Tizenegyezer vessző 86 vélemény

Apollinaire álnéven jelentette meg valamikor az első világháború után ezt a pornográf könyvecskét, de azóta minden kétséget kizáróan bebizonyosodott a szerzősége. Nincs olyan erotikus sorozat, amelyben ne szerepelne, nincs olyan, az erotikus irodalomról szóló írás, amely ne hivatkozna rá. A Tizenegyezer vessző az erotikus irodalom csúcsteljesítménye, elképesztően trágár, obszcén, vad és kegyetlen (a kritikusok megegyeznek abban, hogy messze fölülmúlja Sade-ot, akit Apollinaire egyébként igen nagyra tartott): nincs még egy olyan írás, amely ennyire gátlástalanul szabaddá engedné a legalantasabb vágyképeket is; és mégis, még a legsötétebb kéjgyilkosságok is úgy vannak megírva, hogy van bennük valami humoros, az egész felszabadítóan elvetemült. Kicsit a pornográfia paródiája is, meg a háború paródiája, elképesztő nyelvi leleménnyel megírva, s van benne több igen jól sikerült versbetét, melyek persze ugyancsak obszcén körülmények közt hangzanak el. Minden bizonnyal sokkolni fogja a magyar közvéleményt; lesz, aki a hasát fogja majd nevettében, s lesz, aki felháborodottan tiltakozni fog. A pornográfia foka még nyugati mércével mérve is magas. De mindenki olvasni fogja. A könyv vitathatatlanul remekmű a maga nemében.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 9637890033 | 154 | Vargyas Zoltán | Ugrás | ||
| 9637995005 | 130 | Pelle János | Ugrás | ||
| 9638596031 | 128 | Vargyas Zoltán | Ugrás | ||
| 9639797093 | 180 | Vargyas Zoltán | Ugrás |

aki erre 4 *nál kevesebbet adott, az nem tudta, h paródiát olvasott…
(Cervantes sem lovagregényt írt.)
Két szuszra olvastam el. Próbáltam a történetre koncentrálni, lehámozva a pornográf részeket. Annak ellenére, hogy nem maradt így sok minden, az alapsztorija jó. A pornográf részeknél néhol már olyan abszurd, hogy csak mosolyogni tudtam. Tudom, érdekes reakció, de ez van.
36 kommentHa félre tesszük a pornográf részeket,és a történetre koncentrálunk,egészen jó,de..mégsem igazán tetszett.
Beszédes nevek : Bebascu,Buzilo Tosszevics, Puncilina de Chegbecourte, Alexine Capbea, L'obasso, Draga Masina, Kása és még sokan mások…
Azt a nőt aki több „parókás virslit” fogott már életében mint kilincset, fehérmájúnak „becézik”,mert egyszerűen nem tud betelni a kéjjel.S ki ne hallott volna Casanováról aki annak idején még Magyarországon is megfordult jó pár hölgy hálószobájában.E két típust Apollinaire,egy szorgos pékmester módjára szépen összegyúrta,gátlásaiktól megfosztotta, majd kacagva belökte őket a tobzódások örvényébe.
De miért is néznek az emberek vígjátékokat,horrorfilmeket és pornót ?Mert röhögni,borzongani,felizgulni akarnak.Nem ítéletnapig ,hanem csupán a pillanatnyi élvezet detonációjáig.Ez az Apollinaire mű is egy ilyen kizökkentő alkotás.Mondhatnám úgy is, hogy a zabolálatlanság tömény eszenciája ,egy „barbár” fricska.Ha volt ilyen célja a költőnek, ha nem,mindenesetre úgy felkavarta művével az indulatokat,hogy máig sem csitultak el körülötte el a hullámok.
Mert a negatív reklám is reklám,s az sem biztos hogy az olvasó többség nem-e pozitív viháncolásnak fogta fel ezt az érdekes alkotást.
Én nem tudtam, hogy – állítólag – paródia. Így nem is tudtam eldönteni, hogy gusztustalanul beteg, vagy morbid, groteszk módon vicces. Nagyon durvának találtam akkor, és úgy véltem, ezt szánták az akkori idők pornó-horrorjának. Kézről kézre járt a melóhelyen, és mindenki el volt hűlve.
Nem háborít fel, sokkal inkább untat. Hiába pikareszk regény jellegű paródia, de mit is parodizál és mitől humoros? Egyébként nem is erotikus, nem is pornó, hanem egy kapkodós, egymásra dobált kúrás-sorozat. Leginkább untam az olvasást, érjünk már a végére. Semmi filozófia, semmi élc, semmi irónia, inkább csak egy b-kategóriás pornó perverzeknek. Kíváncsi lennék, hogy ha nem ő, nem egy fogalom, egy nagyság írta volna, akkor ma hol tartana az irodalomban. Szerintem sehol. Egyetlen előnye, hogy rövid. Az erős idegzetűekre utaló figyelmeztetés azért helyén van. Azoknak viszont unalmas.
A beszédes nevek viszont zseniálisak!
Ez néha még az én gyomromnak is sok volt. Ha nem tudnám, hogy az egész paródia, nevetés helyett öklendeztem volna rajta. Nem mondom, hogy rossz, de nem is olyan hú de jó. Mintha az Amerikai psychoból kiragadták volna a legperverzebb, leggusztustalanabb jeleneteket és egymás mellé rakták volna mindenféle cél és értelem nélkül. De azért szórakoztató…
Ez egy olyan regény, ami mellett a legkeményebb pornó is csak kezdő próbálkozás..vad és túl brutális..a többire nem térnék ki, szerintem korábban akadt a kezembe, mint kellett volna..
Háááát öööö, ja. Érdekes. :/ Nekem átjött a poén, meg a szó használat se akasztott ki. De a „cselkény”, hááát, az néha kiverte nálam a biztosítékot.
A mazochizmus egyébként megfelel a keresztény vallás előírásainak.
– Mihelyt megláttam, kisasszony, királynői szépségétől tótágast állt bennem a genitális szerelem, s jobban felhevültem, mint egy kupa óbortól.
– Hóborttól?
– Lábaihoz helyezem vagyonomat és szívemet. Lennénk csak együtt az ágyban, hússzor egymás után bizonyítanám érzelmem szilárdságát. Sújtson le rám a tizenegyezer szűz haragja, vagy testemet tizenegyezer vessző harapja, ha tódítok.
– Bódító!
– Érzelmeim kézzel foghatóan hitelesek. Nem árulok zsákbamacskát. És ez nem üres szólam.
– Kopj le rólam!
13. oldal - Második fejezet
– Mihelyt megláttam, kisasszony, királynői szépségétől
tótágast állt bennem a genitális szerelem, s jobban
felhevültem, mint egy kupa óbortól.
Ha Mony Bebascu herceg nem dobol, be is veszik a tábort. Egyébként ez volt a japánok döntő győzelme. Egy román szadistának köszönhetik.