!

Kóbor lovag 119 csillagozás

George R. R. Martin: Kóbor lovag
Könyvtár

Hoztak az istenek Westeroson, George R. R. Martin csodás, ámde komor világában – az egymással vetélkedõ királyok és királynõk, nemes hölgyek, harcias lovagok, az intrikák, cselszövés, árulás, kardok és a hősies helytállás birodalmában!

A Kóbor lovag eseményei
George R. R. Martin világsikerű regényciklusának,A Jég és Tűz dalának köteteiben ábrázoltak előtt mintegy száz évvel játszódnak, Jó Daeron király uralkodása idején, a birodalom aranykorában, a Targaryen-dinasztia hatalmának csúcsán.

A képregényből megtudhatjuk, miként találkozott Dunk, egy kóbor lovag fegyverhordozója Egérrel, a fiúval, aki jóval többnek bizonyult annál, mint aminek látszik, továbbá megismerhetjük az Ashford mezején megtartott hírhedt lovagi torna
eseményeit.

Eredeti mű: George R. R. Martin: The Hedge Knight

Eredeti megjelenés éve: 1998


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Daeron Targaryen


Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Tökéletes kis kirándulás volt Martin, és a képregények világába, gyönyörű ez a könyv! Jó kiegészítése Westeros történetének, kb. 100 évvel a Trónok harca cselekménye előtt játszódik, még a Targaryenek uralkodása alatt. Kicsit meseszerű, de gyorsan olvasható, miközben alaposan megismerjük a Kóbor lovagot, és egy lovagi tornát. Bízom benne, hogy hamarosan a folytatást is olvashatom, mert ez igencsak különleges csemege volt :)

+
>!
borga
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Ha valaki kóstolót szeretne, mielőtt a nagy vörös tortába beleenne, ez hűen türközi a fő irányvonalakat.
Csábításképpen: viszont nélkülözi a világ kinyitásának színes, szélesvásznú leírásait, jelzőit, közbevetéseit, amit úgy szeretek a Tűz és Jég dalában.
(Az értékelés nem a képregényről, hanem a szöveges verzióról szól.)

+
>!
SophieOswald
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Egy igaz lovag története Westerosnak abból az időszakából, amikor még a Targaryen-ház sárkánykirályai ültek a Vastrónon. Megismerhetjük egy kóbor lovag életét, láthatunk egy lovagi tornát, és az is kiderül, hogy mi tesz egy harcost igaz lovaggá, miközben A tűz és jég dala ciklusból már ismert kisebb-nagyobb házak néhány tagját is megismerjük, akik itt sem egyszerűen jók és gonoszok, ahogy azt már George Martin karaktereinél megszoktuk. Kalandozni a Hét Királyságban mindig különleges élményt jelent, így van ez a A kóbor lovag-gal is.
A történet szépen illeszkedik Westeros történelmébe. Összevetve a képregényben található információkat pl. a Trónok harca Függelékében a Targaryen uralkodóházról található adatokkal, kiderül, hogy II. Daeron király idejében vagyunk, és a képregény oldalain feltűnik két másik, jövendő király is: I. Maekar (II. Daeron negyedik fia) és V. Aegon (a Hihetetlen, Maekar negyedik fia); ennek fényében a képregény története túlmutat egy kóbor lovag életének egy fordulópontjának a bemutatásán, és kíváncsi lennék a folytatásra: Ser Duncan, a Magas és az apród további kalandjara (hogyan lesz vkiből a Hihetetlen király).
Egyéb érdekességek: részletek szerepelnek A Medve és a Szűz énekből, valamint a Flórián, a Bolond történetéből (illetve itt a Segítőt a Király Kezének nevezik).
Mindez nagyon szép, színes rajzokban elevenítődik meg, a végén az „okítás címertanból” már extra ráadásnak számít: A tűz és jég dala regénysorozatból megismert nagyon sok címerpajzsot szemrevételezhetünk itt.

14 hozzászólás
+
>!
Lunemorte P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Azta! Gratulálok a szerzőnek,ez igazán igényes kis történet! A Trónok harcának az előzménye ez a kötet. Bepillantást nyerhetünk a Targaryen-dinasztia életébe,uralkodásukba. Milyen lehetett az élet akkoron? Léteztek-e még sárkányok? Kegyetlen vagy jóságos király uralkodott akkoriban? És ami talán jelen esetben a legfontosabb : egy szinte névtelen,rangtalan férfi vajon érhet el sikereket vagy csak köpködik? Kivívhatja-e egyáltalán a dicsőséget?
Volt 1-2 nagyobb fordulat is,ráadásul olyan sejtelmes a vége,hogy folytatást remélek. :)
Jó volt nagyon,ajánlom mindenkinek! :)

+
>!
Petrasek
George R. R. Martin: Kóbor lovag

A hullócsillag szerencsét hoz annak, aki látja.
Azt a cudar mindenségit. Nem hittem volna, hogy George engem is eltud varázsolni. Annyira beszippantott a lovagok, sárkányok, uralkodók, párbajok világa, hogy csak olvastam volna még és még.
Most először kóstoltam bele az író által megteremtett világba, és mint mondjak le vagyok nyűgözve. Megimádtam a stílusát, a fordulatokat, a történetet. Kell, kell még sok ilyen könyv. Szereplőkről annyit szólva, hogy rengetegen vannak, rengeteg különböző (számomra) kacifántos névvel. Nehezebb volt megjegyezni a mellékszereplőket, mert akadt belőlük bőven. Viszont kóborló lovagunkat, Dunkot, egyszerűen megszerettem. Igazi lovag.

+
>!
RandomSky
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Metal Hammer No. 186. 2006. július
Martin nevét manapság a Jég és Tűz dala ciklus kapcsán ismerik sokan, és a klasszikus fantasy irányzat legjobbjai közé tartozik. Ugyanebben a képzeletbeli, ám erősen az euórpai középkorban gyökeredző, Westeros nevű világban, de 100 évvel a ciklus eseményei előtt játszódik ez a gyönyörű, roppant igényes képregény. A sztori sokban emlékeztet a Lovagregény c. filmre, ám ez előbb volt – az eredeti novelláért az írót még World Fantasy díjra is jelölték ’99-ben. Egy fegyverhordozóról szól, aki, az általa szolgált kóbor lovag halála után szerencsét próbál Ashford mezején, a lovagi tornán.
Maga a történet is jó, emellett elbűvöli az olvasót az aprólékosan kidolgozott feudális világ, a számos, egymással szövetségre lépő vagy ellenségeskedő nemesi házzal. Nem is fantasy rajongó, aki ennek hatására nem szerzi be a könyveket is!

+
>!
Lahara SP
George R. R. Martin: Kóbor lovag

A történet tetszett, talán mégis adok még egy esélyt A Jég és Tűz dalának. Csak a rajzolás volt irtó ronda, hogy fúj.
Várólistán volt ezer éve, úgy 2006 óta, amikor egyszer, talán Animeconon belelapoztam.

+
>!
Brigi007
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Ez a képregény valami elképesztően jó volt! Először is teljesen meghozta a kedvem G.R.R. Martin világához, másrészt pedig önmagában is megállta a helyét. Nagyon érdekes volt, nem kiszámítható, nem irreális véggel, sokszor kacagtam rajta, néha pedig ámuldoztam az elképesztően szép kidolgozáson! Páratlan!

+
>!
fowler P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Sok év után újraolvasva magam is meglepődtem, de sokkal jobban tetszett mint az első olvasás alkalmával. Döbbentem olvasom ugyanakkor a rajzok minőségét illető kritikákat amik a molyos értékelések között bukkannak fel… „ronda” ?!? Ettől azért nagyon de nagyon messze jár. Nagyon sajnálom, hogy a folytatás (The Sworn Sword) nem jelent meg magyarul. Talán így a Trónok Harca negyedik évadjánál járva már megérné… vagy csak álmodozom?

>!
Delta Vision, Budapest, 2006
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041869 · Fordította: Varga Péter
+
>!
Sheila_7
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Ez eszméletlenül jó volt! Most olvastam először, de biztos, hogy nem utoljára.

Teljesen másra számítottam, mint amit végül kaptam, ám a Kóbor lovag pontosan azt nyújtotta, amire már ősidők óta vágytam. Hogy pontosan mi is ez? Lovagi torna egy valódi lovaggal, aki a lelki nemessége miatt lett az, ami.
Olyan volt ez az egész, mintha a Lovagregényt ami az egyik kedvenc filmem keresztezték volna egy kis Trónok harcával. Dunk számomra egy az egyben megfelelt Williamnek, hisz ugyanazokat az értékeket képviselte, sőt még az álmuk is megegyezett. Ráadásul a segítőcsapat, valamint a hercegek is stimmeltek. Mindezzel viszont nem oda akarok kilyukadni, hogy egyik fél koppintott volna. Nem, sokkal inkább azt szeretném érzékeltetni, hogy mennyire örülök, hogy részese lehettem egy ilyen történetnek a szavak világában is.
Emellett pedig kifejezetten élvezetes volt, hogy bepillantást nyerhettünk abba a korszakba, amikor a Targaryenek uralkodtak. Jó volt személyesen is megismerni azokat, akiket a fősorozatban meg-megemlítenek.

Összességében tehát imádtam úgy, ahogy volt. Aki szereti a lovagkort, annak azért ajánlom, mert ad egy kis kóstolót a lovagkorból és a tornákat övező felhajtásból, a helyszínen kialakult hangulatból, izgalomból; valamint néhány csatát is végigizgulhatunk a maga nyers valóságában. Aki pedig „A tűz és jég dala” rajongó… hát annak kötelező olvasmány!

/az értékelés a novelláról szól, nem a képregényről/


Népszerű idézetek

+
>!
Brigi007

Úgyis valamiféle pokolra jutok, tudom. Alighanem olyanba, ahol nincs bor.

+
>!
SophieOswald

Ismerlek téged. Te Florian vagy, a Bolond.
Az vagyok, hölgyem. Akkora bolond, amilyet még nem látott a világ, ám hatalmas lovag is egyben!
Bolond és lovag? Soha nem hallottam még ilyet.
Édes hölgy, minden férfi bolond, de lovag is egyben, ha színre lép egy nő.

++
>!
Brigi007

…minden férfi bolond, de lovag is egyben, ha színre lép egy nő.

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
+
>!
ArkagyijSztavrogin

Egy herceget már szájba rúgtam, nem akarom megvárakoztatni a másikat.

1 hozzászólás
+
>!
ArkagyijSztavrogin

Az öcséim lepipálnak, ha harcról, táncról, gondolkodásról és olvasásról van szó, de sárban hempergésben a nyomomba sem érnek.

Kapcsolódó szócikkek: Daeron Targaryen
+
>!
ArkagyijSztavrogin

Tudod, azt hiszi, hogy ő egy emberbőrbe bújt sárkány. Ezért bőszült fel annyira a bábosoknál. Kár, hogy nem Fossoway-nek született… akkor almának képzelné magát, és mindenki nyugodtabb lehetne, de hát ez van.

+
>!
ArkagyijSztavrogin

Egg növésnek indult haja ugyanúgy csillogott, mint bátyjáé, pedig Egg elég rendes legény volt, ahhoz képest, hogy hercegnek született.

3 hozzászólás
+
>!
Brigi007

– És itt találjalak, amikor visszajövök! Ha meglopsz, vadászni fogok rád! Kutyákkal.
– Nincs is kutyád.
– Majd szerzek. Csak a te kedvedért.

+
>!
SophieOswald

A kóbor lovagok a legigazabb lovagok, Dunk. A többi lovag az őket eltartó urakat szolgálja, vagy akitől a földjüket kapták – mi viszont azt, akit akarunk, akinek az ügyében hiszünk. Minden lovag felesküszik a gyengék és ártatlanok védelmére, de mi tartjuk leginkább becsben azt az esküt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – A babaház
Lee Yun-Hee: Démonnapló 5.
Lee Yun-Hee: Démonnapló 6.
Lee Yun-Hee: Démonnapló 4.
Sang-Sun Park: Tarot Café 7.
Sang-Sun Park: Tarot Café 6.
Joann Sfar – Lewis Trondheim: A torony – Egy kacsa szíve
Sang-Sun Park: Tarot Café 5.
Conan, a harcos – Alfa különszám, 1988
Lee Yun-Hee: Démonnapló 3.

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is