!

A postás mindig kétszer csenget 137 csillagozás

James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget
Könyvtár

– Azt hiszem, ők azok. Hárman vannak. – Hozd ide őket! Cora a szoknyája övébe dugta a pisztolyt, úgyhogy nem lehetett észrevenni, és kiment. Egy perc múlva zuhanást hallottam. Az egyik pasas volt. Felemelt kézzel lépkedtek hátrafelé Cora pisztolya előtt, és az egyikük elvágódott a küszöbön. Kinyitottam a fészer ajtajaát. – Parancsoljanak, uraim. Bejöttek. A kezük még fenn volt. Cora átadta a pisztolyt. – Mindnek volt revolvere. Az étteremben hagytam őket. – Menj inkább értük, Cora. Hátha még többen jönnek."

Eredeti mű: James M. Cain: The Postman Always Rings Twice

Eredeti megjelenés éve: 1934


Enciklopédia 3


Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 10

Elcserélné vagy eladná

>!
200 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
ficka könyve James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
kozmopilota könyve James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget
>!
300 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
KoF könyve James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Kiemelt értékelések

+
>!
Stone P
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Nálam a postás nemhogy kétszer, egyszer sem csenget. A halál már párszor kopogtatott, de még nem bírt elkapni. Frank-et, és Nick-et viszont sikerült neki. Emlékszem, hogy akárhányszor leadták a filmet, a Nicholson-osat, sosem nézhettem meg, még az elejét sem! Azóta sem láttam, de ezt rövidesen pótlom. Nagyon tetszik az írásmód, velős, semmi cicoma és 36-ban így leírni bizonyos dolgokat egészen biztos, hogy arculcsapás volt a prűd ámerikai társzardalomnak. Ez egy krimi, amiből megkapunk egy szelet rétegámerikát, a nihilizmusból kitörni vágyót és a csavargás szerelmesét, aki a végére csak rádöbben valamire, mert találkozott a nagybetűs, pofoncsapós érzelemmel. Még a szagokat is lehet érezni, olyan jól tudja szemléltetni a szűkszavúsága ellenére a környezetet. Szerintem ma is így élünk, ilyenek vagyunk, gyarló kis férgek, akik tekergőznek a napfény alatt.

1 hozzászólás
+
>!
Bélabá P
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Maradjunk annyiban, hogy nem volt egy pozitív példázatú történet… Elég jól megírta Cain mintha film pergett volna előttem végig. Láttam a kockákat, pedig magát a filmet nem néztem meg eddig. Ezután sem fogom, nem tetszett ez a bűnt felsorakoztató sztori.
Olvasva nem rossz, a film nem hiányzik.

+
>!
Frank_Spielmann I
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Odabasz.

Nem tudom, miért gondolják, hogy ez krimi, mikor nem az. A krimi arról szól, hogy van egy bűncselekmény (crime), és azt földerítik. Ezt persze lehet Columbósan is, hogy mi már előre tudjuk, ki volt az (lásd: Bűn és bűnhődés), de a lényeg maga a nyomozás. Hát itt nem ez a lényeg. Szerintem ez a könyv a szerelemről szól. Nem akarom lelőni a poént, de annyit mondok, akármilyen gyors tempójú könyv is volt ez, én az utolsó fejezet elé raktam volna két üres oldalt, hatásszünetként.

Mert minden könyvnek megvan a ritmusa. Én nem hiszek abban, hogy minden könyvet lassan, elmélyülve kéne olvasni. Hülyeség. Ha egy könyv arra késztet, hogy megálljak és elgondolkozzak rajta, isten a tanúm, megteszem. De nem fogom félbeszakítani az olvasást csupán azért, mert mások szerint csak lassan érdemes olvasni. Ezt a könyvet például gyorsan kell. Adja magát: 150 oldal, tele pörgős párbeszédekkel. Ha ezt lassan olvasod, elvész a lényeg, nem fog odabaszni, vagy legalábbis nem úgy. Vannak persze lassú tempójú könyvek, de ezek nem feltétlenül a leghosszabbak (bár a Háború és békét én a nagyon lassú könyvek közé sorolom), például a Karamazov testvérek, akármennyire is majd' 1000 oldal, hihetetlen tempót diktál, szinte lehetetlen megállni olvasás közben. Viszont ez nem jelenti azt, hogy jobb lenne a gyors tempó a lassúnál, mert ez hülyeség, kérem. Há' nem? Há' de! Mert attól, hogy a Beethoven egyik Vivacéja marha gyors, még nem lesz kevesebb vagy több az értéke, mint egy Largónak, ami meg egy temetési menet lassúságával megy előre. nem igaz? Az viszont biztos, hogy az ember fiatalon nehezebben olvassa a lassú könyveket, mint a gyorsakat. Ezért kell sokáig élni.

4 hozzászólás
+
>!
fülcimpa
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Én mondom nektek, ez egy hihetetlenül perverz történet. A betegesség végig lengi, ott lebeg fölötte és benne. Folyamatosan.
Csavarosan megírt, hiába agyalsz rajta mi lehet ez és ezután, kapsz egy jó nagy oldalba vágást jobbról. Aztán balról. A végén pedig bele a képedbe! Oda. És a szívedbe is… Egy ütést. Ami nagyon fáj. Aztán persze kérdezheted, miért így kellett történnie?
Ugyan, hiszen tudhatnád, a bűnösök mindig megkapják. Azt.
De lehetnének kivételek. Többen.
Mindegy, ez már itt így történt.

2 hozzászólás
+
>!
kvzs
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Feszes és kemény ez a könyv, mint egy hirtelen jött pofon.
Pillanatképek arról, hogy nem minden véletlen találkozás szerencsés, hogy az ember nem tudja megtagadni a lényegét, hogy néha csak meg kell elégednünk azzal amink van és hogy a legtökéletesebb tervbe is csúszhat hiba.

+
>!
robinson P
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Volt szerencsém előbb látni a filmet, még új korában, feliratozva, a Nicholson-Lange párossal. Zseniális volt… Nekem nem volt túlkoros egyik szereplő sem, sőt… az örök csavargó, megállapodni nem tudó, nem akaró fazont hozta benne, szerintem. Aki akár negyvenévesen is olyan bohém, könnyed, laza, mint huszonévesen. Az örök szabadság vágy, a szerelem, ami édesíti az életet. Lang pedig a kalandra, izgalomra kapható, picit unatkozó, fiatal feleség. Klassz páros! A könyvben kevesebb az erotika, illetve a film többet, jobban mutat. Nagyon tetszett, kedvenc ez is. Szeretem az olyan filmeket, amikre huszon év után is pontosan emlékszem… Az tuti adott valamit. A könyv is.

+
>!
n MP
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Cain történetének eredete az 1927-es Snyder-ügyre vezethető vissza. Abban volt postás is és csengetett. Az 1981-es David Mamet (forgatókönyv) filmben ennél több is volt. Itt a tépd ketté a blúzom és a magamévá tettem volt csak… no, én nem a postást hiányoltam a könyvből.
Csak hogy tiszta legyen a könyv címe és a többi…
http://olvasoterem.com/index.php/2010/07/mindenki-tudja-a-postas-ketszer-csenget/
A könyvben közel sincs annyi erotika, szex mint amennyit a film miatt beleláthatunk. De ez persze fantázia kérdése is. Az elsodró lendület a bűnös vágyak, a szerelem öl stb. ezek mindig nagyot dobnak egy könyvön. Meg az, hogy egy megtörtént sztorinak a „levonata”.
és a filmről egy vélemény ami nem egyezik az enyémmel:
http://santinofilm.blog.hu/2009/09/24/a_postas_mindig_ketszer_csenget_1

+
>!
z
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Az első fele nekem nagyon egyhangú és unalmas volt. Aztán amikor jöttek a csavarok, akkor már jobban ment az olvasás, de még mindig nem tetszett olyan nagyon. A végére viszont már sajnáltam, hogy ilyen rövid.

+
>!
Manni
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Valami postacentrikusabb történetre számítottam, de nem csalódtam. Illetve de igen, csalódtam, de kellemesen, ugyanis @deardurr nem ajnározta a könyvet, hát azt hittem, rosszabb lesz. A történet nagyon tetszett, de erre szerintem kevés ez a 120 oldal. A párbeszédek helyenként annyira gagyik voltak, hogy teljesen kizökkentettek. A tőmondat pedig mongyonle!

7 hozzászólás
+
>!
zanni
James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget

Durva.
@Frank_Tyrell már leírta, amit gondolok, és igazából azt hiszem, az ő értékelése hozta meg a kedvemet hozzá. Aztán azt hittem, mindenki így érzi, de látom, hogy nagyon nem. Persze ettől jók a regények, hogy mindenkinek mást jelentenek.
Tényleg gyors olvasásra késztet, majdnem egyhuzamban olvastam el, és minden bajom van már így a végén… Szóval elég hatásos történet. De nem a hatásosságával fogott meg.

25 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Frank_Spielmann I

– Hű, de nehéz dolga van egy jól nevelt lánynak, ha nemet akar mondani magának.
– Hát ha olyan nehezére esik, akkor ne mondja.

13

+
>!
zsofigirl

Összeroskadtunk annyi szeretet súlya alatt. Olyan ez, mint egy repülőgép motorja – felrepíti az embert a magasba, az égbe, a hegy tetejére. De ha ugyanazt a motort egy vén Fordba szerelik, azt összetöri. Ilyen kimustrált Fordok vagyunk mi, Frank. Isten nevet rajtunk.

90. oldal

1 hozzászólás
+
>!
zsofigirl

Szeretlek, de félek tőled. És ha valaki fél attól, akit szeret, akkor meggyűlöli.

113. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Frank_Spielmann I

Imádom a macskákat. Mindig mesterkednek valamiben.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
6 hozzászólás
++
>!
félóra

– Te meg én meg az országút, Cora.
– Te meg én meg az országút.
– Két csavargó.
– Két rongyos cigány, két szerelmes.
– Ez az. Két szerelmes.

31. oldal

+
>!
Hymnia

Szóval Isten homlokon csókolt bennünket, mi? Akkor az ördög meg ágyba bújt velünk, és ő, nekem elhiheted, kislány, prímán alszik.

+
>!
Stone P

Úgy viselkedett, mint a digó drogériás. Amint megszerzi a piros pecsétes papírt, hogy ő gyógyszerész, a digó szürke öltönyt húz, fekete szegélyvarrott mellénnyel, és annyira fontos ember lesz, hogy nem ér rá porokat kikeverni, de még a csokis jégkásához se nyúl többé.

45. oldal

10 hozzászólás
++
>!
Frank_Spielmann I

Ellopni egy férfi feleségét, az semmi, de ellopni az autóját, az köztörvényes bűncselekmény.

5


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú
Frank Miller: Sin City – A sárga rohadék
Frank Miller: Sin City – Ölni tudnál érte
Frank Miller: That Yellow Bastard
Frank Miller: The Hard Goodbye
Frank Miller: A Dame to Kill For
Dorothy B. Hughes: In a Lonely Place
Frank Miller: Booze, Broads, & Bullets
Frank Miller: The Big Fat Kill
Frank Miller: Sin City – Családi értékek

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is