Objektív alapon nem érdemel meg négy és fél csillagot, de az jelent valamit, hogy régóta nem faltam könyvet annyira, mint ezt, és hogy milyen intenzív fiction lag-em lett tőle. Hiába lassult le a könyv tempója és hiába maradtak el azok a hatalmas fordulatok, amelyek az első három könyvet jellemezték, Martin zsenialitása lenyűgöz.
Azt szinte felesleges is megemlíteni, hogy hatalmas bravúr, hogy 15+ éven keresztül Martin fejben tartja ezt az elképesztően hatalmas és részletes világot. Azt viszont meg kell, hogy ez miben nyilvánul meg:
-Tömérdek szereplő, egyedi névvel, külsővel, családi és történelmi háttérrel, motivációval és fizikai pozícióval. A külsőjük és személyiségük pedig nem egy randomgenerátor termékei; van itt minden, amiből 1-2 ha előfordul más könyvekben: beszédhibák, elmebajok, mindenféle testi fogyatékosságok és elváltozások, mindenféle szexuális vonzódás. Szinte minden szereplőnek, még annak is, aki kábé öt percre jelenik meg, hihető és egyedi személyisége van.
-A másik, ami tetszik, hogy összetett személyiségek vannak, vagyis nem jó vagy rossz. Mindenki átmegy egy fejlődési történeten, a nagyképű rosszfiú kezd jó útra térni; a gyáva áruló kálváriája együttérzést ébreszt; a felnőtté érő srác előrelátó döntései mellett elidegenedik mindenkitől; a rejtélyes mindentudóról kiderül, hogy esendő ember…
-Pusztán ezek egy nagyon haladó szellemiséget mutatnak be, amelyek a magas és könnyűirodalomban is megállnák a helyük, hát még egy olyan „hagyományosabb” műfajban, mint a fantasyban. Hol van szó szabadon baszásról és szarásról, vérfertőzésről, homoszexualitásról, a lovagi eszmény megtöréséről… (na jó, a kortárs irodalmakban biztosan, de mindez számomra még mindig új).
-Aztán ott van a folklór: elképesztően kidolgozott ez a világ, a sok kultúrával, a sok nemesi családdal, történelemmel, szokásokkal, nyelvekkel, ruházattal, ételekkel (a közeljövőben receptkönyv készül megjelenni), énekekkel…
-És ugyan a sok háttértörténet néha öncélúnak hat, de Martin kreativitása nem csak új nevek kitalálásából áll, hanem a rengeteg elrejtett utalásból, amelyekre ha figyel az olvasó (és nem olyan léha és naív, mint én), rengeteg új, néha szédítő felfedezés születhet: hová tűntek Manderly Frey vendégei? Ki a Winterfellbe érkező bárd? Van-e új Targaryen, illetve tényleg az-e? Ki a háromszemű holló? Hogyan ölt Arya? Beteljesültek-e a Mirri Maz Dur és az Azor Ahai jóslatok? Tyrion valóban Tywin fia? Ki Robert Strong? Halott-e, aki meghalt?
Egy kis kitérő, bár fontos: a legújabb(!) kötet elolvasásáig nem szabad felkeresni a fórumokat, mert hatalmas spoilerekbe bukkanhat az ember. Nagyon sok mindent lelőttek sajnos, amiket magamtól nem vártam, vagy elvette az érzelmi töltetet.
Na jó, mondja erre az olvasó, de ide nekem a kalandot! Valóban, aki nem ajnározza Martint, azt csalódhat, mert tényleg sok eseményszál csak lassan csordogál, és néha még célba sem ér, miközben vannak olyan szálak, de legalábbis fejezetek, amelyek teljesen feleslegesek. Davos-t szerintem két fejezetben el lehetett volna mesélni; Tyrionét feleannyiban (sokak kedvenc szereplője, de itt nem annyira brillírozik, miközben tényleg alig történik körülötte valami). A lassúság mellett pedig nagyon sok eseményszál félbe marad, meg a szereplők mintha eltűnnének a térképről, de legalábbis sorsuk után egy hatalmas kérdőjel áll. Vagy pedig, ami ennél is rosszabb, meglehetősen érdektelenek: Quentyn, Daeny. Utóbbi karakter sosem volt szimpatikus, de most szinte mindig akkor hagytam abba az estébe nyúló olvasást, amikor őhozzá értem.
Mindezek ellenére, illetve a tipikus martini fordulatok ellenére is folynak az események: sok szereplő nagy változásokon megy keresztül, és mintha mindenki szarban lenne, sőt, egyre mélyebbre süllyedne benne (lásd: @vicomte értékelése). A gondok szaporodnak, elhagyatottság és reménytelenség nő, a nyak körül szorul a hurok, és amikor már azt hisszük, hogy ennél nyomorultabbá nem fordulhatnak a dolgok, fordulnak. A feszültség pedig egyre csak nő és nő, és amikor már úgy tűnik, hogy végre kitör a vihar, sőt viharok, vége szakad a történetnek, az ember pedig két napig nem alszik, egyrészt Martin felmenőit szidva, másrészt azon agyalva, hogy mi történhet majd.
A lassú tempó védelmére el kell mondani, hogy ez elkerülhetetlen volt, hiszen a történet ki lett nyújtva két könyvvé, plusz hatalmas történések lettek áttolva a hatodik kötetre. Ha Martin valahogy legyőzte volna a grafomániáját, és mindezt egyetlen kötetbe sűrítette volna, nem sokan panaszkodnának. Plusz, van egy olyan érzésem, hogy hiába a zsenije 15 éven keresztül ő sem tudja fejben tartani az egész világot, ha pedig nincs egyben, nehezebb megszülni a poénokat, fordulatokat, stílust. Hiszen nekem, 5-6 év elteltével is nehezemre esett felidézni azt a világot, amibe anno szerelmes lettem. Márpedig egy ilyen nagy ívű történethez ez elengedhetetlen.
Szót tovább nem szaporítva, felesleges is ezt a könyvet értékelni, aki a sorozatba belekezdett és azt megszerette, ezt is el fogja olvasni.