Találkozás az igazi sárkánnyal 1 csillagozás

Dógen mester Fukanzazengi című művének kommentárjával
Gudó Vafu Nisidzsima – Jeffrey Bailey: Találkozás az igazi sárkánnyal

Élt egyszer egy ember, akit elbűvöltek a sárkányok. Házának falát sárkányokat ábrázoló festmények borították, a polcokon pedig sárkányszobrok sorakoztak. Tulajdonképpen az egész ház sárkányok képmásával volt tele. Történt egy napon, hogy egy igazi sárkány nézett be az ablakán. Ahogy meglátta a képek és szobrok sokaságát, igencsak megörült, mert végre egy olyan emberre akadt, aki tényleg szereti a sárkányokat. Bizonyára nagyon boldog lenne, gondolta, ha egy igazi sárkány keresné fel az otthonát. Amikor azonban a férfi kinézett az ablakon, és megpillantotta látogatóját, úgy megrémült, hogy azonmód elájult. Dógen mester útmutatása tehát teljesen világos. Ne kergessük az igazság képmásait. Ne ragaszkodjunk elméletekhez, intellektuális magyarázatokhoz. Közvetlenül kell találkoznunk az igazsággal. A zazen gyakorlása találkozás a buddhák igazságával. A zazen gyakorlása találkozás az igazi sárkánnyal – szemtől szemben.

Túlpart, Budapest, 1997

Edina_Szántai

Gudó Vafu Nisidzsima – Jeffrey Bailey: Találkozás az igazi sárkánnyal Dógen mester Fukanzazengi című művének kommentárjával

Gyakorló zen buddhista bódhiszattvaként azt mondom, ez az egyik legalaposabb és egyben az egyik legérthetőbb könyv a zenről. Felépítését tekintve minden fejezet egy, a zen buddhizmusban fontos témakört tárgyal (pl: mi a zazen, ki volt Dógen mester, hogyan viszonyul a tudomány a buddhizmushoz stb.), majd Nisidzsima mester válaszol a tanítványa kérdéseire, amik a témakörhöz kapcsolódnak. A nyugati elme számára talán éppen ettől érthető. A kérdező ugyanis egy amerikai fiatalember, Jeffrey Bailey, aki a maga dualista gondolkodásmódjával közelít a zen tanokhoz.
Az egyes fejezetek elsőre filozofikusnak tűnnek, de a nyugati kérdés- keleti felelet játék többnyire azoknak is segít a megértésben, akik alapvetően nem kívánnak eltérni a kategorizáló gondolkodástól.
Baromi fontos könyv. Többször kell olvasni, az olvasások közt éveknek kell eltelni. Nem kell vele sietni, nem az a fajta írás, amit könnyedén felfal az ember, de aki energiát szán a megemésztésére, az egy nap azon kapja magát, hogy megváltozott egy kapcsolási pont az idegrendszerében.

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!