Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja…
Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 1879 csillagozás
Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 95%
Eredeti megjelenés éve: 1999
Perselus Piton · Sirius Black · Hermione Granger · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Remus Lupin · Harry Potter · Fred Weasley · George Weasley · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Oliver Wood · Cedric Diggory · Angelina Johnson · Cornelius Caramel · Dean Thomas · Percy Weasley · Peter 'Féregfark' Pettigrew · Seamus Finnigan · Sybill Trelawney
Roxfort · Roxmorts · Privet Drive 4.
Minden enciklopédia-szócikk 28

Megint nagyon sokat tanultunk: a csoki áldásos hatással rendelkezik, szóval innen integetek a világ csokoholistáinak (Helló, @Luna_Iceshard), és üzenem, hogy vegyenek valamit a Mézesfalásban.
Hű, de nagyon szeretem ezt a könyvet. Egészen a hatodik részig ez volt a kedvencem (még mindig ez a harmadik). Rowling néni még mindig nagyon tud valamit, sőt! a színvonal egyre csak emelkedik.
Vessünk egy pillantást a történetre. Egyszerűen annyira szeretem az elejét… amikor Ron telefonál, vagy hogy Harry felpuffasztja Marge nénit, az Abszol út boltjainak leírását.
És hát itt van Sirius Black (óóóó, de nagyon szeressük) 5. RÉSZRE VONATKOZÓ SPOILER Rettenetesen gonosz dolog volt megölni egy ilyen karaktert két könyv után, SPOILER VÉGE a nagy tudású és bűbájoló Rowling néni ezek szerint gonosz is, biztos feketemágiát űz. Első olvasásra nagyon meglepett, hogy ártatlan, a vicc pedig az, hogy egyszer hülyeségből felvetettem, hogy Makesz biztos sunyi. Hm, lehet, hogy valami szerencsejátékot kéne űznöm?
Hagridot és Csikócsőrt nagyon sajnáltam, amikor halálra ítélték szegény hippogriffet, még jó, hogy sikerült megmenteni. Végre megjelent egy macska is, Csámpás személyében, akit természetesen imádunk, mert egy cukorborsó kis cicus és vörös. *átmegy gügyögő, őrült macskamániásba*
Khm… most, hogy visszatértem az átmeneti őrület mezejéről, megjegyezném még, hogy milyen kár, hogy Lupin elment. Ő volt a Roxfort történelmének egyetlen normális sötét varázslatok kivédése tanára. Én is szeretnék egy vérfarkas tanárt
Már meg sem jegyzem, hogy a bagoly még mindig nem jött meg a levéllel, tán eltérítették?
Végezetül küldök egy dementorcsókot … izé… puszikát az írónőnek, amiért megajándékozta a jónépet általános oskolai éveim legmeghatározóbb olvasmányával.
Jaj, pedig azthittem végeztem ezzel a izé.. pottersorozattal. De nem hagy békén.
Most kérdem én, csoda, ha addikció veszély áll fenn? Hát lehet ellenállni olyan mesének, ahol csokival enyhítik a mumusfélelmet.
Mondjuk az így lejött már, hogy ez az egész sorozat azért született, mert egy nap, egy nagy bevezetőkampány részeként felkeresték a seprűgyártók szponzorügynökei az addig olcsó plakátreklámszlogenekből tengődő Rowlingot…. Az seprűs cég ugyan bedőlt, de a könyv, mindenki meglepetésére befutott. (Ne is mondjatok semmit. Én sem értem;)
Mindenkinek ez volt a kedvence körülöttem, de én nehezen akartam ezt felfogni. Aztán, amikor 2 éve már nagyon sokadjára újraolvastam, nemcsak leesett végre a Jólsep-R (kövezzetek meg, de évekig nem vágtam, hogy ez mi ez :D), de bele is szerettem. Talán meg is sirattam. :)
Hűűű meg hááá meg háp meg Harry meg hippiájé, ja az jippiájé, na mindegy. Ez is tetszett. Na jó, hogy… Hogy én mekkora lüke voltam.. szóval.. menetelek tovább. valamikor
Lassacskán..
2012-08-12
Folyamatosan olvastam, de nem voltam annyira izgalomban, mint az első-második könyv esetében. Lehet, hogy elfogadtam, hogy úgyis sikerülni fog?
Kár, hogy nem emlékszem, hogy tavaly melyik tetszett a legjobban…
Amikor anno, az „egész” elkezdődött, a nagy érdeklődés miatt Karácsonyra édesapám csak a 3-4. kötetet tudta megvenni, pedig tényleg utanajárt a dolgoknak.
Ezért én legelőször ebben a kötetben léptem be a Harry Potter-univerzumba, és – talán ezért – a mai napig is ez a legkedvesebb epizódom a „szeptológiából”. Jól felépített, tele elrejtett apró utalásokkal, amik csak később nyernek értelmet.
És igen, a jóslástan-tanár egy kókler, szerintem is :)
(Újév után pár nappal megkaptam az első 2 kötetet is, és immár kronologikusan tudtam egyre beljebb és mélyebbre merülni a világban, és várni a könyveket évről évre)
A függőség pedig továbbra is fennáll, ez volt az utolsó „vékonyka” kötet, a többi már tiszteletreméltóbb kiadás, a terjedelmet tekintve – szerencsére (?).
Nem is tudom hány csillagot adhatnék a könyvnek, hisz elég vegyes érzéseim vannak ezzel a kötettel, ezt nem éreztem olyan jónak, mint az első két kötetet. Voltak benne olyan jelenetek amit inkább időhúzásnak éreztem, mielőtt ég az izgalmas pillanatok jönnének. Természetesen ez egyáltalán nem vette el a kedvem a könyvsorozattól, csak most ezt a kötetet kicsit gyengébbnek éreztem. A Dursley család egyenesen idegesített, annyira együtt tudtam érezni Harry haragjával. Szerintem amikor kiderülnek az igazság Blackről, és Harry szüleivel kapcsolatban a filmben jobban meg volt formálva, a filmben picit olyan összekapott éreztem olykor, de hát semmi sem lehet tökéletes. Hermione vakmerősége meglepett, de örülök, hogy valaki végre adott egy pofont Malfoynek, mert én is úgy utálom őt, mint Harryék.
A vége jól alakult, mert végülis két életet is megmentettek Harry, és Hermione, de Pitonról is végre kiderült, hogy miért pikkel Harry apjára, és annak barátjaira.
Fúha! Eddig ez a kedvenc részem, bár még életembe nem féltem könyvtől, de miután este ott fejeztem be, hogy épp kijöttek Lupinnal, meg Pettigrew-al a házból, és jött az, hogy Lupin átváltozik, hát én úgy megijedtem. Láttam már a filmet, meg tudtam hogy mi lesz, de akkor is, szerintem nagyon ijesztő, alig bírtam aztán elaludni. Egyébként tényleg nagyon jó volt, egyszer leálltam vele, mert nem volt rá időm, de aztán mikor elkezdtem tovább olvasni, nem bírtam letenni, mintha a kezemhez ragasztották volna.
nahát, ennek a lennon szemüveges-seprűs kölöknek egész jó a története…:)
Van benne humor, nem várt fordulatok, izgalom és sok-sok fantázia.
Még a végén belekezdek a 4-ik kötetbe is…
És komolyodunk…
Legalábbis ezt éreztem a két előző könyv után. Az ifjúsági meseszerűségből kezd kikacsingatni a felnőtt-meseszerűség felé, ami bevallom kedvemre van. A vége meg kész tűzijáték! Még mindig, illetve egyre maximálisabbnak érzem a megteremtett világot, hangulatot és részletességet.
„Csíny letudva!”
Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2013/01/j-k-rowling-harry-potter-es-az-azkabani.html
– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.
15. fejezet
– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!
– Tanárnő, most volt az első jóslástanóránk. Teafüvet olvastunk, és…
– Áh, értem már. – McGalagony megcsóválta a fejét. – Nem is kell tovább mesélnie, Granger kisasszony. Halljuk, az idén melyikük fog meghalni?
6. fejezet
– Rossz hírem van, Harry. Most jövök McGalagonytól. Beszéltem vele a Tűzvillámról, és hát… eléggé kiakadt. Azt vágta a fejemhez, hogy nekem fontosabb a kviddicskupa, mint a te életed. Pedig csak annyit mondtam, hogy ha már elkaptad a cikeszt, akkor felőlem akár le is dobhat téged a seprű.
12. fejezet, 225. oldal
Bármilyen különös fiú volt is Harry Potter, ebben a percben pontosan azt érezte, amit ilyenkor a legtöbben: boldog volt, hogy születésnapja van.
19. oldal, Bagolyposta
– Könyörgök, ne keresd a bajt…
– Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.
5. fejezet
– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.