A Kék Hold völgye 35 vélemény

James Hilton: A Kék Hold völgyeJames Hilton: A Kék Hold völgyeJames Hilton: A Kék Hold völgyeJames Hilton: A Kék Hold völgye
Molybolt

Titokzatos tibeti pilóta eltérít egy repülőgépet, és leszáll vele valahol egy ismeretlen, hóborította síkságon. A repülőgép utasai – nők, férfiak, angolok, amerikaiak – végül egy kolostorba kerülnek, civilizált körülmények közé, távol a háború felé rohanó világ eseményeitől. Csak fokozatosan derül ki, hogy elrablásukat megtervezték, s az is, hogy a kolostor lakói szinte az időn kívül élnek, s arra készülnek, hogy a pusztulás után újra közkinccsé tegyék az emberiség örök értékeit, segítsenek a világ átrendezésében. Az utasok vérmérséklete azonban különböző. Van, aki megérti a tervet, s jól érzi magát távol a zűrzavaroktól, de van, aki börtönnek érzi a holdsütötte völgy békéjét, s menekülni akar. Ezektől az emberektől, jellemük kibontakozásáról, szerelmükről, kalandjaikról szól James Hilton szomorkás hangulatú regénye.

Borítók 4

Aktuális kihívások

KihívásRésztvevőkVéget ér
A Nagy Retro Sorozatolvasás…5..4..3..2..1!122014. február 15., 23:59

!blackett 2012. május 11., 09:38

Már megint egy könyv, aminek az olvasása közben csillogó szemmel jegyzetelek, csak hogy kiderüljön, hogy van a végén egy esszé, ami pont ugyanazt írja le, mint amit én akartam (plusz egy kis szocialista irodalomkritikát a hanyatló liberalizmusról, no). Mélyen frusztráló.
Ja, és megtaláltam minden Leslie L. Lawrence-regények ősforrását, bár ezt maga az író is beismerte anno.
Őszintén, pontosan el tudom képzelni, mit ettek ezen a könyvön annyira hosszú éveken keresztül. Én is pontosan ugyanazt érzem benne.

3 komment
!pwz P 2012. március 25., 09:39

UTÓPIA!!! A KFK könyvek között nem ez az egyetlen! :)
Ezt a művet nem ma írták (1933) és nem ma fordították magyarra (Déry Tibor, 1937), ami a mai olvasóknak akár hátrány is lehet. Témáját tekintve Huxley Szép új világjának egy verziója. Éppen egy évvel később készült el – sokak szerint nem véletlenül. Az első világháború utáni és a világválság „közbeni” kiútkeresés „terméke”! Mai nyelvre „lefordítva” a Ladánybene 27 száma, a „Kell egy ház” ugrik be róla :)
Ha élhetek egy javaslattal, akkor próbáljátok egyszer egymás után elolvasni a Szép új világ-ot és A Kék Hold völgye-t! :)
Másik érdekesség: mindkét szerző – Huxley és Hilton – 1937-ben hagyta ott Angliát és költözött Amerikába. Ők ott találtak valamilyen kiutat az addigi problémáikra…
Valami úton-módon jó lenne megnézni mind a két ebből készült filmfeldolgozást (1937-1973) is. Nem rossz a szereposztás bennük /pl. 73: Charles Boyer, George Kennedy, Liv Ullmann, Michael York, Peter Finch, Sally Kellerman – bár ez musical volt :D, hiába no, ez a musicalos időszak volt (előtte készült pl. a Jézus Krisztus Szupersztár) Hollywoodban :)/

!Rimway 2012. január 23., 17:19

Nekem nagyon tetszett. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az elgondolkodtató olvasmányokat.

!pulse 2010. október 21., 22:15

Elvarázsolt. Mégis – nem is tudom, minek tulajdoníthatóan – pici hiányérzetet is hagyott bennem.

!Kimmuriel 2009. november 19., 21:21

Rendkívül érdekesnek bizonyult a könyv eleje, viszont a vége az roppant befejezetlennek tűnik, nagy csalódás volt emiatt, pedig nagyon ütős kis történet kerekedhetett volna ki belőle. Tény, hogy végig nagyon jól leköti a figyelmet, de mégis úgy ér véget, hogy az az emberben hiányérzetet kelt.

!mohapapa 2011. január 22., 21:34

Hm… Nincs visszaút a Kék Hold Völgyébe. Ha egyszer ott voltál és eljöttél, soha nem tallsz vissza. A lehetőség csak egyszer ragadható meg, és egyszer engedhető el.
Gondolkodjunk!

!Hachier  2012. május 12., 16:17

Miért gondoljuk azt, hogy azért, mert az egyik hit igaz, a többinek mind hamisnak kell lennie?

4. fejezet

!pwz P 2012. március 25., 09:42

Az embernek az az érzése, mintha az idő egy szörnyeteg volna, amely a völgy mögött lesben áll, hogy rávesse magát a naplopókra, akiknek sikerült kiszökniök karmai közül.

166-167. oldal.

!pwz P 2012. március 25., 09:43

Talán a szenvedélyek kimerülése a kezdete minden bölcsességnek.

!Hachier  2012. május 16., 11:07

– Nincsenek ambíciói? S hogy tudta elkerülni ezt az elterjedt nyavalyát?
Conway ezúttal először érezte, hogy részt vesz a beszélgetésben.
– Hivatásomban mindig úgy találtam – mondta –, hogy abban, amit általában sikernek neveznek, rendszerint kevés örömöm telt, eltekintve attól, hogy eléréséhez nagyobb erőfeszítésre lett volna szükségem, mint amilyenre kedvem volt. Konzulátusi hivatalban dolgoztam, elég alárendelt helyen, de megfelelt nekem!
– S lelkével nem vett benne részt?
– Sem lelkemmel, sem szívemmel, sem erőmmel! Természetem szerint lusta vagyok!

8. fejezet

!Hachier 2012. május 11., 19:35

…az ember ritkán jut abba a helyzetbe, hogy hindu tájszólásokban SOS-üzeneteket kelljen megfogalmaznia, s az ilyen szellemi munka bizonyos elmélyülést kíván.

1. fejezet

!Klementina  2012. március 17., 11:51

… a gyöngéd aromájú teának gyenge, ravaszul bujkáló, testetlen illata volt, amely átlengett a nyelven, de nem állt meg rajta … – ezt a teát természetesen, csak lassan, óvatosan szabad kortyolgatni, tisztelettel és szeretettel, hogy az ember fokozatosan eljuthasson az élvezet legmagasabb fokáig …

!Klementina  2012. március 17., 12:02

… Egy nagy könyvtárba jutottak, egy levegős, tágas terembe, amelyben a rengeteg könyv olyan diszkréten húzódott meg különböző alkovokban és falkiszögellések mögött, hogy az embernek az volt a benyomása, hogy a terem nem annyira a bölcsesség, mint a tanulás helye és inkább a jó modoré, mint a komolyságé… – … a világ legjobb irodalma volt itt összegyűjtve, ugyanakkor egy csomó bogaras és különcködő könyv is…

Külső linkek