29. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
!

Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I. (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek 1.) 160 csillagozás

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Könyvtár

Az emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg a most induló sorozat lapjain. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2002
654 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393401 · Fordította: Baranyi Gyula, Bihari György, Kugler Gyöngyi, Nemes Ernő, Sóvágó Katalin, Szántai Zsolt, Tóth Róbert, Vámosi Pál

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Elijah Baley

Helyszínek népszerűség szerint

London


Hirdetés

Kedvencelte 42

Most olvassa 49

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

+
>!
Dominik_Blasir
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Első ismerkedésem Asimovval, és nagyon sajnálom, hogy még csak most találtam rá. Őszintén szólva annyira nem izgattak a robotos történetek (nem is tudtam, hogy az összes I. kötetében ezek vannak), de már az első néhány oldal után legyőzött a stílus és a téma.
A robot-novellák hangulatosak, a Három Törvény kihasználása nagyon szórakoztató. Logika mindenek felett! Erre épül a két regény is, melyek izgalmasak és érdekesek voltak, habár nem számítottam krimire ebben a sci-fi környezetben. Ennek (no meg a több, mint 600 nagy oldal) ellenére végig élveztem, egy pillanatra sem unatkoztam.
Biztosan nem nagyom abba az Asimov-kötetek olvasását, igen biztató a kezdet.

+
>!
tamikasipke
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Ezt a könyvet kicsit rendhagyóan olvastam, mindig két könyv között elővettem és 1-2 novellát vagy kisebb regényt olvastam el belőle.
A novellákból párat már ismertem, de így történési sorrendbe rakva különösen tetszettek. Nagyon jó munkát végzett a Szukits kiadó, hogy a könyv végére rakott egy kronológiát, sőt még a nem Asimov által írt regények is fel vannak tüntetve, amiket majd tuti el fogok olvasni.
Szuperjó válogatás, még mindig imádom Asimov logikáját, és jöhet a következő kötet :)

+
>!
Marcus P
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov-ot először gyerekkoromban olvastam (nem igazán emlékszem rá, csak arra, hogy tetszett), utána néhány Alapítvány regénnyel fedeztem fel újra (és megintcsak nagyon tetszett), most pedig itt az idő, hogy szépen végigolvassam az életművet, vagy legalábbis az ezen tíz kötetben található darabjait. Ahogy az első kötet bizonyítja, megéri.

A novellákról nehéz külön írni, hiszen bár egyenként is kitűnően élvezhetőek, alapvetően ugyanarra a struktúrára épülnek: felmerül egy robotokkal, robotikával kapcsolatos probléma, az ember szereplők pedig ezt próbálják megoldani, leginkább tudományos ismereteik, illetve a jó öreg logika révén. És persze ezen események gyakran kihatással vannak a társadalomra is. Azért kiemelendő A két évszázados ember, ez kicsit el is tér a többi történettől, és szívhez szólóbb, nemcsak a „hideg logika” játszik benne fontos szerepet. Nem véletlen a későbbi többszörös feldolgozás.

Acélbarlangok: Furcsa egy jövőképet fest le ebben a regényben Asimov, amely összességében talán nem hiteles, de egyes részleteiben ijesztően valós. A „szokásos” nyomozás tulajdonképpen másodlagos – hasonlóan más Asimov-történetekhez –, sokkal fontosabb az emberi társadalom fejlődése a Földön, illetve az alternatív fejlődés az űrjáró embernépek körében. És persze hogy mindkettő zsákutca. Jó klasszikushoz illően hiába a túlhaladott technológiák (lyukkártyás szuperintelligenciák :) ), a felvetett kérdések ma is érdekesek.

A mezítelen nap: Az előző regénynek mind történetileg, mind gondolatilag közvetlen folytatása, ezúttal azonban elhagyjuk a fojtogató földi nagyvárosi környezetet, hogy egy másképpen fojtogató bolygóra utazzunk. A földi után jobban megismerjük a másik evolúciós zsákutcát. A solariaiak pedig nagyon érdekes emberek, már csak az itteni viszonyok miatt is érdemes elolvasni ezt a regényt.

Asimov egyszerű, néha steril, de sokszor lényegretörő stílusát imádom, akárcsak a történetnek alárendelt, de mégiscsak szerethető karaktereit.

+
>!
Távoli_Csillag
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Nagyon szeretem Asimov stílusát. Megéri végigolvasni, és az ember szomorú, amikor véget ér. Szerintem az egész sorozat remek, akár szereti az ember a sci-fi-t, akár nem annyira!

+
>!
sed
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Az írótól először az Alapítvány trilógiát olvastam,így igen érdekes volt látni,hogy miből is alakult ki mindaz

Először robot novellák következtek,szinte mindegyik igen szórakoztató volt. Ám legjobban mégis a Két Évszázados ember tetszett,nem egy hosszú írás,még is hihetetlenül jó!

Az Acélbarlangok stílusa eleinte elég furcsa volt,de a könyv első 50 oldala után már nagyon megszerettem. Nem vagyok nagy krimi rajongó mégis pár nap alatt befejeztem,sőt még a tettest is sejtettem kicsoda :D Azért remélem nem ilyen jövő lesz,mint a könyvben,annyira nem rajongok a gombáért.

A mezítelen nap
Nem igazán tudok mit mondani. Ami az Acélbarlangokban jól működött az itt is jól működik. A szereplők még árnyaltabbak és talán a történet is szövevényesebb. Akinek az előző kötet tetszett,annak ez is fog.

+
>!
ppayter
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Asimov robotnovellái feledhetetlenek, bár mint jóslat, nem jöttek be. A Baley-krimik pedig egyrészt izgalmasak, másrészt egy húszezer éves történelmi ív alapjául is szolgálnak.

+
>!
mosy4
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Megvan az összes kötet. Nagyon nagy kedvenc, bár a zárás gyengére sikeredett. Érződik, hogy utólag írta meg. A Baley-s részek nagyon jók, az alapítványos részek zseniálisak, de az első kötet rövidke novellái is tetszettek!

1 hozzászólás
+
>!
padmee
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

@Doro Alapítványozzunk! kihívásának továbbgondolásával jött az ötlet a Szukits teljes Asimov sorozatának végigolvasására. Az utolsó 2 kötetre még nem volt időm, ám a kihívás holnap lejár, és az Alapítvány kötetein túl vagyok, úgyhogy plecsni reményében megejtem most az értékelést.

Az Alapítványt a nyolcvanas-kilencvenes években olvastam, elég nehezen lehetett hozzájutni, némelyikhez csak könyvtárból. Először is kíváncsi voltam, ad-e valami pluszt, hogy nem múlnak el évek egy-egy kötet olvasása között (nem különösebben), és hogy megfelelő sorrendben olvasom őket (ez természetesen igen). Aztán kíváncsi voltam arra is, hogy az eltelt évtizedek távlatában rábukkanok-e „tévedésekre”. Itt arra gondolok, hogy Asimov természettudós volt, és sci-finél elkerülhetetlen a „jóslás”, vagyis „félrenézte-e” a fejlődés vonalát. Találtam ilyeneket, bár a technikai részét nem vettem szigorúan, hiszen Asimov biológus, de azon elgondolkodtam, hogy pl. a Solarián elszigetelten élők szaporodási módját kifejezetten a történet érdekében alakította így, vagy akkoriban megvalósíthatóbbnak tűnt a magzat lombikban kihordása a mesterséges megtermékenyítésnél. És természetesen kíváncsi voltam, hogy a történet közel 50 évesen is ugyanúgy magával ragad-e, mint ifjúkoromban (teljes mértékben).

Mindig is vonzottak az évszázadokat-évezredeket átölelő sztorik (az egyik legkedvesebb kötelező olvasmányom Az ember tragédiája volt), ezt a vonzalmam remekül kiélhetem a sci-fiben, de mindegyiken túltesz az Alapítvány sorozat, amely tízezer éveken ível át. Másik vonzalmam az űrben vándorlás, idegen civilizációk megismerése (lásd Star Trek), amit szintén megtalálok az Alapítványban. A legnagyobb erőssége pedig a pszichohistória, ami egészen felvillanyozott, és sokáig azt hittem, hogy ezt Asimov találta ki :D

Cselekményleírásba nem bocsátkozom, de nyugodt szívvel kijelenthetem: annak ellenére, hogy 1941-ben született az ötlet, ez a történet a mai kor sci-fi rajongóinak sem tűnik majd elavultnak vagy unalmasnak. A sztori kerek egész, a vége mégis lezáratlan és sejtelmes. Talán egyszer valakinek meglesz a tehetsége, hogy továbbszője…

P.S. időnként jobb lenne egy pozitron agyú robotpasi az élőnél :P

+
>!
tattila1986
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Véleményem szerint a kiadás összeszedettsége kiváló, imádtam minden percet, melyet a könyv olvasásával töltöttem.

Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!
(Miért nem tesznek be egy-két Asimov novellát kötelezőnek???)

1 hozzászólás
+
>!
Miki_Lőrinc
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Végére értem az egész Alapítvány-sorozat 5. kötetének. Amíg ez nem történt meg, nem akartam írni a kötetről, éreztem, hogy egyben lesz az igazi, és igazam lett. Csak a kb. 3000 oldal elolvasása után merem azt mondani, hogy megismertem és talán meg is értettem ezt a monumentális, 20 000 éves világot. A sci-fi krimik izgalmán túl Asimov nem titkolt célja volt az oktatás is, a tudományos vívmányok párbeszédek és gondolatok leírása útján történő megismertetése az olvasóval. Mindezt egy húszezer éves történetbe ágyazni úgy, hogy az egészet alkotó regények és novellák önmagukban is egy-egy izgalmas, általában a krimihez hasonlítható történetet alkotnak, nem semmi teljesítmény az írótól. Ez segített abban, hogy kb. félév alatt, két kisgyermekem és 8 órás munkám, plusz egyetemi tanulmányok mellett valahogy mégis átrágjam magam az egészen. Esténként „juti falatként” egy-egy fejezettel kiválóan teljesíthető ez a kihívás.
No de szépen sorban. A robottörténetek egyike-másika hol halál izgalmas, hol kissé elhúzódó, vontatott történet. Mégis szükséges az egész Asimov-univerzum jobb megértéséhez, ezért nem érdemes átugrani. Érdemes megfigyelni a fel-felbukkanó társadalomkritikákat és az emberek, illetve a robotok gondolatmenetét, mert mögöttes mondanivalójuk sokszor többet ér, mint maga a történet esetleges izgalma.
Az Acélbarlangoknál hasonlóan fontos háttérelem a társadalomstruktúra, a földiek és az űrlakók össze-összehasonlítása, egymás kritizálása, az érvelések a sűrűn és ritkábban lakott világok mellett, az ebben rejlő gazdag-szegény, kiváltságos és szerencsétlennek tartottak közti párhuzam, az egymás lenézésének megfigyelése Asimov szemével. Bár a történet is magával ragadja a figyelmet, várjuk a következő lépést, a következő következtetést a gyilkosra vonatkozóan, mégis, az elsődleges mondanivalónak nekem a társadalmak leírása, kritikája vagy épp egekbe magasztalása tűnik. Nagyon megszeretjük az egyes főszereplőket is, akik még jó pár történetben velünk maradnak.
A mezítelen nap az Acélbarlangokhoz képest jóval lassabbnak tűnik, talán azért is, mert tökéletes kontrasztja a földi, zsúfolt világnak, ahol mindig történt valami, mindig volt mit látni, bőven voltak emberi interakciók. A nyomozás végső eredménye itt is a regény végén derül csak ki, de ha nehezen bírjuk az itt-ott lassabb „ügymenetet”, érdemes szintén a társadalomrajzra figyelni. Mindazonáltal egy percre sem unatkozunk, a világok leírása olyan hangulatot ad a regénynek, hogy én legalábbis folyton vártam, hogy este újra kezembe vehessem, és folytathassam az olvasást.


Népszerű idézetek

+
>!
Dominik_Blasir

– Szóval a robotok szellemileg annyira különböznek az emberektől?
– Egy világ választja el őket egymástól. – Dr. Calvin fagyosan mosolygott. – A robotok természetüknél fogva derék, becsületes teremtmények.

Bizonyíték; 178. oldal

+
>!
Dominik_Blasir

Baley különféle hivatalos ügyekben járt már Washingtonban, Torontóban, Los Angelesben, Londonban és Budapesten…

Acélbarlangok - Tizedik fejezet: A detektív délutánja; 410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Elijah Baley · London · Los Angeles · Toronto · Washington
3 hozzászólás
+
>!
Balazs87

Kétszázötven éve, hogy a gép kiszorítja az embert, és tönkreteszi a kéz munkáját. Sajtók és öntőformák okádják a fazekakat. Műalkotások helyett fröccsöntött bóvli szakadatlan áradata. Nevezze haladásnak, ha óhajtja! Az eszmék világába zárt művész absztrakcióra kényszerül. Fejben megtervez valamit – a többit a gép elvégzi. Azt képzeli, hogy a fazekas beéri a szellemi alkotással? Azt hiszi, elegendő az eszme? Hogy mit sem számít érezi ujjunk alatt az anyagot, miközben alakot ölt a tárgy, amelyen egyszerre dolgozik az elme és a kéz? Maga szerint ez a formálódó anyag nem hat vissza az eszmére? Nem módosítja és nem teszi még tökéletesebbé?

+
>!
Dominik_Blasir

Azt hiszem, ebben igaza volt. Én mondom magának, van valami hátborzongató abban, ha az ember rádöbben, hogy a feleségének igaza van. Az ilyesmi nem vezethet jóra.

Öcsi; 265. oldal

+
>!
Porce

Kétszázötven éve, hogy a gép kiszorítja az embert, és tönkreteszi a kéz munkáját. Sajtók és öntőformák okádják a fazekakat. Műalkotások helyett fröccsöntött bóvli szakadatlan áradata. Nevezze haladásnak, ha óhajtja! Az eszmék világába zárt művész absztrakciókra kényszerül. Fejben megtervez valamit – a többit elvégzi a gép. Azt képzeli, hogy a fazekas beéri a szellemi alkotással? Azt hiszi elegendő az eszme? Hogy mit sem számít érezni ujjunk alatt az agyagot, miközben alakot ölt a tárgy, amelyen egyszerre dolgozik az elme és a kéz? Maga szerint ez a formálódó anyag nem hat vissza az eszmére? Nem módosítja és nem teszi még tökéletesebbé?

213.

+
>!
Balazs87

Mi állandóan a megismerhetetlen szakadékának szélén tántorgunk, olyasmit próbálunk megérteni, ami fölfoghatatlan. És épp ez tesz minket emberré.

++
>!
Balazs87

Payne a legszívesebben belelesett volna a megafon belsejébe – kíváncsi volt, mire való –, de aztán mégsem tette. Tapasztalt ember volt, ennél sokkal rendezettebb gépeket is látott már felrobbanni.


A sorozat következő kötete

Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum gyűjteményes kötetek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján