55. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
!

Hetvenhét magyar népmese 220 csillagozás

Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

„Ahogy mentem, mendegéltem, elmentem Pelegre, ott láttam jászolhoz kötözve a sok mesét, abból választottam ezt a legszebbiket. Hol volt, hol nem volt, még az Óperencián is túlnan volt, az üveghegyen innen volt, kidőlt, bedőlt kemencének egy csepp oldala se volt, teli volt kaláccsal, egy se volt benne. Hát hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy juhász…”- így kezdi egyik híres szép meséjét Illyés Gyula. És ő is, mint mesehőse, ment, mendegélt, meglátta jászolhoz kötözve a sok mesét. Felfigyelt rájuk, hazavitte őket, és a legszebb hetvenhét mesét el is mondta a gyerekeknek. Illyés Gyula költő. A már sokadik kiadásban megjelent könyv egyes darabjait úgy emelte át a magas irodalomba, hogy megőrizte a nép gazdag, élő nyelvét, a népmesék színes fordulatait, a magyar nép szellemét. Tündérmesékből, tréfás mesékből, Mátyás királyról szóló történetekből állt össze a kötet, mely a magyar könyvkiadás méltán legnépszerűbb műve, és Szántó Piroska 16 csillogóan szellemes, játékos, színes, egész… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tartalomjegyzék

Hirdetés

Kedvencelte 21

Most olvassa 8

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

+
>!
tgorsy
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Az összes „Olvasókönyvet” ki kellene dobni az általános iskolákban, és ezt adni a gyermekek kezébe. Kizárt dolog, h. ne szeretnék meg az olvasást.
Iskolai könyvtárosként bizonyítékom van rá.
Nem Illyés a lényeg, hanem a MESÉK.

18 hozzászólás
+
>!
olvasóbarát MP
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Részleges újraolvasás volt, a népmesés kihívás teljesítése céljából, de nagyon jó volt elmerülni a mesék világában. Vannak olyan mesék, amelyeknek más feldolgozása jobban tetszett, pl. a Kacor király című verses feldolgozása. Több olyan mese is volt, amelyt korábban nem ismertem, vagy más szereplőkkel nevű dolgozták fel. Tetszettek a Mátyás király történeteket feldolgozó esetek, és a tanítómesék is. A 2008-ben megjelent kötet már a 21. kiadás volt, ebből is látszik a kötet és a mesék népszerűsége. Nagyon tetszettek Szántó Piroska szép rajzai is.

1. A kis gömböc: Klasszikus mese, gyerekkori emlék felidézése, egy kicsit félelmetes a minden bekapó gömböc.
2. Kacor király
Gyerekkoromban azt a változatot szerettem nagyon, amelyben verses formában volt benne a történet:
" –Várj egy kicsit, varjú pajtás,
Amíg tart egy szempillantás,
Hadd húzza fel kék nadrágját,
Aranysarkantyús csizmáját .”

3. Az égigérő fa: A kötet egyik leghosszabb meséje, számtalan próbatétel szerepel benne. A népmesék sok eleme megtalálható benne: királylány, sárkány, csodaló.
4. A muzsikáló ezüstkecske: számomra ismeretlen, jó kigondolt történet.
5. Csinosomdrága
Ezt a mesét nem ismertem korábban, illetve a téma ismerős, de a nevek nem voltak azok.
6. A kígyókirály gyűrűje
7. A rest macska: A tanítómesék kategóriájába tartozó történet.
8. A szamárrá változott barát
9. A palóc meg az egri nagytemplom
Igazi, önfeledt rácsodálkozás a templom kincseire és a szertartásra.
10. Az öreg halász és a nagyravágyó felesége
Szintén tanítómese, a mértéktelen nagyravágyás elnyeri büntetését.
11. Mátyás király meg az öreg ember: az okos (feladatmegoldó) mesék között is az egyik kedvencem.
12. Mátyás király meg az igazmondó juhász
13. Mátyás király és a székely ember lánya: szintén az okos lány a főszereplő.
14. Ludas Matyi az egyik kedvenc történetem Fazekas Mihály műve pedig igazi remekmű.
15. A koporsóba tett fiú
16. .A róka, a medve és a szegény ember
17. Az ördög kilenc kérdése
18. A rátóti csikótojás: Schwajda György: A rátóti legényanya című művében pazarul dolgozza fel ezt a történetet.
19. A hét holló: Ez a mese is ismert elátkozott fiúkkal és lányokkal egyaránt.
20. A háromágú tölgyfa tündére : Sok-sok hányattatás után teljesül be a tündérlány és a királyfi szerelme, mert mindig a boldogságuk útjában áll a boszorkány. Ebben a történetben is jelentős szerepe van a mesének.

8 hozzászólás
+
>!
Uzsonna 
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Olvastam én ezt már korábban, a mostani olvasást felfüggesztem. De vissza fogok még térni ehhez a kötethez, mert vissza kell.
Nem gyermekkorom meséskönyve, én a „benedek-elek-meséken” nőttem fel, meg kell, hogy állapítsam az én „mese-szívem” örökké és elfogultan a Világszép nádszálkisasszony és társaira fog megdobbanni előbb. Tehát a félcsillag levonás erősen szubjektív!

5 hozzászólás
+
>!
sztimi53 P
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Kedvenc volt. Van. Lesz. Szegény nagyapám… ha hetvenhétezer-hétszázhetvenhétszer nem olvasta fel nekem, akkor egyszer sem. Ezzel szerettem meg a meséket, és így közvetve az olvasást.

6 hozzászólás
++
>!
Wish
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Szeretem a meséket. Ezt a könyvet és Benedek Elek meséskönyveit számtalanszor olvastam gyerekkoromban. A mai napig bennem van az érzés, ahogy az ágyamon hasalok, a talpamat nekinyomom a meleg radiátornak, egy almát majszolok és közben olvasom.
Most a fiamnak olvasom. Délutáni alvás előtti mesének. Sötétben, csak az e-book olvasó kijelzője világít egy picit. És ahogy a szavak hömpölyögnek a félhomályban, a szobát délutánról-délutánra benépesítik a sárkányok, juhászok, táltosok, tündérlányok, boszorkák és a legkisebb fiúk.
Az én királyfim szépeket álmodik utána.

+
>!
Saróka_Liliána
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Csak úgy olvastatták magukat a mesék! Megannyi ismerős volt gyermekkoromból, de nagyon sok mese meglepetést szerzett. Hogy én mennyit szórakoztam rajtuk, s mennyit nevettem.
Olvasás közben végig előttem volt a képe a mesemondó néniknek és bácsiknak, akiktől begyűjthették ezeket a történeteket. Legszívesebben én is útra kelnék, s meséket gyűjtenék…, mert még lenne kitől.

+
>!
Harpe
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Újraolvastam, nem tudom hanyadjára. Igazából most a Tündérszép Ilona és Árgyélus miatt vettem kézbe, de aztán nem tudtam vele leállni. :) Mesét olvasni mindig jó, pláne ilyen jókat. Azt hiszem még mindig gyerek vagyok. Egyet remélek, hogy az én gyerekeim is imádni fogják majd ezeket. :)

+
>!
Blanche_Neige2000 P
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Kiskirálylány koromban olvasta fel nekem anyukám.ha majd nagy leszek ,felolvasom a gyerekeimnek.Alsó tagozatos olvasókönyvek helyett melegen ajánlom,mesés,varázslatos,tutira megszerettetné a gyerekekkel az olvasást!

+
>!
ancsarose
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese

Minden könyvespolcon ott a helye. Számomra nagyon sokat jelent ez a mű, mert gyerekként azt a példányt olvasgattuk az öcsémmel és az unokatestvéreimmel, ami még régen a szüleinkké volt, ettől még inkább fontosabbá vált számomra ez a kis mesés kötet.


Népszerű idézetek

+
>!
Morn

A király úgy megharagudott, hogy a felesége ilyen tanácsot adott a szegény embernek, hogy rögtön bement a feleségéhez, ráripakodott, hogy eltakarodjék azonnal a házból, a nap meg ne süsse ott többet!
Azt mondta erre csöndesen az asszony, ismerve az ura hirtelen természetét:
– Nem bánom, elmegyek, akár tüstént, csak engedd meg, hogy amit legjobban szeretek s kedvelek, azt is elvihessem magammal!
Azt mondta erre a király:
– Azt jó szívvel megengedem.
Még aznap elköltözött az asszony egy kis házba, amelynek még üveg sem volt az ablakán, csak hártya. Tudta, hogy az urának olyan szokása van, hogy ha este lefekszik a paplanos ágyba, rögtön igen mélyen elalszik. Hát ahogy este lett, négy emberrel odament, a paplannak a négy szegét megfogatta, és elvitette a királyt is oda, ahova ő költözött, abba a hártyás ablakú házba. Mikor Mátyás király másnap megébredett, és látja, hogy alig lát ki az ablakon, azt mondja:
– Mi az? Hol vagyok? Ki merte ezt tenni velem?
Azt mondja csöndesen a királyné:
– Megengedted, hogy elvigyem magammal, amit legjobban szeretek; hát elhoztalak magammal!

Mátyás király és a székely ember lánya

+
>!
Lahara SP

– …a disznókat a csűrbe! Miklós bát meg a disznóólba!

Erős János

+
>!
Marsie

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Most már csak az volt a tennivaló, mi legyen a gyerekek neve.
Abban állapodtak meg, hogy mindnek Almafi lesz a neve: első Almafi, második Almafi és harmadik Almafi.

A repülő kastély

+
>!
Morn

Hogy pocskondiázza, hogy becsmérli utca szeriben mindenütt, minden igaz ok nélkül, pedig ő maga teli van hibával, mint a rossz veteményeskert burjánnal.

Az ördög kilenc kérdése (Móra, 1966, 390.o.)

+
>!
olvasóbarát MP

Volt még valamire figyelmem. Ezeket a meséket mindenkor legjobban a gyermekek élvezték, de nem a gyermekek költöttél. Így nem egy fordulatukban a harag, a kegyetlenség, a bosszú, a kemény szóhasználat olyan elemei kerültek beléjük, amelyeket a felnőtt természetesnek érez, de amelyektől a gyerek megriadhat. A tapasztalat vezetett rá, hogy ezeket tompítsam, a lényeg megmásítása nélkül, ezúttal is. Illyés Gyula

Utószó

556. oldal

+
>!
Saróka_Liliána

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Látjátok, fiaim, a legkisebbik már itt is megtette a magáét; de aki még a hátralevő két próbát meg tudja tenni, azé lesz a királyság. A következő kívánságom, hogy oly kiskutyát hozzatok nekem: egy arany dióhéjba beférjen, mégis, ha kiugrik, a sikongatása hetedhét országra szóljon.
Elindul megint a három testvér. A két idősebb a jó úton megint a város felé, a legkisebb most is csak a göröngyös úton, a világ vége felé.
Mikor a legkisebb királyfi újra odaért a világ végire, azt mondja ott nagy fennszóval:
– Aranyos hátú gyíkocska, gyere elő a hívásomra!
A gyíkocska előjött.
– Mi kell?
Mondja neki szomorúan a királyfi:
– Most igazán azt hiszem, nem tudod az én parancsolatomat megtenni.
Feleli a gyíkocska:
– Mondd csak, hátha tudom!
Akkor a királyfi elmondja az apja kívánságát. Hogy annak milyen kiskutya kell.
Gondolkodik a gyíkocska, aztán így szól:
– Csak légy itt, hátha tudok segíteni!
Azzal a gyíkocska rögtön lement a föld alá, az icinpiciny törpe emberekhez. Könyörgött a törpe királynak, hogy legyen szíves, adjon neki egy olyan törpe kiskutyát. A törpe király az első miniszterjét adta oda: az volt olyan kutya. A gyíkocska beletette a kutyát egy dióhéjba, vitte föl. Mondta fenn a királyfinak:
– Te, ezt a zsebedbe tedd, de ki ne nyisd az úton, hanem csak iparkodj!

Ribike


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el