"Vajon erősebb, nemesebb-e az a lélek, amely a maga puhácska, védett kis otthonában, távol a kisértésektől, megőrzi ártatlanságát, mint az, aki magára hagyatottan, ezerszer megkisértve, meg tud tisztulni bűneitől?
Egy gyengéd tiszta lélek története ez a regény, egy kedves, szerencsétlen leányé, akiből nagy, önfeláldozó szerelmének tisztitó tüze kiégeti a tisztátalanság porszemnyi salakját is, egy elveszett leányé, ki végül a pletykás, kiváncsi, kéjvágyó tisztességesek fölébe magasodik."
Körülbelül ilyen lehetett volna a kor izlése szerint A kaméliás hölgy legelső francia kiadásának „Fülszövege”, azóta a „felmagasztosult rossz leány” eszméjét közhellyé változtatta a tömérdek irodalmi másolat, de ősképe, Gautier Margit bájosan érzelmes alakja a régi kedves fénnyel sugárzik.
Sorozatpolc
További kötetek: Nevil Shute: Az örökség, Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya, Jean Rhys: Széles Sargasso-tenger, Margaret Drabble: Malomkő, Ugo Pirro: A fiam nem tud olvasni, Henry James: Maisie tudja, Johannes Linnankoski: Dal a tűzpiros virágról, Irene Oberthür: Idegen arcom, Sara Maitland: Jeruzsálem lánya, Maxie Wander: Jó reggelt, szépségem!, Elisabeth Vatne Ellefsen: Kicsi Anette, Avery Corman: Kramer kontra Kramer, Charlotte Worgitzky: Meg nem született gyermekeim, Anne Karin Elstad: Mert a napok gonoszok, Erich Segal: Szerelmi történet (Love Story), Erich Segal: Oliver története, Dea Trier Morch: Téli gyerekek, Liv Ullmann: Választások, Lillian Hellman: Egy befejezetlen asszony, Lillian Hellman: Pentimento, Henry James: Daisy Miller / London ostroma, Lassi Sinkonnen: Solveig dala, Maxie Wander: Tekints vissza – harag nélkül – Naplók és levelek, Bruch Edit: Ki téged így szeret, Csibi Istvánné: Pontot, vesszőt nem ismerek, de a szó mind igaz – Csibi Istvánné Siklódi Márika önéletírása, Joan Chase: A perzsa királynő országlása, Elizabeth Arthur: A hegyen túl, Francoise Mallet-Joris: Allegra, Lilli Palmer: Dundi Lilli, jó kislány, Ámosz Oz: Miháél, Miháél, Anita Brookner: Tóparti szálloda, Vera Kistlerová: Ne menj oda, kisfiam, gyilkos van ott, Françoise Sagan: Jó reggelt, búbánat! / Szereti Brahmsot?, Liv Ullmann: Változások
Címkék
Top értékelések
Nekem nagyon tetszett.Keves az a konyv,amit egy ejszakan at ki is olvastam:)
Kötelező elolvasni. Gyönyörű történet arról, hogy a szerelem mégsem győz le mindent, hogy az ember sosem vetkőzheti le önmagát a másoknak való megfelelésért. És tanulság mindenkinek, hogy nem szabad megvárni, amíg késő lesz megtenni valamit.
Top idézetek
Szó sincs arról, hogy az élet kapujánál két oszlopot állítsanak fel „jó út” és „rossz út” felirattal, majd e figyelmeztetés után felszólítással forduljanak hozzájuk: „Válasszatok!” Sokkal inkább, mint Jézus tette, meg kell mutatni az utat, amely a második útra tévedteket visszatereli az elsőre. A legfontosabb, hogy az első pár lépés ne legyen túlságosan fájdalmas, és a megtérőknek útja ne legyen torlaszokkal elzárva.
Sokszor gyerekségek okozzák legnagyobb örömünket, és nagyon gonosz dolog semmivé tenni az ilyen örömöt.
– Így hát maga ápolna?
– Igen.
– Mindennap ott maradna mellettem?
– Igen.
– Sőt éjszakánként is?
– Mindaddig, amíg nem untatom.
– És minek nevezi ezt?
– Önfeláldozásnak.
– És miből fakad ez az önfeláldozás?
– Abból az ellenállhatatlan rokonszenvből, amit ön iránt érzek.
– Így hát szerelmes belém? Mondja ki mindjárt, hiszen ez sokkal egyszerűbb.
– Lehetséges; de ha már be kell ezt vallanom önnek egy napon, akkor az ne legyen ma.
– Jobban tenné, ha sohasem mondaná meg.
– Miért?
– Mert csak két eset származhatik ebből a vallomásból.
– Micsoda?
– Vagy hogy visszautasítom ajánlatát, és akkor maga megharagszik rám, vagy pedig elfogadom, és akkor szomorú kedvese lesz nagyon… olyan nő, aki beteg, ideges, szomorú, vagy ha víg, akkor vígsága még a bánatánál is szomorúbb, olyan nő, aki vért köp, és aki esztendőnként százezer frankot költ, az ilyesmi olyan dúsgazdag öreguraknak való, mint amilyen a herceg, de unalmas lehet az olyan fiatalembernek, aminő ön, amit az is bizonyít, hogy valahány fiatal kedvesem volt, mind hamar elhagyott.
Nem feleltem: hallgattam. Ez az őszinteség, amely már a gyónáshoz volt hasonlatos, ez a fájdalmas élet, amint keresztültetszett az aranyozott fátyolon, amely takarta, az élet, amelynek szigora elől szegény leány a dorbézolásban, részegségben, álmatlanságban keresett menedéket, mindez úgy hatott rám, hogy egyetlen szót sem tudtam szólni.
Külső linkek