Az istenek is… 43 csillagozás

Isaac Asimov: Az istenek is…

A fantasztikus történet a 21. században játszódik. Egy földi laboratóriumban plutónium 186-ot találnak. Csakhogy ilyen izotóp egyszerűen nem létezhet a Földön, csakis egy másik univerzumból származhat…. Ésszerűség és szűk látókörű ostobaság, felelősségérzet és féktelen önzés, szerelem és hiúság harcol egymással a regény három helyszínén: a Földön, a paralények világában és az emberiség által immár benépesített Holdon. A tét a Naprendszer és az emberi civilizáció fönnmaradása…

Eredeti megjelenés éve: 1972

Cédrus, Budapest, 1992
282 oldal · ISBN: 9637429069 · Fordította: Jász István, Mesterházi Márton

blianhun

A középső fejezet viszi az egészet, Odeen, Dua és Tritt elvarázsoltak.
Róluk még szívesen olvastam volna…

Berindea_Petra

Több Asimov regényt olvastam már, de ez NAGYON tetszett, főleg a parauniverzum, eszméletlen jó,alig bírtam letenni, számomra 5 csillagos, bár szerettem volna még olvasni mi történik a keményanyagúakkal,pici hiányérzett emiatt maradt bennem, de mindenkinek csak ajánlani tudom.

jezsek

Kedvenc könyvem Asimovtól, ami persze engem nem ismerve nem mond senkinek semmit. De. Érveket is tudok felhozni az olvasás mellett: a könyv alapját képező elmélet elképesztő, az „idegenek” annyira egyediek, hogy ettől teljesen hihető a világuk számomra, mivel semmi emberi nincs bennük, ezzel szemben az emberek tipikusak, erre utal az összeolvasott fejezetcímekből kiadódó idézet, és a könyv címe is.
(Az értékelés régebbi, de többszöri olvasáson alapul, és elfogult.)

Riam

Asimov jó. Asimov nagyon jó.
Sajnáltam, hogy a parauniverzum lakóiról kevés szó esett. Ahhoz túl sokat foglalkozott velük, hogy mellékszál legyen, viszont túl keveset ahhoz, hogy ne legyen hiányérzetem.
Mosolyogtam a termodinamika egyik főtételének magyarázatán. Ugyanis nekünk is pont ugyanezzel a hasonlattal mutatták be a lényegét. :) És a legcsodálatosabb dolog, hogy az elektronszivattyú akár még működhetne is.

Davos

A sci-fi irodalom egyik legjobb regénye. Asimov zseni volt. Aki szereti a JÓ science fictiont az olvasson minél több Asimovot! Nem fog csalódni egyik regényében sem.

Sansa IMP

Ilyen az, amikor az ember elhiszi az idegenekről, hogy idegenek. Egy másik civilizáció, egy teljes mértékben más jellegű kultúra ábrázolása.
Az emberi oldal pedig ti-pi-ku-san emberi :(

Sceurpien I

Asimov egyik legjobban agyondicsért, de szerintem erősen túlértékelt regénye. Zseniális, de szerintem már túl sok. Bár lehet csak azért, mert a másik univerzum nekem már nagyon abszurd volt :).

BlackSheep

Az első történet a Földön játszódik, és egy nagy tudományos áttörésről szól. Nem rossz, de semmi kiemelkedőt nem tartalmaz. Felvázolja az alapszituációt, sokat magyaráz (szerencsére ezek a magyarázások elég érdekesek), de nem sok érdekes dolog történik. Ennek adnék egy 6/10-et.

A második történet, ami a parauniverzumban játszódik, hihhetetlenül jó! Ahogy az egész idegen világ le volt írva, ki volt találva és a benne szereplő figurák leírása is szenzációs volt. A csavar a végén pedig… szóval ez 10/10.

A harmadikban pedig jön a totális unalom. Az első epizód története folytatódik egy kicsit később, más szemszögből, az emberek által benépesített Holdon. Sajnos itt már nincsenek érdekes figurák, vagy történések, a Holdon élő emberek társadalmának bemutatása fantáziadús ugyan, de elég száraz, a történet végkimenetele pedig semmi érdemlegeset nem tartalmaz. Ez 4/10-nél nem érdemel nálam többet.

Összességében ez nálam csak közepes, de mégis mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, mégpedig a második fejezet miatt, mert az tényleg egy mestermű. A többi inkább csak körítés.

Manni

Sokféle módon lehet valaki szokatlan.

Manni

(…) a történelemben nincs boldog végkifejlet, válságok vannak, amelyeken túl lehet jutni.

Manni

Minden problémát könnyűszerrel meg lehet oldani, ha kijelentjük, hogy nem létezik.

Manni

Ajánlom ezt a könyvet az emberiségnek,
abban a reményben,
hogy az őrület ellen folytatott háborúját
végül mégiscsak megnyeri.

Ajánlás

Manni

– Tévedés azt hinni – mondta [Burt szenátor] –, hogy a közösség azt akarja, hogy megóvjuk a környezetét, megmentsük az életét, tehát hogy hálásan követne bármilyen idealista hőst, aki ilyen célokért indul harcba. A közösség a saját személyes kényelmét akarja. Pontosan tudjuk a huszadik századi környezeti krízis tanulságaiból. Nagyon jól tudták, hogy a cigaretta növeli a tüdőrák esélyét, és a magától értetődő gyógymód az, ha nem cigarettáznak többet. De inkább olyan cigarettát követeltek gyógymódként, amely nem rákkeltő. Mikor kiderült, hogy a belső égésű motorok veszélyesen károsítják az atmoszférát, a magától értetődő gyógymód az lett volna, ha lemondanak a belső égésű motorról, de inkább olyan motort követeltek gyógymódként, amely kíméli a környezetet.

Manni

Igazságtalanság butaságban tartani valakit.

Manni

A szexuális vonzalom vak: egy fizikus is leereszkedhet egy közönséges idegenvezetőhöz.

Manni

Aki éhes, mindig hamarabb és messzebbről megérzi az étel szagát.

Manni

– (…) Persze éltem eleget, és be tudnám beszélni magamnak, hogy az emberiség iránti szeretetre nincs túl sok okom. De csak néhány ember bántott, és ha én cserébe a világon mindenkit megbántanék, az elmebeteg uzsorakamat volna.