A Gyűrűk ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hogy ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündérek, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eseményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.
Sorozatpolc
- J. R. R. Tolkien: A sonkádi Egyed gazda
- J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
- J. R. R. Tolkien: A woottoni kovácsmester
- J. R. R. Tolkien: Bombadil Toma kalandjai
- J. R. R. Tolkien – David Wenzel – Charles Dixon – Sean Deming: A hobbit – képregény
- J. R. R. Tolkien: Elveszett mesék könyve I-II.
- J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
- Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv
- Andrew Murray: Az egyetlen eredeti Tolkien kvízkönyv
- Brian Sibley: The Hobbit Map
- Chris Smith: A Gyűrűk Ura – Fegyverek és hadviselés Középföldén
- Christian Moore – John Rateliff: A Gyűrűk Ura Szerepjáték – A Gyűrű Szövetsége kiegészítő
- Christian Moore – John Rateliff: A Gyűrűk Ura Szerepjáték – Alapkönyv
- J. R. R. Tolkien: The Hobbit
- J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
- J. R. R. Tolkien: The Silmarillion
- John Howe: John Howe fantasy műhelye
- Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A Gyűrű szövetsége (Képes útmutató)
- Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A két torony (Képes útmutató)
- Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A király visszatér (Képes útmutató)
- Karen Wynn Fonstad: Középfölde Atlasza
- Lin Carter: Tolkien és A Gyűrűk Ura világa
- Michael Martinez: Középfölde életre kel
- Robert Foster: Tolkien enciklopédia A-tól Z-ig
- S. Coleman Charlton: Középfölde szerepjáték
- Sean Astin és Joe Layden: Csavardi Samu története – A Gyűrűk Ura egy színész szemével
- The Rough Guide: The Lord of the Rings

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Nagyon becsülöm azokat az írókat, akik olyan csodákat alkotnak, hogy kortól, nemtől, müveltségtől függetlenül olvashatók. Mint a Gyürük Ura. Ráadásul olyan ez a mü, ami közel sem tekinthető egyéjszakás kalandnak, hanem hosszútávú kapcsolatnak, annak minden vállalásával.
A meglátni és megszeretni szabály általában érvényes. Azért nem mindig, mert "testes" alkat, nem mindenki esete. De azok, akik csupán ilyen megjelenésbéli kritikát állítanak fel ellene, szerencsére meglágyíthatók. Ott van ugyanis a nagyon jól sikerült film (lányoknak szép Kószákkal, fiúknak ellenállhatatlan tündékkel), ami elvetheti azt a bizonyos, első látásra nem sarjadzó szerelmet. És persze ott vannak azok a már bennfentesek, akik segítenek a csalóka könyvvastagság mögé látni. Magyarán e könyv sorsa – szerintem –, hogy előbb vagy utóbb mindenki beleszeressen.
Viszont amit sokak hosszútávú kapcsolat velejárójának tartanak, nem várja el tőlünk a könyv. Nem kell csak őt szeretni. Biztos vagyok benne, hogy nem neheztel a nyílt kapcsolat koncepciójára.
Ezt azért mondom, mert amit a Gyürük Urába beavatottak nagyrésze tesz, az a drágaszág féltésének már kóros formája. Nekem nagyon tetszik a Harry Potter is. A beavatottak szerint ez nevetséges és csak addig létezik, amíg el nem olvastam A Könyvet. – A Harry Potter csak a Gyürük Ura gyenge utánzata.
– És mégis miért, ha te még csak nem is olvastad?
– A filmet láttam és az elég volt. Hát a trollok, meg a többi.
– A trollok miatt? Ha így nézzük, akkor maga Tolkien is koppint, hiszen az egy mitológiai lény. A HP film meg tényleg rossz. Más felvetés?
– Ha fantasy, akkor Tolkien.
Hányszor folytattam ehhez hasonló beszélgetést…! Testvérrel, barátokkal, kedvessel, hihetetlen, ez a troll-téma mindig előjön.
Kedves Kockafejü Molytársak! Engedjétek meg a fantasy világának, hogy egymás mellett létezzen benne Gyürük Ura és Harry Potter! Az emberek szívébe két könyv is belefér, sőt annál még sokkal több. Szó se róla, Tolkien hihetetlen módon megkomponálta azt az egész mesevilágot, és az egész müfaj nála kezdődik, de nem ott fejeződik be.
Én őt azért szeretem, mert nem rohan sehova, mert olyan világot teremt, amit film nélkül is látok, mert kb minden benne van az élet dolgaiból, és még mesét is kapok hozzá. Szeretős nah, nincs mit ragozni rajta!:)
Hú hát, ehhez nagyon nehéz írni. Nekem valahogy ez is tél és karácsonyos, mert akörül olvastam. Először volt a film, aztán a könyv. Hát azért óriási különbség van a kettő között, bár egész jó filmek lettek… csak hát néha a változtatások miatt kiakadok.
A könyv pedig… hát szeretem, nagyon.
Tizenhatéves korom egyik legszebb időszakaként emlékszem még most is arra a három hétre, amíg ezt olvastam, suliba menet, onnan jövet, órák között, alvás előtt, után és helyett. Varázslatos regény.
13 éves voltam amikor olvastam és egészen elvarázsolt a történet. Megsirattam Boromirt, éjszakákat töltöttem ébren a könyvvel meg egy elemlámpával a paplan alatt. :-) Meghatározó élmény volt nekem ez a "mese".
"Those fuckin' hobbit movies were boring as hell. All it was, was a bunch of people walking, three movies of people walking to a fucking volcano."
– mondta Randal Graves a Clerks 2-ben. Legyen a "movies" helyett "books", és megkapjuk az évszázad könyvkritikáját.
Ennek a könyvnek még a fülszövege is egy kincs!
De nem csak a legnagyobb, hanem a legnagyszerűbb is. A történet beszippant és egy idő után azt veszi észre az ember, hogy egy-egy lapozás után leellenőrzi, hogy hegyes-e a már füle.
Csodálatosan élő, valóságos világot teremt, nagyszerű stílusa magával ragad, s nem is ereszt a végéig. A legjobb könyvek között ott a helye. Leírhatatlan.
Alapból szeretem a fantasy műfajt, de még egynek sem sikerült annyira elvarázsolnia, mint A gyűrűk urának :). Nem számít hányszor olvasom el, mindig ugyanúgy magába szippant, mint a legelső alkalommal.
A film körüli felhajtás hatására olvastam el, úgy, hogy nem láttam a filmet akkor még. Nagyon tetszett, letehetetlen könyv, a tájleírások különösen tetszettek. A filmmel együtt tökéletes egészet alkot.
Top idézetek
Áruló az, aki ott vesz búcsút, ahol az út sötétté válik.
I. A Gyűrű szövetsége
Az itt jelenlévőknek a felét sem ismerem fele olyan jól, mint szeretném, és a fele részüket se szeretem fele annyira, mint ahogy megérdemelnék.
I. A Gyűrű Szövetsége (51.oldal)
Három gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő
Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény
Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő
Mordor éjfekete földjén, sürü árnyak mezején
Egy gyűrű mind fölött, egy gyűrű kegyetlen
Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején
I. A Gyűrű Szövetsége
Hogyan fonjuk újra a régi élet fonalát? Hogyan folytatod tovább, ha a szíved mélyén kezded megérteni, hogy nincs már visszaút? Vannak dolgok, amiket az idő sem képes helyrehozni, olyan túlságosan mély sebek, amelyek hatalmukba kerítenek.
A tanács veszélyes ajándék, még akkor is, ha bölcsek adják bölcseknek, mert minden szándék rosszra fordulhat.
Én senkinek az oldalán nem állok, mert az én oldalamon sem áll senki,…
II. A két torony
Az ember úgy érezte, hogy mélységesen mély kút van mögötte, teli időtlen idők emlékeivel, s hosszú, lassú, kitartó gondolatokkal; de bogarában a jelen szikrázott: mint ahogy a nap csillog egy roppant fa felső levelein, vagy egy mély tó vizének a fodrain.
Körülöttetek pedig ott a nagyvilág; bezárkózni, azt lehet, de a világot örökre kizárni – azt már nem.
– Mondd, Legolas, miért kellett nekem eljönnöm erre az útra? Hisz alig is tudtam, hol vár a veszélyek veszélye! Elrond igazat szólt, amikor azt mondta, nem tudjuk megjósolni, mi vár minket az úton. Féltem, hogy kínszenvedés vár rám a sötétben, s ez nem tartott vissza. De ha a fény és az öröm veszélyét ismertem volna, soha el nem jövök. Ez a búcsú a legmélyebb seb, amit életemben elszenvedtem, még ha ma éjjel a Sötétség Ura vár is. Jaj neked, Glóin fia, Gimli!
– Nem! – mondta Legolas. – Jaj nekünk, mindannyiunknak! És mindazoknak, akik a világot járják, most, az idők múltán. Mert ez a dolgok rendje: rátalálni és elveszíteni, mint ahogy azok érzik, akiknek csónakját a rohanó víz sodorja. De én azt mondom, áldott vagy te, Glóin fia, Gimli, mert a magad akaratából szenvedtél vereséget, s választhattál volna más utat is. De nem hagytad cserben az útitársaidat, s legalább az a jutalmad mindig megmarad, hogy Lothlórien emléke tiszta és mocsoktalan a szívedben, soha meg nem fakul, sem meg nem áporodik.