!

Az utolsó mohikán (Bőrharisnya 2.) 189 csillagozás

James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cooper könyveiért több mint száz éve lelkesedik az ifjúság. Generációkat bûvölt el kalandosságával, hiteles természetével, örökéletû romantikájával. Az utolsó mohikán abban az idõben játszódik, amikor az angol és a francia gyarmatosítók elkeseredett harcot vívtak egymással Észak-Amerika birtokáért, az indián törzsek pedig részben a franciák, részben az angolok szövetségeseivé lettek, miközben saját területük egyre zsugorodott.
Történetünkben Munro alezredes leányai egy angol katonatiszt kíséretében az õserdõn keresztül apjukhoz igyekeznek a William Henry-erdõbe. Vezetõjük egy irokéz indián, aki az angolok szolgálatában áll, noha törzse a franciák szövetségese. Magua, az irokéz, tévútra csalja õket, mert gyûlöli az alezredest. Szerencsére találkoznak Sólyomszemmel, aki két mohikán barátja társaságában arra vadászik.
Az izgalmas történet folyamán a tábornok két lánya két ízben is indián fogságba esik. Hõsi halált hal az ifjú mohikán, akivel kivész a mohikánok nemes indián törzs.

Eredeti mű: James Fenimore Cooper: The Last of the Mohicans

Eredeti megjelenés éve: 1826

Tartalomjegyzék

Hirdetés

Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
Elcserélhető
Grace_Martin könyve
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
julietbordeaux könyve
>!
300 Ft ★★★★☆ Eladó
csilla0923 könyve
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
irasalgor könyve
>!
Eladó Elcserélhető
_Andrea_ könyve
>!
Elcserélhető
birokatalin91 könyve
>!
300 Ft Eladó
AGyuri könyve
>!
350 Ft ★★★★☆ Eladó
Emmi_Lotta könyve
>!
Eladó Elcserélhető
rochelle könyve
>!
400 Ft Eladó
lauranne könyve
>!
500 Ft Eladó Elcserélhető
Agota26 könyve
>!
2.500 Ft ★☆☆☆☆ Eladó
Mariann1970 könyve
>!
★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
Anitiger könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
ponty
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Csillagozhatnám én ezt háromtól ötig, és mind egyszerre lenne igazolható, és vitatható, de az az igazság, hogy már 23-25 éve el kellett volna olvasnom. És Anyunak egy szót se, de, hogy nem tettem meg, az részben a családi könyvtár jóvátehetetlen hiányossága. Másrészt pedig természetesen az enyém.
Akkori énem imádta (és persze, hogy meg is siratta) volna Unkaszt, rettegte és gyűlölte volna Maguát, bevette volna Sólyomszem minden hencegő, amerikánus szavát, és egyáltalán élvezte volna a történelmi hátteret, no meg az izgalmakat.
Mostani énem imádta Unkaszt (meg nem siratta, mert sajna hozzászokott már halálához), értékelte a remek negatív szereplőt, Maguát, illetve a regény ismeretterjesztő szándékát, jólesően ízlelgette az indián neveket, és nyelvet, de morgolódott Sólyomszem béna, melldöngető szövegein, melyekben úgy elkoptatta Szarvasölőt, a legendás puskáját, mint átlagos, börtönből szabadult amerikai rapper a nyilvánvaló tökösségét.
Hát így.
A történetből készült utolsó film pedig, a drámai kalandfilmek fokozhatatlan csúcsa. Ennél akárcsak egy hajszállal is több szépséget, romantikát, pátoszt, és hősiséget aligha viselt volna el, viszont így ahogy van, bármennyiszer nézhető, örök klasszikus. Minden szempontból mesteri mű.
A maga módján egyébként a könyv is.

2 hozzászólás
+
>!
márti
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Kisindiánkoromban az unokabátyámtól kértem kölcsön és soha többet nem adtam vissza neki.

+
>!
kvzs
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Felnőttként indiánkönyvet olvasni érdekes élmény. Egyrészt még mindig lenyűgöznek a tájleírások, élvezem az indiánok bemutatását, a szokásaikat, a különböző törzsek kultúráit, azonban végig éreztem a zavaró fehér felsőbbrendűséget. Igaz, hogy a könyv címe szerint az utolsó mohikánról szólt, mégis Sólyomszem volt a főszereplő és az egyértelmű vezető indián társaságban is (miért nem a tapasztaltabb Csingacsguk?).
Olvasás közben végig pörögtek a szemem előtt filmbeli képek, és a végén meg kellett állapítanom, hogy ebben az esetben a filmváltozat sokkal jobban tetszik (feszesebb, drámaibb számomra a kicsit átírt történet)

+
>!
Andilány
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Nem gondoltam, hogy mostanában indiános könyvet fogok olvasni, mert nem igazán szeretem az ilyen típusú könyveket. Azt meg végképp nem gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog a könyv. :) Túl sok összehasonlítási alapom nincs, de ez a könyv megvett magának. A történet végülis csak sápadtbőrűekről és indiántörzsekről szól, van benne harc és menekülés, mint gondolom az indiános könyvekben általában. Viszont miután elkezdtem olvasni és felvettem a történet fonalát, teljesen belemerültem és csak olvastam és olvastam. Maguát az első pillanattól kezdve unszimpatikusnak találtam és a történet folyamán meggyűlöltem. A többi szereplőt viszont fokozatosan kezdtem megszeretni, legjobban pedig Cora-t és Unkaszt zártam a szívembe. A könyv végén pár könnycseppet is sikerült elmorzsolnom. Örülök, hogy egy kihívás miatt kezembe került a könyv, azt hiszem meghozta a kedvem ahhoz, hogy olvassak még ilyen típusú könyveket. :)

2 hozzászólás
+
>!
Poccahontas
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Sajnos a negatív meglepetések közé kell sorolnom. Talán azért is, mert a Winnetou után olvastam, meg azért is, mert felnőtt olvasmányt vártam, de nagyon gyerekesnek találtam. Lehet, hogy a fordítás volt a borzalmas és az eredeti mű komolyabb, de ez nekem iszonyatosan egyszerű nyelvezetű volt, már-már együgyű. Komolyan egy-két mese komolyabb tud lenni. Nem azzal van a baj, hogy megmosolyogtat, hanem azzal, hogy azért mosolygok, mert túl komolytalan nekem.
Lehet, hogy nekem voltak irreális elvárásaim, de nem tudtam, hogy ez gyerekeknek íródott volna…
Azért persze mindenkinek ajánlom, hogy mint nagy klasszikust olvassa el, de talán egy figyelmeztetést közrebocsátanék: ne komoly olvasmányra számítsatok!

1 hozzászólás
+
>!
Palczert_Anett
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Méltó folytatása a Vadölőnek, sőt szerintem még jobb is. A cselekmény sokkal dúsabb és az új szereplők is érdekesebbek. Csak ajánlani tudom mindenkinek, főleg azoknak, akik csípik az indiánokat. :D

+
>!
zolta95
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Kitűnő olvasmány MINDEN KOROSZTÁLYNAK, AZ IDŐSEBBEKNEK IS AJÁNLOM! :D Nagyon szép és szerintem sokkal jobb,mint Karl May.

1 hozzászólás
+
>!
Terbócs_Attila
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Gyerekkoromban szerettem Cooper könyveit, de jóformán semmire sem emlékeztem a történetekből. Nagyobb csalódásra és több hitetlenkedő megrökönyödésre számítottam három évtized elteltével, de alapvetően nyugodtan és folyamatosan tudtam olvasni. Nyilván előzetesen sem számítottam körmönfont történetfolyamra, cizellált jellemű, ambivalens szereplők és viszonyok mélyfúró ábrázolására, csupán egy kalandmesére, talán ezért. És ilyen elvárásokkal rendben van.

Az azért hajmeresztő, hogy Sólyomszem javarészt olyan, mint egy joviális iskolai pedellus. Vagy hogy medvebőrbe öltözve átver egy egész falura való dörzsölt irokézt, akik már csecsszopókként is lepipálják Sherlock Holmest megfigyelőképesség terén. Ezt azért tényleg nem kellett volna.

6 hozzászólás
++
>!
Ygritte P
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

„A sápadtarcúak urai lettek ennek a földnek, s a rézbőrűek napja még nem virradt fel újra. Eleget éltem. Hosszú életem reggelén boldognak és erősnek láttam Unamis gyermekeit, s most, hogy estém elérkezett, holtan kell látnom az utolsó mohikánt.”
Ez az idézet volt az, amivel egy számomra kedves ember felkeltette a figyelmemet, először a filmre, aztán e könyvre.
Egészen eddig nem igazán érdeklődtem az indiánokról szóló művek iránt. De ez a lebilincselő történet megalapozta a többihez való irányultságomat.
Szép volt és megindító. Kellett ez is a lelkemnek!


Népszerű idézetek

+
>!
vigili P

Hosszú életem reggelén boldognak és erősnek láttam népemet, s mielőtt estém elérkezett volna, holtan kellett látnom az utolsó mohikánt.

utolsó mondat

+
>!
Pezy

(…) bármilyen kiváló is egy hadvezér, erkölcsi bátorság nélkül nem lehet nagy ember.

160. oldal

+
>!
Pezy

(…) Én egy könyvet olvasok, s az olyan egyszerű és közérthető, hogy nem kell sokat rágódni az értelmén.
– Mi a címe annak a kötetnek? – kérdezte David, nem is sejtve, hogy a másik mire gondol.
– Nincs címe – felelte a vadász. – De nézz körül, itt fekszik előtted, kinyitva. Ez a könyv a természet: sorai az erdők, a dombok, a patakok. Tanulmányozd, barátom, s több bölcsességet meríthetsz belőle, mint a sápadtarcúak kegyes irkafirkáiból.

106. oldal

+
>!
JamiC P

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Unkasz lábainál Csingacsguk ült, az apa, fegyvertelenül, harci színei nélkül, csak a teknősbéka látszott a mellén. Már órák óta nézte mozdulatlanul fiát. Olyan merev volt az arca, hogy a felületes szemlélő nehezen tudta volna megállapítani, melyik az élő s melyik a halott.

276. oldal

+
>!
JamiC P

(…) ez a két indián oly becsületesen és őszintén viselkedett, oly könnyedén és természetesen mondott le korábbi felfogásáról, miután jobb belátásra tért, hogy a civilizált európai hatalmak bármelyik parlamentjében egyszer s mindenkorra befellegzett volna politikai pályafutásuknak.

175. oldal

+
>!
Baki P

Mintegy kétszáz évvel ezelőtt az európai hatalmak véres harcokat vívtak egymással az észak-amerikai földrész területén azokért a gyarmatokért, amelyek később Egyesült Államok és Kanada néven szerveződtek országgá.

(első mondat)


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el