Az „Elsinore” látszólag békésen vitorlázik a Horn-fok felé. De meddig tarthat a békesség annak a hajónak a fedélzetén, amelynek legénysége szinte kivétel nélkül a kikötők söpredékéből, gyilkosokból, őrültekből válogattatott. „Emberi dinamit van itt fölhalmozva – állapítja meg szkeptikusan a regény főhőse –, ami ha kirobban, levegőbe röpíti a mi kis világunkat.”
Jack London, aki A vadon szava, A beszélő kutya, A tengeri farkas című munkáival lett híressé, ebben a regényében egy ízig-vérig izgalmas tengerészhistóriát tár az olvasó elé, kalózokkal, félőrült, titokzatos gyilkosokkal, na és természetesen szerelemmel. Ez a könyve utoljára 1924-ben jelent meg magyar nyelven.
A lázadók 2 csillagozás ↑ 25%
Jack London: A lázadók ↑ 25%
Bár rövid könyv, nem túl izgalmas, a cselekmény sem túl bonyolult, érdekes, és sajnos egyik szereplőt sem tudtam igazán közelinek érezni. Talán kihozott mindent az író a történetből, talán nem, én inkább egy másik hajóra szállnék fel legközelebb, a szájízem azért nem maradt keserű, mert akadtak kellemes pillanatok is. Feladásról szó sincs, jöhet még Jack London!
Jack London: A lázadók ↑ 25%
Azért több volt ez mint egy átlagos tengeri út és lázadás leírása, voltak bizony benne fura fejtegetések. A főhős fejlődő önkritikája is tetszett. Én viszont felszálltam volna erre a hajóra, ott mindig sokat tanul az ember.
Szent isten, mennyit olvastam ebben a gyönyörű időben! De olyan keveset mozgok, hogy nagyon kevés alvásra van szükségem, s egész nap olvasok. Ezentúl mindenkinek tengeri utazást fogok ajánlani, aki elmaradt az olvasásban.
Jack London: A lázadók ↑ 25%
Mégis – micsoda örökös rejtély az asszony! Még engem is, aki szívemből megvetettem már valamennyit, minduntalan meglep a titokzatosságuk.
Hiába, nincs menekvés tőlük. Szerelemre vágyó lényük, amely egyszerre követelő és alázatos, gőgös és szerény, angyali jóságú és ördögien gonosz tud lenni, mégis mindig érdekli,izgalomban tartja a férfit. Lelketlen játékuk néha elkeserít, fellázít ellenük és mégis mindnyájan vissza-visszatérünk hozzájuk.
Jack London: A lázadók ↑ 25%
Megittam a teámat; ferde szemű, sötét bőrű szolgáink elvitték az asztalkákat és én tovább olvastam De Casserest:
„Az ösztön teremt és irányítja az életet – az értelem rombol, megsemmisít és gúnyolódik, hogy aztán nihilizmusban végződjék… Ösztön a mozgatója az élet tragédiáinak és komédiáinak, az értelem örök nézője marad a játéknak…”