Az öt hajadon leánygyermekkel büszkélkedő Bennet család még nem sejti, hogy a szomszéd birtokot megvásárló ifjú, vagyonos nemesember és legjobb barátja akaratlanul is alaposan felforgatják majd a családtagok hétköznapjait. Mielőtt azonban minden arra érdemes, nemes jellem szerelmére találna, meg kell járnia az önmaga és a másik valódi arcának megismeréséhez vezető rögös utat. Egyhangú hétköznapok és ritka ünnepek, intrika és pletyka, szerelmi incselkedés és féltékeny bosszú története ez, amelyben egy ifjú hölgy eldönti, mindenki eszén túljár, és tűzön-vízen át megtalálja a boldogságát.
Jane Austen utánozhatatlan ironikus humora és a 19. századi Anglia tarka korrajza teszi páratlanul szórakoztatóvá az írónő legismertebb romantikus regényét. Aki látta a remek BBC-sorozatot vagy a legújabb mozifeldolgozást, az sem fog csalódni a már megkedvelt szereplők kalandjainak olvasásakor.

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
azt hiszem Kepes András mondta, hogy az édesanyja mondta erről a könyvről, hogy mikor milyen a hangulata- bús vagy vidám , akkor a könyv is ilyen. nahát: szerintem is
Mit írjak? Kedvenc. Austennek van humora, édesek a karakterei, és hát szeretjük Mr. Darcyt, még ha gőgös, öntelt ember is. Titkos vágyam pedig az, hogy egyszer valakit ezzel a mondattal visszautasítsak: „Ajánlatát semmiképpen nem öltöztethette volna olyan szavakba, hogy én kísértésbe essem elfogadni.” :)
Az adaptációkról: a BBC sorozat egyértelműen, a mozifilm óriási csalódás volt.
Nos, nekem az abszolút kedvenc. Minden megvan benne ami kell, romantika, egy kis dráma, egy adag humorral fűszerezve. Sírtam is, nevettem is…fantasztikus könyv :)
Az eddig olvasott három Jane Austen-regényemből ez volt a leggördülékenyebb, legjobb. Isteni a humora, és zseniális karakterekkel operál. Csodálatos volt úgyis, hogy kiskorom óta egy rakás adaptációt láttam már, és betéve tudtam a történetet oda-vissza. Sőt, az olvasás csak megerősítette bennem, hogy a BBC-s minisorozat lett a legzseniálisabb! :)
Szerettem :) Kicsit ugyan zavart, hogy képtelen voltam elvonatkoztatni a filmsorozattól, és folyamatosan "hallottam" Mrs. Bennett rikácsolását, meg Mr. Collins ájtatos hangját, de legalább megvolt az az előnye is, hogy azt is "láttam", ahogy Mr. Darcy nézni tud az ő szemével :)
Imádom a kor stílusát, a társadalmi kötöttségeket, és azt a tiszteletet amit akkoriban mutattak egymás iránt az emberek. Ezen felül pedig roppant szórakoztató és felüdítő a szereplők ügyefogyottsága.
Abszolút kedvenc, de ehhez azt hiszem nagyban hozzájárult a BBC sorozata. Az új filmes feldolgozását viszont Keira Knightleyval egyszerűen utálom. Az a nő annyira nem Elizabeth.
Jó sokat harcoltam ezzel a könyvvel, mindig ott figyelt a polcomról, néha levettem, belenéztem, de mindig félreraktam, mert valahogy Jane Austen stílusa sehogy sem tetszett.
Aztán nemrég elég rossz hangulatom volt, és jó lett volna olvasni valami romantikusat. Két nap alatt végeztem vele, teljesen elvarázsolt, a karakterei elképesztően jók. Csak azt nem értem, hogy hogy tudtam eddig ellenállni neki :)
Ez volt az első "komolyabb" mű amit a kezembe vettem a szokásos tini-gyermekregények után. Ez határozta meg a későbbi ízlésemet is. Örök kedvenc marad.:)
Az egyik kedvenc könyvem! Igazi klasszikus!
Top idézetek
A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.
Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.
– Ne köhögj már annyit, Kitty, az isten szerelmére! Kíméld kissé az idegeimet, tönkremennek belé.
– Kitty meggondolatlanul szokott köhögni – jegyezte meg az apja –, nem a kellő időben.
10. oldal (Európa könyvkiadó, 1979.)
Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.
A hiúság és a büszkeség két különböző dolog, bár e szavakat gyakran felcserélik. Az ember lehet büszke anélkül, hogy hiú lenne."
Kevés embert szeretek igazán, még kevesebbről van jó véleményem. Minél jobban megismerem a világot, annál elégedetlenebb vagyok vele.
– Vajon ki fedezte fel elsőnek, hogy a költészet milyen sikeres módon űzi el a szerelmet?
– Én mindig úgy tudtam, hogy a költészet táplálja a szerelmet – jegyezte meg Darcy.
– Talán akkor, ha a szerelem erős, izmos, egészséges. Ami máskülönben is erős, azt minden táplálja. De ha csak gyenge, vékonyka vonzalom, meg vagyok róla győződve, hogy egyetlen jó szonettől végleg elsorvad.
Olyan lassan jött rám ez a szerelem, hogy azt sem tudom, mikor kezdődött. De talán onnan lehet keltezni, amikor megpillantottam az ő gyönyörű pemberleyi birtokát.
III. könyv, 17. fejezet
-…Miért viselkedett úgy, különösen az első látogatásnál, mintha egyáltalán nem törődne velem?
– Mert maga komoly volt és hallgatag, s nem volt hozzám egyetlen bátorító szava.
– Olyan zavarban voltam!
– Én is.
– Legalább akkor beszélt volna többet velem, mikor eljött ebédre.
– Az beszél többet, aki kevesebbet érez.
Harmadik könyv, Tizennyolcadik fejezet, 330. o. (Lazi Könyvkiadó, 2006)