Aranyesővel sem okozott csalódást: a történet lassan bontakozik ki, az egyre szimpatikusabbá váló főszereplő felnő a problémáihoz, a szerelmek csendesek és szépek, a szereplők felett nem ítélkezik sem az író, sem az olvasó, a tanulságok mégis levonhatók bárki számára.

+
>!
worsi A×SP
Janikovszky Éva: Aranyeső

Rég merültem el ennyire egy regényben. Hangulatában talán A tűzpiros üveggömböt juttatta eszembe.
Megmelengeti az ember szívét, mosolyra fakaszt.
És ezt is be kell szerezzem otthonra, hogy újraolvashassam, ha szomorú vagyok.

2 hozzászólás
+
>!
Dorabella
Janikovszky Éva: Aranyeső

Első e-könyv, amit a Kindle-n olvastam. Érdekes kicsit átfordítani ezt a történetet a mai világunkra. Mi változott? Mit tennének a szereplők, ha a XXI. században élnének? Ágnes és András közti kommunikációt biztosan megkönnyítené a mobiltelefon, de milyen jó olvasni, hogy hetente találkoznak, ha csak egy fél órára is, András akkor is beszalad a nővérképzőbe és beülnek a szomszédos kis kocsmába beszélgetni. Ma pedig leülnének a laptopjuk elé, és MSN-en pötyögnének egymásnak. Úgy szeretnék egy kicsit az ő világukban élni…
Janikovszky pont azt adta, amire vágytam. Aranyosak ezek a szereplők, imádom, ahogy a hibáival együtt megjeleníti őket. Mert szerencsére nem tökéletesek, és pont ettől lesznek olyan életszerűek.

5 hozzászólás
+
>!
TabulaRasa
Janikovszky Éva: Aranyeső

Nem lehet ötnél kevesebb csillagot adni erre a könyvre:), és nem lehet letenni, vagy abbahagyni az olvasását.

Nagyon sajnálom, hogy kamaszként kimaradt az életemből ez a könyv. Nem mintha ennyire kerestem volna az utamat, de azért még a mai napig is vannak kétségeim, és folyamatosan „finomítok”, de lehet, hogy ez már a kor követelménye is…

Mindenesetre a mai fiataloknak a könyvet mindenképpen el kellene olvasni, hogyan tanulhatnak alázatot egy szakma, vagy hivatás iránt, hogy rájöjjenek nem hullhat minden az ölünkbe, keményen dolgozni, tanulni, bizonyítani kell, és sok mindent le kell tenni azért az asztalra, hogy az embert megbecsüljék.

A szereplők nagyon életszerűek, hétköznapiak, és emiatt igazi EMBEREK, szerethetőek, és utálhatóak, olyan karakterek, akikkel mindannyian találkoztunk már életünk során, ezért is jó olvasni ezt a regényt.

És nagy közhelynek tűnhet, de a szülők, az idősek és akik igazán szeretnek minket, azok csak jót akarnak nekünk, még ha az igazság néha fáj is. De a pofonok (Ágnesnek a tényleges és átvitt értelemben vett pofonok is) hozzátartoznak a felnőtté váláshoz.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Róka

…annyi mindent összetéveszt az ember a szerelemmel, amíg meg nem ismeri.

22. fejezet

+
>!
psn

Mindegy, teljesen mindegy, hogy miről beszélnek, a szavak most csak arra valók, hogy körültopogják a váratlanul rájuk szakadt boldogságot.

+
>!
Róka

Ugyan miért van az, hogy az ember akkor szégyelli magát, amikor jó, és nem akkor, amikor rossz?

7. fejezet

+
>!
Sallyanne

Bár maga előtt is titkolta, szerette volna, ha egyszer valaki felriad az ő nyikorgó forgolódására, s álomittas csodálkozással megkérdi: „Hát te nem alszol?”
Mert mit ér az olyan álmatlan virrasztás – legyen az a legőszintébb fájdalom szülöttje –, amelyről senki sem tud? Sírni is csak úgy lehet igazán, szívből jövő keserűséggel, ha tanúja van könnyeinknek; a magányos ember hamarabb belefárad.

105. oldal

+
>!
Dorabella

Van az úgy, hogy az ember végignéz egy filmet, s csak jóval később érti meg azt, amit látott. Jóval később döbben rá, hogy amin nevetett, az tulajdonképpen sírni való, és amin meghatódott, az inkább nevetséges, mint szomorú.

6. fejezet

+
>!
Róka

…suttogta Zsuzsa olyan harsányan, hogy a túloldalon is hallani lehetett.

17. fejezet

+
>!
Dorabella

Hányszor mondták neki, hogy „majd visszasírod te még az iskolát! Addig van jó dolgod, amíg tanulsz!” Nem, nem a tanulást sírta vissza. Az odatartozását. Azóta csak teng-leng. Úgy él, mint egy vasúti váróteremben, ahol minden csak átmeneti, még a várakozás is. Az egyetemet várta.

3. fejezet

+
>!
Róka

A beszélgetés, mint egy sebzett madár, a földön verdes, elnehezülten.

15. fejezet

+
>!
Dorabella

[…] de ha a szívével van baj, az borzasztó, mert azt jelenti, hogy mégsem gyógyult meg, és olyan rettenetes mikor egy gyerek szívbeteg, hogy el sem tudod képzelni. Az ember szinte szégyelli magát, hogy egészséges…

20. fejezet

+
>!
anne_shirley

Furcsa, hogy az ember életében ilyen észrevétlenül történhet valami szörnyűség, a háta mögött, úgy, hogy nem is sejti.

146. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is