Obi-van Kenobi azzal a tudattal hagyta maga mögött a Mustafart, hogy végzett egykori tanítványával. Bár a pokoli összecsapás során Anakin mindörökre eltűnt, valamivel később életre kelt egy félelmetes, éjfekete kísértet. A Jedi-rend valaha létezett leghatalmasabb lovagja az újonnan születő Birodalom könyörtelen uralkodójának jobbkeze lett. Ezalatt a Külső Gyűrű egyik távoli világán, a Murkhana bolygón Roan Shryne és Bol Chatak Jedi-mesterek, valamint Olee Starstone padavan egy szeparatista erőd elleni rohamot irányítanak. Hajszál híján ugyan, de sikerül túlélniük a hírhedt hatvanhatos parancsot, ám továbbra is halálos veszély leselkedik rájuk Darth Vader személyében, akit csordultig tölt a bosszúvágy. A maroknyi, életben maradt Jedi elkeseredett küzdelmet folytat, hogy feltámassza a szétzúzott Jedi-rendet. Ha kudarcot vallanak, a Galaxis végérvényesen a Sith-ek uralma alá kerül…
Sötét nagyúr 22 csillagozás ↑ 6%
Eredeti mű: James Luceno: Dark Lord – The Rise of Darth Vader
Eredeti megjelenés éve: 2005
Darth Vader · Anakin Skywalker · R2-D2 · C-3PO · Roan Shryne

James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
A cselekmény igazából nem több egy mellékszálnál. Az egész lényegét Vader átalakulása, valamint a császár gondolatai adják. A jedikről szóló fejezetek inkább tűntek egy kicsit zavarónak, csak lassítják az igazán érdekes részeket.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
Star Wars rajongóknak kötelező. A 3. és 4. rész között, közvetlenül előbbi után játszódik. Elsősorban Darth Vader-ről szól, hogyan vált olyanná amilyen, hogyan dolgozta fel.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
Remekül kitölti a Sith-ek bosszúja és az Új remény közti „űrt”. Egyik kedvenc lett, de azért néhány dologban elég felszínes. Pl. a cselekmény kusza, néhol semmitmondó… Darth Vader jelleme és átalakulása nem ért meg igazi mélységeket.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
5 csillag . Kifejezetten jó star wars könyv. Vader karakterét hihetetlenül jól eltalálta. Néha kifejezetten zavart, h Vadert kissé „ügyetlennek” állítja be, de hát ez a képzavart a 4. részbeli abszolút kemény képe okozza. Végülis 23 éves fiatalemberről van szó, aki még csak pár hete viseli a Sith harci droid páncélzatot. Bámulatos, ahogy átalakítják, és ahogy elmondja a szerző. Mindent megtudunk, amit később esetleg feltehetnénk kérdésnek. Számomra a villámok megidézése, illetve a magánélete érdekelt a legjobban, h ezeket h végezte. Elárul mindent a könyv. Hiánypótló könyv, már nem tudok elképzelni sok mindent a 3. és 4. rész közé.
Roan Shyrne karaktere kicsit hasonlít Obi wan-ra, ő ugye az utolsó „komoly” Jedi aki szembe száll vele. Viszont sok benne a töltelék neve nincs szereplő, ők kicsit zavartak is.Rengeteget megtudunk Sidius és Vader viszonyáról, illetve hogyan vezeti át végleg Vadert a sötét oldalra. Ugyanis Vader-ben rengeteg vívódás volt még ekkor is. Nem igazán tudta hovatenni a közelmúlt lépéseit, főleg Padmé halálát.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
Valahol a Gonosz útvesztőjének színvonalán mozog, de nem lett olyan rossz. A karaktereket egészen jól eltalálta, de talán a fő szálban nem volt annyi alapanyag, így még ezt a 350 oldalt is kicsit vontatottnak éreztem.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
A kötet nagyon jól bemutatja a Klónháború utáni kaotikus állapotokat, illetve miként küszködik Vader új testének megszokásával és kihasználásával. A kötet végén kissé gyorsnak éreztem a kétkedőből a múltját lezáró és a sötét oldalt teljesen elfogadó Sith-é válást, egyébként nem tudok más negatívumot a könyv kapcsán említeni.
– Már láttam ezt… – dörmögte, elsősorban saját magának. – Látomásom volt.
Vader közelebb lépett, hogy hallja az erőtlenül szóló szavakat, és megjegyezte:
– A halálodat, igaz?
– Egy csillagként fénylő robbanást – folytatta Shryne. – Egy erdővel borított világot, rettenthetetlen védőket, menekülő hajókat, és… téged is láttalak, Vader. Valahogyan te voltál a kellős közepén az egésznek…
Negyvenkilencedik fejezet
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
– A bolygót több kár érte, mint amennyire előzetesen számítottam – közölte Tarkin –, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy mennyi embert és hadianyagot bocsátottam Vader Nagyúr rendelkezésére. Noha, egy pillanatra sem lepődtem meg azon, hogy a vukik ellenálltak.
– Ugyan, Tarkin – válaszolta a császár egy hanyag kézlegyintés kíséretében –, mit számít egyetlen világ, amikor egy egész Galaxisról kell gondoskodnunk?
Tarkin egy pillanattal később nagyot bólintott.
– Igyekezni fogok, uram – ígérte –, hogy ez a szempont folyton ott lebegjen a szemem előtt.
Ötvenedik fejezet
C-3PO elhallgatott néhány pillanatra, majd a társához fordult:
– Artu, hol is voltunk korábban?
Az asztrodroid dudált néhányat, majd füttyögött egy sort.
– Hogy semmi közöm hozzá? – méltatlankodott a protokoll-droid. – Szóval, már megint itt tartunk. Tudják, uraim, ez a kis droid néha rettentően makacs. Mindenesetre, ami a kérdést illeti… Ha az emlékezetem nem csal, tolmácsként dolgoztunk valamiféle bináris rakodó gépek mellett.
Harminckettedik fejezet
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
A Galaxis lakói számára Anakin Skywalker, a legendás Jedi-lovag – a háború egyik leghíresebb alakja, a „Rettenthetetlen Hős”, a Kiválasztott – meghalt a Coruscanton, a Jedi-templom ostroma alatt.
És ez bizonyos értelemben véve igaz is volt.
Anakin halott – mondta magának Vader.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
Vader megfordult, és lassú, döngő léptekkel elindult az átjáró felé.
Csakhogy, ez nem járás – kesergett közben magában. (…)
Vader az arca elé emelte mesterséges balját, megforgatta a kézfejét, hogy szemügyre vegye, aztán arra gondolt:
És ez sem látás… (…)
A tagjait mozgató szervómotorok zümmögését hallgatva arra gondolt: ahogyan ez sem hallás. (…)
Vader teleszívta a tüdejét levegővel, és arra gondolt: ez minden, csak nem légzés. (…)
Legvégül az járt a fejében: ez minden, csak nem élet.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
A mellkasára szíjazott vezérlődobozból vastag csövek mélyedtek a felsőtestébe: a lélegeztetőgép és a szívritmus-szabályzó csövei. A légcserét biztosító egységet egyszerűen beleágyazták iszonyúan összeégett mellkasába. A készülék csövei mélyen behatoltak részben a szétroncsolt tüdejébe, részben pedig a torkába. Néhány légzőizma viszonylag ép maradt, így, ha a hevenyészve összetákolt rendszer meghibásodott, néhány percig, önállóan is lélegezhetett.
Az életfenntartó rendszereit ellenőrző panel sokszor, és minden különösebb ok nélkül riadót fújt. A berendezések állandóan villogó fényei sem voltak jók másra, mint hogy folyton eszébe juttassák, mennyire sérülékeny és sebezhető a teste.
James Luceno: Sötét nagyúr 85% ↑ 6%
Lélegzetvételének szüntelen süvítése annyira zavarta, hogy még pihenni is alig tudott, alvásra szinte nem is gondolhatott. És azon ritka pillanatokban, amikor nagy nehezen elaludt, torz emlékképekből és hátborzongató hangokból szövődő rémálmok gyötörték.