Ha valaki igazán kiérdemli a "végzet asszonya" címkét, az Marguerite Gautier, az ifjú párizsi kurtizán. Mégis, amikor minden idők egyik legfelkavaróbb szerelmes regényének a hősnője rátalál az igaz szerelemre, mestersége összes közhelyére rácáfolva mindent feláldoz a szenvedélyért. Mielőtt végzete beteljesedik, erről a reménytelen boldogságról is képes lemondani az őt tiszta szívből imádó, ám cselekedeteit megérteni képtelen Armand jövője érdekében. Nagylelkűsége olyan erkölcsi magasságba emeli, amelyről az őt megvetéssel sújtó, tisztességükkel hivalkodó úriasszonyok nem is álmodhatnak. Az ifjabb Alexandre Dumas önéletrajzi ihletésű regényét saját maga alkalmazta színpadra. A romantikus remekmű világsikert aratott. Belőle született Verdi Traviata című operája, majd megannyi filmfeldolgozás is. A kaméliás hölgyet olyan dívák keltették életre, mint Sarah Bernhardt, Greta Garbo és Isabelle Huppert, a magyar színésznők közül pedig Bajor Gizi, Tolnay Klári és Eszenyi Enikő.

Címkék
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Az ilyen szerelmi történetek a legszebbek, amelyeket éppen szomorúságuk és nehézségük tesz sokkal értékesebbé, emlékezetesebbé és tanulságosabbá, mint amennyire a mesebeli boldogan éltek, míg meg nem haltak atmoszférával átlengett végkifejletű, beteljesedett életek és sorsok valaha is lehetnének…
Különös szépség ez, és mégis emberibb volt ez a történet bármelyik közelmúltban olvasott érzelmetes regénynél.
(köszönet @tasiorsi-nak az ajánlásért!)
Sok a rizsa körítés (magyarázkodás a téma miatt + erkölcsi kérdések miatt) az elején, van benne egy guszta exhumálás, egyébként pedig főképp szenvedés és képmutatás. A korról és az erkölcsökről is megvan a véleményem, nem épp kedvező… mert pl. a nőt elítéli mindenki, de a szegény, szerencsétlen, vétlen, ártatlan Armand nem tehet róla, hogy egy ilyen nő a hatalmába kerítette és akarattalan bábként magához láncolta. Ugyanmár.
(A Traviata viszont jó, kb. ezért kapta a két csillagot.)
Több későbbi mű alapja más műfajokban is. Nem alaptalanul. Mégha eléggé érzelemhullámlovas is.
Ifjú korom legkönyve, miatta még a Traviátát is megnéztem.:)
Nekem nagyon tetszett.Keves az a konyv,amit egy ejszakan at ki is olvastam:)
Hosszú hetekig voltam a hatása alatt. Egyszerűen csodálatos!
Kötelező elolvasni. Gyönyörű történet arról, hogy a szerelem mégsem győz le mindent, hogy az ember sosem vetkőzheti le önmagát a másoknak való megfelelésért. És tanulság mindenkinek, hogy nem szabad megvárni, amíg késő lesz megtenni valamit.
Top idézetek
Szó sincs arról, hogy az élet kapujánál két oszlopot állítsanak fel „jó út” és „rossz út” felirattal, majd e figyelmeztetés után felszólítással forduljanak hozzájuk: „Válasszatok!” Sokkal inkább, mint Jézus tette, meg kell mutatni az utat, amely a második útra tévedteket visszatereli az elsőre. A legfontosabb, hogy az első pár lépés ne legyen túlságosan fájdalmas, és a megtérőknek útja ne legyen torlaszokkal elzárva.
Sokszor gyerekségek okozzák legnagyobb örömünket, és nagyon gonosz dolog semmivé tenni az ilyen örömöt.
– Várjak feleletre? – kérdezte Joseph. (Inasomat Josephnek hívták, mint minden inast.)
– Így hát maga ápolna?
– Igen.
– Mindennap ott maradna mellettem?
– Igen.
– Sőt éjszakánként is?
– Mindaddig, amíg nem untatom.
– És minek nevezi ezt?
– Önfeláldozásnak.
– És miből fakad ez az önfeláldozás?
– Abból az ellenállhatatlan rokonszenvből, amit ön iránt érzek.
– Így hát szerelmes belém? Mondja ki mindjárt, hiszen ez sokkal egyszerűbb.
– Lehetséges; de ha már be kell ezt vallanom önnek egy napon, akkor az ne legyen ma.
– Jobban tenné, ha sohasem mondaná meg.
– Miért?
– Mert csak két eset származhatik ebből a vallomásból.
– Micsoda?
– Vagy hogy visszautasítom ajánlatát, és akkor maga megharagszik rám, vagy pedig elfogadom, és akkor szomorú kedvese lesz nagyon… olyan nő, aki beteg, ideges, szomorú, vagy ha víg, akkor vígsága még a bánatánál is szomorúbb, olyan nő, aki vért köp, és aki esztendőnként százezer frankot költ, az ilyesmi olyan dúsgazdag öreguraknak való, mint amilyen a herceg, de unalmas lehet az olyan fiatalembernek, aminő ön, amit az is bizonyít, hogy valahány fiatal kedvesem volt, mind hamar elhagyott.
Nem feleltem: hallgattam. Ez az őszinteség, amely már a gyónáshoz volt hasonlatos, ez a fájdalmas élet, amint keresztültetszett az aranyozott fátyolon, amely takarta, az élet, amelynek szigora elől szegény leány a dorbézolásban, részegségben, álmatlanságban keresett menedéket, mindez úgy hatott rám, hogy egyetlen szót sem tudtam szólni.