Heinrich Böll lassan klasszikussá érlelődő kitűnő regényének játékideje alig egy nap: 1958. szeptember hatodika. A Fähmel család feje, az öreg építész, ezen a napon ünnepli nyolcvanadik születésnapját. De ez a nap magába sűríti a német történelem fél évszázadának eseményeit is a Fähmel család történetén keresztül; attól a pillanattól, mikor a még ismeretlen ifjú építész vakmerően benyújtja pályázatát a Sankt Anton apátság felépítésére, két világháború hányattatásain, a fasizmus évtizedein át, 1958 jelenéig. Közben rommá lesz és felépül körülöttük életük színtere, a város, felépül, rommá lesz s újból épülni kezd a Sankt Anton apátság is, ez a szimbolikus jelentőségű épület, melynek sorsában részes a Fähmel család mindhárom nemzedéke.
A regény figuráinak, cselekményének mozgatója az az elkötelezettség, az a felelősségérzet, amellyel Böll mindig is szemlélte kora társadalmi mozgásait.

Borítók (5)

Fülszövegek (1)

Most olvassa

Várólistán

Kívánságlistán

Top értékelések

Bibibii 3 hónapja
→ 2009. december 29., 22:55

Felkavart. Nem egy vídámságos könyv, de megéri elolvasni.

lilijan 9 hónapja
korábbi olvasás

zseniális és felkavaró. mindenkinek, többször is.

Top idézetek

Bibibii 3 hónapja

Az embernek olyan korruptnak, olyan öregnek kell lennie, mint én, csak akkor tudja, hogy vannak dolgok, amik nem eladók; a bűn nem bűn már, ha nincs többé erény, és hogy mi az erény, azt nem tudhatod, ha nem tudod, hogy még ringyók is akadnak, akik bizonyos ügyfeleket elutasítanak.

Nincsenek linkek.